Ασθένειες νευρικού συστήματος

Παράλυση ωλένιου νεύρου

Τι είναι η παράλυση ωλένιου νεύρου;

Το ωλένιο νεύρο περνά από τον ώμο στο μικρό δάχτυλο και ελέγχει τους μύες που επιτρέπουν λεπτές κινήσεις με τα δάχτυλα. Επιπλέον, ελέγχει κάποιους από τους μύες του πήχη που σας επιτρέπουν να πιάνετε σφιχτά αντικείμενα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα νεύρα, το ωλένιο νεύρο δεν προστατεύεται από μύες ή οστά στο μήκος του. Σε μερικές περιοχές, μάλιστα, βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι οι τραυματισμοί στον ωλένιο νεύρο δεν είναι κάτι ασύνηθες.

Το ωλένιο νεύρο δημιουργεί αυτή τη χαρακτηριστική αίσθηση «σοκ» όταν χτυπάτε τον αγκώνα σας.

Μπορεί να χάσετε την αίσθηση και να εμφανίσετε μυϊκή αδυναμία στο χέρι εάν το ωλένιο νεύρο υποστεί βλάβη. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως παράλυση ωλένιου νεύρου ή ωλένια νευροπάθεια. Επηρεάζει την ικανότητά σας να πραγματοποιείτε λεπτές κινήσεις και καθημερινές εργασίες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η παράλυση ωλένιου νεύρου μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ατροφία κάνοντας το χέρι να ομοιάζει με «δαγκάνα». Η χειρουργική επέμβαση είναι μερικές φορές απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της παράλυσης του ωλένιου νεύρου;

Η παράλυση του ωλένιου νεύρου είναι τυπικά μία προοδευτική πάθηση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την παράλυση του ωλένιου νεύρου περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια αίσθησης στο χέρι, ειδικά στον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο
 • Απώλεια συντονισμού στα δάχτυλα
 • Αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή καψίματος στο χέρι
 • Πόνο
 • Αδυναμία στο χέρι που επιδεινώνεται με τη σωματική δραστηριότητα
 • Απώλεια δύναμης της λαβής

Η έλλειψη δύναμης στο χέρι μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως να κρατάτε ένα ποτήρι ή να γράφετε.

Με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια ελέγχου και αίσθησης μπορεί να καταστήσει σφιχτούς τους μύες στο χέρι, οδηγώντας σε μία παραμόρφωση. Αυτό, όμως, συνήθως εκδηλώνεται σε σοβαρές περιπτώσεις παράλυσης ωλένιου νεύρου.

Η παράλυση ωλένιου νεύρου καθιστά δύσκολη την εργασία με τα χέρια, επομένως μπορεί να δυσκολεύεστε να πραγματοποιήσετε εργασίες που παλαιότερα ήταν απλές. Δραστηριότητες που ασκούν πίεση ή τάση στα χέρια, όπως το γκολφ και το τένις, κάνουν τον πόνο να επιδεινώνεται.

Αίτια

Τι προκαλεί την παράλυση ωλένιου νεύρου;

Η αιτία της παράλυσης ωλένιου νεύρου δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, η βλάβη στο νεύρο αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

 • Ασθένεια που προκαλεί βλάβη στο νεύρο
 • Τραυματισμό στο νεύρο
 • Υπερβολική πίεση στο νεύρο
 • Πίεση του νεύρου εξαιτίας διόγκωσης
 • Κάταγμα ή εξάρθρωση του αγώνα

Η βλάβη ωλένιου νεύρου είναι σαν να κόβεται το καλώδιο του τηλεφώνου. Τα σήματα από τον εγκέφαλο δεν μπορούν να μεταδοθούν σωστά στο χέρι και αντιστρόφως, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λάβει σήματα από το χέρι.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η παράλυση ωλένιου νεύρου;

Ο γιατρός θα σας εξετάσει και θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματά σας. Θα πρέπει να αναφέρετε εάν τα συμπτώματα ξεκίνησαν ύστερα από ένα τραυματισμό στο χέρι, ώστε να βοηθήσετε τον γιατρό να εντοπίσει τις πιθανές αιτίες της πάθησής σας πιο εύκολα. Ο γιατρός θα επιθυμεί να μάθει πώς συνέβη ο τραυματισμός, για πόσο διάστημα βιώνετε τα συμπτώματα και αν υπάρχει κάτι που τα επιδεινώνει ή τα βελτιώνει.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα αξιολογήσει την κατάσταση του χεριού σας και πόσο καλά μπορείτε να κινήσετε τα δάχτυλά σας.

Μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως:

 • Εξετάσεις αίματος
 • Απεικονιστικές τεχνικές, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία
 • Έλεγχο νευρικής μεταγωγής
 • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ

Αυτές οι εξετάσεις θα βοηθήσουν στον εντοπισμό διόγκωσης και στη μέτρηση της νευρικής λειτουργίας του ωλένιου νεύρου. Επιπλέον, θα βοηθήσουν το γιατρό να εντοπίσει την περιοχή του νεύρου που δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Η μελέτη νευρικής μεταγωγής συνεισφέρει στην αξιολόγηση της σοβαρότητας της δυσλειτουργίας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η παράλυση ωλένιου νεύρου;

Ο νευρικός ιστός συνήθως επουλώνεται πολύ πιο αργά από άλλους ιστούς. Ωστόσο, ορισμένα από τα συμπτώματα της παράλυσης ωλένιου νεύρου μπορούν να βελτιωθούν χωρίς θεραπεία.

Υπάρχει μία πληθώρα πιθανών θεραπειών για την παράλυση ωλένιου νεύρου, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα
 • Φάρμακα για τη μείωση των νευρικών σπασμών, όπως γκαμπαπεντίνη, καρβαμαζεπίνη ή φαινυτοΐνη
 • Κορτικοστεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής
 • Νάρθηκας για την υποστήριξη του χεριού και τη μείωση του πόνου
 • Φυσικοθεραπεία για την αύξηση της μυϊκής δύναμης και λειτουργίας
 • Εργοθεραπεία για την ελαχιστοποίηση περαιτέρω βλάβης

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση εάν η νευρική βλάβη είναι εκτεταμένη, εξαιρετικά επώδυνη ή δεν βελτιώνεται. Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά απαραίτητη αν δεν μπορείτε να συνεχίσετε την καθημερινή σας ζωή λόγω της νευρικής παράλυσης. Εάν η αιτία της παράλυσης του ωλένιου νεύρου είναι ένα συμπιεσμένο νεύρο στον αγκώνα, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η μετακίνησή του από το οπίσθιο μέρος του αγκώνα στο εμπρόσθιο.

Εάν ο γιατρός καθορίσει ότι το νεύρο δεν θα επανακτήσει τη φυσιολογική του λειτουργία, μπορεί να σας προτείνει μία χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει μεταφορά τένοντα. Κατά τη διάρκεια αυτής, ένας λειτουργικός τένοντας μεταφέρεται από το αρχικό οστό σε ένα νέο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας επιτρέποντάς σας να πραγματοποιείτε καθημερινές δραστηριότητες ξανά.

Η έκφραση της χειρουργικής επέμβασης είναι γενικά καλή, αλλά τα νεύρα επουλώνονται αργά. Μία πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας του καρπού και του χεριού μπορεί να χρειαστεί μήνες. Ακόμη και μετά το χειρουργείο, μπορεί να έχετε απώλεια αίσθησης ή κίνησης στα χέρια σας.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η παράλυση ωλένιου νεύρου;

Η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας αμέσως μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα παράλυσης ωλένιου νεύρου είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, όπως μόνιμης παραμόρφωσης του χεριού. Η πιο κοινή αιτία είναι η πίεση στο νεύρο στην περιοχή του αγκώνα. Αν η πάθηση είναι προοδευτική, η μετακίνηση του νεύρου από το οπίσθιο στο εμπρόσθιο μέρος του αγώνα μπορεί να ανακουφίσει κάπως την πίεση και να επιτρέψει τη φυσιολογική λειτουργία.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν βιώνετε αίσθηση μυρμηγκιάσματος, μούδιασμα ή πόνο στο τέταρτο και πέμπτο δάχτυλο. Μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν εργοθεραπευτή για να καθορίσετε εάν οι καθημερινές σας συνήθειες ασκούν επιπλέον πίεση στο ωλένιο νεύρο.

Για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης, μπορεί να χρειαστεί να φοράτε νάρθηκα για την υποστήριξη του χεριού.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Wheeless CR. (2012). Ulnar nerve. wheelessonline.com/ortho/ulnar_nerve