Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων/εμβολίων

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα διουρητικά

Τι είναι τα διουρητικά;

Τα διουρητικά είναι φάρμακα σχεδιασμένα να αυξάνουν την ποσότητα του νερού και των αλάτων που αποβάλλονται από το σώμα ως ούρα. Υπάρχουν τρεις τύποι συνταγογραφούμενων διουρητικών και συνήθως συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, αλλά και άλλων παθήσεων.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζουν τα διουρητικά;

Η πιο κοινή πάθηση που αντιμετωπίζεται με διουρητικά είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα φάρμακα μειώνουν την ποσότητα του υγρού στα αιμοφόρα αγγεία και αυτό βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Υπάρχουν και άλλες παθήσεις που αντιμετωπίζονται επίσης με διουρητικά. Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, για παράδειγμα, παρεμποδίζει την καρδιά να εξωθεί αποτελεσματικά το αίμα σε όλο το σώμα. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση υγρών, που ονομάζεται οίδημα. Τα διουρητικά μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κατακράτησης.

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι διουρητικών;

Οι τρεις τύποι διουρητικών φαρμάκων είναι τα θειαζιδικά, τα διουρητικά αγκύλης και καλιοσυντηρητικά διουρητικά. Και τα τρία δρουν εξαναγκάζοντας το σώμα να αποβάλλει περισσότερα υγρά ως ούρα.

Θειαζιδικά διουρητικά

Τα θειαζίδια είναι τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα διουρητικά και συχνά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης. Αυτά τα φάρμακα όχι μόνο μειώνουν τα υγρά, αλλά προκαλούν και χαλάρωση στα αιμοφόρα αγγεία.

Οι θειαζίδες μερικές φορές λαμβάνονται παράλληλα με άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Παραδείγματα θειαζιδών περιλαμβάνουν:

 • Τη χλωροθαλιδόνη
 • Την υδροχλωροθειαζίδη
 • Τη μετολαζόνη
 • Την ινδαπαμίδη

Διουρητικά αγκύλης

Τα διουρητικά αγκύλης χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Παραδείγματα αυτών των φαρμάκων περιλαμβάνουν:

 • Την τορσεμίδη
 • Τη φουροσεμίδη
 • Τη βουμετανίδη

Καλιοσυντηρητικά διουρητικά

Τα καλιοσυντηρητικά διουρητικά μειώνουν τα επίπεδα των υγρών στο σώμα σας χωρίς να σας προκαλούν την απώλεια καλίου, ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό.

Οι άλλοι τύποι διουρητικών προκαλούν απώλεια καλίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως αρρυθμία. Τα καλιοσυντηρητικά διουρητικά συνταγογραφούνται για άτομα που κινδυνεύουν από χαμηλά επίπεδα καλίου, όπως όσοι λαμβάνουν άλλα φάρμακα που μειώνουν το κάλιο.

Τα καλιοσυντηρητικά διουρητικά δεν μειώνουν την αρτηριακή πίεση όπως οι άλλοι τύποι διουρητικών. Ως εκ τούτου, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα καλιοσυντηρητικό διουρητικό μαζί με ένα άλλο φάρμακο που μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Παραδείγματα καλιοσυντηρητικών διουρητικών περιλαμβάνουν:

 • Την αμιλορίδη
 • Την τριαμτερένη
 • Τη σπιρονολακτόνη
 • Την επλερενόνη

Παρενέργειες

Ποιες είναι οι παρενέργειες των διουρητικών;

Όταν λαμβάνονται με βάση τις οδηγίες, τα διουρητικά γενικά δεν έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν μερικές παρενέργειες.

Πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των διουρητικών περιλαμβάνουν:

Σοβαρές παρενέργειες

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα διουρητικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως:

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες που σας ενοχλούν ενώ λαμβάνετε διουρητικά, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει διαφορετική φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό φαρμάκων για να μειώσει τις παρενέργειές σας.

Είτε έχετε παρενέργειες είτε όχι, μην σταματήσετε να παίρνετε το διουρητικό σας χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Κίνδυνοι

Ποιους κινδύνους ενέχουν τα διουρητικά;

Τα διουρητικά είναι γενικά ασφαλή, αλλά υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι εάν έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις ή λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα.

Ανησυχητικές παθήσεις

Προτού πάρετε ένα συνταγογραφούμενο διουρητικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει το γιατρό σας αν πάσχετε από οποιαδήποτε από τις παρακάτω παθήσεις:

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Όταν ξεκινάτε μία νέα φαρμακευτική αγωγή, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε άλλα φάρμακα, συμπληρώματα ή βότανα λαμβάνετε. Ορισμένα φάρμακα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ένα διουρητικό είναι τα εξής:

 • Κυκλοσπορίνη
 • Αντικαταθλιπτικά, όπως η φλουοξετίνη και η βενλαφαξίνη
 • Λίθιο
 • Διγοξίνη
 • Άλλα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Βότανα και φυτικά διουρητικά

Ορισμένα βότανα και φυτά θεωρούνται «φυσικά διουρητικά», όπως:

 • Το λευκάγκαθο
 • Το πράσινο και μαύρο τσάι
 • Ο μαϊντανός

Αυτές οι ουσίες δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση ενός συνταγογραφούμενου διουρητικού. Εάν έχετε απορίες σχετικά με τα διουρητικά και άλλες θεραπευτικές επιλογές, μιλήστε με το γιατρό σας.

Μιλήστε με το γιατρό σας

Τα συνταγογραφούμενα διουρητικά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και λιγότερο σοβαρών δυσλειτουργιών, όπως η ήπια υπέρταση.

Εάν ο γιατρός σας σάς συνταγογραφήσει ένα διουρητικό, μη διστάσετε να του θέσετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε. Μπορείτε να ρωτήσετε τα εξής:

 • Πώς θα ξέρω ότι το διουρητικό μου λειτουργεί σωστά;
 • Τα φάρμακα που παίρνω μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το διουρητικό;
 • Πρέπει να ακολουθήσω μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι ενώ λαμβάνω το διουρητικό;
 • Πρέπει να ελέγχω την πίεση του αίματος και τη λειτουργία των νεφρών κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου;
 • Πρέπει να πάρω συμπλήρωμα καλίου ή να αποφύγω τρόφιμα που περιέχουν κάλιο;

Q&A

Μπορούν τα διουρητικά να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Αμφισβητήσιμες πηγές ισχυρίζονται ότι τα διουρητικά είναι ένα καλό εργαλείο για την απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι ότι τα διουρητικά προκαλούν μόνο την απώλεια βάρους νερού και η απώλεια αυτή δεν θα διαρκέσει. Το πιο σημαντικό είναι ότι η μη ενδεδειγμένη χρήση των διουρητικών με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση καθώς και παρενέργειες.

Ποτέ μην παίρνετε συνταγογραφούμενα διουρητικά χωρίς την καθοδήγηση του γιατρού σας. Είναι καλό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν λάβετε ένα μη  συνταγογραφούμενο διουρητικό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν κάποιο από αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλείς επιλογές για εσάς.

 

Οι απαντήσεις αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των ιατρικών εμπειρογνωμόνων μας. Όλο το περιεχόμενο είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρείται ιατρική συμβουλή.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Diuretic drug therapy. (n.d.). cedars-sinai.edu/Patients/Programs-and-Services/Heart-Institute/Treatments/Drug-Therapy/Drug-Therapy-Diuretics.aspx

2. Diuretics: Thiazides, potassium-sparing, loop-acting. (n.d.). texasheartinstitute.org/HIC/Topics/Meds/diurmeds.cfm

3. Dudenbostel T, et al. (2017). Use of aldosterone antagonists for treatment of uncontrolled resistant hypertension. https://academic.oup.com/ajh/article/30/2/103/2623350