Ασθένειες ανοσοποιητικού συστήματος

Οξεία HIV λοίμωξη

Τι είναι η οξεία HIV λοίμωξη;

Η οξεία HIV λοίμωξη είναι μια κατάσταση που αναπτύσσεται μέσα σε δύο με τέσσερεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση ενός ατόμου από τον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου). Η οξεία HIV λοίμωξη είναι επίσης γνωστή και ως πρώιμη HIV λοίμωξη ή οξύ ρετροϊκό σύνδρομο. Είναι το πρώτο στάδιο της μόλυνσης και διαρκεί έως ότου το σώμα αναπτύξει αντισώματα έναντι του ιού.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ο ιός πολλαπλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς. Σε αντίθεση με άλλους ιούς, τους οποίους το σώμα είναι σε θέση να καταπολεμά, ο HIV δεν εξολοθρεύεται από το ανοσοποιητικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να διαβιεί μέσα στο σώμα σας για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Με την πάροδο του χρόνου, ο HIV επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, καθιστώντας το ανίκανο να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε άλλες νόσους και μολύνσεις. Όταν αυτό συμβεί, οδηγεί σε HIV τελικού σταδίου, γνωστό και ως AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome – Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) ή HIV σταδίου 3.

Η οξεία HIV λοίμωξη είναι μεταδοτική. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με την εν λόγω λοίμωξη δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, διότι τα αρχικά συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους ή ομοιάζουν με αυτά κάποιας άλλης ασθένειας, όπως η γρίπη. Η κλασσική εξέταση για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του HIV δεν μπορεί πάντα να ανιχνεύσει το αρχικό στάδιο της μόλυνσης.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της οξείας HIV λοίμωξης είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης ή άλλων ϊικών ασθενειών, οπότε τα άτομα μπορεί να μην υποψιαστούν ότι έχουν μολυνθεί με HIV. Στην πραγματικότητα, τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμούν ότι περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν με τον ιό, με το 15% να μην το γνωρίζει καν. Η εξέταση είναι ο μόνος τρόπος για να το ανακαλύψει κάποιος.

Τα συμπτώματα της οξείας HIV λοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Εξανθήματα
  • Πονόλαιμο
  • Ρίγη
  • Απώλεια όρεξης
  • Πυρετό
  • Διάρροια
  • Έλκη στο στόμα, στον οισοφάγο και τα γεννητικά όργανα
  • Εφίδρωση τη νύχτα
  • Μυϊκούς πόνους
  • Πρησμένους λεμφαδένες

Δεν είναι όλα τα συμπτώματα εμφανή και πολλά άτομα με οξεία HIV λοίμωξη μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικά. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα εμφανιστούν, μπορεί να διαρκέσουν από λίγες μέρες ως τέσσερεις εβδομάδες και μετά να εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία.

Αίτια

Η οξεία HIV λοίμωξη συνήθως συμβαίνει δύο με τέσσερεις εβδομάδες μετά την αρχική έκθεση στον ιό. Ο HIV μεταδίδεται:

  • Μέσω επαφής με σπέρμα, αίμα, κολπικά υγρά ή πρωκτικές εκκρίσεις μολυσμένα με τον ιό
  • Μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος (αυτό συνέβαινε πριν το 1992)
  • Μέσω κοινής χρήσης μολυσμένων συρίγγων ή βελόνων
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού αν η μητέρα έχει HIV

O HIV δεν μεταδίδεται μέσω της τυπικής σωματικής επαφής, όπως οι αγκαλιές, τα φιλιά, οι χειραψίες ή η κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων. Το σάλιο δεν μεταδίδει τον HIV.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο οξείας HIV λοίμωξης;

Ο HIV μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φυλής ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Παρόλα αυτά, ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από HIV και περιλαμβάνουν:

  • Το σεξ μεταξύ ανδρών
  • Την κοινή χρήση συρίγγων και βελόνων

Διάγνωση

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια σειρά εξετάσεων για τον έλεγχο ύπαρξης του HIV.

Ο κλασσικός έλεγχος για τον HIV δεν είναι απαραίτητο ότι θα ανιχνεύσει την οξεία λοίμωξη. Πολλά τεστ ανιχνεύουν αντισώματα έναντι του ιού και όχι τον ίδιο τον ιό. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που αναγνωρίζουν και καταστρέφουν βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες και μικροοργανισμούς, όπως ιούς και βακτήρια. Η παρουσία συγκεκριμένων αντισωμάτων συνήθως υποδηλώνει τρέχουσα μόλυνση. Ωστόσο, χρειάζονται αρκετές εβδομάδες από την αρχική μετάδοση του ιού, ώστε να εμφανιστούν τα αντισώματα.

Ορισμένα τεστ που μπορούν να ανιχνεύσουν σημάδια μιας οξείας HIV λοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • Ανίχνευση του αντιγόνου p24
  • Ανίχνευση άλλων HIV αντιγόνων και αντισωμάτων
  • Μέτρηση των CD4 T λεμφοκυττάρων και ανίχνευση του ϊικού RNA

Όποιος έχει εκτεθεί στον ιό και βιώνει μια οξεία λοίμωξη θα πρέπει να εξετάζεται αμέσως. Αν ο γιατρός γνωρίζει ότι το άτομο εκτέθηκε πρόσφατα στον ιό, θα χρησιμοποιήσει ένα από τα παραπάνω τεστ για την ανίχνευσή του.

Θεραπεία

Η σωστή θεραπεία είναι κρίσιμη για τα άτομα με HIV. Γιατροί και επιστήμονες συμφωνούν πως η έγκαιρη θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα άτομα με HIV που είναι διατεθειμένα να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή καθημερινά. Η έγκαιρη λήψη αντιϊικών φαρμάκων μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις επιδράσεις του ιού στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, τα αν λόγω φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες όταν χρησιμοποιούνται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε όλες τις θεραπευτικές επιλογές και τις ανεπιθύμητες ενέργειες με το γιατρό σας για να καθορίσετε την κατάλληλη στιγμή έναρξης της θεραπείας.

Επιπρόσθετα με τη φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

  • Η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στους άλλους και μόλυνσής σας από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
  • Η απεξάρτηση από τη χρήση παράνομων ουσιών (που οδηγεί σε χρήση μολυσμένων συρίγγων και βελόνων)
  • Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Η τακτική άσκηση
  • Η μείωση του άγχους, καθώς είναι ένας ακόμη παράγοντας που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Η αποφυγή έκθεσής σας σε άλλες μολύνσεις και ιούς, διότι όσοι πάσχουν από HIV δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να καταπολεμήσουν μια ασθένεια
  • Η διακοπή του καπνίσματος
  • Η συνέχιση των καθημερινών δραστηριοτήτων και των χόμπι σας

Πρόληψη

Η οξεία HIV λοίμωξη μπορεί να προληφθεί αποφεύγοντας την έκθεση στον ιό μέσω μολυσμένου αίματος, σπέρματος, εκκρίσεων και κολπικών υγρών. Τρόποι μείωσης του κινδύνου μόλυνσης περιλαμβάνουν:

  • Τη λήψη προφυλάξεων αν χειρίζεστε αίμα. Αν κάνετε μια δουλειά στην οποία έρχεστε σε επαφή με αίμα, θα πρέπει να φοράτε γάντια και άλλα προστατευτικά μέσα.
  • Μείωση της έκθεσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ. Μία πληθώρα προληπτικών μέτρων είναι διαθέσιμη, όπως προφυλακτικά (είτε για γυναίκες είτε για άνδρες), προφύλαξη πριν την έκθεση και προφύλαξη μετά την έκθεση.
  • Μην μοιράζεστε βελόνες. Ποτέ μη μοιράζεστε ή επαναχρησιμοποιείτε βελόνες όταν κάνετε ενδοφλέβια ένεση κάποιου φαρμάκου ή τατουάζ. Πολλές πόλεις της Αμερικής έχουν προγράμματα ανταλλαγής βελόνων στα οποία προσφέρουν καθαρές αποστειρωμένες βελόνες.
  • Εξεταστείτε για HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Η κλινική εξέταση είναι ο μόνος τρόπος να διαπιστώσει ένα άτομο αν έχει HIV ή κάποιο άλλο ΣΜΝ. Όσοι είναι εν τέλει θετικοί στον ιό μπορούν να αναζητήσουν θεραπεία και να εξαλείψουν μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο μετάδοσής του στους σεξουαλικούς τους συντρόφους. Η εξέταση και θεραπεία των ΣΜΝ ελαττώνει επίσης τον κίνδυνο μετάδοσής τους κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προτείνουν ετήσιες εξετάσεις για τους τοξικομανείς και όλους τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους.

Έκβαση

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV, αλλά οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή με την κατάλληλη αγωγή. Η έκβαση είναι η βέλτιστη σε άτομα που ξεκινούν θεραπεία πριν ο ιός καταστρέψει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση μειώνουν τις πιθανότητες για HIV σταδίου 3.  Η επιτυχής θεραπεία βελτιώνει τόσο το προσδόκιμο όσο και την ποιότητα ζωής κάποιου που φέρει τον ιό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο HIV μπορεί να διαχειριστεί μακροπρόθεσμα και θεωρείται μια χρόνια νόσος. Η θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα άτομο να φτάσει στο επίπεδο όπου δεν θα ανιχνεύεται πια ο ιός στο αίμα του κι έτσι δεν θα μπορεί να τον μεταδώσει στους σεξουαλικούς του συντρόφους.

Πού να βρείτε υποστήριξη

Η διάγνωση με HIV μπορεί πραγματικά να μοιάζει καταστροφική για τον ασθενή. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να βρείτε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε, πρωτίστως, το άγχος και την αγωνία. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, αλλά και τοπικές οργανώσεις, που είναι αφιερωμένοι στην υποστήριξη ατόμων με HIV. Η συμμετοχή σε μια τέτοια ομάδα και η συνομιλία με έναν σύμβουλο δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη νόσο και να λάβουν στήριξη από άλλους ομοιοπαθείς.

+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Acute HIV infection. (n.d.). aidsinfo.nih.gov/education-materials/glossary/7/acute-hiv-infection

2. Chu C, et al. (2010). Diagnosis and initial management of acute HIV infection. aafp.org/afp/2010/0515/p1239.html

3. Cohen M, et al. (2010). The detection of acute HIV infection. DOI: 10.1086/655651

4. HIV in the United States: At a glance. (2017). cdc.gov/hiv/statistics/overview/ataglance.html

5. HIV/AIDS: Overview. (2015). mayoclinic.com/health/hiv-aids/DS00005/DSECTION=symptoms

6. Hoenigl M, et al. (2016). Signs of symptoms of acute HIV infection in a cohort undergoing community-based screening. DOI: 10.3201/eid2203.151607

7. Post-Exposure Prophylaxis. (2017). hiv.gov/hiv-basics/hiv-prevention/using-hiv-medication-to-reduce-risk/post-exposure-prophylaxis

8. Pre-Exposure Prophylaxis. (2017). hiv.gov/hiv-basics/hiv-prevention/using-hiv-medication-to-reduce-risk/pre-exposure-prophylaxis

9. STD and HIV screening recommendations. (2017). cdc.gov/std/prevention/screeningreccs.htm

10. What is acute HIV infection? (n.d.). med.unc.edu/infdis/actu/current-studies/acute-hiv

11. What is HIV/AIDS? (2017). hiv.gov/hiv-basics/overview/about-hiv-and-aids/what-are-hiv-and-aids