Φυσιολογική Κατάσταση

Οδοντοφυΐα

Τι είναι η οδοντοφυΐα;

Η οδοντοφυΐα είναι μία φυσιολογική διαδικασία που περνούν όλα τα βρέφη, καθώς τα δόντια τους προβάλλουν μέσα από τα ούλα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, τα μωρά ξεκινούν την οδοντοφυΐα μεταξύ 6 και 12 μηνών. Μέχρι την ηλικία των τριών ετών, το παιδί θα πρέπει να έχει το σετ των 20 νεογιλών δοντιών.

Η ύπαρξη δοντιών σημαίνει ότι το παιδί θα είναι σε θέση να τρώει μεγαλύτερη πληθώρα τροφών, όμως αυτή η προσαρμογή είναι δύσκολη τόσο για το βρέφος όσο και για τους γονείς. Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία πιο άνετη για το μωρό σας, καθώς και ενδείξεις του πότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο.

Κατανοώντας την οδοντοφυΐα

Τα βρέφη γεννιούνται με ένα πλήρες σετ δοντιών κάτω από τα ούλα τους. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής αυτά τα δόντια βγαίνουν κόβοντας τα ούλα.

Τα δόντια προβάλλουν μέσω των ούλων σε στάδια. Τυπικά πρώτα βγαίνουν οι κεντρικοί τομείς της κάτω γνάθου και ύστερα οι κεντρικοί τομείς της άνω γνάθου. Από αυτό το σημείο και ύστερα τα υπόλοιπα δόντια θα προβάλλουν μέσω των ούλων μέσα σε μία περίοδο τριών ετών, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων. Κάποια παιδιά μπορεί να βγάλουν όλα τους τα νεογιλά δόντια μετά την ηλικία των δύο ετών.

Συμπτώματα Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια συμπτώματα σχετίζονται με την οδοντοφυΐα;

Κάθε βρέφος έχει ένα μοναδικό συνδυασμό συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου οδοντοφυΐας. Τα πιο κοινά είναι η ευερεθιστότητα και η απώλεια όρεξης.

Πολλά βρέφη έχουν ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα όταν τα δόντια προβάλλουν μέσω των ούλων. Κάποια παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα ή δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα όταν ξεκινάει η οδοντοφυΐα:

  • Σιελόρροια
  • Μάσηση στερεών αντικειμένων
  • Ήπια ανησυχία
  • Ευερεθιστότητα
  • Απώλεια όρεξης
  • Επώδυνα και ευαίσθητα ούλα
  • Ερυθρά και πρησμένα ούλα

Θεραπεία

Πώς ανακουφίζεται ο πόνος της οδοντοφυΐας;

Παρόλο που η οδοντοφυΐα είναι μία φυσιολογική διαδικασία, υπάρχουν κάποιες αποδεδειγμένες μέθοδοι που ανακουφίζουν τη δυσφορία του βρέφους. Μπορείτε να τρίψετε τα ούλα του μωρού με ένα νωπό καθαρό πανί, με το καθαρό δάχτυλό σας ή με μία ειδική λαστιχένια συσκευή για το τρίψιμο των ούλων.

Οι πολυκρίκοι οδοντοφυΐας είναι μία δημοφιλής επιλογή. Τα μωρά μασώντας τους ανακουφίζονται από τη δυσφορία. Αν μπορείτε, βάλτε το δακτύλιο στο ψυγείο πριν το δώσετε στο μωρό. Έτσι, θα παρέχετε πίεση στα ούλα σε συνδυασμό με μία ανακουφιστική δροσιά. Δεν θα πρέπει ποτέ να καταψύχετε τον πολυκρίκο, επειδή μπορεί να σπάσει και πιθανώς να προκαλέσει πνιγμονή στο βρέφος.

Με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να εισάγετε πιο σκληρές τροφές στη διατροφή του μωρού, όπως παγωμένα φρούτα και λαχανικά. Αυτό το στάδιο είναι καταλυτικής σημασίας ώστε να ανακουφιστεί η δυσφορία της οδοντοφυΐας. Θα πρέπει να παραμένετε με το παιδί σας όλη την ώρα του φαγητού ώστε να ελέγχετε μην πνιγεί.

Κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας, το βρέφος έχει διαρκή σιελόρροια, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα. Χρησιμοποιήστε ένα πανάκι για να διατηρείτε το σαγόνι του μωρού όσο το δυνατόν πιο στεγνό.

Ανακούφιση με φάρμακα

Αν το μωρό σας δυσκολεύεται πολύ κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, μπορείτε να του χορηγήσετε ακεταμινοφαίνη (αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον παιδίατρο) για την ανακούφιση της δυσφορίας. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε στα ούλα του ένα τζελ οδοντοφυΐας. Αποφύγετε, όμως, τα τζελ που περιέχουν σαλικυλική χολίνη και βενζοκαΐνη. Αυτά τα συστατικά δεν είναι ασφαλή για βρέφη, διότι μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Τα τζελ οδοντοφυΐας παρέχουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.

Υπάρχουν θεραπείες που θα πρέπει να αποφύγετε, διότι στην πραγματικότητα μπορούν να βλάψουν το μωρό. Δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ:

  • Να δίνετε στο μωρό ασπιρίνη ή να την τρίβετε στα ούλα του
  • Να χρησιμοποιείτε αλκοόλ στα ούλα του μωρού
  • Να χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα αντικείμενα απευθείας πάνω στα ούλα του μωρού
  • Να επιτρέπετε στο παιδί να μάσα πλαστικά παιχνίδια (αυτό είναι επικίνδυνο τόσο για τη στοματική υγιεινή όσο για την πιθανότητα πνιγμονής)

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ο υψηλός πυρετός και η διάρροια είναι επίσης συμπτώματα της οδοντοφυΐας, αλλά αυτό συνήθως δεν ισχύει. Καλέστε τον παιδίατρο αν το βρέφος εμφανίσει πυρετό ή διάρροια ή αν έχει διαρκή δυσφορία.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της οδοντοφυΐας;

Η οδοντοφυΐα είναι μία φυσιολογική διαδικασία και αναπόσπαστο τμήμα της βρεφικής ανάπτυξης. Λόγω του πόνου και της δυσφορίας, είναι σύνηθες οι γονείς να έχουν ιδιαίτερο άγχος αναφορικά με τη διαδικασία αυτή. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας θα υποχωρήσουν κάποια στιγμή και το παιδί θα έχει υγιή δόντια χάρη στις δικές σας προσπάθειες να διατηρήσετε καλή στοματική υγιεινή. Αν έχετε συγκεκριμένους λόγους να ανησυχείτε ή αν το βρέφος παρουσιάζει παρατεταμένη δυσφορία, θα πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο.