Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Ουρολογικές παθήσεις

Τι είναι οι ουρολογικές παθήσεις;

Ο όρος «ουρολογικές παθήσεις» περιγράφει μία πληθώρα παθήσεων που σχετίζονται με το φιλτράρισμα και την απομάκρυνση των ούρων από το σώμα. Οι εν λόγω ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών.

Οι παθήσεις αυτές επηρεάζουν πολύ συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Στις γυναίκες, περιλαμβάνουν το ουροποιητικό σύστημα, ενώ στους άντρες επηρεάζουν το ουροποιητικό ή το αναπαραγωγικό σύστημα.

Κοινές παθήσεις

Ποιες είναι οι πιο κοινές ουρολογικές παθήσεις;

Υπάρχουν πολλές ουρολογικές παθήσεις και διαταραχές. Οι παρακάτω είναι μία επιλογή ορισμένων παθήσεων που ταυτοποιήθηκαν ως κοινές από το Ίδρυμα της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας (AUAF).

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΒΡΗ) είναι ένας διογκωμένος προστάτης. Με άλλα λόγια, είναι η αύξηση του μεγέθους του προστάτη αδένα. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι ιδιαίτερα κοινή σε ηλικιωμένους άνδρες. Δε σχετίζεται άμεσα με τον καρκίνο του προστάτη.

Τα συμπτώματα της νόσου προκαλούνται από την πίεση που ασκεί ο διογκωμένος προστάτης στην ουρήθρα. Η ουρήθρα είναι ένας στενός σωλήνας που απομακρύνει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη εκτός του σώματος.

Οι άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη μπορεί να παρουσιάσουν συχνοουρία. Επίσης μπορεί να έχουν αδύναμη ροή ούρων και αίσθημα ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει μετά την ούρηση. Ο γιατρός μπορεί να επιλέξει απλά να ελέγχει την κατάστασή σας ή να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως α-αναστολείς. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης και οδηγεί σε ακούσια διαρροή ούρων. Η πάθηση μπορεί να είναι δυσάρεστη ή ντροπιαστική, αλλά είναι ιδιαίτερα κοινή. Σύμφωνα με το Ίδρυμα της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, περισσότερα από 15 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακράτεια ούρων.

Υπάρχει μία πληθώρα αιτιών που μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων, όπως:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως ο έλεγχος της πρόσληψης υγρών, μπορεί να επαρκούν για τη διευθέτηση του προβλήματος. Εάν αυτές οι προσεγγίσεις αποβούν αναποτελεσματικές, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση της υποκείμενης αιτίας.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs)

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι το αποτέλεσμα παθογόνων βακτηρίων ή ιών που εισβάλλουν στο ουροποιητικό σύστημα και προκαλούν λοίμωξη. Είναι περισσότερο κοινές στις γυναίκες, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν και στους άντρες. Σύμφωνα με το Ίδρυμα της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, περίπου 40% των γυναικών και 12% των ανδρών θα υποστεί μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που προκαλεί ορατά συμπτώματα σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Μία αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνή ανάγκη ούρησης και αίσθημα ότι η ουροδόχος κύστη δεν έχει αδειάσει μετά την ούρηση. Τα αντιβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν τις περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μέσα σε 5 με 7 ημέρες.

Λίθοι στους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη

Οι λίθοι αναπτύσσονται στους νεφρούς όταν υπάρχουν κρύσταλλοι στα ούρα και μικρά σωματίδια περιβάλλουν και συλλέγονται πάνω σε αυτούς τους κρυστάλλους. Οι λίθοι στους ουρητήρες είναι αυτοί που μετακινούνται από τους νεφρούς στους ουρητήρες, τους σωλήνες που μεταφέρουν ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη.

Αυτοί οι λίθοι μπορούν να παρεμποδίσουν τη ροή των ούρων και να προκαλέσουν έντονο πόνο. Πολλά άτομα καταλήγουν να αποβάλλουν μικρούς λίθους από το σώμα χωρίς ιατρική φροντίδα, αλλά μεγαλύτεροι λίθοι μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη, η οποία είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Ιατρικές ή χειρουργικές διαδικασίες μπορεί να κριθούν απαραίτητες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για την απομάκρυνση μεγάλων λίθων. Η εξωσωματική λιθοτριψία με κρουστικά κύματα είναι η πιο κοινή τεχνική. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ηχητικών κυμάτων για τη διάσπαση των λίθων σε μικρότερα τμήματα, ώστε να αποβληθούν πιο εύκολα το σώμα.

Άλλες κοινές ουρολογικές παθήσεις

Ορισμένες άλλες κοινές ουρολογικές παθήσεις περιλαμβάνουν:

 • Καρκίνο του προστάτη
 • Καρκίνο της ουροδόχου κύστης
 • Πρόπτωση της ουροδόχου κύστης
 • Αιματουρία (αίμα στα ούρα)
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Διάμεση κυστίτιδα (επίσης ονομάζεται σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης)
 • Υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη
 • Προστατίτιδα (διόγκωση του προστάτη αδένα)

Συμβουλές

Συμβουλές για να βελτιώσετε την υγεία του ουροποιητικού σας συστήματος

Το Ίδρυμα της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας προσφέρει αρκετές συμβουλές για την προώθηση της καλής υγείας του ουροποιητικού συστήματος σε παιδιά και ενήλικες.

Γενικές οδηγίες

 • Παραμείνετε ενυδατωμένοι
 • Πίνετε χυμό κράνμπερι για να αποτρέψετε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Περιορίστε την ποσότητα άλατος και καφεΐνης που καταναλώνετε
 • Διατηρείστε το βάρος σας σε ένα υγιές εύρος
 • Απέχετε από το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα
 • Ενδυναμώσετε τους μύες στην πυελική χώρα με τις ασκήσεις Kegel
 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ουρούν πριν ξαπλώσουν στο κρεβάτι
 • Περιορίστε την πρόσληψη υγρών τη νύχτα
 • Φορέστε τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό για να αποτρέψετε τραυματισμούς στα αναπαραγωγικά όργανα (αυτό αφορά ιδιαίτερα στα αγόρια και τους άντρες)
 • Διδάξτε τα μικρά κορίτσια πώς να σκουπίζονται από πίσω προς τα εμπρός στη γεννητική περιοχή μετά τη χρήση της τουαλέτας

Συμβουλές για τους γονείς

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι θα πρέπει να προσέχετε την υγεία του ουροποιητικού σας συστήματος. Πραγματοποίησε τακτικά ραντεβού με τον γιατρό σας και αναφέρετε οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα παρατηρείτε.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. What is urology? (n.d.) Retrieved from auanet.org/about/what-is-urology.cfm