Ψυχικές νόσοι

Οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Τι είναι η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας;

Η οιστριονική, ή δραματική, διαταραχή προσωπικότητας (HPD) είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας ψυχολογικών διαταραχών που ονομάζονται διαταραχές προσωπικότητας τύπου Β.  Οι διαταραχές σε αυτή την κατηγορία γενικά ταξινομούνται ως δραματικές, συναισθηματικές ή απρόβλεπτες.

Τα άτομα με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας έχουν μία παραμορφωμένη νοητική εικόνα για τον εαυτό τους. Συχνά βασίζουν την αυτοεκτίμησή τους στην έγκριση των άλλων. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη να προσελκύουν την προσοχή. Εξαιτίας αυτού, τα άτομα με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να καταφεύγουν σε δραματικές συμπεριφορές.

Οι γυναίκες διαγιγνώσκονται πιο συχνά με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας από ό, τι οι άντρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άντρες αναφέρουν λιγότερο συχνά τα συμπτώματά τους.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας

Η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας δεν είναι μία καταστροφική ψυχολογική διαταραχή. Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από την εν λόγω διαταραχή λειτουργούν αποτελεσματικά σε κοινωνικά και εργασιακά περιβάλλοντα. Στην πραγματικότητα, πολλά άτομα με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας έχουν ιδιαίτερες διαπροσωπικές δεξιότητες, όμως συχνά τις χρησιμοποιούν για να χειραγωγούν τους άλλους.

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (5η έκδοση), τα άτομα με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας έχουν τουλάχιστον πέντε ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Αισθάνονται άβολα σε καταστάσεις όπου δεν είναι το κέντρο της προσοχής
  • Έχουν αλληλεπιδράσεις με άλλους που χαρακτηρίζονται από ακατάλληλη σεξουαλική ή προκλητική συμπεριφορά
  • Παρουσιάζουν ταχέως εναλλασσόμενα συναισθήματα και ρηχή έκφραση αυτών
  • Χρησιμοποιούν συστηματικά τη σωματική τους εμφάνιση για να προσελκύσουν την προσοχή
  • Έχουν ένα τύπο λόγου που θέλει να προκαλεί εντύπωση
  • Παρουσιάζουν αυτοδραματοποίηση, θεατρικότητα και υπερβολική έκφραση των συναισθημάτων
  • Επηρεάζονται εύκολα από τους άλλους
  • Θεωρούν τις σχέσεις πιο προσωπικές από ό, τι είναι πραγματικά

Αν έχετε οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, μπορεί να αισθάνεστε εύκολα εκνευρισμό ή να βαριέστε εύκολα με ρουτίνες, να λαμβάνετε βιαστικές αποφάσεις ή να απειλείτε να αυτοκτονήσετε για να λάβετε την προσοχή που επιθυμείτε.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας;

Η ακριβής αίτια της οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας παραμένει άγνωστη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα τόσο περιβαλλοντικών όσο και γενετικών παραγόντων.

Κάποιες οικογένειες έχουν ιστορικό οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας, κάτι το οποίο ενισχύει τη θεωρία ότι η πάθηση μπορεί εν μέρει να είναι γενετική. Από την άλλη πλευρά, παιδιά γονέων με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί απλά να παρουσιάζουν τη συμπεριφορά που μιμούνται από τους γονείς τους. Επίσης, είναι πιθανό ότι η έλλειψη πειθαρχίας ή η θετική ενίσχυση δραματικών συμπεριφορών στην παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσει οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας. Ένα παιδί μπορεί να μάθει τέτοιου είδους συμπεριφορές ως τρόπο για να πάρει την προσοχή που θέλει από τους γονείς του.

Ανεξάρτητα από την αιτία, η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας συνήθως κάνει την εμφάνισή της έως τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας;

Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη εξέταση για τη διάγνωση της οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας. Αν τα συμπτώματά σας προκαλούν προβλήματα και αναζητήσετε ιατρική φροντίδα, ο γιατρός αρχικά θα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση για να αποκλείσει οποιαδήποτε σωματικά προβλήματα που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα.

Εάν ο γιατρός δεν εντοπίζει κάποια σωματική αιτία των συμπτωμάτων σας, μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ψυχίατρο. Οι ψυχίατροι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τις ψυχολογικές διαταραχές. Ο ψυχίατρος θα σας κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις ώστε να έχει μία σαφή εικόνα του ιστορικού της συμπεριφοράς σας. Μία ακριβής αξιολόγηση των συμπεριφορών σας θα βοηθήσει στη διάγνωση.

Όμως, τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από την εν λόγω πάθηση δεν θεωρούν ότι χρειάζονται θεραπεία ή βοήθεια, καθιστώντας τη διάγνωση ιδιαίτερα δύσκολη. Πολλά άτομα με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας λαμβάνουν διάγνωση αφότου έχουν ξεκινήσει ψυχοθεραπεία για κατάθλιψη ή άγχος, τα οποία συνήθως ακολουθούν μία αποτυχημένη σχέση ή προσωπικά προβλήματα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας;

Η θεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη αν έχετε οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας. Όπως πολλά άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή, μπορεί να πιστεύετε ότι δεν χρειάζεστε θεραπεία ή να βρίσκετε τη ρουτίνα ενός θεραπευτικού προγράμματος μη ελκυστική. Όμως, η ψυχοθεραπεία – και μερικές φορές η φαρμακευτική αγωγή – θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη διαταραχή.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι η πιο κοινή και αποτελεσματική θεραπεία για την οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας. Αυτός ο τύπος θεραπείας περιλαμβάνει συνεδρίες με ένα ψυχολόγο όπου συζητάτε για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας. Αυτό θα βοηθήσει το θεραπευτή σας να καθορίσει την αιτία πίσω από τις πράξεις και συμπεριφορές σας. Ο ψυχολόγος επίσης θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να σχετίζεστε με τους ανθρώπους με ένα θετικό τρόπο αντί να αναζητάτε διαρκώς την προσοχή από αυτούς.

Φαρμακευτική αγωγή

Αν βιώνετε κατάθλιψη ή άγχος ως μέρος της οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για ένα άτομο με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας;

Πολλά άτομα με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας ζουν φυσιολογική ζωή και είναι σε θέση να εργαστούν και να αποτελούν μέρος της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, πολλά άτομα με την εν λόγω διαταραχή ανταπεξέρχονται πολύ καλά σε καθημερινές κοινωνικές περιστάσεις. Βέβαια, δεν είναι λίγα τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε πιο προσωπικές σχέσεις. Ανάλογα με την περίπτωση, η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να επηρεάζει την ικανότητά σας να παραμείνετε σε μία εργασία, να διατηρήσετε μία σχέση ή να παραμείνετε εστιασμένοι στους στόχους της ζωής σας. Επίσης, μπορεί να σας κάνει να αναζητείτε διαρκώς στην περιπέτεια, θέτοντάς σας σε κινδύνους.

Βρίσκεστε σε σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης αν έχετε οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας. Η εν λόγω διαταραχή μπορεί να επηρεάσει το πώς αντιμετωπίζετε την αποτυχία και την απώλεια. Επίσης, σας προκαλεί εκνευρισμό όταν δεν παίρνετε αυτό που θέλετε. Θα πρέπει να μιλήσετε στο γιατρό σας αν έχετε συμπτώματα οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας, ιδιαίτερα εάν αυτά παρεμποδίζουν την καθημερινή σας ζωή και την εργασία σας ή την ικανότητά σας να ζήσετε μία πλήρη και χαρούμενη ζωή.