Δερματολογικές παθήσεις

Νύχια του Terry

Εισαγωγή

Φυσιολογικά, μπορείτε να δείτε τη ροζ κοίτη του νυχιού κάτω από το καθαρό νύχι στα δάχτυλα των χεριών σας. Τα περισσότερα άτομα έχουν ένα λευκό σχήμα ημισφαιρίου στη βάση του νυχιού, που ονομάζεται μηνίσκος.

Οι αλλαγές στο χρώμα των νυχιών μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι έχετε κάποια υποκείμενη νόσο.

Νύχια που είναι εξολοκλήρου λευκά, πέρα από μία μικρή λωρίδα ροζ ή καφέ χρώματος στην άκρη, ονομάζονται νύχια του Terry. Παρατηρούνται περισσότερο συχνά στα άτομα με σοβαρή ηπατική νόσο.

Τα νύχια που είναι μισά λευκά μισά σκουρόχρωμα ονομάζονται νύχια της Lindsay. Αυτά περισσότερο συχνά παρατηρούνται στα άτομα με νεφρική νόσο.

Τι είναι τα νύχια του Terry;

Τα νύχια του Terry είναι σχεδόν εξολοκλήρου λευκά με μία υαλώδη εμφάνιση. Η άκρη του νυχιού φέρει μία μικρή ροζ ή καφέ λωρίδα. Ακριβώς επειδή είναι λευκά, ο μηνίσκος δεν μπορεί να διακριθεί.

Περισσότερο συχνά παρατηρείται στα δάχτυλα των χεριών, αλλά υπάρχουν ορισμένες αναφορές για νύχια toy Terry και στα δάχτυλα των ποδιών. Συνήθως επηρεάζονται τα νύχια όλων των δακτύλων, αλλά περιστασιακά η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε ένα νύχι.

Τα νύχια του Terry είναι ακριβώς σαν τα φυσιολογικά νύχια – δεν προκαλούν συμπτώματα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των νυχιών του Terry;

Οι γιατροί πιστεύουν ότι το νύχι αποκτά λευκή εμφάνιση, επειδή υπάρχουν λιγότερα αιμοφόρα αγγεία και περισσότερο ιστός από το φυσιολογικό στην κοίτη του νυχιού.

Τα ίδια τα νύχια του Terry δεν είναι επιβλαβή. Όμως, μπορεί να αποτελούν ένδειξη μιας σοβαρής υποκείμενης πάθησης που χρήζει ιατρικής αξιολόγησης.

Τα νύχια του Terry σχετίζονται με αρκετές ιατρικές παθήσεις.

Παρατηρούνται περισσότερο συχνά στα άτομα με ηπατική νόσο, ιδιαίτερα αν έχουν κίρρωση. Σύμφωνα με ένα άρθρο επισκόπησης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Family Physician τα νύχια του Terry παρατηρούνται σε περίπου 80% αυτών των ατόμων.

Άλλες σχετιζόμενες παθήσεις περιλαμβάνουν:

Τα νύχια του Terry μπορεί να εμφανιστούν ως φυσιολογική ένδειξη γήρανσης χωρίς να υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία.

Θεραπεία

Ποια είναι η θεραπεία για τα νύχια του Terry;

Τα νύχια του Terry δεν χρειάζονται θεραπεία. Η πάθηση θα υποχωρήσει καθώς βελτιώνεται η υποκείμενη αιτία.

Όμως όλες οι σχετιζόμενες παθήσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Αν πιστεύετε ότι έχετε νύχια του Terry, επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να λάβετε διάγνωση και θεραπεία όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Νύχια της Lindsay

Νύχια του Terry VS νύχια της Lindsay

Τα νύχια της Lindsay επίσης αφορούν σε αλλαγή στο χρώμα των νυχιών και σχετίζονται με μία υποκείμενη ιατρική πάθηση.

Τα νύχια της Lindsay είναι λευκά από τη βάση του νυχιού μέχρι τη μέση και το άλλο μισό είναι σκούρο κόκκινο ή καφέ.  

Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι για την αιτία των νυχιών της Lindsay, αλλά πιστεύουν ότι η ερυθρή ή καφέ απόχρωση μπορεί να οφείλεται σε αυξημένες ποσότητες μιας καφέ χρωστικής που ονομάζεται μελανίνη. Το μισό λευκό μπορεί να οφείλεται σε χρόνια αναιμία που σχετίζεται με νεφρική ανεπάρκεια, η οποία καθιστά την κοίτη του νυχιού ωχρή.

Η παρουσία νυχιών της Lindsay παρατηρείται μόνο σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο. Περίπου 20% των ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο έχουν νύχια της Lindsay.

Σύνοψη

Οι αλλαγές στα νύχια μπορεί να αποτελούν ένδειξη υποκείμενης νόσου.

Τα νύχια του Terry και τα νύχια της Lindsay είναι δύο καλά παραδείγματα αλλαγών του χρώματος που σχετίζονται με ασθένειες. Άλλες αλλαγές, όπως κυματισμοί, εντυπώματα ή αλλαγές στο σχήμα του νυχιού, μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη υποκείμενης ασθένειας.

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε τα νύχια σας. Αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να διαγνώσει μία υποκείμενη πάθηση και να δημιουργήσει ένα θεραπευτικό πλάνο για τη βελτίωση της έκβασης.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Fawcett RS, et al. (2004). Nail abnormalities: Clues to systemic disease. aafp.org/afp/2004/0315/p1417.html

2. Nia AM, et al. (2011). Terry’s nails: A window to systemic diseases. https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(11)00257-9/fulltext

3. Pitukweerakul S, et al. (2016). Terry’s nails and Lindsay’s nails: Two nail abnormalities in chronic systemic diseases. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11606-016-3628-z

4. Singal A, et al. (2015). Nail as a window of systemic diseases. https://www.idoj.in/article.asp?issn=2229-5178;year=2015;volume=6;issue=2;spage=67;epage=74;aulast=Singal

5. Singh G. (2011). Nails in systemic disease. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22016270

6. Udayakumar P, et al. (2006). Cutaneous manifestations in patients with chronic renal failure on hemodialysis. ijdvl.com/article.asp?issn=0378-6323;year=2006;volume=72;issue=2;spage=119;epage=125;aulast=Udayakumar

7. Witkowska AB, et al. (2017). Terry’s nails: A sign of systemic disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28584375/

8. Yang CS, et al. (2015). Lindsay’s nails in chronic kidney disease. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1406572