Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Οξεία σωληναριακή νέκρωση

Τι είναι η οξεία σωληναριακή νέκρωση;

Εντός των νεφρών σας υπάρχουν μικρές δομές, τα σωληνάρια, που απομακρύνουν άλατα, πλεονάζοντα υγρά και απόβλητα από το αίμα. Όταν αυτά τα σωληνάρια υφίστανται βλάβη ή καταστρέφονται, αναπτύσσεται η οξεία σωληναριακή νέκρωση, ένας τύπος οξείας νεφρικής βλάβης. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας σωληναριακής νέκρωσης;

Τα συμπτώματα της οξείας σωληναριακής νέκρωσης ποικίλλουν στη σοβαρότητα. Μπορεί να βιώσετε:

 • Υπνηλία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Λήθαργο ή σωματική εξάντληση
 • Υπερβολική δίψα ή αφυδάτωση
 • Ελάχιστη έως καθόλου ούρηση
 • Κατακράτηση υγρών ή πρήξιμο στο σώμα
 • Επεισόδια σύγχυσης
 • Ναυτία ή εμετό

Αίτια

Τι προκαλεί την οξεία σωληναριακή νέκρωση;

Η πιο κοινή αιτία οξείας σωληναριακής νέκρωσης είναι η έλλειψη οξυγόνου στα κύτταρα των νεφρών. Εάν δεν υπάρχει επαρκής παροχή αίματος στους νεφρούς λόγω απόφραξης ή μειωμένης ροής, οι νεφροί υφίστανται βλάβη ή καταστροφή. Αυτή η έλλειψη αιματικής ροής μπορεί να προκαλείται από υπόταση και συγκεκριμένα φάρμακα.

Επιβλαβείς ουσίες στο αίμα μπορεί επίσης να προκαλούν βλάβη στα σωληνάρια. Τοξίνες, για παράδειγμα, αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων των σωληναρίων.

Συγκεκριμένα χημικά και φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αναισθητικά και σκιαγραφικά υγρά που χρησιμοποιούνται στην ακτινολογία, μπορεί να προκαλέσουν οξεία σωληναριακή νέκρωση εάν το σώμα παρουσιάσει μία ανεπιθύμητη αντίδραση σε αυτά.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο οξείας σωληναριακής νέκρωσης;

Μία πληθώρα παραγόντων σάς θέτει σε κίνδυνο οξείας σωληναριακής νέκρωσης. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες εξαρτώνται από τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας και οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας, όπως:

 • Πρόσφατος τραυματισμός στο σώμα, ιδιαίτερα στους νεφρούς. Το τραύμα μπορεί να προκαλέσει θρόμβους ή οποιαδήποτε άλλη απόφραξη στα αιμοφόρα αγγεία που διοχετεύουν αίμα στους νεφρούς.
 • Ανεπιθύμητη αντίδραση σε μετάγγιση αίματος. Το σώμα σας μπορεί να απορρίψει ή να καταστρέψει τα κύτταρα του μεταγγιζόμενου αίματος. Αυτό θα προκαλέσει προβλήματα εάν οι νεφροί δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου.
 • Σηπτικό σοκ. Η σήψη μπορεί να προκαλέσει δραστική μείωση της πίεσης του αίματος και μειωμένη αιματική κυκλοφορία στους νεφρούς. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο εάν έχετε ήδη προβλήματα υπότασης.
 • Σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να προκληθούν επιπλοκές με την παροχή ή την κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού χειρουργείου.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η οξεία σωληναριακή νέκρωση;

Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται οξεία σωληναριακή νέκρωση, μπορεί να ζητήσει συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις:

 • Ανάλυση ούρων για τον έλεγχο μη φυσιολογικών κυττάρων στα ούρα, το χρώμα των ούρων και ενδείξεις λοίμωξης από βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.
 • Επίπεδα αζώτου ουρίας και κρεατινίνης στα ούρα, εφόσον οι συγκεντρώσεις και των δύο αυξάνονται στη νεφρική ανεπάρκεια.
 • Βιοψία για τον έλεγχο του νεφρικού ιστού
 • Εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση νατρίου και κρεατινίνης
 • Αξονική τομογραφία του εσωτερικού των νεφρών

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία σωληναριακή νέκρωση;

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μείωση της συσσώρευσης υγρών και παραπροϊόντων στους νεφρούς. Επίσης, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τη διατροφή σας και να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου και καλίου.

Είναι πιθανό ότι θα πρέπει να ρυθμίσετε την ποσότητα νερού που πίνετε για να αποφύγετε την υπερβολική κατακράτηση υγρών. Μεγάλη ποσότητα νερού μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική διόγκωση στα χέρια, τα πόδια και τα άκρα ποδός.

Ανάλογα με την κατάστασή σας, η αιμοκάθαρση μπορεί να αποτελεί θεραπευτική επιλογή. Αυτή η διαδικασία βοηθά στο φιλτράρισμα υγρών και παραπροϊόντων από το αίμα.

Έκβαση

Ποια η έκβαση της οξείας σωληναριακής νέκρωσης;

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια μπορεί μερικές φορές να είναι αναστρέψιμη στα άτομα τα οποία κατά τα άλλα είναι υγιή.

Η έκβαση είναι γενικά καλή εάν δεν έχετε υποκείμενα νοσήματα και λάβετε θεραπεία στα πρώιμα στάδια της πάθησης.

Εάν η οξεία σωληναριακή νέκρωση προκλήθηκε από κάποια άλλη πάθηση, η ανάρρωση επίσης εξαρτάται από τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η οξεία σωληναριακή νέκρωση;

Για την αποφυγή της οξεία σωληναριακής νέκρωσης, αντιμετωπίστε παθήσεις που μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου και την αιματική ροή στους νεφρούς. Διαχειριστείτε οποιοδήποτε υποκείμενο νόσημα, όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες και ηπατική νόσο. Πίνετε άφθονο νερό μετά τη χορήγηση σκιαγραφικού υγρού, εάν έχετε υποβληθεί σε κάποια ακτινολογική διαδικασία. Ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγχει το αίμα σας τακτικά, εάν λαμβάνετε φάρμακα τα οποία μπορεί να προκαλούν νεφροτοξικότητα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Jaipaul N. (n.d.). Acute tubular necrosis. merckmanuals.com/home/kidney-and-urinary-tract-disorders/kidney-filtering-disorders/acute-tubular-necrosis

2. Mayo Clinic Staff. (2015). Acute kidney failure. mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-failure/symptoms-causes/syc-20369048

3. Rosen S, et al. (2008). Acute tubular necrosis is a syndrome of physiologic and pathologic dissociation. https://jasn.asnjournals.org/content/19/5/871.full