Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Οξεία Μονομερής Αποφρακτική Ουροπάθεια

Τι είναι η οξεία μονομερής αποφρακτική ουροπάθεια;

Αποφρακτική ουροπάθεια καλείται η έμφραξη που εμποδίζει την απόρριψη των ούρων από τους νεφρούς. Όταν η πάθηση αυτή εμφανίζεται απροσδόκητα και επηρεάζει τον ένανν μόνο νεφρό  αποκαλείται οξεία μονομερής αποφρακτική ουροπάθεια.

Η έμφραξη προκύπτει σε έναν από τους ουρητήρες , δηλαδή στα σωληνάρια που επιτρέπουν την διέλευση των ούρων από τους νεφρούς προς την ουροδόχο κύστη. Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας, η οξεία μονομερής αποφρακτική ουροπάθεια είναι μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει 1 στα 1000 άτομα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Εκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας μονομερούς αποφρακτικής ουροπάθειας;

Προβλήματα στην ούρηση

Η οξεία μονομερής αποφρακτική ουροπάθεια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση. Η ποσότητα των ούρων σας, όμως, μπορεί να εξακολουθήσει να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα αφού επηρεάζεται ο ένας νεφρός μόνο.

Τα ούρα σας μπορεί να έχουν ασυνήθιστη εμφάνιση, να έχουν για παράδειγμα σκούρο ή καφέ χρώμα. Μπορεί επίσης να περιέχουν αίμα ή να έχουν άσχημη ή έντονη οσμή.

Άλγος

Η οξεία μονομερής αποφρακτική ουροπάθεια μπορεί να προκαλέσει πόνο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος σας, συνήθως όμως μόνο στην περίπτωση που η έμφραξη οφείλεται σε πέτρα.

Μπορεί επίσης να νιώσετε πόνο στη πλάτη ή στην κοιλιακή χώρα της στην πλευρά που επηρεάζεται από την πάθηση. Ο πόνος στις περιοχές αυτές μπορεί να εμφανίζεται κατά έντονα κύματα και μετά να υποχωρεί. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα πόδια σας και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Άλλα συμπτώματα

Άλλα συμπτώματα της πάθησης αυτής περιλαμβάνουν:

 • την ναυτία
 • τον εμετό
 • τον πυρετό
 • την αυξημένη πίεση του αίματος

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια της οξείας μονομερούς αποφρακτικής ουροπάθειας;

Η συνήθης αιτία της πάθησης αυτής είναι οι πέτρες των νεφρών. Οι πέτρες των νεφρών είναι μικρά, σκληρά ορυκτά αποθέματα. Σχηματίζονται στους νεφρούς και μπορούν να δημιουργήσουν κάποια έμφραξη σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος από τον νεφρό ως την ουρήθρα.

Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση ούρων στον νεφρό που επηρεάζεται, το οποίο εν συνεχεία προκαλεί αυξημένη πίεση και μπορεί να τον καταστρέψει.

Άλλες λιγότερο κοινές αιτίες της πάθησης αυτής περιλαμβάνουν:

 • τραυματισμούς
 • κάποιες μορφές καρκίνου που επηρεάζουν τους ουρητήρες ή τα σημεία του σώματος που βρίσκονται κοντά στους ουρητήρες (όπως η ουροδόχος κύστη, το έντερο, ο τράχηλος ή η μήτρα)
 • ουλώδη ιστό στο εσωτερικό του ουρητήρα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η οξεία μονομερής αποφρακτική ουροπάθεια;

Η διάγνωση περιλαμβάνει  κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις.

Η κλινική εξέταση

Ο ιατρός σας θα διενεργήσει την κλινική εξέταση, ώστε να ελέγξει αν υπάρχει υψηλή πίεση του αίματος και μαλθακότητα στην περιοχή των νεφρών.

Εξετάσεις απεικόνισης

Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τον ιατρό σας να προχωρήσει σε μια ακριβέστερη διάγνωση. Θα εξετάσει την έμφραξη στον ουρητήρα ή το οίδημα στον νεφρό της πλευράς που επηρεάζεται. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • αξονική τομογραφία κοιλίας, η οποία περιλαμβάνει την χρήση διαφόρων ακτίνων Χ ώστε να σχηματίσουν μια λεπτομερή εικόνα της κοιλιακής σας χώρας
 • κοιλιακό υπέρηχο, ο οποίος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα ώστε να απεικονίσει την κοιλιακή σας χώρα
 • ενδοφλέβιο πυελόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την χρήση χρωστικών και την λήψη ακτίνων Χ από την κύστη καθώς και τον νεφρό και τον ουρητήρα που επηρεάζονται. Εξετάζει τον τρόπο που ο νεφρός αποβάλλει την χρωστική και πώς αυτή εμφανίζεται στα ούρα σας.

Άλλες εξετάσεις

Ο ιατρός σας μπορεί να διενεργήσει κι άλλες εξετάσεις, όπως:

 • τομογραφία νεφρών, η οποία περιλαμβάνει έγχυση μικροποσότητας ραδιενεργού υλικού σε μια φλέβα του χεριού η οποία προσεγγίζει τους νεφρούς και επιτρέπει στον ιατρό να καταγράψει την λειτουργία του κάθε νεφρού ξεχωριστά
 • ανάλυση ούρων, ώστε να ελέγξει για ενδείξεις προβλημάτων στους νεφρούς ή για μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα
 • εξετάσεις βασικού μεταβολισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος που επιτρέπουν στον ιατρό σας να ελέγξει την λειτουργία του νεφρού

Θεραπεία

Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας;

Η θεραπεία της πάθησης αυτής περιλαμβάνει την μείωση της έμφραξης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί.

Βραχυπρόθεσμη ανακούφιση

Ο ιατρός σας μπορεί να τοποθετήσει ενδοπρόσθεση (stent) στον ουρητήρα σας για να ανακουφιστείτε προσωρινά. Η ενδοπρόσθεση (stent) είναι ένας μικρός σωλήνας που τοποθετείται στο εσωτερικό του ουρητήρα ώστε να τον διατηρεί ανοιχτό και να επιτρέπει την διέλευση των ούρων.

Αν πάσχετε από κάποιο είδος ουρολοίμωξης, ο ιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό ώστε να την ξεπεράσετε.

Μακροπρόθεσμη ανακούφιση

Ο ιατρός σας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την υποβόσκουσα αιτία της έμφραξης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση ή την διάλυση των πετρών της κύστης ή των νεφρών ή την μείωση των ουλών στον ουρητήρα. Ο ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή την επεμβατική μέθοδο, ώστε να θεραπεύσει την επιμήκυνση του προστάτη.

Αν πάσχετε από καρκίνο, ο ιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με το ποιες είναι οι καταλληλότερες θεραπείες.

Αν πάσχετε από σοβαρή μορφή οξείας μονομερούς αποφρακτικής ουροπάθειας, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ο νεφρός  που έχει επηρεαστεί. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν υπάρχει σοβαρή φλεγμονή ή όταν η λειτουργία του νεφρού έχει σοβαρή βλάβη.

Πρόληψη

Πώς προλάμβανεται η οξεία μονομερής αποφρακτική ουροπάθεια;

Από την στιγμή που οι πέτρες στους νεφρούς είναι η αιτία των περισσότερων περιπτώσεων οξείας μονομερούς αποφρακτικής ουροπάθειας, η πρόληψη του σχηματισμού τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσετε κάποια έμφραξη:

 • Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε πέτρες στους νεφρούς πίνοντας έξι με οχτώ ποτήρια νερό καθημερινά. Ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να πίνετε περισσότερα αν έχετε ιστορικό εμφάνισης πετρών των νεφρών.
 • Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πόσο αλάτι καταναλώνετε. Η μεγάλη ποσότητα νατρίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσετε πέτρες στους νεφρούς.
 • Να είστε επίσης προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα οξαλικών αλάτων που καταναλώνετε. Τα οξαλικά άλατα είναι οργανικά οξέα τα οποία βρίσκονται στα παντζάρια, το ραβέντιο, το σπανάκι, τα μαύρα μούρα, τα προϊόντα σόγιας, και άλλα. Το να μειώσετε την ποσότητα που καταναλώνετε μπορεί να σας βοηθήσει αν είστε επιρρεπής στην ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου τύπου πέτρας στον νεφρό, την πέτρα οξαλικού ασβεστίου.

Εκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση;

Οι περιπτώσεις μέτριας μορφής οξείας μονομερούς αποφρακτικής ουροπάθειας συνήθως θεραπεύονται όταν θεραπεύεται και η αιτία που την προκαλεί.

Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα κάποια μόνιμη βλάβη στους νεφρούς. Από την στιγμή που επηρεάζεται μόνο ο ένας νεφρός, η νεφρική ανεπάρκεια δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο. Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια πάθηση που αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη ζωή αλλά παρουσιάζεται όταν διακόπτεται η λειτουργία και των δύο νεφρών.

Άλλες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνουν:

 • την χρόνια μονομερή αποφρακτική ουροπάθεια, η οποία σημαίνει μακροπρόθεσμη έμφραξη στον ουρητήρα
 • συχνές ή χρόνιες ουρολοιμώξεις
 • την υψηλή πίεση του αίματος