Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Οστεοχόνδρωση

Τι είναι η οστεοχόνδρωση;

Η οστεοχόνδρωση είναι μία οικογένεια διαταραχών που επηρεάζουν την ανάπτυξη των οστών σε παιδιά και εφήβους. Η διακοπή της αιματικής ροής στις αρθρώσεις είναι συχνά η αιτία.

Παρόλο που συγκεκριμένες ασθένειες σε αυτήν την οικογένεια μπορεί να επηρεάσουν μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, είναι πιο πιθανό ότι επηρεάζουν παιδιά και εφήβους των οποίων τα οστά ακόμη αναπτύσσονται.

Η οστεοχόνδρωση προκαλεί πόνο και αναπηρία.

Ποιοι είναι οι τύποι οστεοχόνδρωσης;

Μία πληθώρα ασθενειών εμπίπτουν στην κατηγορία της οστεοχόνδρωσης και επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος. Τυπικά ταξινομούνται σε μία από τις τρεις κατηγορίες με βάση το μέρος του σώματος που εμφανίζονται: αρθρική, επιφυσιακή και μη αρθρική οστεοχόνδρωση.

Αρθρικές νόσοι

Οι αρθρικές νόσοι εμφανίζονται στις περιοχές των αρθρώσεων και περιλαμβάνουν:

 • Νόσος Legg-Calve-Perthes, η οποία επηρεάζει το ισχίο
 • Νόσος του Panner, η οποία επηρεάζει τον αγκώνα
 • Νόσος του Freiberg, η οποία επηρεάζει το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού
 • Νόσος Kohler, η οποία επηρεάζει το άκρο ποδός

Επιφυσιακές νόσοι

Η κυρία επιφυσιακή νόσος είναι η νόσος του Scheuermann, ή νεανική κύφωση. Η πάθηση επηρεάζει τις μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Αυτές είναι οι αρθρώσεις μεταξύ δύο σπονδύλων.

Μη αρθρικές νόσοι

Οι μη αρθρικές νόσοι μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε τμήμα του σκελετού. Η πιο κοινή νόσος είναι η ασθένεια Osgood-Schlatter, η οποία επηρεάζει το γόνατο.

Η ασθένεια Osgood-Schlatter προκαλεί ερεθισμό στην αναπτυσσόμενη επιφάνεια της περιοχής του κνημιαίου κυρτώματος, το άνω τμήμα της κνήμης που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το γόνατο. Η νόσος του Sever, η οποία επηρεάζει την πτέρνα, είναι ένας άλλος τύπος μη αρθρικής οστεοχόνδρωσης.

Η σχαλιδωτική οστεοχονδρίτιδα είναι ένας επιπλέον τύπος οστεοχόνδρωσης. Συμβαίνει όταν μικρά τμήματα χόνδρου και ιστού αποκολλώνται στην άρθρωση λόγω έλλειψης αιματικής ροής. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τμήμα του σώματος και είναι περισσότερο κοινό στο γόνατο.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση και Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα τις οστεοχόνδρωσης;

Παρόλο που ορισμένες περιπτώσεις οστεοχόνδρωσης μπορεί να συμβούν και να επουλωθούν χωρίς καν να το γνωρίζετε, το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος κοντά στην πάσχουσα άρθρωση. Ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί είτε λόγω σωματικής δραστηριότητας είτε εφαρμογή πίεσης στην περιοχή.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πρήξιμο
 • Ευαισθησία
 • Χαρακτηριστικό ήχο “popping” της άρθρωσης
 • «Κλείδωμα» της άρθρωσης
 • Αδυναμία της άρθρωσης
 • Ακαμψία της άρθρωσης
 • Ανικανότητα πλήρους έκτασης του πάσχοντος άκρου

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της οστεοχόνδρωσης;

Η οστεοχόνδρωση δεν έχει μία μοναδική γνωστή αιτία.

Κοινοί προδιαθεσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν εφαρμογή πίεσης στο οστό, μειωμένη παροχή αίματος στην πάσχουσα περιοχή και τραύμα στο οστό. Οι οστεοχονδρώσεις μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα αθλητικής δραστηριότητας και αθλητικών τραυματισμών.

Η οστεοχόνδρωση παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους περίπου μέχρι 20 ετών. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλήματα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οστεοχόνδρωση. Η πάθηση είναι πιο κοινή στα αγόρια, πιθανώς επειδή τα αγόρια έχουν υψηλότερες πιθανότητες τραυματισμού από τα κορίτσια.

Διάγνωση και Θεραπεία

Πώς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται η οστεοχόνδρωση;

Οι γιατροί μπορούν εύκολα να διαγνώσουν την οστεοχόνδρωση με ακτινογραφίες ακτίνων-Χ. Ένας αριθμός θεραπειών είναι διαθέσιμος για την οστεοχόνδρωση και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Οι γιατροί συχνά προτείνουν ξεκούραση της πάσχουσας περιοχής του σώματος.
 • Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε νάρθηκα.
 • Για ορισμένους τύπους οστεοχόνδρωσης, η άσκηση και οι διατάσεις μπορούν να ενδυναμώσουν τους μύες και τους τένοντες γύρω από την πάσχουσα άρθρωση.
 • Σε σπάνιες περιπτώσεις σχαλιδωτικής οστεοχονδρίτιδας, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση των προβληματικών τμημάτων των οστών.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της οστεοχόνδρωσης;

Η έκβαση ποικίλει ανάλογα με τον τύπο οστεοχόνδρωσης που έχετε. Η οστεοχόνδρωση συχνά επουλώνεται χωρίς θεραπεία ή με χρήση νάρθηκα μέσα σε εβδομάδες έως λίγους μήνες από την εμφάνισή της.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Achar S, et al. (2019). Apophysitis and osteochondrosis: Common Causes of Pain in Growing Bones. aafp.org/afp/2019/0515/p610.html

2. Mayo Clinic Staff. (2018). Osteochondritis dissecans. mayoclinic.org/diseases-conditions/osteochondritis-dissecans/symptoms-causes/syc-20375887

3. Orava S, et al. (1983). Osteochrondroses in athletes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1858947/pdf/brjsmed00251-0031.pdf

4. Osgood-Schlatter disease. (2019). orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/osgood-schlatter-disease-knee-pain/

5. Caine D, et al. (2006). Physeal injuries in children’s and youth sports: Reasons for concern? https://bjsm.bmj.com/content/40/9/749