Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Τι είναι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια;

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια συμβαίνει όταν οι νεφροί ξαφνικά χάνουν την ικανότητα να απομακρύνουν άλατα, υγρά και παραπροϊόντα από το αίμα. Με άλλα λόγια, χάνουν τη βασική λειτουργία τους. Τα σωματικά υγρά μπορούν να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα όταν οι νεφροί χάνουν την ικανότητα φιλτραρίσματος. Η πάθηση μπορεί επίσης να προκαλέσει τη συσσώρευση ηλεκτρολυτών και παραπροϊόντων στο σώμα, κάτι που μπορεί να αποβεί απειλητικό για τη ζωή.

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια παρατηρείται συχνά σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες ή σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Τα άτομα που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή και απαιτεί εντατική θεραπεία. Όμως είναι αντιστρέψιμη. Αν κατά τα άλλα είστε υγιής, η ανάρρωση είναι εφικτή.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας;

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι πιο κοινοί είναι οι παρακάτω:

Η μειωμένη αιματική ροή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς. Οι ακόλουθες παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη αιματική ροή στους νεφρούς:

Ορισμένες διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών, κάτι που δύναται να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Τέτοιες διαταραχές είναι:

Ορισμένες λοιμώξεις, όπως η σηψαιμία και η οξεία πυελονεφρίτιδα, μπορούν να προκαλέσουν άμεση βλάβη στους νεφρούς.

Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να συνοδεύεται από επιπλοκές που έχουν αρνητική επίπτωση στους νεφρούς, όπως ο προδρομικός πλακούντας και η αποκόλληση πλακούντα.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας;

Οι πιθανότητες οξείας νεφρικής ανεπάρκειας αυξάνονται αν είστε ηλικιωμένος/η ή έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα μακροχρόνια προβλήματα υγείας:

Αν είστε ασθενής ή έχετε διακομιστεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, βρίσκεστε σε εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Η υποβολή σε καρδιακή χειρουργική επέμβαση, επέμβαση στην κοιλιακή χώρα ή μεταμόσχευση μυελού των οστών επίσης αυξάνει τον κίνδυνο.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας;

Τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η οξεία νεφρική ανεπάρκεια;

Αν έχετε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, θα έχετε γενικευμένο πρήξιμο λόγω της κατακράτησης υγρών.

Με τη χρήση ενός στηθοσκοπίου, ο γιατρός μπορεί να ακροαστεί τρίζοντες στους πνεύμονες. Αυτοί οι ήχοι μπορεί να υποδεικνύουν κατακράτηση υγρών.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων μπορεί να αποκαλύψουν μη φυσιολογικές τιμές για τα παρακάτω:

 • Άζωτο ουρίας αίματος (BUN)
 • Κάλιο ορού
 • Νάτριο ορού
 • Εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης (eGFR)
 • Ανάλυση ούρων
 • Κάθαρση κρεατινίνης
 • Κρεατινίνη ορού

Το υπερηχογράφημα είναι η προτιμώμενη μέθοδος για τη διάγνωση της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Όμως, η ακτινογραφία ακτίνων-Χ, μία αξονική τομογραφία κοιλίας και μία μαγνητική τομογραφία κοιλίας θα βοηθήσουν το γιατρό να καθορίσει εάν υπάρχει απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα.

Συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκαλύψουν υποκείμενες αιτίες της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία νεφρική ανεπάρκεια;

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία των νεφρών. Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη της συσσώρευσης υγρών και παραπροϊόντων στο σώμα καθώς οι νεφροί αναρρώνουν. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ένας νεφρολόγος αξιολογεί την κατάσταση.

Διατροφή

Ο γιατρός θα περιορίσει τη διατροφή σας και την ποσότητα υγρών που καταναλώνεται. Αυτό θα μειώσει τη συσσώρευση τοξινών που οι νεφροί φυσιολογικά θα μπορούσα να απομακρύνουν. Συνήθως προτείνεται μία διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε πρωτεΐνες, αλάτι και κάλιο.

Φάρμακα

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη λοιμώξεων που μπορεί να εμφανίζονται ταυτόχρονα. Τα διουρητικά θα βοηθήσουν τους νεφρούς να απομακρύνουν υγρά. Το ασβέστιο και ινσουλίνη θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε επικίνδυνη αύξηση στα επίπεδα καλίου του αίματος.

Αιμοκάθαρση

Μπορεί να χρειαστείτε αιμοκάθαρση, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο, και τις περισσότερες φορές είναι προσωρινό. Η αιμοκάθαρση περιλαμβάνει τον καθαρισμό του αίματος εκτός του σώματος σε ένα μηχάνημα για το φιλτράρισμα των παραπροϊόντων. Το καθαρό αίμα ύστερα επιστρέφει στο σώμα. Εάν τα επίπεδα καλίου είναι επικίνδυνα υψηλά, η αιμοκάθαρση θα σας σώσει τη ζωή.

Η αιμοκάθαρση είναι απαραίτητη εάν υπάρχουν αλλαγές στην πνευματική σας κατάσταση ή η ούρηση έχει σταματήσει εντελώς. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε αιμοκάθαρση εάν εμφανίσετε περικαρδίτιδα ή φλεγμονή της καρδιάς. Η αιμοκάθαρση θα βοηθήσει στην απομάκρυνση παραπροϊόντων αζώτου από το σώμα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας;

Ορισμένες από τις επιπλοκές της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
 • Καρδιακή βλάβη
 • Βλάβη του νευρικού συστήματος
 • Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η οξεία νεφρική ανεπάρκεια;

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση ασθενειών που μπορούν να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι ο βέλτιστος τρόπος αποφυγής της ασθένειας. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, ένας υγιής τρόπος ζωής που περιλαμβάνει τακτική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην πρόληψη της νεφρικής ανεπάρκειας. Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να αντιμετωπίσετε υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις που θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας;

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή. Μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου εάν η νεφρική ανεπάρκεια προκαλείται από σοβαρή λοίμωξη, τραύμα ή χειρουργική επέμβαση.

Τα παρακάτω επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου:

 • Πνευμονοπάθεια
 • Πρόσφατο εγκεφαλικό
 • Προχωρημένη ηλικία
 • Απώλεια αίματος
 • Προοδευτική νεφρική ανεπάρκεια

Με την κατάλληλη θεραπεία, οι πιθανότητες ανάρρωσης είναι καλές. Αναζητήστε άμεση και τακτική ιατρική φροντίδα και την οξεία νεφρική ανεπάρκεια και ζητήστε από το γιατρό σας περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την ανάρρωση.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Acute kidney injury. (n.d.). kidney.org/atoz/content/AcuteKidneyInjury

2. Mayo Clinic Staff. (2015). Acute kidney failure. mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-failure/basics/definition/con-20024029

3. Rahman M, et al. (2012). Acute kidney injury: A guide to diagnosis and management. aafp.org/afp/2012/1001/p631.html