Τι αισθάνεσαι;

Αιματολογικές παθήσεις

Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Τι είναι η οζώδης πολυαρτηρίτιδα;

Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα αποτελεί ένα είδος αγγειίτιδας το οποίο προκαλεί διόγκωση, φλεγμονή ή και βλάβη μικρών και μεσαίων αρτηριών. Η πάθηση αυτή οφείλεται σε αυτοάνοση κατάσταση που σχετίζεται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τα κύτταρα του οποίου επιτίθενται στις αρτηρίες δημιουργώντας φλεγμονή, για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους.

Οι αρτηρίες είναι υπεύθυνες για την μεταφορά του αίματος στα διάφορα όργανα και ιστούς του σώματος, και επομένως η φλεγμονή σε αυτές μπορεί εμποδίσει την ροή του αίματος. Αυτό επιφέρει σοβαρές συνέπειες για το άτομο, καθώς η διακοπή της φυσιολογικής αιμάτωσης ενός οργάνου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην λειτουργικότητα του, ενώ εάν ένας ιστός παραμείνει χωρίς αίμα για αρκετό διάστημα θα αρχίσει να νεκρώνει. Συνεπώς, η πάθηση αυτή είναι πολύ επικίνδυνη για τα άτομα που την φέρουν και χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Δεδομένου ότι η πάθηση αυτή επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και του εγκεφάλου τα συμπτώματα είναι αρκετά έντονα και ξεκάθαρα.

 • Απώλεια όρεξης.
 • Ξαφνική απώλεια βάρους.
 • Πυρετός.
 • Κοιλιακός πόνος.
 • Υπερβολική κούραση.
 • Πόνος στους μυς και της αρθρώσεις.

Σύμφωνα με το John Hopkins, το 70% των ατόμων που νοσούν από πολυαρτηρίτιδα προσβάλλονται στο νευρικό σύστημα εμφανίζοντας σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, γνωστικές δυσλειτουργίες και αδυναμία αντίδρασης. Οι επιπλοκές αυτές δεν εμφανίζονται αμέσως αλλά σε περίπτωση που η νόσος μείνει αθεράπευτη για περισσότερο από 2 με 3 χρόνια.

Σε αυτό το διάστημα μπορούν να εμφανιστούν επίσης προβλήματα στο δέρμα, ιδιαίτερα στα πόδια που εμφανίζονται πληγές οι οποίες πονάνε αρκετά.

Παράγοντες κινδύνου

Ποια άτομα είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από οζώδης πολυαρτηρίτιδα;

Γενικά τα αίτια της νόσου είναι άγνωστα, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που φαίνεται να εμφανίζουν συχνότερα την συγκεκριμένη πάθηση:

 • Άτομα άνω των 40 ετών.
 • Άντρες.
 • Άτομα με λοίμωξη από ηπατίτιδα Β ή C.

Εάν σε συνδυασμό με τους παραπάνω παράγοντες εμφανίζει το άτομο κάποια από τα συμπτώματα της νόσου ή έχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό με αρτηριακές παθήσεις θα ήταν καλό να συμβουλευτεί κάποιον ιατρό ώστε να διεξάγονται συχνά προληπτικές εξετάσεις.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της ασθένειας;

Η διάγνωση είναι αρκετά περίπλοκη και απαιτεί την διεξαγωγή αρκετών εξετάσεων από τον ιατρό, όπως:

 • Μια πλήρες μέτρηση αίματος (CBC) για τον προσδιορισμό του αριθμού των κυττάρων από κάθε κυτταρικό τύπο.
 • Μια βιοψία ιστού, η οποία γίνεται σε δείγμα από κάποια προσβεβλημένη αρτηρία.
 • Αρτηριογραφία, που είναι η ακτινογραφία των αρτηριών με χρήση ακτίνων Χ.
 • Εξέταση ΕSR, που μετράει τον ρυθμό καθίζησης των ερυθροκυττάρων και δείχνει το μέγεθος της φλεγμονής, η οποία αναμένεται να είναι αρκετά υψηλή σε άτομα που έχουν την πάθηση.

Επίσης, αν κριθεί απαραίτητο μπορούν να γίνουν βιοψίες μυϊκού, νευρικού ιστού ή δέρματος.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει δοθεί πλήρες και αναλυτικό ιστορικό στον ιατρό και να έχουν αναφερθεί όλα τα συμπτώματα προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση με άλλες νόσους, όπως για παράδειγμα τη φλεγμονή του εντέρου.

Θεραπεία

Ποια θεραπεία ακολουθείται για την οζώδης πολυαρτηρίτιδα;

Η πιο κοινή θεραπευτική προσέγγιση είναι φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει:

 • Κορτικοστεροειδή, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Ανοσοκασταλτικά.
 • Αντιικά, που χρησιμοποιούνται κυρίως για άτομα με ηπατική λοίμωξη.

Το κορτικοστεροειδή μπορούν να καταστείλουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου μέσω καταστολής της δράσης του ανοσοποιητικού αλλά έχουν πολλές παρενέργειες ιδιαίτερα όταν γίνεται μακροχρόνια χρήση ή χορήγηση διά του στόματος.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της νόσου;

Οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης πάθησης είναι αρκετά σοβαρές, καθώς μια κατεστραμμένη αρτηρία μπορεί να διακόψει τη ροή αίματος από ζωτικά όργανα του σώματος.

Τέτοιες πιθανές επιπλοκές μπορεί να είναι:

Μπορεί η ασθένεια αυτή να προκαλέσει τον θάνατο;

Σύμφωνα με την  Cleveland Clinic, το 80% των ασθενών που βιώνουν την ασθένεια αυτή για 5 ή περισσότερα χρόνια επιβιώνουν, παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να υπάρχει καμία εγγύηση για αυτό καθώς τα αίτια της νόσου δεν είναι ακόμα γνωστά. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που μπορεί να κάνει ένας ασθενής είναι να ακολουθήσει πιστά το θεραπευτικό σχήμα που θα του δώσει ο ιατρός του, καθώς διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved