Παθολογικά

Οιδηματώτης υποσιτισμός-Kwashiorkor

Τι είναι το kwashiorkor;

Το kwashiorkor, επίσης γνωστό ως «οιδηματώδης υποσιτισμός» εξαιτίας της συσχέτισής του με το οίδημα (κατακράτηση υγρών), είναι μία διατροφική διαταραχή που παρατηρείται σε περιοχές που πλήττονται από λιμό. Είναι μία μορφή υποσιτισμού (κακής θρέψης) που προκαλείται από έλλειψη πρωτεϊνών στη διατροφή. Τα άτομα με kwashiorkor τυπικά έχουν μία εξαιρετικά καχεκτική εμφάνιση σε όλα τα μέρη του σώματος εκτός των αστραγάλων, των άκρων ποδός και της κοιλιάς, τα οποία έχουν υποστεί διόγκωση λόγω της κατακράτησης υγρών.

Το kwashiorkor σπάνια εντοπίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες με γενικά σταθερή παροχή τροφίμων. Είναι περισσότερο κοινό στην Υποσαχάρια Αφρική και σε χώρες όπου οι άνθρωποι καθημερινά έχουν περιορισμένη παροχή τροφής.

Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από τη νόσο ανακάμπτουν πλήρως όταν λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία περιλαμβάνει την εισαγωγή επιπλέον θερμίδων και πρωτεϊνών στη διατροφή. Τα παιδιά που πάσχουν από την εν λόγω πάθηση μπορεί να μην αναπτυχθούν κατάλληλα και να παραμείνουν με μειωμένο ανάστημα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές όταν η θεραπεία καθυστερεί, όπως κώμα, σοκ και μόνιμη πνευματική και σωματική αναπηρία. Το kwashiorkor μπορεί να αποβεί απειλητικό για τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί. Μπορεί να προκαλέσει σημαντική οργανική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Σύνοψη

Αίτια

Τι προκαλεί το kwashiorkor;

Το kwashiorkor προκαλείται από έλλειψη πρωτεϊνών στη διατροφή. Κάθε κύτταρο του σώματος περιέχει πρωτεΐνες. Χρειάζεστε πρωτεΐνες στη διατροφή σας, ώστε το σώμα να αποκαθιστά τις βλάβες των κυττάρων και να δημιουργεί νέα κύτταρα. Ένα υγιές σώμα δημιουργεί συνεχώς νέα κύτταρα. Η πρωτεΐνη είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία και την εγκυμοσύνη. Εάν το σώμα έχει έλλειψη πρωτεϊνών, οι φυσιολογικές λειτουργίες και η σωματική ανάπτυξη θα αρχίσουν να επιβραδύνονται και το kwashiorkor θα κάνει την εμφάνισή του.

Το kwashiorkor είναι πιο κοινό σε χώρες όπου υπάρχει περιορισμένη παροχή ή πλήρης έλλειψη τροφής. Η διαταραχή εντοπίζεται κυρίως σε βρέφη και παιδιά στην Υποσαχάρια Αφρική, τη νοτιοανατολική Ασία και την κεντρική Αμερική. Η περιορισμένη παροχή ή έλλειψη τροφής είναι κοινή σε αυτές τις χώρες κατά τη διάρκεια περιόδων λιμών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, ή πολιτικών αναταράξεων. Η έλλειψη γνώσεων πάνω στον τομέα της διατροφής και η θρησκευτική εξάρτηση σε χαμηλές σε πρωτεΐνη δίαιτες, όπως η διατροφή με βάση το καλαμπόκι, σε πολλές χώρες της νότιας Αμερικής μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση της πάθησης σε αυτά τα άτομα.

Το kwashiorkor είναι σπάνιο σε χώρες όπου τα περισσότερα άτομα έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή και μπορούν να λάβουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης. Εάν η νόσος εντοπιστεί σε μία αναπτυγμένη χώρα, όπως Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να είναι ένδειξη κακοποίησης ή παραμέλησης κυρίως μικρών παιδιών ή ηλικιωμένων. Δύναται, όμως, να αποτελεί και σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης, όπως ο HIV.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του kwashiorkor;

Τα συμπτώματα του kwashiorkor περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στο χρώμα και την υφή του δέρματος και των μαλλιών
  • Κόπωση
  • Διάρροια
  • Απώλεια μυϊκής μάζας
  • Αδυναμία ανάπτυξης ή αύξησης βάρους
  • Οίδημα (πρήξιμο) στους αστραγάλους, τα άκρα ποδός και την κοιλιά
  • Βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συχνές και σοβαρές λοιμώξεις
  • Ευερεθιστότητα
  • Νιφάδες στο δέρμα
  • Σοκ

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το kwashiorkor;

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται kwashiorkor, θα σας εξετάσει για να ελέγξει για ύπαρξη ηπατομεγαλίας (διογκωμένο ήπαρ) και πρηξίματος. Στη συνέχεια, θα ζητήσει εξετάσεις αίματος και ούρων για τη μέτρηση των επιπέδων πρωτεϊνών και σακχάρων στο αίμα.

Στο δείγμα αίματος και ούρων μπορούν να πραγματοποιηθούν επιπλέον εξετάσεις για τον εντοπισμό ενδείξεων κακής θρέψης και έλλειψης πρωτεϊνών. Οι ακόλουθες εξετάσεις θα αναδείξουν τον καταβολισμό των μυών και θα αξιολογήσουν τη νεφρική λειτουργία, τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας και την ανάπτυξη:

  • Αέρια αρτηριακού αίματος
  • Άζωτο ουρίας αίματος
  • Κρεατινίνη αίματος
  • Κάλιο αίματος
  • Γενική ανάλυση ούρων
  • Πλήρες αιμοδιάγραμμα

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το kwashiorkor;

Το kwashiorkor μπορεί να επιδιορθωθεί καταναλώνοντας περισσότερη πρωτεΐνη και περισσότερες θερμίδες γενικά, ιδιαίτερα αν η θεραπεία ξεκινήσει έγκαιρα.

Στην αρχή, θα σας δοθούν περισσότερες θερμίδες σε μορφή υδατανθράκων, σακχάρων και λιπών. Μόλις αυτές οι θερμίδες σάς παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια, θα σας δοθούν τροφές με πρωτεΐνη. Οι νέες τροφές και οι επιπλέον θερμίδες πρέπει να εισάγονται σταδιακά στη διατροφή σας, επειδή δεν ακολουθούσατε κατάλληλη διατροφή για μία μεγάλη χρονική περίοδο και το σώμα χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

Ο γιατρός επίσης θα σας συστήσει μακροπρόθεσμη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές του kwashiorkor;

Ακόμη και με την κατάλληλη θεραπεία, τα παιδιά που πάσχουν από kwashiorkor μπορεί να μη φτάσουν ποτέ στην πλήρη ανάπτυξη και το μέγιστο ύψος. Εάν η θεραπεία ξεκινήσει αργά, το παιδί μπορεί να έχει ήδη αποκτήσει μόνιμες σωματικές και πνευματικές αναπηρίες.

Εάν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

Σύνοψη

Ακολουθώντας μία σωστή διατροφή και γνωρίζοντας τις ενδείξεις της νόσου

Το kwashiorkor μπορεί να προληφθεί αν καταναλώνετε επαρκείς θερμίδες και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Οι διατροφικές οδηγίες του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ προτείνουν ότι 10-35% των προσλαμβανομένων καθημερινών θερμίδων ενός ενήλικα πρέπει να προέρχονται από πρωτεΐνη. Το 5-20% των θερμίδων των μικρών παιδιών και το 10-30% των θερμίδων των παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας και των εφήβων θα πρέπει να προέρχονται από πρωτεΐνη.

Πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές είναι οι εξής:

  • Θαλασσινά
  • Αυγά
  • Άπαχο κρέας
  • Φασόλια
  • Αρακάς
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, οι δύο ηλικιακές ομάδες που βιώνουν κυρίως kwashiorkor ως αποτέλεσμα κακοποίησης ή παραμέλησης, παρουσιάζουν τυπικά συμπτώματα της πάθησης. Το πιο ορατό σύμπτωμα είναι το πρήξιμο στους αστραγάλους, τα άκρα ποδός και την κοιλιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από επιπλέον ενδείξεις κακομεταχείρισης, όπως μώλωπες και σπασμένα οστά.

Εάν υποπτεύεστε ότι ένα άτομο βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας κακοποίησης ή παραμέλησης, καλέστε αμέσως το 166. Οι περιπτώσεις κακοποίησης και παραμέλησης που δεν φαίνονται άμεσα απειλητικές για τη ζωή θα πρέπει επίσης να αναφέρονται. Για περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης, μπορείτε να καλέσετε στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. All about the protein foods group. (2015). choosemyplate.gov/protein-foods

2. Dietary guidelines for Americans, 2010. (2010). health.gov/dietaryguidelines/dga2010/dietaryguidelines2010.pdf

3. Kwashiorkor. (2015). us.bestpractice.bmj.com/best-practice/monograph/1022.html

4. Manary MJ, et al. (2009). Kwashiorkor: more hypothesis testing is needed to understand the aetiology of oedema. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3717490/

5. Mayo Clinic Staff. (2017). Nutrition for kids: Guidelines for a healthy diet. mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/nutrition-for-kids/art-20049335

6. Morley JE. (n.d.). Undernutrition. merckmanuals.com/home/disorders-of-nutrition/undernutrition/undernutrition

7. Ngan V. (n.d.). Kwashiorkor. dermnetnz.org/systemic/kwashiorkor.html