Διαγνωστικές εξετάσεις

Οδοντιατρικές εξετάσεις

Τι είναι οι οδοντιατρικές εξετάσεις;

Οι οδοντιατρικές εξετάσεις είναι ο έλεγχος των δοντιών και των ούλων. Τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες θα πρέπει να υποβάλλονται σε οδοντιατρική εξέταση κάθε έξι μήνες. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία της στοματικής υγιεινής. Τα προβλήματα της υγείας του στόματος μπορεί να γίνουν σοβαρά και επώδυνα αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.

Οι οδοντιατρικές εξετάσεις συνήθως πραγματοποιούνται από οδοντίατρους. Τα παιδιά καλό είναι να επισκέπτονται παιδοδοντίατρο.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο χρησιμοποιούνται οι οδοντιατρικές εξετάσεις;

Οι οδοντιατρικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται για τον έγκαιρο εντοπισμό τερηδόνας, ασθένειας των ούλων και άλλων προβλημάτων της στοματικής υγιεινής, όταν είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν. Οι εξετάσεις αυτές επίσης βοηθούν στην εκπαίδευση των ατόμων για το πώς πρέπει να φροντίζουν τα δόντια και τα ούλα τους.

Γιατί χρειάζομαι οδοντιατρικές εξετάσεις;

Ως γενικό κανόνα, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο μία φορά κάθε έξι μήνες. Αν έχετε πρησμένα, αιμορραγικά ούλα (ουλίτιδα), ή άλλη ασθένεια των ούλων, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να τον επισκέπτεστε πιο συχνά. Κάποιοι ενήλικες με ασθένεια των ούλων μπορεί να χρειάζονται επίσκεψη στον οδοντίατρο τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο. Οι πιο συχνές εξετάσεις μπορούν να αποτρέψουν μία σοβαρή ασθένεια των ούλων γνωστή ως περιοδοντίτιδα, η οποία δύναται να οδηγήσει σε λοίμωξη και απώλεια δοντιών.

Τα βρέφη θα πρέπει να εξεταστούν μέσα σε έξι μήνες από όταν βγάλουν το πρώτο νεογιλό δόντι. Ακολούθως θα πρέπει να εξετάζονται μία φορά κάθε έξι μήνες, ή σύμφωνα με τις συστάσεις του παιδοδοντιάτρου. Επίσης το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί πιο συχνές επισκέψεις εάν ο οδοντίατρος εντοπίσει πρόβλημα στην ανάπτυξη των δοντιών ή σε κάποιο άλλο τμήμα της στοματικής υγιεινής.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιούνται οι οδοντιατρικές εξετάσεις;

Μία τυπική οδοντιατρική εξέταση περιλαμβάνει καθαρισμό, ακτινογραφίες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, και έλεγχο του στόματος.

Κατά τον καθαρισμό:

  • Θα καθίσετε σε μία εξεταστική καρέκλα. Ο οδοντίατρος θα καθαρίσει τα δόντια σας χρησιμοποιώντας μικρά μεταλλικά οδοντιατρικά εργαλεία. Θα ξύσει τα δόντια σας για την αφαίρεση πλάκας και πέτρας. Η πλάκα είναι ένα κολλώδες φιλμ που περιέχει βακτήρια και καλύπτει τα δόντια. Εάν αρχίζει και συσσωρεύεται πλάκα στα δόντια, μετατρέπεται σε πέτρα, μία σκληρή εναπόθεση που παγιδεύεται στο κάτω μέρος των δοντιών.
  • Ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει οδοντικό νήμα στα δόντια σας.
  • Θα βουρτσίσει τα δόντια σας με τη χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας.
  • Ακολούθως, θα εφαρμόσει τζελ ή αφρό που περιέχει φθόριο στα δόντια. Το φθόριο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που αποτρέπει την τερηδόνα. Οι θεραπείες φθορίου συνήθως προτιμώνται για τα παιδιά και τους ενήλικες.
  • Ο οδοντίατρος θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές για το πώς πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Οι ακτινογραφίες μπορούν να αναδείξουν τερηδόνα, ασθένεια των ούλων, οστική απώλεια και άλλα προβλήματα που δεν μπορούν να εντοπιστούν με μία απλή οπτική παρατήρηση.

Κατά την ακτινογραφία:

  • Θα τοποθετηθεί ένα παχύ προστατευτικό κάλυμμα στο θώρακά σας. Μπορεί να σας δοθεί ένα επιπλέον κάλυμμα για το λαιμό για την προστασία του θυρεοειδούς αδένα. Αυτά τα καλύμματα είναι φτιαγμένα από μόλυβδο και προστατεύουν το σώμα από την ακτινοβολία.
  • Θα δαγκώσετε ένα μικρό κομμάτι πλαστικό.
  • Ένα σκάνερ θα περάσει μπροστά από το στόμα σας. Ο οδοντίατρος ή ο ακτινολόγος θα λάβει την ακτινογραφία.
  • Για συγκεκριμένους τύπους ακτινογραφίας, θα επαναλάβετε τη διαδικασία δαγκώνοντας σε διαφορετικές περιοχές του στόματος, με βάση τις οδηγίες του οδοντιάτρου ή του ακτινολόγου.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι οδοντιατρικών ακτινογραφιών. Οι οπισθοφατνιακές ακτινογραφίες (full-mouth series) πραγματοποιούνται κάθε λίγα χρόνια για τον έλεγχο της γενικότερης στοματικής υγείας. Ένας άλλος τύπος, η ακτινογραφία μετά πτερυγίου (bitewing x-rays), χρησιμοποιείται συχνά για την αναζήτηση τερηδόνας ή άλλων προβλημάτων των δοντιών.

Κατά το check-up, ο οδοντίατρος:

  • Θα κοιτάξει τις ακτινογραφίες, εάν έχετε, αναζητώντας τερηδόνα ή άλλα προβλήματα.
  • Θα ελέγξει τα δόντια και τα ούλα σας για να διαπιστώσει εάν είναι υγιή.
  • Θα ελέγξει το δάγκωμά σας (αν η άνω με την κάτω οδοντοστοιχία ταιριάζουν). Εάν υπάρχει πρόβλημα στη σύγκλιση των δοντιών, θα παραπεμφθείτε σε έναν ορθοδοντικό.
  • Θα ελέγξει για καρκίνο του στόματος. Θα ψηλαφίσει τη γνάθο, την εσωτερική πλευρά των χειλιών, τις πλευρές της γλώσσας, το δάπεδο και την υπερώα του στόματος.

Επιπλέον με τα προαναφερθέντα, ο παιδοδοντίατρος θα ελέγξει αν τα δόντια του παιδιού αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για τις οδοντιατρικές εξετάσεις;

Αν έχετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτικά πριν την εξέταση. Τέτοιες παθήσεις είναι οι εξής:

  • Καρδιολογικά προβλήματα
  • Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση

Αν δεν είστε βέβαιοι για το εάν πρέπει να λάβετε αντιβιοτικά, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο ή το γιατρό σας.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με τις οδοντιατρικές εξετάσεις;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν τις οδοντιατρικές εξετάσεις. Ο καθαρισμός μπορεί να προκαλεί κάποια δυσφορία, αλλά συνήθως δεν είναι επώδυνος.

Οι ακτινογραφίες είναι ασφαλείς για τα περισσότερα άτομα, διότι η δόση της ακτινοβολίας είναι πολύ χαμηλή. Όμως, οι ακτίνες-Χ δεν συστήνονται στις έγκυες γυναίκες, εκτός και αν αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας αν είστε έγκυος ή πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα μπορεί να αναδείξουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες παθήσεις:

  • Τερηδόνα
  • Ουλίτιδα ή άλλα προβλήματα των ούλων
  • Απώλεια οστών ή αναπτυξιακά προβλήματα των δοντιών

Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε τερηδόνα, μπορεί να χρειαστεί να προγραμματίσετε εκ νέου ραντεβού στον οδοντίατρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εάν έχετε ερωτήσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της τερηδόνας, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Εάν τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πάσχετε από ουλίτιδα ή άλλα προβλήματα των ούλων, ο γιατρός θα σας συστήσει:

  • Να βελτιώσετε τις συνήθειες βουρτσίσματος των δοντιών και χρήσης οδοντικού νήματος.
  • Να πραγματοποιείτε πιο συχνά οδοντιατρικούς καθαρισμούς.
  • Να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα.
  • Να επισκεφτείτε έναν περιοδοντολόγο. έναν εξειδικευμένο οδοντίατρο στη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας των ούλων.

Εάν εντοπιστούν προβλήματα οστικής απώλειας ή ανάπτυξης των δοντιών, μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις ή/και θεραπείες.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με τις οδοντιατρικές εξετάσεις;

Για να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές, θα πρέπει να φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας πραγματοποιώντας τακτικά οδοντιατρικές εξετάσεις και εξασκώντας συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής στο σπίτι. Η κατ’ οίκον φροντίδα του στόματος περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για περίπου 2 λεπτά.
  • Χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, το οποίο αποτρέπει τη φθορά των δοντιών και την τερηδόνα.
  • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το οδοντικό νήμα αφαιρεί την πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε δόντια και ούλα.
  • Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 με 4 μήνες.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή αποφεύγοντας ή περιορίζοντας τα γλυκά και τα σακχαρούχα ροφήματα. Αν καταναλώνετε τρόφιμα ή πίνετε ροφήματα με ζάχαρη, πλύνετε τα δόντια σας αμέσως μετά.
  • Μην καπνίζετε. Οι καπνιστές έχουν περισσότερα προβλήματα στοματικής υγιεινής από ό, τι οι μη καπνιστές.

+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. HealthyChildren.org [Internet]. Itaska (IL): American Academy of Pediatrics; c2019. What is a Pediatric Dentist?; [updated 2016 Feb 10; cited 2019 Mar 17]; [about 4 screens]. Available from: https://www.healthychildren.org/English/family-life/health-management/pediatric-specialists/Pages/What-is-a-Pediatric-Dentist.aspx

2. America's Pediatric Dentists [Internet]. Chicago: American Academy of Pediatric Dentists; c2019. Frequently Asked Questions (FAQ); [cited 2019 Mar 17]; [about 3 screens]. Available from: https://www.aapd.org/resources/parent/faq

3. Kids Health from Nemours [Internet]. Jacksonville (FL): The Nemours Foundation; c1995–2019. Going to the Dentist; [cited 2019 Mar 17]; [about 3 screens]. Available from: https://kidshealth.org/en/kids/go-dentist.html

4. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2019. Dental Exam: About; 2018 Jan 16 [cited 2019 Mar 17]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/dental-exam/about/pac-20393728

5. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2019. Gingivitis: Symptoms and causes; 2017 Aug 4 [cited 2019 Mar 17]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453

6. National Institute of Dental and Craniofacial Research [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Gum Disease; [cited 2019 Mar 17]; [about 3 screens]. Available from: https://www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-disease/more-info

7. Radiology Info.org [Internet]. Radiological Society of North America, Inc.; c2019. Panoramic Dental X-ray; [cited 2019 Mar 17]; [about 3 screens]. Available from: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=panoramic-xray

8. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2019. Dental care-adult: Overview; [updated 2019 Mar 17; cited 2019 Mar 17]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/dental-care-adult

9. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2019. Gingivitis: Overview; [updated 2019 Mar 17; cited 2019 Mar 17]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/gingivitis

10. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2019. Health Encyclopedia: A Child's First Dental Visit Fact Sheet; [cited 2019 Mar 17]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1509