Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Παροξυσμική Υπερκοιλιακή Ταχυκαρδία

Τι είναι η παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία;

Τα επεισόδια κατά τα οποία η καρδιά χτυπάει σε ρυθμούς γρηγορότερους από το φυσιολογικό είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Η παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία είναι ένας αρκετά κοινός τύπος αρρυθμίας της καρδιάς. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε άτομα τα οποία δεν πάσχουν από άλλες καρδιοπάθειες.

Ο φλεβικός κόμβος της καρδιάς συνήθως στέλνει ηλεκτρικά σήματα για να ενημερώσει τον καρδιακό μυ για το πότε να συσπαστεί. Στην παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, μια ανώμαλη ατραπός ηλεκτρικών σημάτων είναι ο λόγος εξαιτίας του οποίου η καρδιά χτυπάει γρηγορότερα από το φυσιολογικό. Τα επεισόδιο της ταχυκαρδίας μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά μέχρι μερικές ώρες. Ένας ασθενής με παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία μπορεί να έχει μέχρι και 250 σφυγμούς ανά λεπτό. Ο φυσιολογικός ρυθμός είναι μεταξύ 60 και 100 σφυγμών ανά λεπτό.

Η παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία μπορεί να είναι η αιτία συμπτωμάτων που να προκαλούν δυσφορία, αλλά συνήθως δεν είναι μια κατάσταση απειλητική για την ανθρώπινη ζωή. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται κάποια μακροπρόθεσμη θεραπεία για την παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Υπάρχουν ωστόσο φαρμακευτικές αγωγές και επεμβάσεις που μπορεί να αποδειχτούν απαραίτητες σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως όταν η παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία επηρεάζει την σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Ο όρος ‘παροξυσμική’ σημαίνει ότι τα επεισόδια προκύπτουν σε άτακτα χρονικά διαστήματα.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Παράγοντες κινδύνου Έκβαση Συχνές ερωτήσεις

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας;

Τα συμπτώματα της παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας προσομοιάζουν με τα συμπτώματα μια κρίσης άγχους και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • έντονους καρδιακούς παλμούς
  • ταχύ σφυγμό
  • αίσθημα σφιξίματος ή στηθάγχης
  • άγχος
  • λαχάνιασμα

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ζάλης ή ακόμη και λιποθυμία λόγω της μειωμένης ροής αίματος προς τον εγκέφαλο.

Κάποιες φορές, το άτομο που βιώνει συμπτώματα της παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας μπορεί να τα μπερδέψει με μια καρδιακή προσβολή. Αυτό ισχύει ιδίως αν πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο παροξυσικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας. Αν η στηθάγχη που νιώθετε είναι πολύ έντονη θα πρέπει να επισκεφθείτε τα επείγοντα ιατρεία για εξετάσεις.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της παροξυσμικης υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας;

Αν βιώσετε ένα επεισόδιο ταχυκαρδίας κατά την διάρκεια μιας εξετάσεις, ο γιατρός σας θα μπορέσει να καταμετρήσει τους καρδιακούς σας παλμούς. Αν είναι πολύ υψηλοί, μπορεί να υποπτευτεί παρουσία παροξυσμικής  υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας.

Για να διαγνώσει την πάθηση αυτή, ο γιατρός σας θα διενεργήσει κάποιο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Πρόκειται για ηλεκτρικό ιχνογράφημα της καρδιάς. Μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό του είδους του προβλήματος που σας προκαλεί ταχυκαρδία. Η παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία είναι μια μόνο από τις πολλές αιτίες που προκαλούν ανώμαλες ταχυκαρδίες. Ο γιατρός σας πιθανό να διενεργήσει και ένα ηχοκαρδιογράφημα, ή υπέρηχο της καρδιάς, ώστε να αξιολογήσει το μέγεθος, την κίνηση και την δομή της καρδιάς σας.

Αν έχετε ανώμαλο καρδιακό ρυθμό ή παλμό, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό σε ηλεκτρικά προβλήματα καρδιάς. Είναι γνωστοί ως ηλεκτροφυσιολόγοι ή καρδιολόγοι ηλεκτροφυσιολογίας και μπορεί να διενεργήσουν κάποια ηλεκτροφυσιολογική μελέτη. Θα εισάγουν σπειροειδή νήματα μέσω της βουβωνικής σας χώρας ως την καρδιά. Η διαδικασία αυτή θα επιτρέψεις τον γιατρό σας να αξιολογήσει τον καρδιακό σας ρυθμό ελέγχοντας τις ηλεκτρικές οδούς της καρδιάς σας.

Ο γιατρός σας επίσης μπορεί να παρακολουθήσει τον καρδιακό σας ρυθμό για κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στην περίπτωση αυτή, ίσως χρειαστεί να φέρετε ένα Holter ρυθμού για 24 ή και περισσότερες ώρες. Στην διάρκεια αυτών των ωρών, θα έχετε αισθητήρες συνδεδεμένους στο στηθος σας και θα φέρετε μια μικρή  συσκευή η οποία θα καταγράφει τον ρυθμό της καρδιάς σας. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα για να καθορίσει αν πάσχετε από παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία ή από κάποιου άλλου είδους αρρυθμία.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία;

Αν τα συμπτώματα σας είναι ήπια ή αν τα επεισόδια ταχύ καρδιακού ρυθμού δεν προκύπτουν τακτικά, μπορεί να μην χρειαστείτε θεραπεία. Η θεραπεία ίσως να είναι απαραίτητη αν υποφέρετε από κάποια υποβόσκουσα πάθηση που προκαλεί παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία ή αν βιώνετε έντονα συμπτώματα όπως ανεπάρκεια της καρδιάς ή λιποθυμίες.

Αν έχετε ταχύ καρδιακό ρυθμό αλλά τα συμπτώματά σας δεν είναι έντονα, ο γιατρός σας μπορεί να σας υποδείξει κάποιες τεχνικές ώστε να επιστρέψετε τον ρυθμό σας στα φυσιολογικά επίπεδα και ονομάζεται μανούβρα Valsalva. Θα χρειαστεί να κλείσετε το στόμα σας και τη μύτη σας ενώ προσπαθείτε να εκπνεύσετε και να σπρώξετε σαν να προσπαθούσατε να αφοδεύσετε. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να το κάνετε καθιστοί και γέρνοντας το σώμα σας εμπρός.

Την μανούβρα αυτή μπορείτε να την κάνετε και στο σπίτι. Συνήθως λειτουργεί ως και τις μισές φορές. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να βήξετε ενώ είστε καθιστοί και γέρνετε εμπρός. Άλλη μια τεχνική που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό είναι να καταβρέξετε το πρόσωπό σας με παγωμένο νερό.

Οι θεραπείες για την παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία περιλαμβάνουν και φαρμακευτικές αγωγές, όπως την φλεκαϊνίδη και την προπαφενόνη, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τον καρδιακό παλμό. Μια επέμβαση που αποκαλείται απόφραξη με καθετήρα ραδιοσυχνότητας είναι άλλος ένας συνηθισμένος τρόπος για μόνιμη διόρθωση της παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδιας. Διενεργείται με τον ίδιο τρόπο που διενεργείται και η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη. Επιτρέπει στον γιατρό σας να χρησιμοποιήσει ηλεκτρόδια τα οποία καθιστούν ανίκανη την ηλεκτρική οδό που προκαλεί την παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

Αν δεν μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία που εμφανίζετε με κανένα από αυτούς τους τρόπους, ο γιατρός σας μπορεί να εμφυτεύει χειρουργικά ένα βηματοδότη στο στήθος σας ο οποίος θα ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς.

Παράγοντες κινδύνου

Ποίοι είναι οι παράγοντες κινδύνου σε σχέση με την παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία;

Η παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία επηρεάζει περίπου 1 στα 2.500 παιδιά. Είναι η συχνότερη καρδιακή αρρυθμία στα νεογέννητα και τα βρέφη. Το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White PSVT (WPW) είναι ο πιο κοινός τύπος παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας σε παιδιά και βρέφη.

Η παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες κάτω των 65 ετών. Οι ενήλικες άνω των 65 είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κοιλιακή μαρμαρυγή.

Σε μια φυσιολογική καρδιά, ο φλεβικός κόμβος καθοδηγεί τα ηλεκτρικά σήματα μέσω μιας συγκεκριμένης οδού, η οποία ρυθμίζει την συχνότητα των καρδιακών παλμών. Η ύπαρξη μίας ακόμη οδού συχνά παρούσα στην υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, μπορεί να οδηγήσει στον ανώμαλα ταχύ καρδιακό παλμό της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας.

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας. Για παράδειγμα, η δακτυλίτιδα (διγοξίνη), φάρμακο για την καρδιά, όταν λαμβάνεται σε υπερδοσολογία, μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας. Οι ακόλουθες δραστηριότητες μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο που διατρέχετε να βιώσετε επεισόδια παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας:

  • η κατανάλωση καφεΐνης
  • η κατανάλωση αλκοόλ
  • το κάπνισμα
  • η χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών
  • η λήψη συγκεκριμένων αντιαλλεργικών και αντιβηχικών φαρμάκων

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για την παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία;

Η παροξυσική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία δεν είναι απειλητική για τη ανθρώπινη ζωή. Ωστόσο, αν υποφέρετε από κάποια υποβόσκουσα καρδιοπάθεια, η παροξυσμική υπερκοιλιακή αρρυθμία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής συμφόρησης και ανεπάρκειας, κυνάγχης ή άλλων καρδιακών ανωμαλιών. Να θυμάστε ότι η έκβαση εξαρτάται από την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, καθώς και τις διαθέσιμες θεραπείες. 

Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Ε:

Υπάρχουν διαφορετικά είδη παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας;

Α:

Το είδος παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας από το οποίο πάσχει κάποιος βασίζεται στο είδος της ηλεκτρικής οδού που την προκαλεί. Υπάρχουν δύο βασικά είδη. Το ένα βασίζεται στην ύπαρξη δυο ηλεκτρικών οδών οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Το άλλο βασίζεται σε μια πρόσθετη ηλεκτρική οδό η οποία συνδέει τον κόλπο της καρδιάς (το άνω τμήμα της καρδιάς) με την κοιλία (το κάτω τμήμα της καρδιάς).

Η ύπαρξη ανταγωνιστικής οδού είναι το πιο συχνό είδος παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας. Το είδος που σχετίζεται με την ύπαρξη πρόσθετης οδού μεταξύ του κόλπου και της κοιλίας, συνήθως δεν προκαλεί παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία και συχνότερα συνδέεται με το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White syndrome (WPW).

Η παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία είναι ένας μόνο τύπος από τους πολλούς τύπους σφυγμών της καρδιάς γρηγορότερων από τον φυσιολογικό, γνωστές όλες ως υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες. Εκτός από την παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, οι ρυθμοί υπερκοιλιακών ταχυκαρδιών περιλαμβάνουν και αυτοί μια μεγάλη ποικιλία αρρυθμιών στον κόλπο της καρδιάς. Κάποιοι από αυτούς είναι ο κολπικός πτερυγισμός, η κολπική μαρμαρυγή και η πυλυεστιακή κολπική ταχυκαρδία. Ωστόσο, ο τύπος της παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας από τον οποίο πάσχετε δεν επηρεάζει απαραίτητα ούτε την θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσετε ούτε την έκβαση της κατάστασης.

Judith Marcin, MD

+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Butta, C., Tuttolomondo, A., Di Raimondo, D., Milio, G., Miceli, S., Attanzio, M. T., Giarrusso, L., Licata, G., Pinto, A. (2013, April). The supraventricular tachycardias: Proposal of a diagnostic algorithm for the narrow complex tachycardias. Journal of Cardiology, 61(4), 247-255 journal-of-cardiology.com/article/S0914-5087(13)00040-3/fulltext - sec0010

2. Categories of arrhythmias. (2016, August) texasheart.org/HIC/Topics/Cond/arrhycat.cfm

3. Colucci, R. A., Silver, M. J., & Shubrook, J. (2010, October 15). Common Types of Supraventricular Tachycardia: Diagnosis and Management. American Family Physician, 82(8), 942-952 aafp.org/afp/2010/1015/p942.html

4. Karamichalakis, N., Letsas, K. P., Vlachos, K., Georgopoulos, S., Bakalakos, A., Efremidis, M., Sideris, A. (2015). Managing atrial fibrillation in the elderly patient: Challenges and solutions. Vascular Health and Risk Management, 11, 555-562 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4630199/

5. Mitchell, L. B. (n.d.). Paroxysmal supraventricular tachycardia (SVT, PSVT) merckmanuals.com/home/heart-and-blood-vessel-disorders/abnormal-heart-rhythms/paroxysmal-supraventricular-tachycardia-svt,-psvt

6. Neroni, P. Ottonello, G., Manus, D., Atzei, A., Trudu, E., Floris, S., Fanos, V. (2014). Paroxysmal supraventricular tachycardia: physiopathyology and management. Journal of Pediatric and Neonatal Individualized Medicine, 3(2) jpnim.com/index.php/jpnim/article/download/030243/201

7. Paroxysmal supraventricular tachycardia (PSVT). (n.d.) hopkinsmedicine.org/heart_vascular_institute/conditions_treatments/conditions/paroxysmal_supraventricular.html

8. Smith, G. D., Fry, M. M., Taylor, D., Morgans, A., Cantwell, K. (2015, February 18). The effectiveness of the Valsalva Manoeuvre for stopping an abnormal heart rhythm cochrane.org/CD009502/VASC_the-effectiveness-of-the-valsalva-manoeuvre-for-stopping-an-abnormal-heart-rhythm

9. Sohinki, D., & Obel, O. A. (2014). Current trends in supraventricular tachycardia management. The Ochsner Journal, 14(4), 586-595 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4295736

10. Supraventricular tachycardia (2012, September) mottchildren.org/conditions-treatments/ped-heart/conditions/supraventricular-tachycardia

11. Terrie, Y. C. (2011, December 7). Managing and preventing supraventricular tachycardia pharmacytimes.com/publications/issue/2011/december2011/managing-and-preventing-supraventricular-tachycardia