Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Τι είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος;

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) συμβαίνει όταν η συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων προκαλεί στένωση. Συνήθως επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία επίσης είναι επιρρεπής σε υψηλή χοληστερόλη και καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, περίπου 1 στα 3 άτομα με διαβήτη άνω των 50 ετών έχουν περιφερική αρτηριακή νόσο. Οι γιατροί περισσότερο συχνά διαγιγνώσκουν την πάθηση όταν προκαλεί προβλήματα στα πόδια ή τα άκρα ποδός.

Εφόσον η συσσώρευση και η στένωση των αρτηριών συμβαίνει σε όλες τις αρτηρίες του σώματος, τα άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού. Αν υποπτεύεστε περιφερική αρτηριακή νόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας και να προστατεύσετε την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου;

Η περιφερική αρτηριακή νόσος επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς, αναφέρει το Εθνικό Ίδρυμα για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα των ΗΠΑ. Όμως, δεν την παρατηρούν όλοι. Πολλοί γιατροί και ασθενείς αγνοούν τις ήπιες ενδείξεις της πάθησης.

Πιθανά συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου περιλαμβάνουν:

Μερικές φορές τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου είναι τόσο ήπια ώστε δεν υποπτεύεστε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να θεωρήσετε τον πόνο στο πόδι από περιφερική αρτηριακή νόσο ως ένδειξη γήρανσης και τίποτα περισσότερο. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείτε το σώμα σας και να λαμβάνετε σοβαρά πιθανά συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου. Η έγκαιρη θεραπεία είναι κρίσιμη για την προστασία του αγγειακού συστήματος.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της περιφερικής αρτηριακής νόσου;

Αν έχετε περιφερική αρτηριακή νόσο, πλάκα συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και περιορίζει τη ροή αίματος και οξυγόνου στα πόδια και τα άκρα ποδός. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κάτω μέρος των ποδιών όταν περπατάτε. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει μούδιασμα, αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή αίσθηση κρύου ακόμη και όταν ξεκουράζεστε.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της περιφερικής αρτηριακής νόσου;

Ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου. Επιπλέον μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εάν:

  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών
  • Έχετε υπέρταση
  • Έχετε υψηλή χοληστερόλη
  • Έχετε πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό
  • Είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η
  • Δεν είστε σωματικά δραστήριος/α
  • Καπνίζετε
  • Είστε άνω των 50 ετών

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου. Αν έχετε αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου, ο γιατρός θα σας εξετάσει και θα σας προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή άλλα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η περιφερική αρτηριακή νόσος;

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει το σφυροβραχιόνιο δείκτη για τη διάγνωση της περιφερικής αρτηριακής νόσου, ο οποίος συγκρίνει την πίεση του αίματος στο χέρι και τον αστράγαλο. Εάν η πίεση στον αστράγαλο είναι χαμηλότερη από την πίεση στο χέρι, μπορεί να έχετε περιφερική αρτηριακή νόσο. Εάν ο γιατρός δεν μπορεί να πραγματοποιήσει σαφή διάγνωση μόνο με τη μέτρηση της πίεσης, θα σας προτείνει άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα Doppler.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η περιφερική αρτηριακή νόσος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την περιφερική αρτηριακή νόσο μέσω ενός συνδυασμού φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγών του τρόπου ζωής. Αυτό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματά σας και τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει τα ακόλουθα:

  • Τερματίστε το κάπνισμα, εάν καπνίζετε.
  • Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή για να διαχειριστείτε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και το βάρος σας.
  • Περιορίστε τη χοληστερόλη, τα κορεσμένα λιπαρά και το νάτριο στη διατροφή σας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.
  • Ακολουθήστε ένα ήπιο πρόγραμμα άθλησης στο οποίο θα πρέπει να ξεκουράζεστε όταν αισθάνεστε πόνο στα πόδια. Οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα, περίπου 30 λεπτά τη φορά.
  • Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και λάβετε τα φάρμακά σας με βάση τις οδηγίες συνταγογράφησης.
  • Λάβετε οποιαδήποτε άλλα φάρμακα, όπως αυτά για το διαβήτη ή τη χοληστερόλη, με βάση τις οδηγίες συνταγογράφησης.
  • Λάβετε αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα ή ασπιρίνη για την αραίωση του αίματος που θα βοηθήσει την αιματική ροή μέσω στενών αρτηριών.

Σε σοβαρές περιπτώσεις περιφερικής αρτηριακής νόσου, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση. Η αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή το αρτηριακό bypass θα βοηθήσουν στη διάνοιξη ή την ανακατεύθυνση των στενών αιμοφόρων αγγείων.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο;

Αν έχετε περιφερική αρτηριακή νόσο, οι πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού είναι αυξημένες. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association, η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι «ένας ισχυρός δείκτης πρόβλεψης εμφράγματος, εγκεφαλικού και θανάτου λόγω αγγειακών αιτιών». Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Ακολουθείστε τις οδηγίες και το θεραπευτικό πλάνο του γιατρού σας για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η περιφερική αρτηριακή νόσος;

Εάν βρίσκεστε σε κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου και καπνίζετε, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως το κάπνισμα. Το κάπνισμα προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εξώθηση του αίματος μέσω της καρδιάς στο υπόλοιπο σώμα, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα.

Είναι επίσης σημαντικό:

  • Να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή
  • Να ασκείστε τακτικά
  • Να διατηρείτε υγιές βάρος
  • Να ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση και να λαμβάνετε θεραπεία όταν χρειάζεται
  • Να ακολουθείτε το θεραπευτικό πλάνο του γιατρού σας για το διαβήτη ή άλλες παθήσεις

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Gey, D. C., Lesho, E. P., & Manngold, J. (2004, February 1). Management of peripheral arterial disease. American Family Physician, 69(3), 525–532 aafp.org/afp/2004/0201/p525.html

2. Hankey, G. J., Norman, P. E., & Eikelboom, J. W. (2006, February 1). Medical treatment of peripheral arterial disease. Journal of the American Medical Association, 295(5), 547–553 jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=202271

3. McDermott, M. M., Greenland, P., Liu, K., Guralnik, J. M., Criqui, M. H., Dolan, N. C., . . . Martin, G. J. (2001, October 3) Leg symptoms in peripheral arterial disease: Associated clinical characteristics and functional impairment [Abstract]. Journal of the American Medical Association, 286(13), 1599–1606 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11585483

4. Peripheral arterial disease (PAD). (2014, September 24) diabetes.org/living-with-diabetes/complications/heart-disease/peripheral-arterial-disease.html

5. Who is at risk for peripheral artery disease? (2015, November 16) nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/pad/atrisk