Τι αισθάνεσαι;

Δερματολογικές παθήσεις

Παρωνυχία

Τι είναι η παρωνυχία;

Η παρωνυχία είναι μία λοίμωξη του δέρματος γύρω από τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών. Βακτήρια ή ένας τύπος μύκητα που ονομάζεται Candida τυπικά προκαλούν αυτή τη λοίμωξη. Υπάρχει περίπτωση, βέβαια, η λοίμωξη να προκαλείται ταυτόχρονα από βακτήρια και μύκητες.

Ανάλογα με την αιτία της λοίμωξης, η παρωνυχία μπορεί να εμφανίζεται αργά και να διαρκεί για εβδομάδες ή να εμφανίζεται ξαφνικά και να διαρκεί μόνο με μία με δύο ημέρες. Τα συμπτώματα της παρωνυχίας είναι εύκολο να εντοπιστούν και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ελάχιστη έως καθόλου βλάβη στο δέρμα και τα νύχια. Η λοίμωξη, όμως, μπορεί να γίνει σοβαρή και να οδηγήσει ακόμη και σε μερική ή πλήρη απώλεια του νυχιού αν δεν αντιμετωπιστεί.

Οξεία και χρόνια παρωνυχία

Η παρωνυχία μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια, ανάλογα με την ταχύτητα έναρξης, τη διάρκεια και τους μολυσματικούς παράγοντες.

Οξεία παρωνυχία

Η οξεία παρωνυχία σχεδόν πάντα συμβαίνει γύρω από τα νύχια των χεριών και εμφανίζεται γρήγορα. Συνήθως είναι το αποτέλεσμα βλάβης στο δέρμα γύρω από τα νύχια από δάγκωμα, τσίμπημα, τράβηγμα παρανυχίδας, μανικιούρ ή άλλο σωματικό τραύμα. Τα βακτήρια των γενών Staphylococcus και Enterococcus είναι κοινοί μολυσματικοί παράγοντες στην περίπτωση της οξείας παρωνυχίας.

Χρόνια παρωνυχία

Η χρονιά παρωνυχία μπορεί να εμφανιστεί στα νύχια των χεριών ή των ποδιών και συνήθως αναπτύσσεται αργά. Διαρκεί για αρκετές εβδομάδες και μπορεί να επανεμφανιστεί. Τυπικά προκαλείται από περισσότερους από έναν μολυσματικούς παράγοντες, συχνά από το μύκητα Candida και βακτήρια. Είναι περισσότερο κοινή στα άτομα που εργάζονται διαρκώς σε νερό. Το χρόνια βρεγμένο δέρμα και το υπερβολικό μούλιασμα διακόπτεται το φυσικό φραγμό τον επωνυχίων. Αυτό επιτρέπει σε μύκητες και βακτήρια να αναπτυχθούν και να εισέλθουν κάτω από το δέρμα, δημιουργώντας λοίμωξη.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της παρωνυχίας;

Τα συμπτώματα τόσο της οξείας όσο και της χρόνιας παρωνυχίας είναι παρόμοια. Η βασική διάκριση γίνεται με βάση την ταχύτητα έναρξης και τη διάρκεια της λοίμωξης. Οι χρόνιες λοιμώξεις εμφανίζονται αργά και διαρκούν πολλές εβδομάδες. Οι οξείες λοιμώξεις εμφανίζονται γρήγορα και δεν διαρκούν πολύ. Και οι δύο τύποι λοιμώξεων μπορούν να παρουσιάζουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ερυθρότητα στο δέρμα γύρω από το νύχι
  • Ευαισθησία στο δέρμα γύρω από το νύχι
  • Φυσαλίδες γεμάτες πύον
  • Αλλαγές στο σχήμα, το χρώμα ή την υφή του νυχιού
  • Αποκόλληση του νυχιού

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της παρωνυχίας;

Υπάρχουν πολλαπλές αιτίες για την οξεία και την χρόνια παρωνυχία. Η υποκείμενη αιτία καθεμιάς είναι βακτήρια ή ο μύκητας Candida ή συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων.

Οξεία παρωνυχία

Ένας βακτηριακός παράγοντας που εισάγεται στην περιοχή γύρω από το νύχι από κάποιο τύπο τραύματος τυπικά προκαλεί μία οξεία λοίμωξη. Αυτό μπορεί να συμβεί αν τρώτε ή ξύνετε τα νύχια ή τις παρανυχίδες σας, αν υπάρχει κάποιο τραύμα από εργαλείο μανικιούρ, αν πιέζετε προς τα κάτω πολύ έντονα τα επωνύχια, και άλλους παρόμοιους τύπους τραυματισμών.

Χρόνια παρωνυχία

Ο υποκείμενος μολυσματικός παράγοντας της χρόνιας παρωνυχίας είναι περισσότερο συχνά ο μύκητας Candida, αλλά μπορεί επίσης να είναι και κάποια βακτήρια. Επειδή οι μύκητες αναπτύσσονται καλά σε υγρά περιβάλλοντα, αυτή η λοίμωξη συχνά προκαλείται αν έχετε τα χέρια ή τα πόδια σας σε νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η χρόνια φλεγμονή επίσης διαδραματίζει ρόλο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η παρωνυχία;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει παρωνυχία απλά παρατηρώντας τα νύχια σας.

Ο γιατρός μπορεί να λάβει δείγμα πύου από το σημείο της μόλυνσης και να το αποστείλει σε εργαστήριο αν το θεραπευτικό πλάνο δεν βοηθά. Αυτό θα καθορίσει τον ακριβή μολυσματικό παράγοντα και θα επιτρέψει στο γιατρό να σας συνταγογραφήσει τη βέλτιστη θεραπεία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η παρωνυχία;

Οι κατ’ οίκον θεραπείες είναι συχνά πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση ήπιων περιπτώσεων. Αν έχετε συσσώρευση πύου κάτω από το δέρμα, μπορείτε να μουλιάσετε την πάσχουσα περιοχή σε ζεστό νερό αρκετές φορές μέσα στη μέρα και ύστερα να τη στεγνώνετε ενδελεχώς. Η εμβάπτιση στο νερό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του πύου.

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή ή δεν ανταποκρίνεται σε κατ’ οίκον θεραπείες.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί η παροχέτευση των φυσαλίδων ή των αποστημάτων για την ανακούφιση της δυσφορίας και την επιτάχυνση της επούλωσης. Αυτό θα πραγματοποιηθεί από το γιατρό σας ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της λοίμωξης. Όταν αφαιρέσει το πύον, ο γιατρός μπορεί να λάβει δείγμα από την πληγή για να καθορίσει τι προκαλεί τη λοίμωξη και ποια είναι η βέλτιστη θεραπεία.

Η χρόνια παρωνυχία είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας, επειδή οι κατ’ οίκον θεραπείες είναι απίθανο να δράσουν. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιμυκητιασικό φάρμακο και θα σας συμβουλεύσει να διατηρείτε την περιοχή στεγνή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος του νυχιού. Άλλες τοπικές θεραπείες που σταματούν τη φλεγμονή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η παρωνυχία;

Η καλή υγιεινή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της παρωνυχίας. Διατηρείτε τα άκρα των χεριών και των ποδιών σας καθαρά, ώστε να αποτρέψετε την είσοδο βακτηρίων στα νύχια και το δέρμα. Αποφύγετε να τρώτε ή να ξύνετε τα νύχια σας και να είστε προσεκτικοί στο μανικιούρ-πεντικιούρ, ώστε να μην δημιουργούνται τραύματα που μπορούν να επιτρέψουν την εμφάνιση οξέων λοιμώξεων.

Για την πρόληψη μιας χρόνιας λοίμωξης, θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση σε νερό και υγρά περιβάλλοντα και να διατηρείτε τα άκρα των χεριών και των ποδιών σας όσο το δυνατόν πιο στεγνά.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της παρωνυχίας;

Η έκβαση είναι καλή αν έχετε μία ήπια περίπτωση οξείας παρωνυχίας. Μπορείτε να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και είναι απίθανο να επανεμφανιστεί. Αν παραμείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία, η έκβαση εξακολουθεί να είναι καλή αν αναζητήσετε ιατρική θεραπεία.

Η χρόνια λοίμωξη θα διαρκέσει για εβδομάδες ή μήνες, για αυτό και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Επομένως, η έγκαιρη θεραπεία είναι πολύ σημαντική.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Acute and chronic paronychia. (2001). aafp.org/afp/2001/0315/p1113.html

2. Bahunuthula RK, et al. (2015). Evaluation of role of Candida in patients with chronic paronychia. ijdvl.com/article.asp?issn=0378-6323;year=2015;volume=81;issue=5;spage=485;epage=490;aulast=Bahunuthula

3. Paronychia. (2015). kidshealth.org/teen/infections/skin_rashes/paronychia.html

4. Paronychia nail infection. (n.d.). aocd.org/skin/dermatologic_diseases/paronychia_nail_in.html

5. Relhan V, et al. (2014). Management of chronic paronychia. https://www.e-ijd.org/article.asp?issn=0019-5154;year=2014;volume=59;issue=1;spage=15;epage=20;aulast=Relhan

6. Tomczak H, et al. (2017). Microbiological analysis of acute infections of the nail fold on the basis of bait thread test. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5420601/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι