Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Οστεοαρθρίτιδα

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση των αρθρώσεων.

Η άρθρωση είναι το σημείο ένωσης δύο οστών. Τα άκρα των οστών καλύπτονται από προστατευτικό ιστό που ονομάζεται χόνδρος. Στην ΟΑ ο χόνδρος αυτός εκφυλίζεται προκαλώντας την τριβή των οστών μεταξύ τους, κάτι το οποίο δημιουργεί πόνο, ακαμψία και πολλά ακόμη συμπτώματα.

Η ΟΑ είναι πιο κοινή σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, αλλά φυσικά δύναται να εκδηλωθεί σε οποιασδήποτε ηλικίας ενήλικα. Καλείται και εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων ή εκφυλιστική αρθρίτιδα.

Ως μία κύρια αιτία αναπηρίας, η ΟΑ επηρεάζει πάνω από 30 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ.

Οστεοαρθρίτιδα και χόνδρος

Ο χόνδρος είναι μια ανθεκτική και ελαστική ουσία, πιο ευκίνητη και μαλακή από τα οστά. Η λειτουργία του είναι να προστατεύει τις απολήξεις των οστών και να τους επιτρέπει να κινούνται ελεύθερα το ένα σε σχέση με το άλλο.

Όταν ο χόνδρος φθείρεται, οι επιφάνειες των οστών που προηγουμένως προστατεύονταν, τώρα γίνονται σκληρές και ανώμαλες. Αυτό προκαλεί πόνο στην άρθρωση και φλεγμονή στους περιβάλλοντες ιστούς. Ο φθαρμένος χόνδρος δεν μπορεί να επιδιορθωθεί μόνος του, καθώς δεν περιέχει αιμοφόρα αγγεία.

Όταν ο χόνδρος εκφυλιστεί πλήρως, η προστασία που προσέφερε εξαφανίζεται και επιτρέπεται η επαφή μεταξύ των οστών, κάτι που δημιουργεί, εκτός των άλλων, και πολύ έντονο πόνο.

Σοβαρή οστεοαρθρίτιδα

Η ΟΑ είναι μια προοδευτική πάθηση με στάδια από 0 ως 4. Το πρώτο στάδιο (0) αντιπροσωπεύει μια φυσιολογική άρθρωση, ενώ το στάδιο 4 πολύ σοβαρή ΟΑ. Δεν εξελίσσονται όλα τα περιστατικά ΟΑ ως το στάδιο 4, καθώς συνήθως η κατάσταση σταθεροποιείται πολύ πριν από αυτό.

Οι πάσχοντες από σοβαρή ΟΑ παρουσιάζουν εκτεταμένη ή πλήρη απώλεια χόνδρου σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Η τριβή μεταξύ των οστών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως:

 • Έντονο πόνο. Μπορεί να βιώνετε πόνο, όχι μόνο κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων, αλλά και όταν βρίσκεστε σε ηρεμία. Ο πόνος ή το πρήξιμο είναι πιθανό να επιδεινώνονται μέσα στη μέρα αν χρησιμοποιείτε πολύ τις αρθρώσεις σας.
 • Έντονο πρήξιμο και φλεγμονή. Η ποσότητα του αρθρικού υγρού μπορεί να αυξηθεί. Σε φυσιολογικές καταστάσεις, το υγρό αυτό μειώνει την τριβή κατά την κίνηση. Όμως, όταν είναι παρόν σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί πρήξιμο των αρθρώσεων. Τμήματα αποκολλημένου χόνδρου συχνά εντοπίζονται στο αρθρικό υγρό, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τον πόνο και το οίδημα.
 • Αστάθεια άρθρωσης. Οι αρθρώσεις χάνουν την σταθερότητά τους. Αν έχετε, για παράδειγμα, σοβαρή ΟΑ στα γόνατα, μπορεί να βιώσετε ξαφνική απώλεια της κίνησης ή κατάρρευση, που οδηγεί σε πτώσεις και τραυματισμούς.
 • Μειωμένο εύρος κίνησης. Δεν μπορείτε να κινήσετε πλήρως τις αρθρώσεις σας λόγω του πόνου και της ακαμψίας. Αυτό δυσχεραίνει ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες.
 • Άλλα συμπτώματα. Καθώς η φθορά της άρθρωσης εξελίσσεται, μυϊκή αδυναμία, οστικές άκανθες και αρθρική παραμόρφωση μπορούν να εμφανιστούν.

Η βλάβη που προκαλείται στις αρθρώσεις από την ΟΑ είναι μη αναστρέψιμη, αλλά η κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία των συμπτωμάτων.

Οστεοαρθρίτιδα VS ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ΟΑ και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) μοιράζονται τα ίδια συμπτώματα, αλλά αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Η ΟΑ είναι μία εκφυλιστική νόσος, η οποία επιδεινώνεται με την πάροδο του καιρού. Η ΡΑ, από την άλλη πλευρά, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με ΡΑ αναγνωρίζει τον αρθρικό υμένα γύρω από τις αρθρώσεις ως απειλή για το σώμα και του «επιτίθεται». Ο αρθρικός υμένας περιλαμβάνει το αρθρικό υγρό. Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται εναντίον αυτού, υγρό συσσωρεύεται στις αρθρώσεις προκαλώντας πόνο, ακαμψία, πρήξιμο και φλεγμονή.

Αν δεν είστε βέβαιοι για τον τύπο αρθρίτιδας από τον οποίο πάσχετε, οφείλετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Οστεοαρθρίτιδα στα χέρια

Η ΟΑ μπορεί να επηρεάσει μία ή περισσότερες περιοχές στα χέρια σας. Αυτές οι περιοχές συνήθως περιλαμβάνουν τα άκρα των δακτύλων, την μεσαία άρθρωσή τους, την άρθρωση μεταξύ του αντίχειρα και του καρπού και τον ίδιο τον καρπό. Οι αρθρώσεις που κυρίως επηρεάζονται είναι αυτές που καθορίζουν και τα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρότητα
 • Πόνο
 • Πρήξιμο
 • Αδυναμία
 • Ακαμψία
 • Δυσκολία στην κίνηση των δακτύλων
 • Αδυναμία
 • Ήχο «κρακ» όταν κινείτε τα δάχτυλά σας
 • Μειωμένο εύρος κίνησης
 • Δυσκολία να πιάστε ή να κρατήσετε αντικείμενα

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοαρθρίτιδα των χεριών από τους άνδρες και συνήθως την εμφανίζουν σε νεαρότερη ηλικία. Αυτός ο τύπος ΟΑ έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ικανότητά σας να πραγματοποιείτε απλές καθημερινές διεργασίες. Ωστόσο, μια πληθώρα θεραπευτικών προσεγγίσεων, από αλλαγές του τρόπου ζωής ως χειρουργείο, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Οστεοαρθρίτιδα στα ισχία

Η ΟΑ μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο ισχία. Σε αυτό το σημείο διαφοροποιείται από την ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία εμφανίζεται και στα δύο ισχία ταυτόχρονα.

Η ΟΑ των ισχίων είναι μια αργά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος. Πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά της για πολλά χρόνια με φαρμακευτική αγωγή, γυμναστική και φυσικοθεραπεία. Υποστηρικτικά εργαλεία, όπως μπαστούνια, βοηθούν επίσης.

Αν η κατάσταση επιδεινώνεται, ενέσεις στεροειδών, ισχυρότερα φάρμακα ή εγχείρηση μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές, καθώς και οι νέες τεχνολογίες που βγαίνουν στην αγορά.

Οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα

Όπως και η ΟΑ στα ισχία, έτσι και αυτή στα γόνατα, μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο. Η ηλικία, τα γονίδια και παλαιότεροι τραυματισμοί του γόνατος διαδραματίζουν ρόλο στον συγκεκριμένο τύπο ΟΑ.

Οι αθλητές που επικεντρώνονται μόνο σε ένα άθλημα το οποίο προκαλεί έντονη, επαναλαμβανόμενη κίνηση, όπως το τρέξιμο ή το τέννις, αυξάνουν τον κίνδυνο ΟΑ. Παρομοίως, αν εστιάζετε μόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος γυμναστικής, μπορεί να χρησιμοποιείτε κάποιους μύες λιγότερο από το φυσιολογικό και κάποιους άλλους περισσότερο, προκαλώντας αδυναμία και αστάθεια στην άρθρωση του γόνατος. Η εναλλαγή των αθλητικών δραστηριοτήτων βοηθά στην εκγύμναση διαφορετικών μυϊκών ομάδων, επιτρέποντας την ενδυνάμωση όλων των μυών γύρω από το γόνατο.

Η θεραπεία της ΟΑ γόνατος εξαρτάται από τον βαθμό της νόσου.

Οστεοαρθρίτιδα στον αυχένα

Η αυχενική ΟΑ συχνά αναφέρεται και ως αυχενική σπονδύλωση. Είναι μία πάθηση που σχετίζεται με την ηλικία και επηρεάζει περισσότερο από το 85% των ατόμων άνω των 60 ετών. Εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες.

Ο αυχένας περιέχει ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις, οι οποίες βοηθούν στην διατήρηση της ευελιξίας της σπονδυλικής στήλης επιτρέποντας πλήρες εύρος κίνησης. Η φθορά του χόνδρου γύρω από αυτές τις αρθρώσεις οδηγεί στην αυχενική ΟΑ.

Ο εν λόγω τύπος ΟΑ δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Αν, όμως, δημιουργήσει, αυτά έχουν εύρος από ήπια ως έντονα και περιλαμβάνουν:

 • Μυϊκή αδυναμία
 • Πονοκεφάλους, κυρίως στο πίσω μέρος της κεφαλής
 • Πόνο στις ωμοπλάτες, στα χέρια ή τα δάχτυλα
 • Ακαμψία στον αυχένα
 • Μούδιασμα σε χέρια ή πόδια

Περιστασιακά, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως απώλεια ελέγχου ούρων ή κοπράνων ή έλλειψη ισορροπίας.

Οστεοαρθρίτιδα στην σπονδυλική στήλη

Αν έχετε πόνο στην μέση, μπορεί να πάσχετε από σπονδυλαρθρίτιδα. Είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Η προχωρημένη ηλικία και το σπονδυλικό τραύμα αποτελούν πιθανούς παράγοντες σπονδυλαρθρίτιδας. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την συγκεκριμένη νόσο. Επίσης, άτομα υπέρβαρα ή με καθιστική ζωή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Τα συμπτώματα της σπονδυλαρθρίτιδας ποικίλουν στην ένταση και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μειωμένο εύρος κίνησης
 • Ακαμψία ή ευαισθησία στις αρθρώσεις της μέσης
 • Αδυναμία ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια

Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα. Αν δεν θεραπευτεί, η ΟΑ σπονδυλικής στήλης μπορεί να επιδεινωθεί, προκαλώντας μέχρι και αναπηρία.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Η ΟΑ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση. Ωστόσο, πιο συχνά επηρεάζει:

 • Τα γόνατα
 • Τα χέρια
 • Τα ισχία
 • Τα δάχτυλα
 • Την σπονδυλική στήλη, κυρίως τον αυχένα και την μέση

Τα πιο κοινά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Φλεγμονή
 • Πόνο
 • Ακαμψία
 • Ευαισθησία

Όσο εξελίσσεται η νόσος, τόσο περισσότερο επιδεινώνεται ο πόνος. Με την πάροδο του καιρού εμφανίζεται επίσης πρήξιμο στην άρθρωση και γύρω από αυτή. Η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να σας βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπισή της.

Αίτια

Η ΟΑ προκαλείται από βλάβη των αρθρώσεων. Η βλάβη αυτή δεν είναι στιγμιαία, αλλά συσσωρεύεται με την πάροδο των ετών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η προχωρημένη ηλικία συνιστά μία από τις κύριες αιτίες φθοράς των αρθρώσεων που οδηγεί σε ΟΑ. Όσο μεγαλύτεροι είστε ηλικιακά, τόσο μεγαλύτερη είναι και η φθορά.

Άλλες αιτίες βλάβης των αρθρώσεων περιλαμβάνουν παλαιότερους τραυματισμούς, όπως:

 • Εξάρθρωση
 • Τραυματισμούς των συνδέσμων
 • Ρήξη χόνδρου

Στα αίτια συγκαταλέγονται και η παχυσαρκία, η δυσμορφία των αρθρώσεων και η κακή στάση σώματος. Ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό, αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

Διάγνωση

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνά μια αργά εξελισσόμενη νόσος που είναι δύσκολο να διαγνωστεί έως ότου αρχίσει να προκαλεί πόνο και άλλα συμπτώματα. Η πρώιμη ΟΑ συνήθως διαγιγνώσκεται μετά από κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό που απαιτεί ακτινογραφίες ακτίνων-Χ.

Σε συνδυασμό με τις ακτινογραφίες, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί και μία μαγνητική τομογραφία για την διάγνωση της ΟΑ. Η εν λόγω απεικονιστική εξέταση χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ένα μαγνητικό πεδίο για την παραγωγή εικόνων των οστών και των μαλακών ιστών.

Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν τις εξετάσεις αίματος, για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όπως η ΡΑ. Μία ανάλυση του αρθρικού υγρού μπορεί επίσης να βοηθήσει στο εάν η αιτία της φλεγμονής είναι ουρική αρθρίτιδα ή κάποια μόλυνση.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο τύπος αντιμετώπισης που θα αποδειχθεί πιο ωφέλιμος για εσάς εξαρτάται από την σοβαρότητα και τον εντοπισμό των συμπτωμάτων σας. Πολλές φορές μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλαγές του τρόπου ζωής και σπιτικές θεραπείες επαρκούν για να απαλύνουν τον πόνο, την ακαμψία και το πρήξιμο.

Οι κατ’ οίκον θεραπείες και οι αλλαγές του τρόπου ζωής περιλαμβάνουν:

Άθληση

Η φυσική δραστηριότητα ενδυναμώνει τους μύες γύρω από τις αρθρώσεις και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακαμψίας. Στοχεύστε σε 20 με 30 λεπτά γυμναστικής, τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα. Επιλέξτε χαμηλής έντασης δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι. Η yoga και το tai chi μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στην ευελιξία των αρθρώσεων και να ανακουφίσουν κάπως τον πόνο.

Επαρκής ύπνος

Η ξεκούραση των μυών μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και την φλεγμονή. Φροντίστε τον εαυτό σας και μην τον φτάνετε στα άκρα. Ένας επαρκής βραδινός ύπνος θα σας βοηθήσει επίσης να διαχειριστείτε τον πόνο πιο αποτελεσματικά.

Απώλεια βάρους

Το υπερβολικό βάρος ασκεί πίεση στις αρθρώσεις και προκαλεί πόνο. Η απώλεια κιλών θα ανακουφίσει αυτήν την πίεση και θα ελαττώσει τον πόνο. Επίσης, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους μειώνει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Θεραπεία ζεστού και κρύου

Μπορείτε να δοκιμάσετε την θεραπεία ζεστού και κρύου για την ανακούφιση του μυϊκού πόνου και της ακαμψίας. Εφαρμόστε ζεστές ή κρύες κομπρέσες στις πάσχουσες αρθρώσεις για 12-20 λεπτά αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Όλες οι παραπάνω πρακτικές θα σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τον βαθμό των συμπτωμάτων και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Ασκήσεις για την οστεοαρθρίτιδα

Ήπιες ασκήσεις έκτασης των μυών θεωρούνται ιδιαίτερα βοηθητικές για τα άτομα με ΟΑ, ειδικά αν έχετε πόνο ή ακαμψία στα γόνατα, την πλάτη ή τα ισχία, καθώς βελτιώνουν την ευελιξία και το εύρος κίνησης.

Όπως και με οποιαδήποτε άλλη μορφή άθλησης, οφείλετε να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής για εσάς.

Φαρμακευτική αγωγή για την οστεοαρθρίτιδα

Υπάρχει μια πληθώρα φαρμάκων για την οστεοαρθρίτιδα που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το οίδημα και τον πόνο. Τα εν λόγω φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • Τοπικά αναισθητικά. Αυτά τα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα είναι διαθέσιμα σε μορφή τζελ, κρεμών και επιθεμάτων. «Μουδιάζουν» κατά κάποιον τρόπο την άρθρωση προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο, κυρίως σε ήπια περιστατικά.
 • Παυσίπονα χορηγούμενα από του στόματος. Η ακεταμινοφαίνη και άλλα από του στόματος χορηγούμενα παυσίπονα μπορούν να μειώσουν τον πόνο, αλλά όχι το οίδημα.
 • Κορτικοστεροειδή. Τα συγκεκριμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα, αλλά μπορεί να χορηγηθούν με ένεση απευθείας στην άρθρωση.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τέτοια φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξαίνη, μειώνουν το πρήξιμο και τον πόνο.
 • Cymbalta. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει το συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό φάρμακο (δραστική ουσία η ντουλοξετίνη), πέραν της προβλεπόμενης χρήσης του, για την ανακούφιση του πόνου της ΟΑ.

Υπάρχει η πιθανότητα, προτού λάβετε κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα, ο γιατρός να σας προτείνει ορισμένα άλλα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα ως πρώτη γραμμή άμυνας.

Φυσικές θεραπείες οστεοαρθρίτιδας

Οι εναλλακτικές θεραπείες και τα συμπληρώματα μπορούν να ανακουφίσουν συμπτώματα, όπως η φλεγμονή και ο πόνος των αρθρώσεων. Ορισμένα συμπληρώματα ή βότανα που ίσως να βοηθήσουν είναι:

 • Η πιπερόριζα
 • Το πράσινο τσάι
 • Το ιχθυέλαιο
 • Η γλυκοζαμίνη

Οι εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Την φυσικοθεραπεία
 • Το μασάζ
 • Τον βελονισμό

Οι κατ’ οίκον θεραπείες κυμαίνονται από άλατα θειικού μαγνησίου ως ζεστές ή κρύες κομπρέσες.

Πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή βότανο θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να βεβαιωθείτε πως θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και δεν θα αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που λαμβάνετε παράλληλα.

Η διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα

Πάντοτε μια υγιής διατροφή συνιστά μία καλή επιλογή, όμως στην περίπτωση της ΟΑ η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να φέρετε ή/και να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, για να ελαττώσετε την ανεπιθύμητη πίεση στις αρθρώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα, ορισμένοι τύποι ΟΑ, όπως η ΟΑ του γόνατος, ανταποκρίνονται θετικά σε μία διατροφή υψηλή σε φλαβονοειδή, θρεπτικά συστατικά που ανευρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αυτές τις τροφές αποτελούν άμυνα εναντίον των ελεύθερων ριζών  που παράγονται στην φλεγμονή. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.

Μία ποιοτική διατροφή μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ΟΑ, μειώνοντας την φλεγμονή και το πρήξιμο. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε:

 • ω-3 λιπαρά οξέα
 • βιταμίνη D
 • βιταμίνη C
 • β-καροτένιο

Η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να βοηθήσει επίσης.

Επιγονατίδα για την οστεοαρθρίτιδα

Η χρήση επιγονατίδας συνιστά μία εξαιρετική μη χειρουργική αντιμετώπιση της ΟΑ γόνατος, καθώς μειώνει το πρήξιμο και την πίεση και αυξάνει την σταθερότητα της άρθρωσης, μετατοπίζοντας το βάρος μακριά από την τραυματισμένη περιοχή. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη κινητικότητα.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι επιγονατίδων. Ορισμένοι μπορεί να κατασκευαστούν ειδικά για εσάς, ενώ άλλοι είναι διαθέσιμοι δίχως συνταγή γιατρού. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει διαφορετικούς τύπους για διαφορετικές δραστηριότητες.

Πρόληψη

Μπορεί να έχετε προδιαθεσικούς παράγοντες ΟΑ που δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως το φύλο, η ηλικία και η κληρονομικότητα. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι ελέγξιμοι και η σωστή προσέγγισή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ΟΑ. Για να το επιτύχετε αυτό, εστιάστε στα παρακάτω:

 • Ελέγξτε το βάρος σας. Διατηρήστε τον Δείκτη Μάζας Σώματος στο φυσιολογικό εύρος για το φύλο και το ύψος σας.
 • Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή. Καταναλώστε ένα μεγάλο εύρος υγιεινών τροφών, εστιάζοντας κυρίως σε φρούτα και λαχανικά.
 • Υποστηρίξτε το σώμα σας. Αν είστε επαγγελματίας αθλητής ή απλά σας αρέσει να γυμνάζεστε, θα πρέπει να φροντίζετε το σώμα σας. Φορέστε, για παράδειγμα, παπούτσια που μειώνουν τους κραδασμούς και προστατεύουν έτσι τα γόνατα. Επίσης, καλό είναι να εναλλάσσετε τις αθλητικές σας δραστηριότητες, ώστε να γυμνάζετε όλους τους μύες εξίσου.
 • Ξεκουραστείτε. Δώστε στον εαυτό σας ευκαιρίες ξεκούρασης και επαρκούς ύπνου.

Αν πάσχετε από διαβήτη, ο έλεγχος του σακχάρου θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ΟΑ.

Έκβαση

Η ΟΑ είναι μία χρόνια πάθηση που δεν έχει θεραπεία, όμως με την κατάλληλη αντιμετώπιση η έκβαση είναι θετική. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα του χρόνιου πόνου ή της ακαμψίας των αρθρώσεων. Όσο πιο έγκαιρα επισκεφθείτε τον γιατρό σας, τόσο πιο έγκαιρα θα λάβετε την διάγνωση, θα ξεκινήσετε την θεραπεία και θα βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Arthritis of the wrist and hand. (2017). my.clevelandclinic.org/health/articles/arthritis-of-the-hand-and-wrist

2. Cervical spondylosis (arthritis of the neck). (2015). orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00369

3. Farid R, et al. (2010). Oral intake of purple passion fruit peel extract reduces pain and stiffness and improves physical function in adult patients with knee osteoarthritis. DOI: doi.org/10.1016/j.nutres.2010.08.010

4. Gellhorn AC, et al. (2013). Osteoarthritis of the spine: The facet joints. DOI: 10.1038/nrrheum.2012.199

5. Mayo Clinic Staff. (2017). Osteoarthritis. mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/home/ovc-20198248

6. Osteoarthritis. (2016). niams.nih.gov/Health_Info/Osteoarthritis/default.asp

7. Osteoarthritis. (2017). cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm

8. Osteoarthritis. (n.d.). arthritis.org/about-arthritis/types/osteoarthritis/

9. Osteoarthritis (OA). (n.d.). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001460/

10. Osteoarthritis of the spine. (n.d.). spinecenter.ucla.edu/osteoarthritis-spine

11. Walsh DA, et al. (2017). New therapeutic targets for osteoarthritis pain. DOI: doi.org/10.1177/2472555217716912