Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Οστεομαλακία

Τι είναι η οστεομαλακία;

Η οστεομαλακία είναι η εξασθένηση και αποδυνάμωση των οστών. Προβλήματα στη διαδικασία σχηματισμού των οστών προκαλούν την πάθηση αυτή.

Η οστεομαλακία δεν είναι ταυτόσημη με την οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση είναι η εξασθένηση του ζώντος ιστού που έχει ήδη σχηματιστεί και επαναδιαμορφώνεται.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της οστεομαλακίας;

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι η πιο κοινή αιτία οστεομαλακίας. Η βιταμίνη D είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου στο στομάχι.

Επιπλέον, συνεισφέρει στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου, ώστε τα οστά να σχηματίζονται φυσιολογικά. Η βιταμίνη D σχηματίζεται στο δέρμα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλιακού φωτός. Επίσης, μπορεί να απορροφηθεί και από τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια.

Το σώμα σας δεν μπορεί να επεξεργαστεί το ασβέστιο που απαιτούν τα οστά για να παραμείνουν υγιή και δυνατά αν έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να απορρέει από πρόβλημα στη διατροφή, έλλειψη έκθεσης στον ήλιο ή πρόβλημα στο έντερο.

Μπορεί ακόμη να έχετε πρόβλημα στην απορρόφηση της βιταμίνης D ή στον μεταβολισμό των τροφών που την απελευθερώνουν αν είχατε υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης τμήματος του στομάχου ή του λεπτού εντέρου.

Ορισμένες παθήσεις μπορεί να παρεμποδίσουν την απορρόφηση της βιταμίνης D:

  • Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έντερο και να αποτρέψει την απορρόφηση θρεπτικών, όπως η βιταμίνη D.
  • Συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου μπορεί να παρεμποδίσουν την επεξεργασία της βιταμίνης D.
  • Διαταραχές των νεφρών και του ήπατος μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό της βιταμίνης D.

Μια διατροφή που δεν περιέχει φωσφορικά μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκειά τους, κάτι που επίσης δύναται να οδηγήσει σε οστεομαλακία. Ένας άλλος παράγοντας είναι τα αντιεπιληπτικά φάρμακα, όπως η φαινυτοΐνη και η φαινοβαρβιτάλη.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεομαλακίας;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της οστεομαλακίας είναι η ευθραυστότητα των οστών. Ένα άλλο είναι η μυϊκή αδυναμία. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας προβλημάτων στις περιοχές όπου οι μύες προσφύονται στα οστά. Ένα άτομο με οστεομαλακία μπορεί να δυσκολεύεται στο περπάτημα ή να εμφανίσει το χαρακτηριστικό «περπάτημα της πάπιας».

Ο πόνος στα οστά, κυρίως στα ισχία, είναι ένα ακόμη κοινό σύμπτωμα. Ένας αμβλύς πόνος μπορεί να εξαπλωθεί από τα ισχία στην πυελική χώρα, τα πόδια, τα πλευρά και τη μέση.

Επίσης, αν έχετε πολύ χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, μπορεί να εμφανίσετε:

  • Μούδιασμα σε χέρια και πόδια
  • Ανώμαλο καρδιακό ρυθμό
  • Μούδιασμα γύρω από το στόμα
  • Σπασμούς στα χέρια και τα πόδια

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η οστεομαλακία;

Αρχικά, ο γιατρός θα ζητήσει εξετάσεις αίματος. Αν εντοπίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα, αυτό σημαίνει ότι έχετε οστεομαλακία ή άλλη διαταραχή των οστών:

  • Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου
  • Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D
  • Χαμηλά επίπεδα φωσφόρου

Ο γιατρός επίσης θα ζητήσει εξετάσεις για τα ισοένζυμα αλκαλικής φωσφατάσης. Υψηλά επίπεδα δηλώνουν οστεομαλακία. Ένας ακόμη έλεγχος του αίματος θα αφορά στην παραθυρεοειδική ορμόνη. Αυξημένη συγκέντρωσή της υποδεικνύει ανεπάρκεια βιταμίνης D και έτερα σχετικά προβλήματα.

Η ακτινογραφία ακτίνων-Χ και άλλες απεικονιστικές τεχνικές μπορούν να αναδείξουν μικρά ραγίσματα στα οστά. Αυτά τα ραγίσματα ονομάζονται ζώνες μετασχηματισμού Looser. Κατάγματα μπορεί να ξεκινήσουν από αυτές τις ζώνες, ακόμη και από μικροτραυματισμούς.

Ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει βιοψία οστών για τη διάγνωση της οστεομαλακίας. Θα εισάγει μια βελόνα μέσω του δέρματος και των μυών στο εκάστοτε οστό για να λάβει ένα μικρό δείγμα. Στη συνέχεια, το δείγμα θα εξεταστεί κάτω από μικροσκόπιο.

Συνήθως, η ακτινογραφία ακτίνων-Χ και οι εξετάσεις αίματος επαρκούν για τη διάγνωση και η βιοψία δεν κρίνεται απαραίτητη.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την οστεομαλακία;

Αν η οστεομαλακία ανιχνευτεί έγκαιρα, μπορεί να χρειαστείτε μόνο από του στόματος χορηγούμενα συμπληρώματα βιταμίνης D, ασβεστίου ή φωσφορικών.

Αυτή πιθανώς να είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής αν έχετε προβλήματα απορρόφησης εξαιτίας τραύματος ή επέμβασης στο έντερο ή αν ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να λάβετε βιταμίνη D ενδοφλέβια ή υποδερμικά. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να εκτίθεστε στον ήλιο, ώστε να παράγεται αρκετή βιταμίνη D στο δέρμα σας.

Αν έχετε άλλες υποκείμενες παθήσεις που επηρεάζουν το μεταβολισμό της βιταμίνης D, θα πρέπει να λάβετε θεραπεία και για αυτές. Θα χρειαστείτε θεραπεία για την κίρρωση και τη νεφρική ανεπάρκεια προκειμένου να ελαττωθεί η οστεομαλακία.

Τα παιδιά με σοβαρή οστεομαλακία ή ραχίτιδα μπορεί χρειαστεί να φορούν νάρθηκα ή να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση των οστών.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της οστεομαλακίας;

Τα συμπτώματα μπορεί να επιστρέψουν αν δεν υπάρχει επαρκής βιταμίνη D. Επίσης, θα επανέλθουν αν σταματήσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα ή δεν αντιμετωπίσετε την υποκείμενη πάθηση, όπως η νεφρική ανεπάρκεια. Μιλήστε με το γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα θεραπευτικό πλάνο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με οστεομαλακία;

Η οστεομαλακία θα οδηγήσει σε πολλά σπασμένα οστά και σοβαρή παραμόρφωσή τους αν δεν θεραπευτεί.

Πιθανώς θα δείτε βελτίωση μέσα σε λίγες εβδομάδες αν αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης D, ασβεστίου και φωσφόρου. Η πλήρης επούλωση των οστών διαρκεί περίπου 6 μήνες.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health. (2018). Vitamin D. [Fact sheet]. ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

2. Osteomalacia. (2014). my.clevelandclinic.org/disorders/osteomalacia/hic_osteomalacia.aspx

3. Mayo Clinic Staff. (2017). Osteomalacia. mayoclinic.com/health/osteomalacia/DS00935