Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Παθήσεις αορτικής βαλβίδας

Τι είναι οι παθήσεις αορτικής βαλβίδας;

Οι παθήσεις της αορτικής βαλβίδας εμφανίζονται όταν η αορτή (η κυρία αρτηρία του σώματος) και αριστερή κοιλία (ο κάτω αριστερός θάλαμος της καρδιάς) δεν λειτουργούν σωστά. Η αορτική βαλβίδα καθορίζει τη ροή του αίματος από την αριστερή κοιλία στην αορτή.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι παθήσεων της αορτικής βαλβίδας: η στένωση αορτικής βαλβίδας και η παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας. Στην περίπτωση της στένωσης, το άνοιγμα στην αορτική βαλβίδα είναι πιο στενό από το φυσιολογικό, οδηγώντας σε περιορισμένη αιματική ροή στην αορτή. Στην παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας, μέρος του αίματος διαρρέει πίσω στην αριστερή κοιλία, επειδή η αορτική βαλβίδα δεν κλείνει σωστά.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των παθήσεων της αορτικής βαλβίδας;

Και οι δύο τύποι παθήσεων αορτικής βαλβίδας μοιράζονται κοινά συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια άθλησης που ελαττώνεται σε ηρεμία, όμως έχουν και διαφορετικά συμπτώματα. Η στένωση αορτικής βαλβίδας προκαλεί:

Η παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας μπορεί να προκαλέσει:

Και οι δύο τύποι παθήσεων της αορτικής βαλβίδας χρειάζονται χρόνια για να εμφανιστούν. Για αυτό, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αν βιώνετε τα προαναφερθέντα συμπτώματα και έχετε – ή είχατε παθήσεις – που σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο (όπως ρευματικό πυρετό ή οστρακιά).

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των παθήσεων αορτικής βαλβίδας; Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο;

Στένωση αορτικής βαλβίδας

Η συσσώρευση ασβεστίου στις γλωχίνες της αορτικής βαλβίδας μπορεί να προκαλέσει στένωση. Καθώς το αίμα ρέει μέσω της καρδιάς, το ασβέστιο σταδιακά συσσωρεύεται πάνω στις γλωχίνες. Οι εναποθέσεις ασβεστίου προκαλούν την ακαμψία των γλωχίνων και τη στένωση της αορτικής βαλβίδας. Αυτή η μορφή βαλβιδοπάθειας συνήθως εμφανίζονται στους ηλικιωμένους.

Ο ρευματικός πυρετός και η οστρακιά μπορούν επίσης να προκαλέσουν στένωση αορτικής βαλβίδας. Ο ρευματικός πυρετός και η οστρακιά μπορούν να ξεκινήσουν ως στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και ύστερα να αφήσουν ουλές στην αορτική βαλβίδα. Οι ουλές με τη σειρά τους προκαλούν τη στένωση της βαλβίδας. Ο ουλώδης ιστός επίσης προσφέρει επιφάνεια για συλλογή ασβεστίου.

Παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας

Η παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας μοιράζεται κάποιες κοινές αιτίες με τη στένωση αορτικής βαλβίδας, αλλά μερικές φορές προκαλείται απλά από φθορά και ρήξη. Η αορτική βαλβίδα ανοίγει και κλείνει χιλιάδες φορές μέσα στη μέρα. Καθώς περνά ο καιρός, είναι λογικό να υπάρξει φυσιολογική φθορά οδηγώντας σε δυσλειτουργία. Η φθαρμένη βαλβίδα επιτρέπει στο αίμα να ρέει πίσω στην αριστερή κοιλία.

Η ενδοκαρδίτιδα είναι μία λοίμωξη των βαλβίδων που μπορεί επίσης να προκαλέσει παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας. Παρόλο που είναι σπάνιο, η σύφιλη, μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες. Ακόμη πιο σπάνια, η βαλβιδοπάθεια αποτελεί παρενέργεια μιας διαταραχής που ονομάζεται αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Μία έτερη αιτία της παλινδρόμησης αορτικής βαλβίδας είναι μία συγγενής καρδιοπάθεια παρούσα κατά τη γέννηση. Η αορτική βαλβίδα τυπικά αποτελείται από τρία τριγωνικά μέλη που ονομάζονται γλωχίνες. Όταν λειτουργεί φυσιολογικά, οι γλωχίνες ταιριάζουν σωστά μεταξύ τους, επιτρέποντας τη μονόδρομη ροή του αίματος. Αν έχετε μία συγγενή καρδιοπάθεια, η αορτική βαλβίδα μπορεί να έχει μία ή δύο γλωχίνες αντί για τρεις. Αυτός ο τύπος παλινδρόμησης δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι την ενήλικη ζωή, όπου η βαλβίδα αρχίζει να παρουσιάζει ενδείξεις παλίνδρομης ροής αίματος.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται παθήσεις αορτικής βαλβίδας;

Και οι δύο τύποι παθήσεων αορτικής βαλβίδας διαγιγνώσκονται με παρόμοιους τρόπους. Ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με το προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας. Μπορεί να ζητήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, μία εξέταση που συνήθως πραγματοποιείται στο γραφείο του ιατρού και μετρά τις ηλεκτρικές ώσεις από την καρδιά για να παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τον καρδιακό ρυθμό, ένα τεστ κοπώσεως, το οποίο μετρά πώς η καρδιά ανταποκρίνεται στην σωματική άσκηση, ή ένα ηχοκαρδιογράφημα, μία εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων της καρδιάς και της αορτικής βαλβίδας. Μία ακτινογραφία θώρακος είναι επίσης κοινή διαγνωστική μέθοδος των παθήσεων της αορτικής βαλβίδας.

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει καρδιακό καθετηριασμό εάν αυτές οι εξετάσεις δεν παρέχουν ακριβή διάγνωση. Η εν λόγω τεχνική χρησιμοποιεί ένα σκιαγραφικό υγρό που εντοπίζει διαρροές στις καρδιακές βαλβίδες. Το σκιαγραφικό υγρό χορηγείται μέσω μιας φλέβας στη βουβωνική περιοχή ή το χέρι και ύστερα παρακολουθείται στον υπολογιστή καθώς κινείται μέσω της καρδιάς. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει και μαγνητική τομογραφία, η οποία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για να παρέχει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς και της αορτικής βαλβίδας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις της αορτικής βαλβίδας;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η στένωση ή η παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας, αλλά ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που μειώνουν τις επιπτώσεις αυτών των παθήσεων.

Φάρμακα

Στην περίπτωση της παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας, τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να αποτρέψουν τη συσσώρευση υγρού. Αν έχετε στένωση αορτικής βαλβίδας, ο γιατρός θα σας προτείνει τη χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο των διαταραχών στον καρδιακό ρυθμό. Βήτα-αναστολείς και αναστολείς διαύλων ασβεστίου βοηθούν στη στηθάγχη. Ο γιατρός μπορεί επιπλέον να συνταγογραφήσει στατίνες για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης του αίματος.

Χειρουργική επέμβαση

Παρόλο που υπάρχουν αρκετές διαφορετικές χειρουργικές μέθοδοι για τη θεραπεία των παθήσεων αορτικής βαλβίδας, η πιο κοινή και αποτελεσματική είναι η αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας. Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός θα αφαιρέσει την βαλβίδα που έχει υποστεί βλάβη και θα την αντικαταστήσει με μία νέα από ανθρώπινο δότη ή από κάποιο μεγάλο ζώο, όπως  αγελάδα ή χοίρο.

Υπάρχει περίπτωση ο γιατρός να επιλέξει να τοποθετήσει μία μηχανική βαλβίδα. Αυτού του είδους οι βαλβίδες είναι κατασκευασμένες από μέταλλο, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβων του αίματος στην καρδιά. Αν έχετε μία μηχανική βαλβίδα, μπορεί να χρειαστείτε κάποιο αντιπηκτικό, όπως η βαρφαρίνη, για μόνιμη διαχείριση του κινδύνου θρόμβωσης.

Αν δεν χρειάζεται αντικατάσταση της βαλβίδας, ο χειρουργός θα επιλέξει να την επιδιορθώσει με μία διαδικασία που ονομάζεται βαλβιδοπλαστική. Σε αντίθεση με την αντικατάσταση βαλβίδας, αυτή η μέθοδος δεν απαιτεί μακροχρόνια χρήση φαρμάκων μετά την εγχείρηση.

Στα βρέφη και τα παιδιά, πραγματοποιείται βαλβιδοπλαστική με μπαλόνι. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός εισάγει ένα λεπτό σωλήνα με ένα μπαλόνι στην άκρη εντός του σώματος του παιδιού. Το μπαλόνι κατευθύνεται στην αορτική βαλβίδα όπου και φουσκώνει. Καθώς φουσκώνει, εκτείνει το άνοιγμα της βαλβίδας και βελτιώνει την αιματική ροή. Αυτός ο τύπος βαλβιδοπλαστικής συνήθως δεν πραγματοποιείται στους ενήλικες, λόγω της πιθανότητας η βαλβίδα να εμφανίσει στένωση ξανά στο μέλλον.

Πρόληψη

Πώς μπορούν να προληφθούν οι παθήσεις αορτικής βαλβίδας;

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης μιας πάθησης αορτικής βαλβίδας:

Αποφύγετε το ρευματικό πυρετό και την οστρακιά

Αν έχετε πονόλαιμο, καλό θα ήταν να σας εξετάσει ο γιατρός σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλείται από στρεπτόκοκκο. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που θα προκαλέσει βλάβη στην καρδιά.

Καλή στοματική υγιεινή

Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε καλά τα δόντια και τα ούλα σας. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες μιας λοίμωξης που, μέσω της αιματικής κυκλοφορίας, θα μπορούσε να προκαλέσει ενδοκαρδίτιδα.

Διατηρήστε την καρδιά σας υγιή

Αν έχετε υψηλή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να τις μειώσετε. Αυτές οι παθήσεις έχουν συνδεθεί στενά με προβλήματα στην αορτική βαλβίδα.