Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Οξεία χολοκυστίτιδα

Τι είναι η χολοκυστίτιδα;

Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι μία φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος κύστη είναι το όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και βοηθά στην πέψη των λιπών.

Η χολοκυστίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή πάθηση και στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Επισκεφτείτε το γιατρό σας όσο το δυνατόν συντομότερο αν πιστεύετε ότι έχετε οξεία χολοκυστίτιδα.

Αν η χολοκυστίτιδα επιμένει για παρατεταμένη χρονική περίοδο ή αν έχετε συμπτώματα που εμφανίζονται ξανά και ξανά, η πάθηση μπορεί να γίνει χρόνια.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της χολοκυστίτιδας;

Οι χολόλιθοι είναι με διαφορά η πλέον κοινή αιτία οξείας χολοκυστίτιδας. Αν οι χολόλιθοι αποφράσσουν τους χοληφόρους πόρους, η χολή μπορεί να συσσωρευτεί εντός της χοληδόχου κύστης, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε φλεγμονή.

Η οξεία χολοκυστίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από σοβαρή ασθένεια ή όγκο. Όμως, αυτές οι αιτίες είναι σπάνιες.

Η πάθηση θεωρείται χρόνια όταν τα επεισόδια χολοκυστίτιδας είναι επαναλαμβανόμενα ή παρατεταμένα.

Οι γυναίκες εμφανίζουν χολόλιθους πιο συχνά από τους άντρες και έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οξείας χολοκυστίτιδας.

Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη με την ηλικία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, παρόλο που η αιτία πίσω από αυτή την παρατήρηση παραμένει αδιευκρίνιστη. Επίσης, τα άτομα Σκανδιναβικής, Αμερικανικής ή Ισπανικής καταγωγής έχουν αυξημένες πιθανότητες χολοκυστίτιδας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας χολοκυστίτιδας;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της οξείας χολοκυστίτιδας είναι το κοιλιακό άλγος που διαρκεί για αρκετές ώρες. Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στο μέσο ή στη δεξιά πλευρά της άνω κοιλιακής χώρας. Μπορεί, όμως, να εκτείνεται στο δεξιό ώμο ή την πλάτη.

Ο πόνος της οξείας χολοκυστίτιδας μπορεί να είναι είτε έντονος είτε αμβλύς. Τις περισσότερες φορές περιγράφεται ως ανυπόφορος και εξουθενωτικός.

Έτερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία
 • Εμετό
 • Κοιλιακό φούσκωμα
 • Ρίγη
 • Πυρετό
 • Ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών)
 • Κόπρανα στο χρώμα του πηλού
 • Πόνο μετά από γεύμα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η οξεία χολοκυστίτιδα;

Τα συμπτώματα της οξείας χολοκυστίτιδας είναι παρόμοια με αυτά πολλών άλλων ασθενειών. O γιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματά σας. Θα έλεγξε την κοιλιακή χώρα για πρήξιμο ή ευαίσθητες περιοχές και μπορεί να ζητήσει διαγνωστικές εξετάσεις όπως:

 • Ο υπέρηχος κοιλίας χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνα των εσωτερικών οργάνων. Είναι η πιο κοινή απεικονιστική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της χολοκυστίτιδας.
 • Η χολαγγειογραφία χρησιμοποιεί ένα σκιαγραφικό υγρό το οποίο χορηγείται εντός των χοληφόρων αγωγών για την απεικόνιση της χοληδόχου κύστης και των αγωγών της σε μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ.
 • Η αξονική τομογραφία επίσης δημιουργεί εικόνες των εσωτερικών οργάνων με τη χρήση ακτίνων-Χ.
 • Το ηπατοχολικό σπινθηρογράφημα είναι μία διαδικασία που δημιουργεί εικόνες του άνω τμήματος του λεπτού εντέρου ,του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων αγωγών.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετες εξετάσεις αν έχετε διαγνωστεί με οξεία χολοκυστίτιδα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν έναν έλεγχο λειτουργίας του ήπατος και ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η χολοκυστίτιδα;

Ο έντονος κοιλιακός πόνος μπορεί να χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν βιώνετε έντονο και ανεξήγητο κοιλιακό άλγος.

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει νοσηλεία, ώστε να ελέγχεται η κατάσταση σας. Πιθανώς θα χρειαστεί να νηστέψετε, διότι η νηστεία θα επιτρέψει στη χοληδόχο κύστη να «ξεκουραστεί». Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε ενδοφλέβια υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα και αντιβιοτικά για την ελαχιστοποίηση του κοιλιακού πόνου και την καταπολέμηση της μόλυνσης.

Αν η χολοκυστίτιδα επανεμφανιστεί, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται χολοκυστεκτομή και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε λαπαροσκοπικά είτε μέσω ανοιχτού χειρουργείου.

Η πέψη των τροφών θα γίνεται φυσιολογικά και χωρίς χοληδόχο κύστη. Η χολή, που φυσιολογικά κατευθυνόταν προς τη χοληδόχο κύστη, θα επανακατευθυνθεί στο λεπτό έντερο.

Πρόληψη

Πως μπορεί να προληφθεί η χολοκυστίτιδα;

Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης οξείας ή χρόνιας χολοκυστίτιδας χάνοντας βάρος και ακολουθώντας μία υγιεινή διατροφή. Πιστεύεται ότι η χοληστερόλη διαδραματίζει ρόλο στο σχηματισμό των χολόλιθων. Για αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και χοληστερόλη.

Η παχυσαρκία αυξάνει την ποσότητα χοληστερόλης στη χολή έτσι αυξάνονται και οι πιθανότητες ανάπτυξης χολόλιθων. Αν επιλέξετε να χάσετε βάρος για τη μείωση του κινδύνου χολόλιθων, θα πρέπει να το κάνετε σταδιακά. Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να διαταράξει τη χημεία της χολής και να αυξηθούν οι πιθανότητες χολόλιθων.

Μιλήστε στο γιατρό σας αν έχετε ανησυχίες για το βάρος σας. Εκείνος θα σας προτείνει ένα αποτελεσματικό πλάνο απώλειας κιλών.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Acute cholecystitis. (n.d.) nhs.uk/Conditions/cholecystitis-acute/Pages/Prevention.aspx

2. Mayo Clinic Staff. (2014, August 28). Cholecystitis treatments and drugs mayoclinic.org/diseases-conditions/cholecystitis/basics/treatment/con-20034277