Τι αισθάνεσαι;

Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Οξεία μετωπιαία κολπίτιδα

Τι είναι η οξεία μετωπιαία κολπίτιδα;

Οι μετωπιαίοι κόλποι είναι ένα ζεύγος μικρών, αεροφόρων κοιλοτήτων που βρίσκονται ακριβώς πίσω από τους οφθαλμούς στην περιοχή των φρυδιών. Μαζί με άλλα τρία ζεύγη παραρρινικών κοιλοτήτων, αυτοί οι κόλποι παράγουν μία λεπτή βλέννα που εξέρχεται μέσω των ρινικών διόδων. Η υπερβολική παραγωγή βλέννας ή η φλεγμονή των μετωπιαίων κόλπων μπορεί να αποτρέψει την σωστή παροχέτευση της βλέννας, οδηγώντας σε μία πάθηση που ονομάζεται οξεία μετωπιαία κολπίτιδα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας;

Η κυρία αιτία της οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας είναι η συσσώρευση βλέννας λόγω της φλεγμονής των μετωπιαίων κόλπων. Αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα βλέννας που παράγεται και την ικανότητα των μετωπιαίων κόλπων να διοχετεύουν τη βλέννα προς τη μύτη.

Ιοί

Ο ιός του κοινού κρυολογήματος είναι η πιο συχνή αιτία οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας. Όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη, οι ιοί αυτοί αυξάνουν την ποσότητα της βλέννας που παράγουν τα ιγμόρεια. Αυτό προκαλεί απόφραξη και φλεγμονή.

Βακτήρια

Η ρινική κοιλότητα είναι γεμάτη με μικροσκοπικές δομές σαν τριχίδια, που ονομάζονται βλεφαρίδες και βοηθούν στην παγίδευση μικροοργανισμών ώστε να μην εισέλθουν στα ιγμόρεια. Αυτές οι βλεφαρίδες δεν είναι 100% αποτελεσματικές. Βακτήρια μπορούν να εισέλθουν από τη μύτη και να φτάσουν μέχρι τις παραρρινικές και μετωπιαίες κοιλότητες. Μία βακτηριακή λοίμωξη στα ιγμόρεια συχνά ακολουθεί μία ιογενή λοίμωξη, εφόσον είναι πιο εύκολο για τα βακτήρια να αναπτυχθούν στο πλούσιο σε βλέννα περιβάλλον που προκαλείται από μία τέτοια λοίμωξη, όπως το κοινό κρυολόγημα. Οι βακτηριακές λοιμώξεις συνήθως προκαλούν τα πιο σοβαρά συμπτώματα της οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας.

Ρινικοί πολύποδες

Οι πολύποδες είναι μη φυσιολογική όγκοι. Πολύποδες στους μετωπιαίους κόλπους μπορούν να αποφράξουν τα ιγμόρεια, παρεμποδίζοντας το φιλτράρισμα του αέρα, και να αυξήσουν τη συσσώρευση βλέννας.

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Τα άτομα με σκολίωση ρινικού διαφράγματος δεν μπορούν να αναπνεύσουν εξίσου καλά και από τους δύο ρώθωνες. Η έλλειψη σωστής κυκλοφορίας του αέρα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους ιστούς των μετωπιαίων κόλπων.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες της οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας είναι οι εξής:

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας;

Ο πόνος στο πρόσωπο γύρω από τους οφθαλμούς ή το μέτωπο είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας. Άλλα συμπτώματα ποικίλλουν σε σοβαρότητα ανάλογα με τον τύπο της φλεγμονής ή της λοίμωξης και περιλαμβάνουν:

 • Ρινικές εκκρίσεις
 • Αίσθημα πίεσης πίσω από τα μάτια
 • Ανοσμία
 • Βήχας που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Γενικό αίσθημα αδιαθεσίας
 • Ήπιο ή υψηλό πυρετό
 • Κόπωση
 • Πονόλαιμο
 • Δύσοσμη αναπνοή

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα, καθώς και τα ακόλουθα:

 • Κρυολόγημα που επιδεινώνεται
 • Ρινική έκκριση ασυνήθιστου χρώματος
 • Υψηλό πυρετό

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η οξεία μετωπιαία κολπίτιδα;

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και τη διάρκειά τους για να διακρίνει το κοινό κρυολόγημα από την οξεία μετωπιαία κολπίτιδα. Θα ασκήσει ελαφρά πίεση στους μετωπιαίους κόλπους για να αξιολογήσει τον πόνο και την ευαισθησία.

Μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα ελέγξει τη ρινική κοιλότητα για πολύποδες και φλεγμονή. Επίσης, μπορεί να λάβει δείγμα της βλέννας για τον εντοπισμό ενδείξεων λοίμωξης.

Επιπλέον εξετάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη διάγνωση της οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Ρινική ενδοσκόπηση για τον έλεγχο των ιγμορείων και των ρινικών κοιλοτήτων
 • Αξονική ή μαγνητική τομογραφία
 • Τεστ αλλεργιογόνων
 • Εξετάσεις αίματος για άλλες πιθανές αιτίες μετωπιαίας κολπίτιδας

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία μετωπιαία κολπίτιδα;

Η θεραπεία εξαρτάται από το εάν η κολπίτιδα προκαλείται από βακτήρια, πολύποδες ή άλλους παράγοντες.

Εφόσον οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας προκαλούνται από ιογενή λοίμωξη, ο γιατρός θα σας συστήσει ένα ρινικό σπρέι ή αποσυμφορητικό για τη μείωση της φλεγμονής, την ενίσχυση της απομάκρυνσης της βλέννας και την ανακούφιση της πίεσης στους μετωπιαίους κόλπους.

Μπορεί επίσης να σας προτείνει ένα μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Όμως, τα παιδιά δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη, διότι μπορεί να προκαλέσει μία θανατηφόρα πάθηση γνωστή ως σύνδρομο Reye. Τα αντιισταμινικά επίσης χορηγούνται συχνά λόγω της πρόκλησης ξηρότητας, ωστόσο η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία.

Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται μέσα σε 7 με 10 ημέρες, η αιτία της μετωπιαίας κολπίτιδας μπορεί να είναι κάποιο βακτήριο. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της βακτηριακής λοίμωξης.

Αν η σκολίωση ρινικού διαφράγματος προκαλεί την οξεία μετωπιαία κολπίτιδα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας;

Τα περισσότερα συμπτώματα της οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας αρχίζουν να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη της θεραπείας. Όμως, θα πρέπει να λάβετε ολόκληρη τη δόση της φαρμακευτικής αγωγής με βάση τις οδηγίες συνταγογράφησης. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι το πρόβλημα υποχωρήσει πλήρως.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για 12 εβδομάδες ή περισσότερο, η πάθηση είναι γνωστή ως χρόνια μετωπιαία κολπίτιδα. Η χρόνια κολπίτιδα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και συχνά χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η οξεία μετωπιαία κολπίτιδα;

Μπορείτε να αποτρέψετε προβλήματα των ιγμορείων εξασκώντας πρακτικές καλής υγιεινής για την αποφυγή λοιμώξεων. Θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Επίσης, οφείλετε να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας. Η αποφυγή αλλεργιογόνων, όπως ο καπνός του τσιγάρου, μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη και τη συσσώρευση βλέννας.

Πίνετε άφθονο νερό και ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό και λειτουργικό. Η ενυδάτωση επίσης βοηθά στην απομάκρυνση της βλέννας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved