Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Ορθοκολικοί πολύποδες

Τι είναι οι ορθοκολικοί πολύποδες;

Οι ορθοκολικοί πολύποδες (πολύποδες του παχέος εντέρου) είναι όγκοι που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του παχέος εντέρου. Το παχύ έντερο είναι ένας μακρύς σωλήνας στο τέλος του πεπτικού σωλήνα όπου παράγονται και αποθηκεύονται τα κόπρανα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα και συνήθως ανιχνεύονται σε μία εξέταση ρουτίνας για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, αν εμφανίσετε συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία του ορθού
  • Πόνο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα
  • Ναυτία ή εμετό, αν έχετε ένα μεγάλο πολύποδα

Αίμα στο χαρτί της τουαλέτας ή κόπρανα που φαίνεται να έχουν αίμα μπορεί να είναι ένδειξη αιμορραγίας του ορθού και θα πρέπει να αξιολογηθεί από ένα γιατρό.

Ποιοι είναι οι τύποι ορθοκολικών πολυπόδων;

Οι πολύποδες στο παχύ έντερο ποικίλουν σε μέγεθος και αριθμό. Υπάρχουν τρεις τύποι ορθοκολικών πολυπόδων:

  • Οι υπερπλαστικοί πολύποδες είναι αβλαβείς και δεν αναπτύσσονται σε καρκίνο.
  • Οι αδενωματώδεις πολύποδες είναι οι πιο κοινοί. Παρόλο που σχεδόν ποτέ δεν εξελίσσονται σε καρκίνο, έχουν τη δυναμική να μετατραπούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Οι κακοήθεις πολύποδες είναι πολύποδες που έχουν καρκινικά κύτταρα (αυτό διαπιστώνεται όταν εξετάζονται στο μικροσκόπιο).
Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Σύνοψη

Αίτια

Τι προκαλεί τους ορθοκολικούς πολύποδες;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία των ορθοκολικών πολυπόδων, αλλά οι πολύποδες είναι αποτέλεσμα μη φυσιολογικής ανάπτυξης ιστών.

Το σώμα περιοδικά αναπτύσσει νέα, υγιή κύτταρα για να αντικαταστήσει παλιά που έχουν υποστεί βλάβη ή δεν χρειάζονται πλέον. Η ανάπτυξη και η διαίρεση των κυττάρων συνήθως βρίσκεται υπό αυστηρό έλεγχο.

Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, τα νέα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται προτού κριθεί απαραίτητο. Αυτή η υπερβολική ανάπτυξη δημιουργεί το σχηματισμό πολυπόδων. Οι πολύποδες μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε περιοχή του παχέος εντέρου.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο για ορθοκολικούς πολύποδες;

Παρόλο που η ακριβής αιτία των ορθοκολικών πολυπόδων δεν είναι γνωστή, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσής τους και περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Διάγνωση με καρκίνο των ωοθηκών ή της μήτρας πριν την ηλικία των 50 ετών
  • Ηλικία άνω των 50 ετών
  • Ύπαρξη πολυπόδων στο παρελθόν
  • Παχυσαρκία
  • Διαβήτη τύπου 2 για τον οποίο δεν λαμβάνεται θεραπεία
  • Ύπαρξη κάποιας κληρονομικής διαταραχής, όπως το σύνδρομο Lynch ή το σύνδρομο του Gardner
  • Ύπαρξη κάποιας φλεγμονώδους νόσου που επηρεάζει το παχύ έντερο, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα

Συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορεί να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη ορθοκολικών πολυπόδων περιλαμβάνουν:

  • Συχνή κατανάλωση αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Καθιστική ζωή
  • Διατροφή υψηλή σε λιπαρά

Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο ορθοκολικό των πολυπόδων αν κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Η τακτική λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης και η προσθήκη περισσότερου ασβεστίου στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πολυπόδων. Ο γιατρός σας μπορεί να έχει επιπλέον προτάσεις για τη μείωση του κινδύνου.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι ορθοκολικοί πολύποδες;

Οι πολύποδες μπορούν να εντοπιστούν με μία πληθώρα εξετάσεων όπως:

  • Κολονοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μία κάμερα που είναι προσαρτημένη σε έναν λεπτό και ευέλικτο σωλήνα εισάγεται μέσω του πρωκτού. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να δει το ορθό και το παχύ έντερο. Αν εντοπιστεί πολύποδας, ο γιατρός μπορεί να τον αφαιρέσει αμέσως ή να λάβει δείγμα ιστού για ανάλυση.
  • Σιγμοειδοσκόπηση. Αυτή η τεχνική είναι παρόμοια με την κολονοσκόπηση, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για την απεικόνιση του ορθού και του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη δείγματος ιστού (βιοψία). Αν ο γιατρός εντοπίσει έναν πολύποδα, θα χρειαστεί να προγραμματίσετε μία κολονοσκόπηση για να αφαιρεθεί.
  • Κλύσμα βαρίου. Για αυτή την εξέταση ο γιατρός θα εισάγει υγρό διάλυμα βαρίου στο ορθό και ύστερα θα χρησιμοποιήσει έναν ειδικό τύπο ακτίνων-Χ για να λάβει εικόνες του παχέος εντέρου. Το βάριο κάνει το παχύ έντερο να εμφανίζεται άσπρο στις ακτινογραφίες. Εφόσον οι πολύποδες είναι σκούροι, είναι πιο εύκολο να ταυτοποιηθούν πάνω στο «άσπρο» παχύ έντερο.
  • Αξονική κολονογραφία. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί την αξονική τομογραφία για την δημιουργία εικόνων του παχέος εντέρου και του ορθού. Μετά τη σάρωση, ένας υπολογιστής συνδυάζει τις εικόνες του παχέος εντέρου και του ορθού για να παράγει δισδιάστατες και τρισδιάστατες απεικονίσεις της περιοχής. Με την αξονική κολονογραφία μπορούν να εντοπιστούν διογκωμένοι ιστοί, μάζες, έλκη και πολύποδες.
  • Εξέταση κοπράνων. Ο γιατρός θα σας δώσει ένα kit και οδηγίες για το πώς πρέπει να συλλέξετε ένα δείγμα κοπράνων. Θα επιστρέψετε αυτό το δείγμα στο γιατρό σας για ανάλυση, ιδιαίτερα για τον εντοπισμό αιμορραγίας. Η εξέταση αυτή θα δείξει αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα, κάτι που μπορεί να καταδεικνύει ύπαρξη πολύποδα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι ορθοκολικοί πολύποδες;

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των ορθοκολικών πολυπόδων είναι η αφαίρεσή τους. Είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να σας τους αφαιρέσει κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης.

Στη συνέχεια, οι πολύποδες εξετάζονται κάτω από το μικροσκόπιο για να καθοριστεί ο τύπος τους και τυχόν παρουσία καρκινικών κυττάρων. Οι γιατροί συνήθως τους αφαιρούν χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργείο αν οι πολύποδες είναι μεγάλοι ή δεν μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκόπηση είναι ένας τύπος ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης που χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο, το λαπαροσκόπιο.

Το λαπαροσκόπιο είναι ένας μακρύς λεπτός σωλήνας με φως υψηλής έντασης και κάμερα υψηλής ανάλυσης στο μπροστινό μέρος. Εισάγεται μέσω μιας τομής στην κοιλιακή χώρα. Μόλις ο χειρουργός εντοπίσει το παχύ έντερο, θα αφαιρέσει τους πολύποδες χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο.

Ένας παθολόγος ή κάποιος που εξειδικεύεται στην ανάλυση ιστών θα ελέγξει τους πολύποδες για καρκινικά κύτταρα.

Πρόληψη

Πώς μπορούν να προληφθούν οι ορθοκολικοί πολύποδες;

Η διατήρηση μιας υγιούς διατροφής μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη ορθοκολικών πολυπόδων. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, σιτηρών και άπαχου κρέατος.

Επίσης, μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση πολυπόδων αυξάνοντας την πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D και ασβέστιο είναι οι εξής:

  • Το γάλα
  • Το τυρί
  • Το μπρόκολο
  • Το ψάρι
  • Το γιαούρτι
  • Τα αυγά
  • Το ήπαρ ζώων

Μπορείτε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο ορθοκολικών πολυπόδων ελαττώνοντας την πρόσληψη τροφών υψηλών σε λιπαρά, του κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων τροφίμων. Διακόψτε το κάπνισμα και βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, ώστε να προλάβετε την ανάπτυξη των ορθοκολικών πολυπόδων.

Σύνοψη

Οι ορθοκολικοί πολύποδες συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Ως επί το πλείστον, ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου του παχέος εντέρου, όπως η κολονοσκόπηση ή η σιγμοειδοσκόπηση.

Η καλύτερη επιλογή για να ανακαλύψετε αν έχετε ορθοκολικούς πολύποδες είναι να κάνετε έλεγχος του παχέος εντέρου τακτικά, όταν σας το συστήνει ο γιατρό σας. Οι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν την ίδια στιγμή που εντοπίζονται.

Παρόλο που οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις, οι γιατροί τούς αφαιρούν, επειδή κάποιοι τύποι μπορούν αργότερα να εξελιχθούν σε καρκίνο. Έτσι, η αφαίρεση των ορθοκολικών πολυπόδων μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μία υγιεινή διατροφή που συμπεριλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, ασβέστιο και φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορθοκολικών πολυπόδων.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved