Καρκίνος

Οστεοσάρκωμα

Τι είναι το οστεοσάρκωμα;

Το οστεοσάρκωμα είναι ένας τύπος καρκίνου των οστών που αναπτύσσεται σταδιακά στο οστό της κνήμης κοντά στο γόνατο, στο μηριαίο οστό κοντά στο γόνατο ή στο βραχιόνιο οστό κοντά στον ώμο. Είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των οστών στα παιδιά.

Το οστεοσάρκωμα τείνει να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της έντονης ανάπτυξης των παιδιών τα πρώτα χρόνια της εφηβείας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κίνδυνος όγκων αυξάνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου ταχείας αύξησης των οστών.

Ο εν λόγω τύπος καρκίνου είναι περισσότερο κοινός στα αγόρια από ό, τι στα κορίτσια. Επίσης είναι περισσότερο κοινός στα ψηλά παιδιά και στα παιδιά Αφροαμερικανικής καταγωγής. Στα παιδιά, η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 15 έτη. Το οστεοσάρκωμα μπορεί να παρατηρηθεί και σε ενήλικες άνω των 60 ετών, καθώς και σε άτομα που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνων που έχουν ρετινοβλάστωμα, ένα τύπο καρκίνου του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, έχουν αυξημένες πιθανότητες οστεοσαρκώματος.

Συμπτώματα Διάγνωση Ταξινόμηση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του οστεοσαρκώματος;

Τα συμπτώματα του οστεοσαρκώματος ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του όγκου. Κοινές ενδείξεις αυτού του τύπου καρκίνου είναι οι εξής:

Ο πόνος διαφέρει ανάλογα με το άτομο. Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται έναν αμβλύ πόνο ή να έχει πόνο που το εμποδίζει να κοιμηθεί τη νύχτα. Εάν το παιδί σας έχει πόνο στα οστά ή παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, εξετάστε τους μύες του. Σε περίπτωση οστεοσαρκώματος, οι μύες στο πάσχον πόδι ή χέρι φαίνονται μικρότεροι από αυτούς στο αντίθετο άκρο.

 Τα συμπτώματα του οστεοσαρκώματος είναι παρόμοια με τα συμπτώματα του πόνου που συνοδεύει τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών. Ωστόσο, ο πόνος της φυσιολογικής ανάπτυξης τυπικά σταματά τα πρώτα χρόνια της εφηβικής ζωής. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν το παιδί σας έχει χρόνιο πόνο στα οστά ή οίδημα πέρα από τη φάση ανάπτυξης ή αν ο πόνος προκαλεί στο παιδί σοβαρά προβλήματα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το οστεοσάρκωμα;

Ο παιδίατρος θα χρησιμοποιήσει μία πληθώρα εργαλείων για τη διάγνωση του οστεοσαρκώματος. Αρχικά, θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση αναζητώντας οίδημα και ερυθρότητα. Επίσης θα ζητήσει πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, όπως παλαιότερες ασθένειες και ιατρικές θεραπείες στις οποίες έχει υποβληθεί.

Επιπλέον, θα ζητήσει μία απλή εξέταση αίματος για τον έλεγχο καρκινικών δεικτών. Άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση του οστεοσαρκώματος είναι οι εξής:

  • Αξονική τομογραφία: τρισδιάστατη ακτινογραφία ακτίνων-Χ που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των ιστών και των μαλακών οργάνων στο σώμα
  • Μαγνητική τομογραφία: χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα και δυνατούς μαγνήτες για τη δημιουργία εικόνων των εσωτερικών οργάνων
  • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ: παράγει εικόνες πυκνών ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών
  • Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων: μία σάρωση ολόκληρου του σώματος που συχνά χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό καρκίνου
  • Βιοψία: απομάκρυνση ιστικού δείγματος από το οστό για έλεγχο
  • Σπινθηρογράφημα: μία ευαίσθητη απεικονιστική τεχνική που αναδεικνύει ανωμαλίες των οστών, τις οποίες άλλες απεικονιστικές τεχνικές πιθανώς δεν αποκάλυψαν (το σπινθηρογράφημα επίσης βοηθά τον γιατρό να διαπιστώσει εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα οστά)

Ταξινόμηση

Πώς ταξινομείται το οστεοσάρκωμα;

Το οστεοσάρκωμα μπορεί να ταξινομηθεί είτε ως εντοπισμένο (παρόν μόνο στο οστό όπου ξεκίνησε) ή μεταστατικό (παρόν και σε άλλες περιοχές, όπως τους πνεύμονες ή άλλα μη συνδεδεμένα οστά).

Οι όγκοι του οστεοσαρκώματος σταδιοποιούνται όπως και οι άλλοι όγκοι, χρησιμοποιώντας είτε το Σύστημα Ταξινόμησης της Εταιρείας Μυοσκελετικών Όγκων (MSTS) των ΗΠΑ είτε το Διεθνές Σύστημα Σταδιοποίησης ΤΝΜ.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το οστεοσάρκωμα;

Η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του οστεοσαρκώματος.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία συχνά χορηγείται πριν τη χειρουργική επέμβαση. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί φάρμακα που βοηθούν στη συρρίκνωση του όγκου και τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Η διάρκεια της χημειοθεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται από το εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, εάν ο καρκίνος στο παιδί σας δεν έχει κάνει μετάσταση, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει έξι μήνες χημειοθεραπείες πριν τη χειρουργική επέμβαση. Μόλις η χημειοθεραπεία ολοκληρωθεί, η χειρουργική επέμβαση θα απομακρύνει οποιουσδήποτε εναπομείναντες όγκους.

Χειρουργική επέμβαση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χειρουργοί μπορούν να σώσουν το πάσχον άκρο. Αφαιρούν τον όγκο και το περιβάλλον ιστό και το αντικαθιστούν με ένα τεχνητό. Ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί ξανά σε χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση, ώστε να καταστραφεί και το τελευταίο καρκινικό κύτταρο που μπορεί να έχει απομείνει.

Επανεμφάνιση

Ο καρκίνος των οστών μπορεί να επανεμφανιστεί, ακόμη και μετά από χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Το παιδί θα πρέπει να υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα και ακτινογραφία ακτίνων-Χ για τον έλεγχο νέων όγκων.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές του οστεοσαρκώματος;

Η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην θεραπεύσουν πλήρως το οστεοσάρκωμα και τα καρκινικά κύτταρα να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει ακρωτηριασμό για τον τερματισμό εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Ο ακρωτηριασμός είναι η χειρουργική αφαίρεση του καρκινικού άκρου.

Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να κάνει μετάσταση στους πνεύμονες. Ενδείξεις ότι ο καρκίνος των οστών έχει κάνει μετάσταση στους πνεύμονες είναι οι εξής:

Η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί στο παιδί πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση και να δημιουργήσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως:

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση του οστεοσαρκώματος;

Η πρόγνωση για το οστεοσάρκωμα είναι καλή εάν ο όγκος του παιδιού περιορίζεται στο αρχικό οστό. Συγκεκριμένα, 3 στα 4 άτομα θεραπεύονται πλήρως από τον καρκίνο εάν δεν έχει κάνει μετάσταση. Η πιθανότητα επιβίωσης είναι 30% αν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. How is osteosarcoma staged? (2014, April 18). Retrieved from cancer.org/Cancer/Osteosarcoma/DetailedGuide/osteosarcoma-staging

2. Osteosarcoma. (n.d.). Retrieved from stjude.org/stjude/v/index.jsp?vgnextoid=e6ab061585f70110VgnVCM1000001e0215acRCRD

3. Osteosarcoma treatment. (2014, May.). Retrieved from familydoctor.org/familydoctor/en/diseases-conditions/osteosarcoma/treatment.html