Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Παγκρεατική ψευδοκύστη

Τι είναι η παγκρεατική ψευδοκύστη;

Η παγκρεατική ψευδοκύστη είναι μία συλλογή ιστού και υγρών που σχηματίζεται στο πάγκρεας. Το πάγκρεας εντοπίζεται πίσω από το στόμαχο.

Η ψευδοκύστεις συνήθως σχηματίζονται ως αποτέλεσμα σοβαρού χτυπήματος στην κοιλιακή χώρα ή φλεγμονής του παγκρέατος, γνωστή ως παγκρεατίτιδα.

Μία ψευδοκύστη μοιάζει με κύστη, αλλά αποτελείται από διαφορετικούς τύπους ιστών. Μία αληθινή κύστη είναι πιο πιθανό να είναι καρκινική από ό, τι η ψευδοκύστη.

Η παγκρεατική ψευδοκύστη συνήθως δεν είναι επικίνδυνη, εκτός αν υποστεί ρήξη. Τότε γίνεται μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Επισκεφτείτε το γιατρό σας αμέσως αν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Υψηλό, επίμονο πυρετό
  • Οξύ πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, με τον πόνο να εκτείνεται στην πλάτη
  • Αιματέμεση
  • Ανεξήγητη λιποθυμία
  • Αδύναμο και ταχύ καρδιακό παλμό

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για αυτά τα συμπτώματα εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει παγκρεατίτιδα.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί το σχηματισμό μιας παγκρεατικής ψευδοκύστης;

Οι παγκρεατικές ψευδοκύστεις συνήθως ακολουθούν ένα επεισόδιο παγκρεατίτιδας. Η παγκρεατίτιδα είναι μία σοβαρή και επώδυνη πάθηση. Τα παγκρεατικά ένζυμα, τα οποία βοηθούν στην πέψη λιπών και σακχάρων, υπεραντιδρούν και αρχίζουν να πέπτουν τους ιστούς του ίδιου του παγκρέατος. Αυτό προκαλεί διόγκωση, αιμορραγία και βλάβη στους ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία του παγκρέατος. Οι κύστεις τυπικά σχηματίζονται όταν οι πόροι που μεταφέρουν τους παγκρεατικούς χυμούς στο έντερο υφίστανται απόφραξη.

Η παγκρεατίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η οξεία παγκρεατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να υποχωρήσει με ή χωρίς θεραπεία. Η χρόνια παγκρεατίτιδα απαιτεί θεραπεία.

Παρόλο που η παγκρεατίτιδα μπορεί να είναι επιπλοκή μιας χειρουργικής επέμβασης ή να οφείλεται σε συγκεκριμένες αυτοάνοσες διαταραχές, η κατάχρηση αλκοόλ είναι η πιο κοινή αιτία τόσο της οξείας όσο και της χρόνιας παγκρεατίτιδας. Επιπλέον, η διαταραχή στη χρήση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα συγκεκριμένων λιπών, των τριγλυκεριδίων, στην αιματική κυκλοφορία. Το πάγκρεας βοηθά το σώμα να πέψει τα λίπη, αλλά η μεγάλη συγκέντρωσή τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο όργανο.

Η παγκρεατίτιδα μπορεί να οφείλεται και σε χολόλιθους. Οι χολόλιθοι είναι εναποθέσεις στη χοληδόχο κύστη. Αυτό το μικρό όργανο βρίσκεται δίπλα στο πάγκρεας και αποθηκεύει τη χολή που παράγεται στο ήπαρ. Οι χολόλιθοι μπορεί να είναι πολύ μικροί ή να μεγαλώσουν στο μέγεθος μίας μπάλας του γκολφ. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη των πόρων που αποστραγγίζουν το πάγκρεας, οδηγώντας στην εμφάνιση παγκρεατίτιδας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας παγκρεατικής ψευδοκύστης;

Μπορεί να έχετε παγκρεατική ψευδοκύστη χωρίς καθόλου συμπτώματα. Μερικές φορές, οι ψευδοκύστεις υποχωρούν από μόνες τους. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, οι γιατροί τυχαία ανακαλύπτουν τις παγκρεατικές ψευδοκύστεις όταν πραγματοποιούν αξονική ή μαγνητική τομογραφία για τη διάγνωση μιας διαφορετικής πάθησης.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση για τα ακόλουθα συμπτώματα εάν είχατε πρόσφατα παγκρεατίτιδα ή τραυματιστήκατε με δυνατό χτύπημα στον κορμό:

  • Ναυτία και εμετό
  • Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, με τον πόνο να εκτείνεται μερικές φορές στην πλάτη
  • Οζίδιο το οποίο μπορείτε να αισθανθείτε στην άνω κοιλιακή χώρα
  • Δυσκολία στην κατανάλωση και πέψη τροφών

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν και άλλες παθήσεις, όπως παγκρεατικές κύστεις και καρκινικούς όγκους. Θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας όλα τα συμπτώματά σας.

Μία κύστη που έχει υποστεί ρήξη μπορεί να παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα, όπως:

  • Αιματέμεση
  • Λιποθυμία
  • Αδύναμο και ταχύ καρδιακό παλμό
  • Έντονο κοιλιακό άλγος
  • Μειωμένη συνειδητότητα

Αν βιώνετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια ή καλέστε το 166. Μία κύστη που έχει υποστεί ρήξη μπορεί να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία και λοίμωξη στην κοιλιά, δύο καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται μία παγκρεατική ψευδοκύστη;

Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι έχετε μία παγκρεατική ψευδοκύστη, θα ζητήσει τεχνικές απεικόνισης, ώστε να αποκτήσει καλύτερη άποψη της δομής του παγκρέατος και να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την κύστη.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει έναν ενδοσκοπικό υπέρηχο. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί υψηλής έντασης ηχητικά κύματα για την απεικόνιση των οργάνων της κοιλιακής χώρας.

Στη συνέχεια, ο γιατρός θα εισάγει έναν λεπτό ευέλικτο σωλήνα με μία κάμερα και ένα φακό στην άκρη από το στόμα στο άνω τμήμα του λεπτού εντέρου. Αυτό το εργαλείο ονομάζεται ενδοσκόπιο. Η διαδικασία επιτρέπει στο γιατρό να συλλέξει μία μικρή ποσότητα υγρού από την κύστη, ώστε να καθορίσει εάν η μάζα είναι καρκινική.

Ο γιατρός επίσης θα σας ρωτήσει:

  • Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό παγκρεατίτιδας
  • Πόσο αλκοόλ καταναλώνετε
  • Αν έχετε εμπλακεί πρόσφατα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα
  • Αν έχετε χολόλιθους

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για μία παγκρεατική ψευδοκύστη;

Εάν ο γιατρός καθορίσει ότι έχετε ψευδοκύστη αλλά δεν έχετε συμπτώματα, θα σας προτείνει να περιμένετε έως ότου η κύστη υποχωρήσει από μόνη της. Τακτικές απεικονιστικές εξετάσεις θα ελέγχουν τυχόν αύξηση ή μείωση του μεγέθους της κύστης.

Όταν η ψευδοκύστη ασκεί πίεση σε άλλα όργανα, ο γιατρός θα χρειαστεί να την αποστραγγίσει, ώστε να μειώσει το μέγεθός της. Η αποστράγγιση είναι επίσης απαραίτητη εάν η κύστη μεγαλώνει τόσο πολύ, ώστε θα μπορούσε να υποστεί ρήξη. Η αποστράγγιση από τη χειρουργική επέμβαση απαιτεί ολική αναισθησία.

Το χειρουργείο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πολύ μικρής τομής για την αποστράγγιση της ψευδοκύστης με βελόνα που καθοδηγείται από έναν υπέρηχο ή μία ενδοσκοπική κάμερα. Εναλλακτικά, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία μεγαλύτερη τομή για να έχει απευθείας οπτική επαφή με την ψευδοκύστη.

Αφότου ο γιατρός αποστραγγίσει το περιεχόμενο της ψευδοκύστης, θα στείλει ένα δείγμα της σε εργαστήριο για τον έλεγχο λοίμωξης ή ενδείξεων καρκίνου. Θα λάβετε αντιβιοτικά προληπτικά, ακόμη και αν δεν έχετε λοίμωξη.

Πρόληψη

Πως μπορεί να προληφθεί μία παγκρεατική ψευδοκύστη;

Η παγκρεατίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία των ψευδοκύστεων, επομένως η πρόληψη της παγκρεατίτιδας είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης δημιουργίας των κύστεων. Εάν καταναλώνετε αλκοόλ τακτικά ή αν έχετε διαταραχή στη χρήση του αλκοόλ, θα πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία απεξάρτησης, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ και παγκρεατίτιδας.

Μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και χοληστερόλη, που αποτελείται κυρίως από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και να αποτρέψει την εμφάνιση ψευδοκύστεων.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τις παγκρεατικές ψευδοκύστεις;

Η έκβαση για κάποιον που έχει ψευδοκύστη είναι συνήθως καλή αν δεν υπάρχει πιθανότητα ρήξης. Η επέμβαση για την αποστράγγιση των ψευδοκύστεων έχει υψηλές πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved