Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Ουρηθρίτιδα

Τι είναι η ουρηθρίτιδα;

Η ουρηθρίτιδα είναι μια πάθηση κατά την οποία η ουρήθρα ή αλλιώς ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη εκτός του σώματος, υποφέρει από φλεγμονή και ερεθισμό. Από την ουρήθρα των ανδρών μεταφέρεται επίσης και το σπέρμα, άρα αποτελεί κοινή εκφορητική έξοδο τόσο για το σπέρμα όσο και για τα ούρα.

Η ουρηθρίτιδα συχνά προκαλεί πόνο κατά την ούρηση καθώς και αυξανόμενη ανάγκη για ούρηση (συχνοουρία). Η κύρια αιτία της ουρηθρίτιδας είναι η βακτηριδιακή μόλυνση.

Η ουρηθρίτιδα διαφέρει από  την ουρολοίμωξη. Η ουρηθρίτιδα είναι φλεγμονή στην ουρήθρα, ενώ η ουρολοίμωξη είναι μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος. Μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά απαιτούν διαφορετικές μεθόδους θεραπείας ανάλογα με την υφέρπουσα αιτία της ουρηθρίτιδας.

Η ουρηθρίτιδα επηρεάζει άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Οι γυναίκες, ωστόσο, έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν την πάθηση αυτή σε σχέση με τους άντρες. Αυτό συμβαίνει επειδή η ουρήθρα στους άντρες, η οποία έχει το ίδιο μήκος με το πέος, είναι πολύ μεγαλύτερη από των γυναικών. Γυναικεία ουρήθρα έχει τυπικά 3,81 εκατοστά μήκος. Έτσι είναι πιο εύκολο για τα βακτήρια να εισέλθουν στην ουρήθρα.

Σύμφωνα με την Αντιμικροβιακή Ένωση, περίπου τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανοί προσβάλλονται από ουρηθρίτιδα ετησίως. Το 80 τοις εκατό των περιπτώσεων είναι μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές Τύποι Εναλλακτικές θεραπείες

Συμπτώματα

Συμπτώματα στους Άντρες

Οι άντρες που πάσχουν από ουρηθρίτιδα μπορεί να έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • αίσθημα τσουξίματος κατά την ούρηση
  • φαγούρα ή τσούξιμο κοντά στο άνοιγμα του πέους
  • παρουσία αίματος στο σπέρμα ή στα ούρα
  • εκκρίματα από το πέος

Συμπτώματα στις Γυναίκες

Οι γυναίκες που πάσχουν από ουρηθρίτιδα μπορεί να έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • συχνότερη ανάγκη για ούρηση
  • δυσφορία κατά την ούρηση
  • τσούξιμο ή ερεθισμό στο άνοιγμα της ουρήθρας
  • ανώμαλες εκκρίσεις από τον κόλπο οι οποίες μπορεί να παρουσιαστούν ταυτόχρονα με τα ουρολογικά συμπτώματα

Τα άτομα με ουρηθρίτιδα μπορεί να μην έχουν εμφανή συμπτώματα. Αυτό ισχύει κυρίως για τις γυναίκες. Στους άντρες τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή αν η ουρηθρίτιδα είναι αποτέλεσμα χλαμυδίων ή, κάποιες φορές, τριχομονάδων. 

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε εξετάσεις για να μάθετε αν έχετε προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

 

 

 

 

Αίτια

Γενικά, οι περισσότερες περιπτώσεις ουρηθρίτιδας είναι αποτέλεσμα μόλυνσης είτε από βακτήρια είτε από ιό. Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία. Τα ίδια βακτήρια που προκαλούν μόλυνση στην κύστη ή στους νεφρούς μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και σε όλο το μήκος της ουρήθρας. Τα φυσιολογικά βακτήρια που υπάρχουν στα γεννητικά όργανα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα αν εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), τα βακτήρια που συνδέονται με την ουρηθρίτιδα είναι:

  • Neisseria gonorrhoeae
  • Chlamydia trachomatis
  • Mycoplasma genitalium

Οι παθογένειες είναι οι βιολογικοί παράγοντες που προκαλούν την πάθηση. Τα παθογόνα που προκαλούν ΣΜΝ μπορεί επίσης να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα βακτήρια που προκαλούν χλαμύδια και γονόρροια και το παράσιτο που προκαλεί τριχομονίαση.

Υπάρχουν επίσης και ιοί που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της ουρηθρίτιδας. Τέτοιοι ιοί είναι ο ιός του ανρθώπινου θηλώματος (HPV), ο ιός του έρπητα (HSV), και ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV).

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα που έχετε. Επίσης θα εξετάσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων για εκκρίματα, μαλθακότητα, ξηρότητα και οποιοδήποτε σημάδι για ΣΜΝ ώστε να καταλήξουν σε διάγνωση.

Οι γιατροί ίσως κάνουν εξετάσεις ανάλυσης ούρων ή επιχρίσματος που θα λάβουν από την ουρήθρα ή από τον κόλπο. Αν οι γιατροί υποπτεύονται την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου ΣΜΝ, πιθανόν να υποβληθείτε σε κάποια εξέταση που να επιτρέπει στον γιατρό να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει την πιθανή διάγνωση. Ο έλεγχος για άλλα ΣΜΝ, όπως HIV ή σύφιλη θα γίνει μέσω εξετάσεων αίματος.

Ανάλογα με τον γιατρό και το εργαστήριο, λογικά θα πάρετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσα σε λίγες μέρες. Έτσι θα μπορέσετε να ξεκινήσετε την θεραπεία το συντομότερο δυνατό, καθώς και να ενημερώσετε τον/την σύντροφό σας αν πρέπει να εξεταστεί και να ακολουθήσει θεραπεία επίσης. 

Θεραπεία

Η θεραπεία για την ουρηθρίτιδα τυπικά περιλαμβάνει είτε λήψη αντιβιοτικών ή αντιικών φαρμάκων. Μερικές από τις πιο κοινές θεραπείες της ουρηθρίτιδας περιλαμβάνουν:

  • αζιθρομυκίνη, ένα αντιβιοτικό το οποίο συνήθως λαμβάνεται σε μια δόση της μίας φοράς.
  • δοξυκυκλινη, αντιβιοτικό που λαμβάνεται από του στόματος, δύο φορές την μέρα επί εφτά μέρες
  • ερυθρομυκίνη, αντιβιοτικό που λαμβάνεται από του στόματος, τέσσερις φορές την μέρα επί εφτά μέρες
  • οφλαξακίνη, αντιβιοτικό που λαμβάνεται από του στόματος, δύο φορές την μέρα επί εφτά μέρες
  • λεβοφλοξακίνη, αντιβιοτικό που λαμβάνεται από του στόματος, μια φορά την μέρα επί εφτά μέρες

Αν η μόλυνση έχει προκληθεί από ΣΜΝ, είναι ζωτικής σημασίας να υποβληθούν σε εξετάσεις και, αν είναι απαραίτητο, σε θεραπεία όλοι οι σεξουαλικοί σας σύντροφοι. Έτσι εμποδίζεται η εξάπλωση του ΣΜΝ και η επανεμφάνιση του στον ασθενή.

Μπορεί να δείτε βελτίωση των συμπτωμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη της θεραπείας. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσετε την θεραπεία που σας σύστησε ο γιατρός σας, αλλιώς η μόλυνση μπορεί να χειροτερεύσει. Όσοι πάσχουν από ουρηθρίτιδα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μια βδομάδα μετά το πέρας της θεραπείας τους όπως και της θεραπείας του συντρόφου τους πριν να είναι και πάλι σεξουαλικά ενεργοί.

Οι πιθανές επιπλοκές των φαρμάκων για την θεραπεία της ουρηθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 

Πρόληψη

Πολλά από τα βακτήρια στα οποία οφείλεται η ουρηθρίτιδα μεταφέρονται από άτομο σε άτομο κατά την σεξουαλική επαφή. Για τον λόγο αυτό, το να κάνετε ασφαλές σεξ αποτελεί σημαντικό προληπτικό μέτρο. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο:

  • Να αποφεύγετε την σεξουαλική επαφή με πολλαπλούς συντρόφους.
  • Να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά κάθε φορά που έρχεστε σε σεξουαλική επαφή.
  • Να εξετάζεστε συχνά.
  • Να προστατεύετε άλλα άτομα. Αν ανακαλύψετε ότι πάσχετε από κάποιο ΣΜΝ, ενημερώστε όλους όσοι διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν.

Εκτός από το να κάνετε ασφαλές σεξ, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διασφαλίσετε την καλή υγεία του ουροποιητικού σας συστήματος. Έτσι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ουρηθρίτιδας αλλά και άλλων παθήσεων που μπορεί να παρουσιαστούν σε αυτό το σημείο του σώματος. Πίνετε πολλά υγρά και οπωσδήποτε ουρήστε μετά την σεξουαλική επαφή. Αποφύγετε τα όξινα φαγητά. Αποφύγετε επίσης την έκθεση σε σπερματοκτόνα, ιδίως αν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι προκαλούν ερεθισμούς στην ουρήθρα σας.

Επιπλοκές

Η φαρμακευτική αγωγή συχνά θεραπεύει την ουρηθρίτιδα γρήγορα. Αν όμως η πάθηση δεν τύχει θεραπείας, οι συνέπειες μπορεί να είναι διαρκής και αρκετά σοβαρές. Για παράδειγμα, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του ουροποιητικού συστήματος, περιλαμβανομένων των ουρητήρων, των νεφρών και της κύστης. Αυτού του είδους οι μολύνσεις μπορεί να είναι επίπονες. Αν και μπορούν να θεραπευτούν με την λήψη πιο ισχυρών αντιβιοτικών, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα όργανα αν δεν τύχουν θεραπείας επί μακρού χρονικού διαστήματος. Οι παθήσεις που δεν τυγχάνουν θεραπείας ίσως εξαπλωθούν στο αίμα και να έχουν ως αποτέλεσμα την σήψη η οποία είναι θανατηφόρος.

Επιπροσθέτως, τα ΣΜΝ τα οποία προκαλούν συχνά ουρηθρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο αναπαραγωγικό σύστημα. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν φλεγμένουσα πύελο (PID), η οποί είναι επίπονη και μπορεί να προκαλέσει στειρότητα, συνεχόμενο πόνο στην πύελο ή κατά την διάρκεια του σεξ. Οι γυναίκες που υποφέρουν από ΣΜΝ τα οποία δεν έχουν τύχει θεραπείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εξωμήτριες κυήσεις, οι οποίες είναι απειλητικές για την ζωή του ατόμου.

Οι άντρες μπορεί να εμφανίσουν επίπονη φλεγμονή, μολύνσεις στον προστάτη αδένα ή στένωση τμήματος της ουρήθρας λόγω ουλής, εκ των οποίων όλα έχουν ως αποτέλεσμα την επίπονη ούρηση. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα της ουρηθρίτιδας.

Τύποι

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ουρηθρίτιδας, οι οποίοι εντάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με την αιτία της φλεγμονής. Αυτές είναι η γονοκοκκική ουρηθρίτιδα και η μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα.

Η γονοκοκκική ουρηθρίτιδα είναι αποτέλεσμα του ίδιου βακτηρίου που προκαλεί και την γονόρροια ως ΣΜΝ και είναι υπεύθυνο για το 20% των περιπτώσεων ουρηθρίτιδας.

Η μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα είναι ουρηθρίτιδα που προκαλείται από άλλες μολύνσεις άσχετες με την γονόρροια. Τα χλαμύδια είναι μια κοινή αιτία μη γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας, όπως και άλλα ΣΜΝ.

Είναι όμως πιθανό να εμφανιστούν ερεθισμοί άσχετοι με ΣΜΝ. Αιτίες για αυτούς μπορεί να είναι τραυματισμοί από καθετήρα ή άλλοι τραυματισμοί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς πάσχουν είτε από τον ένα τύπο είτε από τον άλλο, είναι πιθανό να υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες ταυτόχρονα. Αυτό ισχύει κυρίως στις γυναίκες.

Εναλλακτικές θεραπείες

Συχνές Ερωτήσεις για Εναλλακτικές Θεραπείες

Ε: Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες για την ουρηθρίτιδα;

Α: Πολλοί έχουν ακούσει ότι ο χυμός κράνου κάνει καλό στην υγεία του ουροποιητικού. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι τα κράνα περιέχουν προανθοκυανιδίνες. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η λήψη αυτών των ουσιών σε υψηλές ποσότητες μπορούν να μεταβάλλουν τον τρόπο δράσης των βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα. Το πρόβλημα είναι ότι τα επίπεδα των ουσιών που είναι απαραίτητα για την μεταβολή αυτή δεν περιέχονται στους επεξεργασμένους χυμούς κράνου. Η ουσία αυτή στα απαραίτητα επίπεδα προς το παρόν βρίσκεται μόνο στις κάψουλες κράνου,μια μορφή συμπυκνωμένου κράνου. Το να πίνετε χυμό κράνου μπορεί να είναι καλό για την εταιρία που παρασκευάζει τους χυμούς, αλλά όχι απαραίτητα και για εσάς.

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε ανακούφιση από τα συμπτώματα μέχρι να μπορέστε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας:

-       Λάβετε πυρίδιο.

-       Αποφύγετε αρωματισμένα προϊόντα ή σαπούνια στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

-       Απαλλάξτε την διατροφή σας από την καφεΐνη, τα τεχνητά γλυκαντικά, το αλκοόλ, τις ντομάτες και τα καυτερά φαγητά.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Diseases characterized by urethritis and cervicitis. (2015, June 4) cdc.gov/std/tg2015/urethritis-and-cervicitis.htm

2. Herchline, T. E. (n.d.). Urethritis antimicrobe.org/e14.asp

3. Imam, T. H. (n.d.) Urethritis merckmanuals.com/home/kidney-and-urinary-tract-disorders/urinary-tract-infections-%28uti%29/urethritis

4. Non-gonococcal urethritis. (2014, September 2) nhs.uk/conditions/non_specific_urethritis/pages/introduction.aspx