Παθολογικά

Νυχτερινή ενούρηση

Τι είναι η νυχτερινή ενούρηση;

Η νυχτερινή ενούρηση είναι η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης τη νύχτα. Μπορεί να αποτελεί ένα δυσάρεστο πρόβλημα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Η νυχτερινή ενούρηση είναι βασικό αναπτυξιακό στάδιο για κάποια παιδιά. Ωστόσο, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενης ασθένειας στους ενήλικες. Περίπου 2% των ενηλίκων βιώνουν νυχτερινή ενούρηση, η οποία μπορεί να αποδοθεί σε μία πληθώρα παραγόντων και πιθανώς να χρήζει θεραπείας.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της νυχτερινής ενούρησης;

Σωματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε νυχτερινή ενούρηση. Κοινές αιτίες της πάθησης σε παιδιά και ενήλικες περιλαμβάνουν:

Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινή ενούρηση σε κάποια άτομα. Το σώμα φυσιολογικά παράγει την αντιδιουρητική ορμόνη (ADH), η οποία είναι υπεύθυνη για την επιβράδυνση της παραγωγής ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο μειωμένος όγκος των ούρων βοηθά μία φυσιολογική ουροδόχο κύστη να συγκρατεί τα ούρα τη νύχτα.

Τα άτομα που δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες αντιδιουρητικής ορμόνης μπορεί να παρουσιάσουν νυχτερινή ενούρηση, επειδή η ουροδόχος κύστη τους δεν μπορεί να συγκρατήσει μεγαλύτερο όγκο ούρων.

Ο διαβήτης είναι μία άλλη διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή ενούρηση. Αν έχετε διαβήτη, το σώμα σας δεν επεξεργάζεται σωστά τη γλυκόζη του αίματος και παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ούρων. Η αυξημένη παραγωγή ούρων μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή ενούρηση σε παιδιά και ενήλικες.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της νυχτερινής ενούρησης;

Το φύλο και τα γονίδια είναι μεταξύ των κύριων προδιαθεσικών παραγόντων για την εμφάνιση νυχτερινής ενούρησης στην παιδική ηλικία. Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μπορεί να έχουν επεισόδια νυχτερινής ενούρησης στην πρώιμη παιδική ηλικία, συνήθως τριών έως πέντε ετών. Όμως, τα αγόρια είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα καθώς μεγαλώνουν.

Το οικογενειακό ιστορικό επίσης διαδραματίζει ρόλο. Ένα παιδί είναι πιο πιθανό να έχει νυχτερινή ενούρηση εάν ένας γονέας, αδελφός/ή ή άλλο μέλος της οικογένειας έχει το ίδιο πρόβλημα. Οι πιθανότητες είναι 70% αν και οι δύο γονείς είχαν νυχτερινή ενούρηση ως παιδιά.

Η νυχτερινή ενούρηση είναι περισσότερο κοινή στα παιδιά που διαγιγνώσκονται με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας. Ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πλήρως τη σχέση μεταξύ των δύο.

Θεραπεία

Αλλαγές του τρόπου ζωής για τη διαχείριση της νυχτερινής ενούρησης

Συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στον τερματισμό της νυχτερινής ενούρησης. Για τους ενήλικες, η χρήση ορίων στην πρόσληψη υγρών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πάθησης. Προσπαθήστε να μην πίνετε νερό ή άλλα υγρά λίγες ώρες πριν τον ύπνο για να μειώσετε την πιθανότητα ενός «ατυχήματος».

Πιείτε την πλειονότητα των καθημερινών υγρών σας πριν το βραδινό, αλλά μην περιορίζετε τη συνολική προσλαμβανόμενη ποσότητα υγρών. Με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι η ουροδόχος κύστη είναι σχετικά άδεια πριν τον ύπνο. Όσον αφορά στα παιδιά, ο περιορισμός των υγρών πριν τον ύπνο δεν έχει δειχθεί να μειώνει σημαντικά τη νυχτερινή ενούρηση.

Προσπαθήστε να απέχετε από καφεϊνούχα ή αλκοολούχα ροφήματα το απόγευμα και το βράδυ. Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι ερεθιστικά της ουροδόχου κύστης και διουρητικά, δηλαδή προκαλούν περισσότερη ούρηση.

Χρησιμοποιήστε την τουαλέτα αμέσως πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι, για να αδειάσετε πλήρως την ουροδόχο κύστη και να κοιμηθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Συμβουλές για τα παιδιά

Ένα στρεσογόνο γεγονός στη ζωή ενός μικρού παιδιού μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει νυχτερινή ενούρηση. Οι διαπληκτισμοί στο σπίτι ή το σχολείο μπορεί να αποτελούν αίτια τέτοιων νυχτερινών «ατυχημάτων». Άλλα παραδείγματα καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν στρες στα παιδιά και να πυροδοτήσουν νυχτερινή ενούρηση είναι τα εξής:

  • Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια
  • Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι
  • Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στη ρουτίνα

Ρωτήστε το παιδί σας πώς αισθάνεται. Η κατανόηση και η συμπάθεια θα βοηθήσουν το παιδί να νιώσει καλύτερα αναφορικά με την οποιαδήποτε στρεσογόνα κατάσταση και πιθανώς να τερματίσει τα επεισόδια νυχτερινής ενούρησης σε πολλές περιπτώσεις.

Όμως, ένα σε παιδί που εμφανίζεται νυχτερινή ενούρηση, αλλά δεν παρουσίαζε το πρόβλημα για περισσότερο από έξι μήνες, αυτό μπορεί να υποδεικνύει μια ιατρική πάθηση. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο αναφορικά με νέα επεισόδια νυχτερινής ενούρησης που δεν υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε περίπου μία εβδομάδα ή συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα.

Μην τιμωρείτε το παιδί σας για τη νυχτερινή ενούρηση. Είναι σημαντικό να έχετε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις αναφορικά με το θέμα αυτό. Βεβαίωσε το παιδί ότι κάποια στιγμή το πρόβλημα θα σταματήσει.

Επίσης, επιτρέψτε και ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναλάβει όσο περισσότερες ευθύνες είναι κατάλληλες για την ηλικία του. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να φροντίζει να έχει μία στεγνή πετσέτα και μία αλλαξιά πιτζάμες δίπλα στο κρεβάτι του, ώστε να αλλάξει τη νύχτα αν ξυπνήσει βρεγμένο.

Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για αυτό.

Παρόλο που η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να είναι φυσιολογική σε μικρά παιδιά, μιλήστε στον παιδίατρο αν το παιδί σας είναι άνω των πέντε ετών και εξακολουθεί να παρουσιάζει νυχτερινή ενούρηση λίγες φορές τη βδομάδα. Η πάθηση μπορεί να τερματιστεί από μόνη της έως ότου το παιδί φτάσει στην εφηβεία.

Υπάρχουν ιατρικές θεραπείες για τη νυχτερινή ενούρηση;

Η νυχτερινή ενούρηση που απορρέει από κάποια ιατρική πάθηση χρήζει θεραπείας πέρα από τις τυπικές αλλαγές του τρόπου ζωής. Φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν μία πληθώρα παθήσεων των οποίων η νυχτερινή ενούρηση αποτελεί σύμπτωμα. Για παράδειγμα:

  • Τα αντιβιοτικά εξαλείφουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  • Τα αντιχολινεργικά μπορούν να ηρεμήσουν μία ερεθισμένη ουροδόχο κύστη.
  • Η οξική δεσμοπρεσσίνη αυξάνει τα επίπεδα της αντιδιουρητικής ορμόνης για την επιβράδυνση της νυχτερινής παραγωγής ούρων.
  • Τα φάρμακα που αναστέλλουν τη διϋδροτεστοστερόνη μπορούν να μειώσουν το οίδημα του προστάτη αδένα.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υπνική άπνοια. Η νυχτερινή ενούρηση που σχετίζεται με κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα θα υποχωρήσει με την κατάλληλη θεραπεία.

Σύνοψη

Στα περισσότερα παιδιά, τα επεισόδια νυχτερινής ενούρησης σταματούν μετά την ηλικία των 6 ετών. Μέχρι αυτή την ηλικία, ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης είναι ισχυρότερος και πιο ανεπτυγμένος. Αλλαγές του τρόπου ζωής, ιατρικές θεραπείες και υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους μπορούν να βοηθήσουν παιδιά και ενήλικες να ξεπεράσουν τη νυχτερινή ενούρηση.

Παρόλο που η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να υποχωρήσει με αλλαγές στον τρόπο ζωής, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε πιθανές υποκείμενες παθήσεις. Επίσης, επισκεφτείτε το γιατρό σας αν δεν είχατε ποτέ πρόβλημα νυχτερινής ενούρησης στο παρελθόν, αλλά το εμφανίσατε ως ενήλικες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bedwetting. (2014). aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Bedwetting-018.aspx

2. Bedwetting. (n.d.). nafc.org/bedwetting

3. Bladder control problems and bedwetting in children. (2017). niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-control-problems-bedwetting-children

4. Ramakrishnan K. (2008). Evaluation and treatment of enuresis. aafp.org/afp/2008/0815/p489.html