Δερματολογικές παθήσεις

Ονυχόλυση

Τι είναι η ονυχόλυση;

Η ονυχόλυση είναι ο ιατρικός όρος για τον αποχωρισμό του νυχιού από το δέρμα που βρίσκεται από κάτω. Η ονυχόλυση δεν είναι συχνή, αλλά έχει αρκετές πιθανές αιτίες.

Η πάθηση διαρκεί αρκετούς μήνες, επειδή τα νύχια των ποδιών ή των χεριών δεν μπορούν να προσαρτηθούν εκ νέου στην κοίτη του νυχιού. Μόλις το νέο νύχι αναπτυχθεί για να αντικαταστήσει το παλιό, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Τα νύχια των χεριών χρειάζονται 4 έως 6 μήνες για να αναπτυχθούν εκ νέου, ενώ τα νύχια των ποδιών 8 έως 12 μήνες.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της ονυχόλυσης;

Ένας τραυματισμός στο νύχι μπορεί να προκαλέσει ονυχόλυση. Πολύ σφιχτά υποδήματα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό. Η πάθηση μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα αλλεργίας σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο νύχι, όπως ασετόν ή τεχνητά νύχια. Επιπλέον, η ονυχόλυση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μυκητίασης των νυχιών ή ψωρίασης.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν αντίδραση σε ένα συστημικό φάρμακο ή τραύμα. Ακόμη και το ελαφρύ, επαναλαμβανόμενο χτύπημα των νυχιών του χεριού (π.χ. στο γραφείο) θεωρείται τραύμα.

Τα νύχια τείνουν να θεωρούνται βαρόμετρο της συνολικής εικόνας της υγείας. Αν τα νύχια σας δεν είναι υγιή ή έχετε προβλήματα, όπως ονυχόλυση, αυτό αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα στο σώμα σας.

Μερικές φορέσει η ονυχόλυση μπορεί να υποδεικνύει μία σοβαρή μυκητίαση ή θυρεοειδική πάθηση. Επίσης, μπορεί να σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως σίδηρο.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ονυχόλυσης;

Αν έχετε ονυχόλυση, το νύχι θα αρχίσει να αποκολλάται από την κοίτη του. Αυτό συνήθως δεν είναι επώδυνο. Το πάσχον νύχι μπορεί να γίνει κίτρινο, πρασινωπό, μωβ, λευκό ή γκρι ανάλογα με την αιτία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ονυχόλυση;

Ο καθορισμός της αιτίας της ονυχόλυσης είναι το πιο βασικό βήμα. Μόλις η αιτία εντοπιστεί, η θεραπεία της θα βοηθήσει στην υποχώρηση του προβλήματος αποκόλλησης του νυχιού.

Παρόλο που είναι σημαντικό να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά, δεν συστήνεται επιθετικό κόψιμο των νυχιών. Καθώς το πάσχον τμήμα του νυχιού θα μεγαλώνει και θα προεκτείνεται, θα είστε σε θέση να το κόψετε.

Θεραπεία της υποκείμενης πάθησης

Η αιτία της αποκόλλησης του νυχιού θα πρέπει να διευθετηθεί πριν τα συμπτώματα σταματήσουν να εμφανίζονται. Μπορεί να θεωρείτε ασήμαντο να επισκεφτείτε το γιατρό σας για ένα πρόβλημα στα νύχια, όμως δεν είναι. Η ονυχόλυση, ιδιαίτερα αν συμβαίνει σε επαναλαμβανόμενη βάση, χρειάζεται διάγνωση και συνταγογραφουμενη θεραπεία για να επουλωθεί.

Δεν είναι ασύνηθες να έχετε ονυχόλυση ως σύμπτωμα ψωρίασης. Η Εταιρεία Ψωρίασης και Ψωριασικής αρθρίτιδας εκτιμά ότι τουλάχιστον 50% των ατόμων με ψωρίαση έχουν προβλήματα στα νύχια.

Τα νύχια των χεριών επηρεάζονται ιδιαίτερα από την ψωρίαση. Η θεραπεία της ψωρίασης στα νύχια μπορεί να είναι δύσκολη. Οι γιατροί συνταγογραφούν τοπική βιταμίνη D ή κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπισή της.

Μία εξέταση αίματος θα αποκαλύψει εάν έχετε κάποιο θυρεοειδικό πρόβλημα ή ανεπάρκεια βιταμίνης που προκαλεί την ονυχόλυση. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αγωγή ή από του στόματος χορηγούμενο συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας.

Κατ’ οίκον θεραπείες

Στο μεταξύ, μπορείτε να δοκιμάσετε να αντιμετωπίσετε την ονυχόλυση στο σπίτι. Μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε κάτω από το νύχι, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα ή να εισχωρήσει βακτήρια βαθύτερα μέσα στο νύχι.

Μία μελέτη του 2013 έδειξε ότι το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μυκητιάσεων που εμφανίζονται κάτω από τα νύχια. Εφαρμόστε ένα μείγμα τεϊόδεντρου διαλυμένο σε άλλο έλαιο, όπως έλαιο τζοτζόμπα ή έλαιο καρύδας, ώστε να απομακρύνετε τους μύκητες. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε το νύχι σας στεγνό, καθώς επουλώνεται.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ονυχόλυση;

Η ονυχόλυση μπορεί να απορρέει από μία δερματική ευαισθησία σε προϊόντα, όπως κόλλα, ακρυλικά ή ασετόν, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μανικιούρ και πεντικιούρ. Εάν έχετε δερματικές αλλεργίες σε αυτά τα προϊόντα, αποφύγετε τα κέντρα περιποίησης νυχιών. Επιλέξτε προϊόντα χωρίς αλλεργιογόνα και βάψτε τα νύχια σας στο σπίτι.

Τα τεχνητά νύχια (tips) που εφαρμόζονται πάνω στο νύχι μπορούν επίσης να προκαλέσουν τραύμα στην κοίτη του, με την ονυχόλυση να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα.

Αν η ονυχομυκητίαση προκαλεί ονυχόλυση, μπορείτε να σταματήσετε την εξάπλωσή της φροντίζοντας σωστά τα νύχια σας. Μην τρώτε τα νύχια σας, καθώς αυτό θα εξαπλώσει το πρόβλημα από νύχι σε νύχι και πιθανώς να επηρεάσει και το στόμα σας.

Εάν η ονυχόλυση συμβεί στα νύχια των ποδιών, θα πρέπει να φοράτε καθαρές κάλτσες και να εκτίθετε τα πόδια σας σε ξηρό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στη μέρα.

Διάγνωση

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν έχω ονυχόλυση;

Η ονυχόλυση είναι εύκολο να εντοπιστεί. Αν παρατηρήσετε ότι το νύχι σας αρχίζει να ανασηκώνεται από την κοίτη, τότε έχετε ονυχόλυση.

Ο εντοπισμός της υποκείμενης αιτίας μπορεί να είναι δύσκολος. Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο για το πρόβλημα της ονυχόλυσης, ιδιαίτερα εάν επηρεάζει περισσότερα από ένα δάχτυλα στα χέρια και τα πόδια.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της ονυχόλυσης;

Η ονυχόλυση δεν είναι αιτία επείγοντος ραντεβού, αλλά θα πρέπει να εντοπίσετε τι την προκαλεί. Με την αποτελεσματική θεραπεία, το νύχι θα προσκολληθεί εκ νέου στην κοίτη του, καθώς μεγαλώνει.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Flores FC, et al. (2013). Antifungal activity of nanocapsule suspensions containing tea tree oil on the growth of Trichophyton rubrum [Abstract]. DOI: doi.org/10.1007/s11046-013-9622-7

2. Mattos Simoes Mendonca M, et al. (2015). Severe onychodystrophy due to allergic contact dermatitis from acrylic nails. doi.org/10.1159/000434686

3. Nail psoriasis. (n.d.). papaa.org/further-information/nail-psoriasis

4. Onycholysis. (n.d.) aocd.org/?page=onycholysis

5. Zaias N. (2014). Opportunistic toenail onychomycosis. The fungal colonization of an available nail unit space by non‐dermatophytes is produced by the trauma of the closed shoe by an asymmetric gait or other trauma. A plausible theory. doi.org/10.1111/jdv.12458