Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Τι είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος;

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι μια μόλυνση από μικρόβια. Τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί που δεν γίνονται ορατοί δίχως μικροσκόπιο. Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια, μερικές από μύκητες και σε σπάνιες περιπτώσεις από ιούς. Οι ουρολοιμώξεις συγκαταλέγονται στις πιο συχνές λοιμώξεις στους ανθρώπους.

Μια ουρολοίμωξη μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο ουροποιητικό σύστημα. Το εν λόγω σύστημα αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Οι περισσότερες λοιμώξεις περιλαμβάνουν μόνο την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη (κατώτερη ουροποιητική οδός). Ωστόσο, οι ουρολοιμώξεις μπορεί να προσβάλουν τους ουρητήρες και τα νεφρά (ανώτερη ουροποιητική οδός). Αν και οι ουρολοιμώξεις της ανώτερης οδού είναι πιο σπάνιες από τις ουρολοιμώξεις της κατώτερης οδού, είναι συνήθως πιο σοβαρές.

Χρόνιες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις εξαφανίζονται μετά τη θεραπεία. Οι χρόνιες ουρολοιμώξεις είτε δεν υποχωρούν μετά τη θεραπεία είτε συνεχίζουν να επανεμφανίζονται. Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις είναι κοινές στις γυναίκες.

Πολλές περιπτώσεις υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης προέρχονται από επαναμόλυνση με τον ίδιο τύπο βακτηρίων, δίχως αυτό να είναι πάντοτε απαραίτητο. Αντίθετα, μια ανωμαλία στη δομή του ουροποιητικού συστήματος αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης των ουρολοιμώξεων.

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι έγκυες γυναίκες που έχουν συμπτώματα ουρολοίμωξης πρέπει να δουν αμέσως το γιατρό τους. Η ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και πρόωρο τοκετό. Είναι επίσης πιθανότερο να εξαπλωθεί στα νεφρά.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης εξαρτώνται από το μέρος του ουροποιητικού συστήματος που έχει προσβληθεί.

Η μόλυνση της κατώτερης οδού επηρεάζει την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Τα συμπτώματα μιας τέτοιας λοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • τσούξιμο κατά την ούρηση
  • αυξημένη συχνότητα ούρησης χωρίς να αποβάλλονται πολλά ούρα
  • αυξημένη επείγουσα ανάγκη ούρησης
  • αίμα στα ούρα
  • νεφελώδη ούρα
  • καφετί ούρα
  • ούρα με έντονη οσμή
  • πυελικό άλγος στις γυναίκες
  • πρωκτικό άλγος στους άνδρες

Η μόλυνση της ανώτερης οδού επηρεάζει τους νεφρούς. Αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή εάν τα βακτήρια μετακινηθούν από το μολυσμένο νεφρό στο αίμα. Αυτή η κατάσταση, η οποία ονομάζεται ουροσηψία, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση, σηπτικό σοκ και θάνατο.

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης της ανώτερης ουροποιητικής οδού περιλαμβάνουν:

  • πόνο και ευαισθησία στην άνω πλάτη και στα πλευρά
  • ρίγη
  • πυρετό
  • ναυτία
  • εμετό

Συμπτώματα της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης της ανώτερης ουροποιητικής οδού στους άνδρες είναι παρόμοια με αυτά των γυναικών. Τα συμπτώματα λοίμωξης της κατώτερης ουροποιητικής οδού περιλαμβάνουν μερικές φορές πρωκτικό άλγος επιπλέον των κοινών συμπτωμάτων που εμφανίζονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Συμπτώματα της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες

Οι γυναίκες με λοίμωξη στην κατώτερη ουροποιητική οδό μπορεί να εμφανίσουν πυελικό πόνο, επιπρόσθετα με τα άλλα κοινά συμπτώματα με τους άντρες. Τα συμπτώματα των λοιμώξεων της ανωτέρας οδού μεταξύ των ανδρών και των γυναικών είναι παρόμοια.

Αίτια

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος

Οτιδήποτε εμποδίζει την κένωση της ουροδόχου κύστης ή ερεθίζει το ουροποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοίμωξη. Υπάρχουν επίσης πολλοί παράγοντες που μπορούν να σας θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσετε μία ουρολοίμωξη. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • ηλικία – οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μία ουρολοίμωξη
  • μειωμένη κινητικότητα μετά από εγχείρηση ή παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι
  • πέτρες στα νεφρά
  • μια προηγούμενη ουρολοίμωξη
  • απόφραξη ή παρεμπόδιση της ουροφόρου οδού, όπως ένας διογκωμένος προστάτης, πέτρες στα νεφρά και ορισμένες μορφές καρκίνου
  • παρατεταμένη χρήση ουροκαθετήρων, οι οποίοι διευκολύνουν τα βακτήρια να εισέλθουν στην ουροδόχο κύστη
  • διαβήτης, ειδικά εάν δεν ελέγχεται τακτικά, γεγονός που μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις
  • εγκυμοσύνη
  • εκ γενετής ανώμαλες δομές του ουροποιητικού συστήματος
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος για τους άνδρες

Οι περισσότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες ουρολοίμωξης για τους άνδρες είναι οι ίδιοι με αυτούς των γυναικών. Ωστόσο, η ύπαρξη ενός διογκωμένου προστάτη είναι ένας παράγοντας κινδύνου μοναδικός για τους άνδρες.

Επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος για τις γυναίκες

Υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου για τις γυναίκες. Μερικοί παράγοντες που κάποτε θεωρούνταν αιτία ουρολοίμωξη έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο σημαντικοί, όπως η κακή υγιεινή στην τουαλέτα. Πρόσφατες μελέτες απέτυχαν να αποδείξουν ότι το σκούπισμα από πίσω και από τα εμπρός μετά από τη χρήστη της τουαλέτας οδηγεί σε ουρολοίμωξη στις γυναίκες, όπως πίστευαν στο παρελθόν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων από αυτούς τους παράγοντες.

Μικρότερη ουρήθρα

Το μήκος και η θέση της ουρήθρας στις γυναίκες αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ουρολοίμωξης. Η ουρήθρα στις γυναίκες είναι πολύ κοντά τόσο στον κόλπο όσο και στον πρωκτό. Τα βακτήρια που μπορεί φυσιολογικά να εμφανίζονται γύρω από τον κόλπο και τον πρωκτό μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση στην ουρήθρα και στο υπόλοιπο ουροποιητικό σύστημα.

Η ουρήθρα μιας γυναίκας είναι επίσης μικρότερη από αυτή ενός άνδρα κι έτσι τα βακτήρια έχουν μικρότερη απόσταση για να διανύσουν για να εισέλθουν στην κύστη.

Σεξουαλική επαφή

Η πίεση της γυναικείας ουροποιητικής οδού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να μεταφέρει τα βακτήρια από τον πρωκτό στην κύστη. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν βακτήρια στα ούρα τους μετά την επαφή. Ωστόσο, το σώμα συνήθως είναι σε θέση να απαλλαγεί από αυτά τα βακτήρια μέσα σε 24 ώρες. Πολλά από τα βακτήρια του εντέρου έχουν ιδιότητες που τους επιτρέπουν να προσκολληθούν στην ουροδόχο κύστη.

Σπερματοκτόνα

Τα σπερματοκτόνα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης και να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος σε ορισμένες γυναίκες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εισόδου βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη.

Χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ

Τα μη λιπασμένα προφυλακτικά από λατέξ μπορεί να αυξήσουν την τριβή και να ερεθίσουν το δέρμα των γυναικών κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια ουρολοίμωξη.

Ωστόσο, τα προφυλακτικά είναι σημαντικά για τη μείωση της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Για να αποτρέψετε την τριβή και τον ερεθισμό του δέρματος από αυτά, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αρκετό λιπαντικό με βάση το νερό και ότι το χρησιμοποιείτε συχνά κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Διαφράγματα

Τα διαφράγματα μπορεί να ασκήσουν πίεση στην ουρήθρα μιας γυναίκας, παρεμποδίζοντας την εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων

Μετά την εμμηνόπαυση, μια μείωση στο επίπεδο των οιστρογόνων σας αλλάζει τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στον κόλπο σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια ουρολοίμωξη.

Διάγνωση

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη με βάση τα συμπτώματά σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Εκείνος θα ελέγξει τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει ένα κλινικό έλεγχο. Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση μιας ουρολοίμωξης, θα χρειαστεί να ελέγξει τα ούρα σας για μικρόβια.

Το δείγμα των ούρων που δίνετε στο γιατρό σας πρέπει να είναι ένα δείγμα «μέσου ρεύματος» (clean catch). Αυτό σημαίνει ότι συλλέγεται από το μέσο της ουροποιητική οδού, και όχι από την αρχή. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της συλλογής των βακτηρίων ή των ζυμομυκήτων από το δέρμα σας, τα οποία μπορεί να μολύνουν το δείγμα. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει πώς να συλλέξετε ούρα μέσου ρεύματος.

Κατά την εξέταση του δείγματος, ο γιατρός θα αναζητήσει μεγάλο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων στα ούρα σας. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη. Θα πραγματοποιήσει επίσης μια καλλιέργεια ούρων για να ελέγξει για βακτήρια ή μύκητες. Η καλλιέργεια μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση της αιτίας της λοίμωξης και να βοηθήσει τον γιατρό σας να επιλέξει ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς.

Εάν υπάρχει υποψία για ιό, ενδέχεται να χρειαστούν εξειδικευμένες εξετάσεις. Οι ιοί είναι σπάνιες αιτίες ουρολοίμωξης αλλά μπορούν να παρατηρηθούν σε άτομα που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις οργάνων ή έχουν άλλες παθήσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ουρολοίμωξη της ανώτερης οδού

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε ουρολοίμωξη της ανώτερης οδού, μπορεί επίσης να χρειαστεί να πραγματοποιήσει ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα (CBC) και καλλιέργειες αίματος, εκτός από την εξέταση ούρων. Μια καλλιέργεια αίματος θα επιβεβαιώσει αν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί ή όχι στην αιματική κυκλοφορία.

Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

Εάν έχετε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, ο γιατρός σας ενδέχεται να θέλει να ελέγξει το ουροποιητικό σας σύστημα για τυχόν ανωμαλίες ή εμπόδια. Ορισμένες εξετάσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Ένα υπερηχογράφημα, κατά τον οποίο μια συσκευή που ονομάζεται μετατροπέας υπερήχων ακουμπάει πάνω στην κοιλιά σας. Η συσκευή αυτή χρησιμοποιεί κύματα υπερήχων για να απεικονίσει τα όργανα του ουροποιητικού συστήματος, τα οποία εμφανίζονται σε μια οθόνη.
  • Μία ενδοφλέβια πυελογραφία (IVP), η οποία περιλαμβάνει την έγχυση ενός σκιαγραφικού υγρού στο σώμα σας, το οποίο ταξιδεύει μέσω του ουροποιητικού σας συστήματος, και τη λήψη ακτινογραφιών της περιοχής της κοιλιάς σας. Το υγρό αυτό χρησιμοποιείται ώστε να εμφανιστούν ευκρινώς τα όργανα στις ακτινογραφίες.
  • Μια κυστεοσκόπηση, η οποία χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα που εισάγεται από την ουρήθρα σας στην ουροδόχο κύστη, για να απεικονιστεί το εσωτερικό της. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι ιστού της ουροδόχου κύστης και να το ελέγξει περαιτέρω, ώστε να αποκλείσει τη φλεγμονή ή τον καρκίνο ως αιτία των συμπτωμάτων σας.
  • Μια αξονική τομογραφία (CT) για την λήψη πιο λεπτομερών εικόνων του ουροποιητικού σας συστήματος.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ουρολοίμωξης εξαρτάται από την αιτία. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να προσδιορίσει ποιο μικρόβιο προκαλεί τη μόλυνση από τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία είναι τα βακτήρια. Η ουρολοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

Άλλοτε οι ιοί ή οι μύκητες είναι οι αιτίες. Οι ιογενείς λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αντιμετωπίζονται με φάρμακα που ονομάζονται αντιιικά. Συχνά, το αντιιικό cidofovir είναι η επιλογή για τη αντιμετώπιση των ιϊκών μολύνσεων. Η μυκητιασική ουρολοίμωξη αντιμετωπίζεται με φάρμακα που ονομάζονται αντιμυκητιασικά.

Αντιβιοτικά για τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Η μορφή του αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας βακτηριακής ουρολοίμωξης εξαρτάται συνήθως από τμήμα της οδού που έχει προσβληθεί. Η ουρολοίμωξη της κατώτερης οδού μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με από του στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά. Η ουρολοίμωξη της ανώτερης οδού απαιτεί ενδοφλέβια αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται απευθείας στις φλέβες σας.

Μερικές φορές, τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή στα αντιβιοτικά. Τα αποτελέσματα από την καλλιέργεια των ούρων σας μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να επιλέξει μια αντιβιοτική θεραπεία που θα λειτουργήσει καλύτερα εναντίον του τύπου των βακτηρίων που προκαλούν τη λοίμωξη σας.

Θεραπείες της βακτηριακής ουρολοίμωξης χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών ερευνώνται από τους επιστήμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία χωρίς αντιβιοτικά μπορεί να είναι μια επιλογή για την βακτηριακή ουρολοίμωξη με τη χρήση της κυτταρικής χημείας για να αλλάξει η αλληλεπίδραση μεταξύ του οργανισμού και των βακτηρίων.

Κατ’ οίκον θεραπείες για τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Δεν υπάρχουν σπιτικά παρασκευάσματα που μπορούν να θεραπεύσουν μια ουρολοίμωξη, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα φάρμακά σας να δράσουν καλύτερα.

Τα σπιτικά παρασκευάσματα για την ουρολοίμωξη μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας να εξαλείψει τη μόλυνση γρηγορότερα. Ο χυμός από κράνμπερι (cranberry) ή τα ίδια τα φρούτα κράνμπερι δεν θεραπεύουν μια ουρολοίμωξη μόλις αυτή εμφανιστεί. Ωστόσο, μια χημική ουσία που βρίσκεται σε αυτά μπορεί να αποτρέψει συγκεκριμένους τύπους παθογόνων βακτηρίων από το να προσκολληθούν στην εσωτερική επιφάνεια της ουροδόχου κύστης και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την πρόληψη μελλοντικών ουρολοιμώξεων.

Τι συμβαίνει αν δεν θεραπευτεί μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος;

Η αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης είναι πολύ σημαντική – όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Οι ουρολοιμώξεις που αφήνονται δίχως την κατάλληλη θεραπεία γίνονται όλο και πιο σοβαρές όσο περισσότερο εξαπλώνονται. Μια ουρολοίμωξη είναι συνήθως πιο εύκολη στη θεραπεία όταν εντοπίζεται στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Μια λοίμωξη που εξαπλώνεται στην άνω ουροποιητική οδό είναι πολύ πιο δύσκολη στην αντιμετώπιση και είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί στο αίμα σας προκαλώντας σήψη, μία κατάσταση απειλητική για τη ζωή.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη, επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Μια απλή κλινική εξέταση και η εξέταση ούρων ή αίματος μπορεί να σας γλυτώσει από πολλά προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Πρόληψη

Ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα για να αποτρέψει μια ουρολοίμωξη:

  • Πίνετε 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως.
  • Μην κρατάτε τα ούρα για μεγάλες χρονικές περιόδους.
  • Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη διαχείριση οποιασδήποτε ακράτειας ούρων ή δυσκολίες στην πλήρη εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Ωστόσο, η ουρολοίμωξη εκδηλώνεται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες. Η αναλογία είναι 8 προς 1. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε οκτώ γυναίκες που έχουν ουρολοίμωξη, μόνο ένας άνδρας έχει.

Ορισμένα βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες. Για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η χρήση συνταγογραφημένου τοπικού οιστρογόνου θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη της ουρολοίμωξη. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι η σεξουαλική επαφή είναι αιτία των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων της ουροδόχου κύστη, μπορεί να συστήσει τη λήψη προληπτικών αντιβιοτικών μετά από κάθε συνουσία ή και μακροπρόθεσμα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροπρόθεσμη προληπτική χρήση αντιβιοτικών σε ηλικιωμένους μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.

Λαμβάνοντας καθημερινά συμπληρώματα κράνμπερι ή χρησιμοποιώντας κολπικά προβιοτικά, όπως ο λακτοβάκιλλος (lactobacillus), μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Μελέτες υποστηρίζουν ότι η χρήση προβιοτικών κολπικών υπόθετων μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ή την επανεμφάνιση των ουρολοιμώξεων, αλλάζοντας τα βακτήρια που βρίσκονται στον κόλπο.

Φροντίστε να συζητήσετε με το γιατρό σας ποιο είναι το σωστό πλάνο πρόληψης για εσάς.

+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ahmed H, et al. (2017). Long-term antibiotics for prevention of recurrent urinary tract infection in older adults: Systematic review and meta-analysis of randomized trials. DOI: dx.doi.org/10.1136/bmjopen-2016-015233

2. Al-Badr A, et al. (2013). Recurrent urinary tract infections management in women. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3749018/

3. Arnold JJ, et al. (2016). Common questions about recurrent urinary tract infections in women. aafp.org/afp/2016/0401/p560.html

4. Beerepoot M, et al. (2016). Non-antibiotic prophylaxis for urinary tract infections. DOI: 10.3390/pathogens5020036

5. Bladder infection (urinary tract infection — UTI) in adults. (n.d.). niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-infection-uti-in-adults

6. Kidney infection (pyelonephritis). (n.d.). niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-infection-pyelonephritis

7. Matuszkiewicz-Rowinska J, et al. (2015). Urinary tract infections in pregnancy: Old and new unresolved diagnostic and therapeutic problems. DOI: doi.org/10.5114/aoms.2013.39202

8. Paduch DA. (2007). Viral lower urinary tract infections. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18519018

9. Urinary tract infection. (2015). cdc.gov/getsmart/community/for-patients/common-illnesses/uti.html

10. Urinary tract infections (UTI). (n.d.). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024568/