Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα προκαλεί πόνο στο κάτω μέρος της φτέρνας. Η πελματική λωρίδα είναι ένας παχύς σύνδεσμος που συνδέει την πτέρνα με το εμπρόσθιο μέρος του άκρου ποδός. Απορροφά τους κραδασμούς και υποστηρίζει την καμάρα του ποδιού, βοηθώντας στη βάδιση.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ένα από τα πιο κοινά ορθοπεδικά προβλήματα. Οι σύνδεσμοι της πελματικής λωρίδας υφίστανται ιδιαίτερη φθορά στην καθημερινή ζωή. Η υπερβολική πίεση στο άκρο ποδός μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ή ρήξη των συνδέσμων. Η πελματική λωρίδα υφίσταται φλεγμονή και η φλεγμονή αυτή προκαλεί πόνο και ακαμψία στη φτέρνα.

Η αιτία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας δεν έχει αποσαφηνιστεί. Μία μελέτη του 2003 ανέφερε ότι η πάθηση μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με την εκφύλιση παρά με τη φλεγμονή της πελματικής λωρίδας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

Το κύριο πρόβλημα όσων πάσχουν από πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ο πόνος στο κάτω μέρος της φτέρνας ή μερικές φορές στο μέσο του πέλματος. Η πάθηση συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα πόδι, ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και στα δύο.

Ο πόνος από την πελματιαία απονευρωσίτιδα αναπτύσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να είναι αμβλύς ή οξύς. Κάποια άτομα αισθάνονται μία αίσθηση καψίματος στο κάτω μέρος του άκρου ποδός που εκτείνεται προς τα έξω από τη φτέρνα.

Ο πόνος συνήθως είναι πιο έντονος το πρωί όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι ή όταν σηκώνεστε από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση. Το να ανεβείτε σκάλες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω της ακαμψίας της φτέρνας.

Ύστερα από παρατεταμένη δραστηριότητα, ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί λόγω του αυξημένου ερεθισμού ή της φλεγμονής. Τα άτομα με πελματιαία απονευρωσίτιδα συνήθως δεν αισθάνονται πόνο κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, αλλά όταν σταματούν.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

Οι δραστήριοι/ες άνδρες και γυναίκες μεταξύ 40 και 70 ετών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Η πάθηση επίσης είναι περισσότερο κοινή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες. Οι έγκυες γυναίκες συχνά παρουσιάζουν επεισόδια πελματιαίας απονευρωσίτιδας, κυρίως κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης.

Βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πελματιαίας απονευρωσίτιδας αν είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η. Και αυτό διότι αυξάνεται η πίεση στην πελματική λωρίδα, ιδιαίτερα αν το βάρος σας έχει αυξηθεί απότομα.

Αν είστε δρομέας μεγάλων αποστάσεων, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε προβλήματα στην πελματική λωρίδα. Ο κίνδυνος αυξάνεται αν έχετε μία εργασία που περιλαμβάνει πολύωρη ορθοστασία, όπως σε γραμμή εργοστασιακής παραγωγής ή σέρβις σε εστιατόριο ή καφετέρια.

Αν έχετε δομικά προβλήματα στο άκρο ποδός, όπως πολύ υψηλή καμάρα ή πλατυποδία, μπορεί να εμφανίσετε πελματιαία απονευρωσίτιδα. Σφιχτοί αχίλλειοι τένοντες (τένοντες που συνδέουν τους μύες της γάμπας στο οστό της πτέρνας) μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πόνο της πελματικής λωρίδας. Τα παπούτσια με μαλάκες σόλες και μειωμένη στήριξη της καμάρας δύνανται να προκαλέσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η πάθηση τυπικά δεν είναι το αποτέλεσμα οστικών ακάνθων στη φτέρνα. Οι γιατροί παλαιότερα πίστευαν ότι οι οστικές άκανθες στη φτέρνα προκαλούν τον πόνο στα άτομα με πελματιαία απονευρωσίτιδα, ωστόσο αποδείχθηκε πως αυτό δεν ισχύει.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση για τον έλεγχο ευαισθησίας στο άκρο ποδός και την ακριβή θέση του πόνου, ώστε να βεβαιωθεί ότι ο πόνος δεν απορρέει από κάποιο άλλο ορθοπεδικό πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα σας ζητήσει να έχετε το άκρο ποδός σε θέση flex ενώ θα πιέζει την πελματική λωρίδα για να διαπιστώσει αν ο πόνος επιδεινώνεται στη θέση flex και βελτιώνεται στη θέση point των δακτύλων. Επίσης, θα παρατηρήσει αν έχετε ήπια ερυθρότητα ή διόγκωση.

Ο γιατρός θα αξιολογήσει τη δύναμη των μυών και την υγεία των νεύρων ελέγχοντας:

  • Τα αντανακλαστικά
  • Το μυϊκό τόνο
  • Την αίσθηση που έχει όταν σας πιέζει το πόδι
  • Το συντονισμό
  • Την ισορροπία

Μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ ή μία μαγνητική τομογραφία μπορεί να κριθεί απαραίτητη για να εντοπιστεί αν κάποια άλλη αιτία που προκαλεί τον πόνο στη φτέρνα, όπως κάταγμα οστού.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Κατ’ οίκον θεραπείες, όπως ξεκούραση, εφαρμογή πάγου και χρήση νάρθηκα και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, είναι συχνά οι πρώτοι τρόποι αντιμετώπισης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Εάν αυτές οι θεραπείες δεν ανακουφίζουν τον πόνο, μία ένεση κορτικοστεροειδών απευθείας στο πρόβλημα της βλάβης του συνδέσμου μπορεί να βοηθήσει. Ο γιατρός θα το πραγματοποιήσει αυτό στο ιατρείο του.

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μία συσκευή υπερηχογραφήματος για να καθορίσει το καλύτερο μέρος για την ένεση. Θα εφαρμόσει κορτικοστεροειδή στο δέρμα γύρω από την πτέρνα ή την καμάρα του ποδιού και στη συνέχεια θα εφαρμόσει ανώδυνο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε το στεροειδές να περάσει μέσα από το δέρμα τους εντός του μυός.

Η φυσικοθεραπεία είναι το σημείο κλειδί για την πελματιαία απονευρωσίτιδα. Θα σας βοηθήσει να εκτείνετε την πελματική λωρίδα και τους αχίλλειους τένοντες. Ένας φυσικοθεραπευτής θα σας δείξει ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών του κατώτερου μέρους του ποδιού, τη σταθεροποίηση της βάδισης και την εφαρμογή μικρότερης πίεσης στην πελματική λωρίδα.

Εάν ο πόνος συνεχίζεται και άλλες μέθοδοι δεν είναι αποτελεσματικές, ο γιατρός θα σας προτείνει εξωσωματική θεραπεία με κρουστικά κύματα. Σε αυτή τη θεραπεία, ηχητικά κύματα «βομβαρδίζουν» την πτέρνα σας για τη διέγερση της επούλωσης του συνδέσμου. Παρενέργειες της συγκεκριμένης θεραπείας μπορεί να είναι οι εξής:

  • Μώλωπες
  • Οίδημα
  • Πόνος
  • Μούδιασμα

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα δεν έχει δεχθεί να είναι πάντοτε αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Εάν οι κατ’ οίκον ή οι ιατρικές θεραπείες δεν βελτιώσουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα, το επόμενο βήμα είναι μία χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική επέμβαση για την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο δραστική θεραπεία. Συνήθως, πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις όπου ο πόνος είναι έντονος ή διαρκεί περισσότερο από 6 έως 12 μήνες.

Στην απελευθέρωση της πελματικής λωρίδας, ο χειρουργός αποσυνδέει μερικώς την πελματική λωρίδα από το οστό της φτέρνας. Αυτό μειώνει μεν την τάση, αλλά εξασθενεί την καμάρα του ποδιού και μπορεί να χαθεί η πλήρης λειτουργία του άκρου ποδός.

Εάν δυσκολεύεστε να φέρετε το πόδι σας σε θέση flex, ακόμη και μετά από πραγματοποίηση διατάσεων καθημερινά, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει γαστροκνημία (αυξητική στις γάμπες). Αυτή η χειρουργική επέμβαση μακραίνει το μυ της γάμπας για να αυξηθεί το εύρος κίνησης του αστραγάλου και να απελευθερωθεί η πίεση που ασκείται στην πελματική λωρίδα.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και νευρική βλάβη, επομένως θα πρέπει να θεωρείται η τελευταία θεραπευτική επιλογή.

Κατ’ οίκον θεραπείες για την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η μείωση του πόνου και του ερεθισμού ή της φλεγμονής στο σύνδεσμο της πελματικής λωρίδας είναι ένα σημαντικό τμήμα της θεραπείας, αλλά δεν διευθετεί την υποκείμενη βλάβη στο σύνδεσμο.

Κατ’ οίκον θεραπείες

Η αρχική κατ’ οίκον θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση και εφαρμογή πάγου για 15 με 20 λεπτά τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα για τη μείωση του οιδήματος.

Μπορείτε να μειώσετε ή να αλλάξετε τη ρουτίνα άθλησης. Η χρήση υποστηρικτικών βοηθημάτων στα παπούτσια, η αντικατάσταση παλαιών αθλητικών παπουτσιών και οι καθημερινές διατάσεις θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο στο σύνδεσμο.

Νάρθηκες και υποστηρικτικές συσκευές

Οι νάρθηκες νύχτας μία είναι μία άλλη θεραπεία που μπορεί να εκτείνει τη γάμπα και την καμάρα του ποδιού. Οι νάρθηκες νύχτας είναι μία συσκευή που κρατά το πόδι σε flex θέση και επιμηκύνει την πελματική λωρίδα και τον αχίλλειο τένοντα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τον πόνο και την ακαμψία το πρωί.

Ειδικά ορθωτικά πέλματα, ή υποστηρικτικά της καμάρας, για τα παπούτσια θα ανακουφίσουν μέρος του πόνου κατανέμοντας την πίεση σε όλο το άκρο ποδός και αποτρέποντας περαιτέρω βλάβη στην πελματική λωρίδα.

Ένας νάρθηκας-μπότα ποδοκνημικής μπορεί να ακινητοποιήσει ολόκληρο το άκρο ποδός μειώνοντας την τάση για όσο διάστημα η πελματική λωρίδα επουλώνεται. Μπορείτε να αφαιρέσετε το νάρθηκα, ο οποίος μοιάζει με μία μπότα του σκι, για να κάνετε μπάνιο.

Ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες για κατ’ οίκον θεραπείες συχνά επαρκεί για να αντιμετωπίσετε την πελματιαία απονευρωσίτιδα δίχως ιατρική φροντίδα.

Ασκήσεις

Ποιες ασκήσεις είναι κατάλληλες για την πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Ήπιες ασκήσεις έκτασης μπορούν να ανακουφίσουν ακόμη και να αποτρέψουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα. Η έκταση των γαμπών και της πελματικής λωρίδας βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και τη μείωση του πόνου στην φτέρνα.

Είναι σημαντικό να απέχετε από ορισμένες σωματικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, ώστε να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στην πελματική λωρίδα να επουλωθεί. Το κολύμπι και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες χαμηλής έντασης θα σας βοηθήσουν να αθλείστε χωρίς να επιδεινώνετε τον πόνο στη φτέρνα. Όταν ξεκινήσετε πάλι το τρέξιμο, θα πρέπει να ξεκινήσετε αργά.

Σταματήστε την άσκηση και κάντε διατάσεις για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση του γόνου. Είμαστε οι διατάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται και πριν την έναρξη της άθλησης.

Οι διατάσεις για την πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μερικά κοινά αντικείμενα όπως μία καρέκλα ή ένα παγωμένο μπουκάλι νερό.

Αιθέρια έλαια

Αιθέρια έλαια για την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Υπάρχει ελάχιστη έρευνα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας με αιθέρια έλαια. Κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι η χρήση αιθέριων ελαίων μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή σε συγκεκριμένες παθήσεις. Αυτά τα έλαια περιλαμβάνουν:

  • Αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • Αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου
  • Έλαιο ευκαλύπτου
  • Αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου

Θα πρέπει να διαλύσετε το αιθέριο έλαιο με κάποιο άλλο έλαιο, όπως έλαιο καρύδας, πριν το χρησιμοποιήσετε για μασάζ. Μπορείτε επίσης να εισπνεύσετε τους ατμούς αναμιγνύοντας το αιθέριο έλαιο με νερό που βράζει.

Εφόσον δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η πελματιαία απονευρωσίτιδα περιλαμβάνει ερεθισμό ή φλεγμονή, η χρήση των αιθέριων ελαίων μπορεί να μην βοηθήσει. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε αυτά τα έλαια σωστά, γενικά δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος βλάβης από τη δοκιμή τους.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Φορέστε παπούτσια με καλή υποστήριξη της καμάρας και αντικαταστήστε τα παλιά σας αθλητικά παπούτσια. Αν είστε δρομέας, περίπου τα 400 με 500 μίλια είναι το όριο για κάθε ζευγάρι παπουτσιών προτού αγοράσετε καινούργια.

Εντάξτε ασκήσεις χαμηλής έντασης στη ρουτίνα της άθλησής σας, όπως κολύμπι ή ποδήλατο. Αποφύγετε την υπέρχρηση της πελματικής λωρίδας με συχνό τρέξιμο. Πριν την άσκηση, κάντε διατάσεις για τις γάμπες, τον αχίλλειο τένοντα και την πελματική λωρίδα.

Προσπαθήστε να παραμείνετε σε ένα υγιές βάρος. Αν είστε υπέρβαρος/η, προσπαθήστε να χάσετε βάρος για να μειώσετε την πίεση που δέχεται η πελματική λωρίδα.

Ανάρρωση

Αναρρώνοντας από πελματιαία απονευρωσίτιδα

Για τα περισσότερα άτομα, η πελματιαία απονευρωσίτιδα βελτιώνεται μέσα σε λίγους μήνες κατ’ οίκον θεραπειών. Οι θεραπείες αυτές περιλαμβάνουν ξεκούραση, εφαρμογή πάγου και διατάσεις.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην ανάκαμψη της πελματικής λωρίδας σταθεροποιώντας το άκρο ποδός με ταινίες κινησιολογίας. Αυτές περιορίζουν την κίνηση του συνδέσμου. Μία μελέτη επισκόπησης του 2015 πρότεινε ότι η χρήση ταινιών κινησιολογίας στο άκρο ποδός προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.

Μπορεί στην αρχή να χρειαστείτε λίγη εξάσκηση, αλλά θα είστε σε θέση να δέσετε μόνοι σας το πόδι σας με ταινίες κινησιολογίας και να βοηθήσετε στη διαδικασία της ανάρρωσης.

Άκανθα πτέρνας

Πελματιαία απονευρωσίτιδα VS άκανθα πτέρνας

Μία άκανθα φτέρνας είναι ένα οστικό εξόγκωμα που σχηματίζεται στο οστό της πτέρνας στο άκρο ποδός. Όπως και η πελματιαία απονευρωσίτιδα, μπορεί να αναπτυχθεί από μακροχρόνια πίεση στα πόδια. Ένας ορθοπεδικός χειρούργος ή ένας ποδίατρος θα διαγνώσει άκανθα πτέρνας με μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ.

Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι ο πόνος του άκρου ποδός προκαλείται από άκανθα πτέρνας, αλλά συνήθως αυτό δεν ισχύει. Πολλές φορές, η άκανθες πτέρνας δεν προκαλούν συμπτώματα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ορθοπεδικών Χειρουργών, 1 στα 10 άτομα έχει άκανθα πτέρνας, αλλά μόνο 1 στα 20 άτομα βιώνει πόνο.

Αντιθέτως, η Κλινική Cleveland αναφέρει ότι 50% των ατόμων με άκανθα πτέρνας βιώνουν πόνο εξαιτίας αυτής.

Οι άκανθες πτέρνας έχουν παρόμοιες αιτίες με την πελματιαία απονευρωσίτιδα όπως:

  • Μη υποστηρικτικά ή φθαρμένα παπούτσια
  • Παχυσαρκία
  • Αρθρίτιδα
  • Περπάτημα με λανθασμένο ή μη φυσικό βάδισμα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα επίσης αυξάνει τις πιθανότητες σχηματισμού άκανθας στη φτέρνα. Παρόλο που οι άκανθες στη φτέρνα δεν επουλώνονται χωρίς χειρουργική επέμβαση, τυπικά δεν προκαλούν πόνο ή άλλα συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα, η χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν κρίνεται απαραίτητη.

Μπορείτε να αντιμετωπίστε τις άκανθες πτέρνας περίπου με παρόμοιο τρόπο όπως αντιμετωπίζεται και η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Ξεκουραστείτε και χρησιμοποιείστε πάγο, παυσίπονα και υποστηρικτικά βοηθήματα της καμάρας για τη μείωση των συμπτωμάτων.

Παιδιά

Πελματιαία απονευρωσίτιδα στα παιδιά

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, μπορεί να αναπτύξουν πελματιαία απονευρωσίτιδα από υπέρχρηση του συνδέσμου ή από τη χρήση φθαρμένων ή μη υποστηρικτικών παπουτσιών. Επειδή η πάθηση μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό για την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Τοποθετήστε πάγο στη φτέρνα του παιδιού σας για να μειώσετε οποιοδήποτε ερεθισμό ή φλεγμονή. Το μασάζ στην περιοχή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση. Το παιδί θα πρέπει να ξεκουράζεται και να αποφεύγει το τρέξιμο, τα άλματα και την όρθια στάση για μεγάλες χρονικές περιόδους, ώστε το πόδι να επουλωθεί.

Όταν επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, θα πρέπει να του υπενθυμίζετε να κάνει προθέρμανση και διατάσεις πριν οποιαδήποτε σωματική άσκηση για να μην επανεμφανιστεί το πρόβλημα. Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε ότι τα παπούτσια που φορά τού ταιριάζουν κατάλληλα και υποστηρίζουν σωστά το πόδι.

Ο πόνος στη φτέρνα του παιδιού μπορεί επίσης να προκαλείται και από κάποια άλλη πάθηση, όπως τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα ή κάταγμα.

Διατροφή

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Περισσότερη έρευνα κρίνεται απαραίτητη όσον αφορά στο ρόλο της διατροφής στη βελτίωση ή την πρόληψη της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Ωστόσο, η λήψη των παρακάτω συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση και την επούλωση των ιστών:

  • Βιταμίνη C
  • Ψευδάργυρος
  • Γλυκοζαμίνη
  • Βρομελαϊνη
  • Ιχθυέλαιο

Το καλύτερο είναι να λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από μία ισορροπημένη διατροφή και όχι από συμπληρώματα. Αν επιλέξετε να πάρετε συμπληρώματα, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Εάν το αυξημένο βάρος σας προκάλεσε την πελματιαία απονευρωσίτιδα, μία ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και θα ανακουφίσει τον πόνο στη φτέρνα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

Μπορείτε να αναπτύξετε χρόνιο πόνο στη φτέρνα αν αγνοήσετε την πάθηση. Αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που βαδίζετε και θα προκαλέσει τραυματισμό:

  • Στα πόδια
  • Στα γόνατα
  • Στα ισχία
  • Στη μέση

Οι ενέσεις στεροειδών και ορισμένες άλλες θεραπείες μπορούν να εξασθενήσουν το σύνδεσμο της πελματικής λωρίδας, προκαλώντας πιθανώς ρήξη αυτού.

Η χειρουργική επέμβαση φέρει τους κινδύνους της αιμορραγίας, της λοίμωξης και των αντιδράσεων στην αναισθησία. Η αποκόλληση της πελματικής λωρίδας επίσης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο άκρο ποδός και νευρική βλάβη. Η γαστροκνημία μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρική βλάβη.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

Τα περισσότερα άτομα δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση του πόνου από πελματιαία απονευρωσίτιδα. Αντιθέτως, η πάθηση βελτιώνεται μέσω φυσικοθεραπείας, κατ’ οίκον θεραπειών και ιατρικών θεραπειών. Όμως, η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί από αρκετούς μήνες έως και δύο χρόνια ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας.

+ 16 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. 6 reasons you shouldn’t assume foot pain is a heel spur. (2015). health.clevelandclinic.org/6-reasons-you-shouldnt-assume-foot-pain-is-a-heel-spur/

2. Ayan M, et al. (2013). Investigating the effect of aromatherapy in patients with renal colic. DOI: 10.1089/acm.2011.0941

3. Boukhatem MN, et al. (2014). Lemon grass (cymbopogon citratus) essential oil as a potent anti-inflammatory and antifungal drugs. DOI: 10.3402/ljm.v9.25431

4. Da Silva GL, et al. (2015). Antioxidant, analgesic and anti-inflammatory effects of lavender essential oil. DOI: 10.1590/0001-3765201520150056

5. Donley BG, et al. (2007). The efficacy of oral nonsteroidal anti-inflammatory medication (NSAID) in the treatment of plantar fasciitis: A randomized, prospective, placebo-controlled study. 10.3113/FAI.2007.0004

6. Jun YS, et al. (2013). Effect of eucalyptus oil inhalation on pain and inflammatory responses after total knee replacement: A randomized clinical trial. DOI: 10.1155/2013/502727

7. Kadakia AR. (n.d.). Plantar fasciitis and bone spurs. orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00149

8. Laskowski ER. (2019). Heel spurs: Do they always cause pain? mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-spurs/expert-answers/heel-spurs/faq-20057821

9. Lemont H, et al. (2003). Plantar fasciitis: A degenerative process (fasciosis) without inflammation. DOI: 10.7547/87507315-93-3-234

10. Lim AT, et al. (2016). Management of plantar fasciitis in the outpatient setting. DOI: 10.11622/smedj.2016069

11. Mayo Clinic Staff. (2018). Plantar fasciitis. mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-fasciitis/basics/definition/con-20025664

12. Podolsky R, et al. (2015). Taping for plantar fasciitis. DOI: 10.3233/BMR-140485

13. Roxas M. (2005). Plantar fasciitis: Diagnosis and therapeutic considerations. altmedrev.com/archive/publications/10/2/83.pdf

14. Schwartz EN. (2014). Plantar fasciitis: A concise review. DOI: 10.7812/TPP/13-113

15. Tahririan MA, et al. (2012). Plantar fasciitis. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3687890/

16. Vu CT, et al. (2013). Pregnancy and the working interventional radiologist. DOI: 10.1055/s-0033-1359735