Οδοντιατρικά προβλήματα

Οδοντοφόρος κύστη

Τι είναι η οδοντοφόρος κύστη;

Η οδοντοφόρος κύστη είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος οδοντογενούς κύστης, ένας θύλακας γεμάτος υγρό που εμφανίζεται στο οστό της γνάθου και τους μαλακούς ιστούς. Σχηματίζεται πάνω από ένα δόντι που δεν έχει ανατείλει, ή έχει ανατείλει μερικώς, συνήθως στους γομφίους και τους κυνόδοντες. Παρόλο που οι οδοντοφόρες κύστες είναι καλοήθεις, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως λοίμωξη, αν δεν αντιμετωπιστούν.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Διαβίωση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οδοντοφόρου κύστης;

Μία μικρή οδοντοφόρος κύστη μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, αν μεγαλώσει σε διάμετρο πάνω από 2 εκατοστά, μπορεί να παρατηρήσετε:

  • Οίδημα
  • Ευαισθησία των δοντιών
  • Αλλαγή στη θέση των δοντιών

Αν κοιτάξετε στο εσωτερικό του στόματός σας, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μία μικρή μάζα. Αν η οδοντοφόρος κύστη προκαλεί αλλαγή στη θέση των δοντιών, θα παρατηρήσετε να σχηματίζεται αργά κενό μεταξύ των δοντιών σας.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της οδοντοφόρου κύστης;

Η οδοντοφόρος κύστη προκαλείται από συσσώρευση υγρού πάνω από ένα δόντι που δεν έχει ανατείλει. Η ακριβής αιτία της συσσώρευση αυτής παραμένει άγνωστη.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει οδοντοφόρο κύστη, όμως είναι περισσότερο κοινή σε άτομα μεταξύ 20 και 40 ετών.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η οδοντοφόρος κύστη;

Οι μικρές κύστες συχνά δεν παρατηρούνται, παρά μόνο όταν υποβληθείτε σε μία οδοντιατρική ακτινογραφία. Εάν ο γιατρός παρατηρήσει ασυνήθιστη κηλίδα στην ακτινογραφία, μπορεί να ζητήσει αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για άλλο τύπο κύστης, όπως ακρορριζική κύστη ή ανευρυσματική οστική κύστη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν πρόκειται για μεγάλη κύστη, ο οδοντίατρος μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει την οδοντοφόρο κύστη απλά εξετάζοντάς τη.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η οδοντοφόρος κύστη;

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος της κύστης. Εάν είναι μικρή, ο οδοντίατρος θα είναι σε θέση να την αφαιρέσει χειρουργικά μαζί με το πάσχον δόντι. Σε ορισμένες, περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιήσει μία τεχνική που ονομάζεται “marsupialization”.

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τη διάνοιξη της κύστης, ώστε να αφαιρεθεί το υγρό. Στη συνέχεια, εφαρμόζονται ράμματα στις άκρες της τομής ώστε να διατηρηθεί ανοιχτή, κάτι που αποτρέπει ένα νέο σχηματισμό κύστης.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της οδοντοφόρου κύστης;

Ακόμη κι αν η οδοντοφόρος κύστη είναι μικρή και δεν προκαλεί συμπτώματα, είναι σημαντικό να αφαιρεθεί για την αποφυγή επιπλοκών. Αν δεν αντιμετωπιστεί, τελικά μπορεί να προκαλέσει:

  • Λοίμωξη
  • Απώλεια δοντιών
  • Κάταγμα στη γνάθο
  • Αμελοβλάστωμα, ένας τύπος καλοήθους όγκου της γνάθου

Διαβίωση

Διαβίωση με οδοντοφόρο κύστη

Παρόλο που οι κύστες αυτές είναι συνήθως αβλαβείς, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστούν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με οποιοδήποτε οίδημα, πόνο ή ασυνήθιστες μάζες στο στόμα, ιδιαίτερα γύρω από τους γομφίους και τους κυνόδοντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια οδοντοφόρος κύστη αντιμετωπίζεται εύκολα μέσω εκτομής ή marsupialization.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bhushan NV, et al. (2014). Ameloblastoma arising from a dentigerous cyst - A case report. DOI: 10.7860/JCDR/2014/5944.4387

2. Carrera M, et al. (2013). Conservative treatment of the dentigerous cysts: Report of two cases. scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-32252013000100011

3. Dunfee BL, et al. (2005). Radiologic and pathologic characteristics of benign and malignant lesions of the mandible. DOI: doi.org/10.1148/rg.266055189

4. Shetty RM, et al. (2010). Dentigerous cysts of inflammatory origin. DOI: 10.5005/jp-journals-10005-1076i