Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Παλινδρόμηση τριγλώχινας βαλβίδας

Τι είναι η παλινδρόμηση τριγλώχινας βαλβίδας;

Για να κατανοήσετε τι είναι η παλινδρόμηση τριγλώχινας βαλβίδας, θα πρέπει να γνωρίζετε τη βασική ανατομία της καρδιάς.

Η καρδιά χωρίζεται σε τέσσερα μέρη που ονομάζονται θάλαμοι. Οι άνω θάλαμοι είναι ο δεξιός και ο αριστερός κόλπος και οι κάτω θάλαμοι είναι η δεξιά και αριστερή κοιλία. Η δεξιά από την αριστερή πλευρά της καρδιάς διαχωρίζονται με ένα μυϊκό τοίχωμα που ονομάζεται διάφραγμα.

Οι άνω (κόλποι) με τους κάτω (κοιλίες) θαλάμους συνδέονται. Τα ανοίγματα, που ονομάζονται βαλβίδες, κατευθύνουν την αιματική ροή εντός και εκτός της καρδιάς και μεταξύ των θαλάμων. Οι βαλβίδες είτε είναι τελείως ανοιχτές και επιτρέπουν την ελεύθερη ροή του αίματος είτε κλείνουν και διακόπτουν τελείως την αιματική ροή.

Η τριγλώχινα βαλβίδα είναι η βαλβίδα που διαχωρίζει το δεξιό κόλπο από τη δεξιά κοιλία. Η παλινδρόμηση της τριγλώχινας συμβαίνει όταν η βαλβίδα δεν κλείνει κατάλληλα. Αυτό προκαλεί την παλίνδρομη ροή του αίματος εντός του δεξιού κόλπου όταν η δεξιά κοιλία συστέλλεται. Με την πάροδο του χρόνου η πάθηση εξασθενεί την καρδιά.

Η παλινδρόμηση της τριγλώχινας είναι επίσης γνωστή ως ανεπάρκεια τριγλώχινας βαλβίδας.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της παλινδρόμησης τριγλώχινας βαλβίδας;

Η παλινδρόμηση τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί να μην προκαλεί ορατά συμπτώματα στην αρχή. Είναι πιο πιθανό να βιώσετε συμπτώματα αν έχετε πνευμονική υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης τριγλώχινας περιλαμβάνουν:

Αίτια

Τι προκαλεί την παλινδρόμηση τριγλώχινας βαλβίδας;

Υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες της παλινδρόμησης τριγλώχινας βαλβίδας:

Διαστολή δεξιάς κοιλίας

Η πιο κοινή αιτία παλινδρόμησης τριγλώχινας βαλβίδας είναι η διαστολή της δεξιάς κοιλίας. Η δεξιά κοιλία είναι υπεύθυνη για την εξώθηση αίματος από την καρδιά στους πνεύμονες. Όταν η δεξιά κοιλία αναγκάζεται να λειτουργεί πιο σκληρά, μπορεί να διασταλεί (να διογκωθεί). Αυτό προκαλεί επίσης τη διαστολή του δακτυλίου ιστού που υποστηρίζει την ικανότητα της τριγλώχινας βαλβίδας να ανοίγει και να κλείνει.

Η διόγκωση μπορεί να αποτελεί επιπλοκή πολλών διαφορετικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Εμφύσημα
  • Πνευμονική υπέρταση
  • Διαταραχές της αριστερής πλευράς της καρδιάς
  • Πνευμονική στένωση

Λοίμωξη

Οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν απευθείας βλάβη στην τριγλώχινα βαλβίδα και να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση τριγλώχινας. Η πιο κοινή λοίμωξη είναι η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα.

Φάρμακα δίαιτας

Τα φάρμακα δίαιτας φεντερμίνη και φενφλουραμίνη έχουν συνδεθεί με παλινδρόμηση τριγλώχινας. Αυτά τα φάρμακα, ωστόσο, πλέον δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά των ΗΠΑ και για αυτό δεν αποτελούν κοινή αιτία της παλινδρόμησης.

Άλλες αιτίες

Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες της παλινδρόμησης τριγλώχινας, παρόλο που είναι ιδιαίτερα σπάνιες, και περιλαμβάνουν:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η παλινδρόμηση τριγλώχινας βαλβίδας;

Ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί παλινδρόμηση τριγλώχινας βαλβίδας αν παρουσιάζετε συμπτώματα ή αν έχετε κάποια άλλη ασθένεια που είναι γνωστό πως οδηγεί στην εν λόγω διαταραχή.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, ο γιατρός θα ξεκινήσει με μία κλινική εξέταση. Θα ακροαστεί την καρδιά σας για την παρουσία καρδιακού φυσήματος. Αυτός ο μη φυσιολογικός ήχος υποδεικνύει ότι αίμα παλινδρομεί προς τα πίσω από την καρδιακή βαλβίδα.

Ύστερα από την ακρόαση της καρδιάς, θα ζητήσει διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτές θα συνεισφέρουν στην απεικόνιση των καρδιακών βαλβίδων:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Ηχοκαρδιογράφημα
  • Διαοισοφαγικό ηχοκαρδιογράφημα
  • Καρδιακός καθετηριασμός
  • Σάρωση ραδιονουκλιδίων
  • Μαγνητική τομογραφία

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την παλινδρόμηση τριγλώχινας βαλβίδας;

Η παλινδρόμηση τριγλώχινας δεν χρειάζεται πάντα θεραπεία. Εάν η πάθηση δεν είναι σοβαρή, ο γιατρός θα ελέγχει την υγεία της καρδιάς σας με τακτικά ραντεβού, ώστε να βεβαιωθεί ότι η πάθηση δεν επιδεινώνεται.

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο εάν έχετε ανώμαλο καρδιακό ρυθμό. Η παλινδρόμηση τριγλώχινας που οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή που ενδυναμώνει τον χτύπο της καρδιάς. Η διόγκωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διουρητικά για την προώθηση της απώλειας υγρών.

Ιδιαίτερα επιβοηθητικό είναι να αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε ιατρικές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, για τη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την παλινδρόμηση τριγλώχινας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παλινδρόμηση τριγλώχινας απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση. Ο γιατρός θα αντικαταστήσει την τριγλώχινα βαλβίδα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές της παλινδρόμησης τριγλώχινας βαλβίδας;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η παλινδρόμηση τριγλώχινας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης και κίρρωση του ήπατος.

Τα άτομα με παλινδρόμηση τριγλώχινας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας, μιας λοίμωξης της καρδιάς.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η παλινδρόμηση τριγλώχινας βαλβίδας;

Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με την τριγλώχινα βαλβίδα, είναι σημαντικό να μειώσετε τον κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας.

  • Φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας.
  • Ενημερώστε όλους τους γιατρούς και τον οδοντίατρό σας ότι έχετε βαλβιδοπάθεια.
  • Λάβετε αντιβιοτικά για την πρόληψη της λοίμωξης πριν από οποιαδήποτε επεμβατική ιατρική διαδικασία ή οδοντιατρική εργασία.
  • Ενημερώστε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε συμπτώματα λοίμωξης, όπως πυρετό, πονόλαιμο και πόνους στο σώμα.

Μίλησε στο γιατρό σας αν βιώνετε συμπτώματα παλινδρόμησης τριγλώχινας, ώστε να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία της καρδιάς σας.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2017). Tricuspid valve regurgitation. mayoclinic.org/diseases-conditions/tricuspid-valve-regurgitation/symptoms-causes/syc-20350168

2. Problem: Tricuspid valve regurgitation. (2015). heart.org/HEARTORG/Conditions/More/HeartValveProblemsandDisease/Problem-Tricuspid-Valve-Regurgitation_UCM_450617_Article.jsp - .Wlke4ZM-eqA

3. Rogers J, et al. (2009). The tricuspid valve: Current perspective and evolving management of tricuspid regurgitation. circ.ahajournals.org/content/119/20/2718.full

4. Tricuspid valve disease. (n.d.). my.clevelandclinic.org/heart/disorders/valve/tricuspid.aspx