Τι αισθάνεσαι;

Δερματολογικές παθήσεις

Ονυχογρύπωση

Τι είναι η ονυχογρύπωση;

Η ονυχογρύπωση είναι μία πάθηση των νυχιών που προκαλεί την ταχύτερη ανάπτυξη της μιας πλευράς του νυχιού από την άλλη. Η πάθηση είναι επίσης γνωστή ως “ram’s horn nails”, επειδή τα νύχια έχουν πάχυνση και κάμψη, σαν δαγκάνες. Η ονυχογρύπωση επηρεάζει κυρίως τα νύχια των ποδιών, ιδιαίτερα το μεγάλο δάκτυλο.

Αν έχετε ονυχογρύπωση, τα νύχια σας είναι:

 • Κίτρινα ή καφέ
 • Ασυνήθιστα παχιά
 • Μακριά (εκτείνονται πέρα από το άκρο του δακτύλου)
 • Έχουν κάμψη

Η ονυχογρύπωση μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές ηλικίες, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Είναι ιδιαίτερα προβληματική για νεαρούς ενήλικες και ηλικιωμένους. Εάν πιστεύετε ότι έχετε ονυχογρύπωση, θα πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία. Η πάθηση μπορεί να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσει:

Αίτια

Έξι αιτίες της ονυχογρύπωσης

 1. Τραύμα στο άκρο ποδός

Επαναλαμβανόμενο τραύμα στο άκρο ποδός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δάχτυλα και τα νύχια και να οδηγήσει σε ονυχογρύπωση. Για παράδειγμα, αν καθημερινά φοράτε παπούτσια που είναι μικρά για το πόδι σας, αυτό προκαλεί τραύμα. Η ονυχογρύπωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί αν έχετε μία πάθηση, όπως η σφυροδακτυλία. Η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ απλή, όπως το να φοράτε παπούτσια στο σωστό μεγέθους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ειδικούς νάρθηκες ώστε τα δάκτυλα και τα νύχια σας να αναπτύσσονται φυσιολογικά.

 1. Μυκητιασική λοίμωξη

Η ονυχομυκητίαση είναι μία μυκητιασική λοίμωξη που δημιουργεί πάχυνση και ευθραυστότητα στα νύχια. Επηρεάζει κυρίως τα νύχια των ποδιών, αλλά δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τα νύχια των χεριών.

Έρευνες δείχνουν ότι έως 50% των περιπτώσεων ονυχομυκητίασης παρουσιάζουν επιπλοκές ή μπορεί να οδηγήσουν σε ονυχογρύπωση. Οι γιατροί διαγιγνώσκουν ονυχομυκητίαση εξετάζοντας το δερματικό ιστό κάτω από το πάσχον νύχι. Από του στόματος χορηγούμενα ή τοπικά αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση μυκητιάσεων.

 1. Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μία σχετικά κοινή αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί την παραγωγή επιπλέον κυττάρων του δέρματος. Αυτά τα επιπλέον κύτταρα συσσωρεύονται και σχηματίζουν ερυθρές, ξηρές, φολιδώδεις κηλίδες. Η υπερανάπτυξη του δέρματος μπορεί να επηρεάσει και τα νύχια.

Σχεδόν 50% των ατόμων με ψωρίαση παρουσιάζουν αλλαγές στα νύχια τους. Περίπου ένα τρίτο των ατόμων με ψωρίαση των νυχιών έχουν ονυχομυκητίαση.

Οι ενέσεις στεροειδών στην κοίτη του νυχιού μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την υπερανάπτυξη. Τα αντιμυκητιασικά φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Αν αυτές οι θεραπείες δεν φέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

 1. Περιφερική αγγειοπάθεια

Η περιφερική αγγειοπάθεια, επίσης γνωστή ως περιφερική αρτηριοπάθεια, προκαλεί τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες των ποδιών. Αυτό μειώνει την αιματική ροή στα πόδια και τα άκρα ποδός. Χωρίς κατάλληλη αιματική ροή, θα παρατηρήσετε έλκη στα πόδια και τα άκρα ποδός και αργή ή ασυνήθιστη ανάπτυξη των νυχιών. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η περιφερική αγγειοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε ονυχογρύπωση. Το κάπνισμα είναι ο κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση περιφερικής αγγειοπάθειας. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της πλάκας από την αρτηρία.

 1. Ιχθύαση

Η ιχθύαση είναι μία σπάνια δερματική πάθηση που αποτρέπει το σώμα από την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Ένα κοινό σύμπτωμα αυτής της γενετικής νόσου είναι τα παχιά ή παραμορφωμένα νύχια, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε ονυχογρύπωση σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ιχθύαση συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη γέννηση, όταν το νεογνό γεννιέται με μεμβράνη κολλωδίου στο δέρμα του. Τοπικές κρέμες και από του στόματος χορηγούμενα ρετινοειδή είναι η πιο κοινή θεραπεία. Εάν εμφανιστεί ονυχογρύπωση, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη.

 1. Οζώδης σκλήρυνση

Η οζώδης σκλήρυνση είναι μία σπάνια γενετική νόσος που προκαλεί την ανάπτυξη καλοήθων όγκων σε όλο το σώμα. Τυπικά διαγιγνώσκεται λόγω των δερματικών προβλημάτων που σχετίζονται με τους εν λόγω όγκους, συμπεριλαμβανομένων των παραμορφώσεων στα νύχια. Παρόλο που οι ανωμαλίες των νυχιών υποχωρούν σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί άλλοτε να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου οδηγώντας σε ονυχογρύπωση. Άλλα συμπτώματα της οζώδους σκλήρυνσης περιλαμβάνουν γνωστική βλάβη, αυτισμό και επιληπτικές κρίσεις. Η θεραπεία για την ονυχογρύπωση που σχετίζεται με την οζώδη σκλήρυνση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ονυχογρύπωση;

Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπεία για την ονυχογρύπωση. Ο τύπος και η συχνότητα της επέμβασης όμως εξαρτώνται από την αιτία της πάθησης. Εάν είναι γενετική, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε στον ίδιο τύπο χειρουργικής επέμβασης πολλαπλές φορές, καθώς το νύχι αναπτύσσεται ξανά. Για τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει αφαίρεση του πάσχοντος νυχιού.

Εάν η αιτία είναι λιγότερο σοβαρή, όπως τραυματισμός του άκρου ποδός ή λοίμωξη, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση του προβλήματος. Ακολούθως, θα σας δείξει πώς να κόβετε σωστά τα νύχια σας και να φροντίζετε τα άκρα ποδός, ώστε το πρόβλημα να μην επανεμφανιστεί. Θα πρέπει να κόβετε τα νύχια σας ευθεία και όχι καμπυλωτά για να αποφύγετε την ανάπτυξή τους μέσα στο δέρμα. Θα πρέπει επίσης να φοράτε βαμβακερές κάλτσες που απορροφούν την υγρασία και αποτρέπουν την ανάπτυξη μυκητιάσεων.

Επιπλέον θεραπευτικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διευθέτηση της υποκείμενης αιτίας της ονυχογρύπωσης, ώστε να προληφθεί η εμφάνιση της πάθησης.

Φροντίδα για νύχια με ονυχογρύπωση

Η ονυχογρύπωση δεν είναι μόνο αντιαισθητική, μπορεί να γίνει επώδυνη και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.

Παρόλο που δεν είναι πάντα εφικτό να αποτρέψει την ονυχογρύπωση, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προωθήσετε την υγεία των νυχιών:

 • Διατηρήστε τα νύχια σας κοντά
 • Κόψτε τα νύχια σας ευθεία και όχι με καμπύλες στις άκρες
 • Φορέστε τα παπούτσια που ταιριάζουν κατάλληλα στο πόδι σας και αφήνουν χώρο μπροστά από το μεγάλο δάχτυλο
 • Φορέστε βαμβακερές κάλτσες που απορροφούν την υγρασία
 • Αλλάζετε κάλτσες τακτικά
 • Φορέστε γάντια όταν χειρίζεστε χημικές ουσίες

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ονυχογρύπωση:

 • Φορώντας ειδικά προσαρμοσμένα παπούτσια
 • Κάνοντας τακτικές επισκέψεις σε έναν ποδίατρο
 • Χρησιμοποιώντας αναπηρικό αμαξίδιο για να μην ασκείτε πίεση στα άκρα ποδός

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Freiberg A, et al. (1988). A review of management of ingrown toenails and onychogryphosis. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2218154/

2. Grover C. (2015). Why do nails grow vertically? ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4513415/

3. Han XC, et al. (2016). Onychogryphosis in tuberous sclerosis complex: An unusual feature. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0365-05962016001100116&lng=en&tlng=en

4. Hands, feet and nails. (n.d.). psoriasis.org/about-psoriasis/specific-locations/hands-feet-nails

5. Ichthyosis, lamellar. (2005). rarediseases.org/rare-diseases/ichthyosis-lamellar/

6. Shirwaikar AA, et al. (2008). Treatment of onychomycosis: An update. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3040862/

7. Stone N, et al. (2000). Crinkly toenails. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1117560/

8. What are the signs and symptoms of peripheral artery disorder? (2016). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/pad/signs

9. What is peripheral artery disease? (2016). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/pad