Δερματολογικές παθήσεις

Περιονυχικά κονδυλώματα

Τι είναι τα περιονυχικά κονδυλώματα;

Τα περιονυχικά κονδυλώματα σχηματίζονται γύρω από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Αρχικά είναι μικρά, στο μέγεθος κεφαλής καρφίτσας, και αργά αναπτύσσονται σε τραχιές μάζες που ομοιάζουν με κουνουπίδι. Τελικά εξαπλώνονται σε συσσωματώματα.

Τα περιονυχικά κονδυλώματα επηρεάζουν περισσότερο συχνά παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ιδιαίτερα όσους τρώνε τα νύχια τους. Αυτά τα κονδυλώματα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αλλά βοηθά η έναρξη της θεραπείας αμέσως μόλις εντοπιστεί το πρόβλημα.

Όπως όλα τα κονδυλώματα, έτσι και τα περιονυχικά κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των περιονυχικών κονδυλωμάτων;

Τα περιονυχικά κονδυλώματα δεν είναι επώδυνα όταν είναι μικρά. Αλλά μπορούν να γίνουν επώδυνα όταν μεγαλώσουν σε μέγεθος. Επίσης μπορούν να διακόψουν την τακτική ανάπτυξη του όνυχα και να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα γύρω από το νύχι. Τα νύχια και τα επωνύχια μπορεί να υποστούν παραμόρφωση από τα περιονυχικά κονδυλώματα.

Αίτια

Τι προκαλεί τα περιονυχικά κονδυλώματα;

Τα περιονυχικά κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό HPV και συγκεκριμένα από τα στελέχη:

 • 1
 • 2
 • 4
 • 5
 • 7
 • 27
 • 57

Ο HPV μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω μιας εκδοράς ή ασυνέχειας του δέρματος. Για αυτό βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο περιονυχικών κονδυλωμάτων αν τρώτε τα νύχια σας είτε τα επωνύχια.

Επιπλέον, έχετε αυξημένες πιθανότητες αν έχετε συχνά τα χέρια σας σε νερό. Για παράδειγμα, αν πλένετε πιάτα σε ένα εστιατόριο, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του εν λόγω τύπου κονδυλωμάτων.

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επίσης έχουν μεγάλες πιθανότητες εκδήλωσης κονδυλωμάτων και, αν εμφανίσουν κονδυλώματα, αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν.

Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο περιονυχικών κονδυλωμάτων.

Ο ιός HPV είναι πολύ μεταδοτικός. Εσείς ή το παιδί σας μπορείτε να μολυνθείτε αγγίζοντας ένα κονδύλωμα ή μέσω κοινής χρήσης:

 • Πετσετών
 • Παιχνιδιών
 • Άλλων προσωπικών αντικειμένων που χρησιμοποιούνται από το άτομο που φέρει περιονυχικό κονδύλωμα

Ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μία επιφάνεια και να μεταδοθεί σε αυτόν που την αγγίζει. Επιπλέον, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, επομένως η σωστή υγιεινή και το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας αν έχετε περιονυχικά κονδυλώματα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται τα περιονυχικά κονδυλώματα;

Αν υποπτεύεστε ότι εσείς ή το παιδί σας έχει περιονυχικά κονδυλώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας. Αν το κονδύλωμα εξαπλωθεί κάτω από το νύχι στην κοίτη του νυχιού, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη και να οδηγήσει σε μυκητιασική λοίμωξη.

Δεν υπάρχει ίαση για τα κονδυλώματα. Η θεραπεία εστιάζεται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων και των επαρμάτων. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές δυνατότητες και συνδυασμοί, όμως δεν υπάρχουν σαφείς θεραπευτικές οδηγίες.

Τα περιονυχικά κονδυλώματα γενικά θεωρούνται δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Μπορεί να επανεμφανιστούν και να εξαπλωθούν περαιτέρω ακόμη και μετά τη θεραπεία.

Πιθανές θεραπείες για τα περιονυχικά κονδυλώματα είναι οι εξής:

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ έχει μελετηθεί ως θεραπεία για τα κονδυλώματα περισσότερο από ό, τι οι υπόλοιπες θεραπείες. Μία μελέτη επισκόπησης του 2011 της ιατρικής βιβλιογραφίας βρήκε το σαλικυλικό οξύ είναι η θεραπεία με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Το σαλικυλικό οξύ δρα αργά και απαιτεί συχνές θεραπείες για έως και δώδεκα εβδομάδες. Ο ρόλος του είναι να καταστρέφουν το πάσχον δέρμα. Ως αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό.

Το σαλικυλικό οξύ είναι διαθέσιμο χωρίς ιατρική συνταγή, άλλα το βέλτιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τη χρήση του.

Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία αναφέρεται στη θεραπεία όπου ο γιατρός χρησιμοποιεί υγρό άζωτο για να παγώσει τα κονδυλώματα. Χρειάζονται λιγότερες θεραπείες από το σαλικυλικό οξύ, συνήθως τρεις με τέσσερις συνεδρίες.

Ο βαθμός επιτυχίας για το σαλικυλικό οξύ και την κρυοθεραπεία είναι περίπου ο ίδιος, με αναφερόμενη επιτυχία στο 50-70% των περιπτώσεων. Η κρυοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με το σαλικυλικό οξύ. Στις παρενέργειες συγκαταλέγονται οι φυσαλίδες και ο αποχρωματισμός του δέρματος.

Ενέσεις αντίγονου

Οι ενέσεις αντιγόνων της παρωτίτιδας ή του μύκητα Candida εντός του κονδυλώματος έχει αναφερθεί πως είναι αποτελεσματική. Τα αντιγόνα προκαλούν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα κονδυλώματα.

Πριν τη χρήση της θεραπείας, ο γιατρός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι θα εμφανίσετε ανοσολογική απόκριση στο δερματικό αντίγονο. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν κνησμό και αίσθηση καύσου.

Επιπλέον θεραπείες

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν laser διοξειδίου του άνθρακα, θεραπεία με laser και συνδυασμό θεραπεία με τοπικά φάρμακα. Όλα αυτά έχουν αναφερθεί πως είχαν επιτυχία σε κάποια άτομα.

Μία μελέτη επισκόπησης του 2006 όλων των θεραπειών για τα κονδυλώματα κατέληξε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί η βέλτιστη θεραπεία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η πιο υποσχόμενη έρευνα είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων αντιϊικών θεραπειών για τον HPV.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές των περιονυχικών κονδυλωμάτων;

Τα περιονυχικά κονδυλώματα μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη και παραμόρφωση στα νύχια και την κοίτη των νυχιών. Τα κονδυλώματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μία λοίμωξη μαλακών ιστών που ονομάζεται παρωνυχία.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση των περιονυχικών κονδυλωμάτων;

Τα περιονυχικά κονδυλώματα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν λόγω της θέσης τους. Επιπλέον έχουν υψηλό ρυθμό επανεμφάνισης ανεξάρτητα με τη θεραπεία που χρησιμοποιείται.

Γενικά, μπορείτε να αναμένετε αποτελέσματα από τη θεραπεία μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες. Ακόμη και χωρίς θεραπεία, περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων όλων των τύπων δερματικών κονδυλωμάτων αναφέρεται ότι εξαφανίζονται από μόνα τους μέσα σε ένα χρόνο και τα δύο τρίτα των περιπτώσεων υποχωρούν μέσα σε περίπου δύο χρόνια.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η εξάπλωση των περιονυχικών κονδυλωμάτων;

Η άμυνα πρώτης γραμμής έναντι της εξάπλωσης των κονδυλωμάτων είναι η σωστή υγιεινή.

Τα κονδυλώματα είναι πολύ μεταδοτικά και ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και όταν αυτά έχουν αντιμετωπιστεί. Εάν το παιδί σας έχει περιονυχικά κονδυλώματα ή βρίσκεται με άλλα παιδιά που έχουν, θα πρέπει να φροντίσετε να κατανοήσει απόλυτα πώς εξαπλώνονται τα κονδυλώματα.

Για την πρόληψη της εξάπλωσης των κονδυλωμάτων:

 • Πλένετε τα χέρια σας συχνά.
 • Μην τρώτε ή δαγκώνετε τα νύχια σας και μην πειράζετε τα επωνύχια.
 • Φορέστε προστατευτικά γάντια αν πρόκειται να έχετε τα χέρια σας στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Απολυμάνετε τον εξοπλισμό του μανικιούρ κάθε φορά που τον χρησιμοποιείτε.
 • Μη μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, όπως πετσέτες και νυχοκόπτες.
 • Μην αγγίζετε τα κονδυλώματα, τον εξοπλισμό ή τα παιχνίδια που τα άτομα με κονδυλώματα χρησιμοποιούν.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την πρόληψη μόλυνσης από κονδυλώματα σε κέντρα περιποίησης νυχιών:

 • Μην ξυρίζετε τα πόδια σας πριν το πεντικιούρ. Το ξύρισμα μπορεί να προκαλέσει ασυνέχειες του δέρματος και να δημιουργήσει είσοδο για ιούς.
 • Εάν η τεχνίτρια νυχιών χρησιμοποιεί ελαφρόπετρα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι καινούργια ή να φέρετε τη δική σας.
 • Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους και να αλλάζουν γάντια μεταξύ των πελατών.
 • Μη διστάσετε να ρωτήσετε πώς αποστειρώνονται τα εργαλεία. Τα εργαλεία θα πρέπει να εμβαπτίζονται σε απολυμαντικό για 10 λεπτά μεταξύ των πελατών.
 • Τα εργαλεία μιας χρήσης θα πρέπει να απορρίπτονται μεταξύ των πελατών.

Η καλή υγιεινή βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κονδυλωμάτων, επομένως θα πρέπει να μιλήσετε αν πιστεύετε ότι κάποιος σάς θέτει σε κίνδυνο.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Lipke MM. (2006). An armamentarium of wart treatments. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1764803

2. Marjid I, et al. (2013). Immunotherapy with intralesional Candida Albicans antigen in resistant or recurrent warts: A study. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3778775

3. Mulhem E, et al. (2011). Treatment of nongenital cutaneous warts. aafp.org/afp/2011/0801/p288.html

4. Patidar S. (2008). Combination treatment of periungual warts. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840890

5. Riddel C, et al. (2011). Ungual and periungual human papillomavirus-associated squamous cell carcinoma: A review. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(10)00362-2/fulltext

6. Soni P, et al. (2011). Efficacy of intralesional bleomycin in palmo-plantar and periungual warts. jcasonline.com/article.asp?issn=0974-2077;year=2011;volume=4;issue=3;spage=188;epage=191;aulast=Soni

7. Sterling JC, et al. (2014). British Association of Dermatologists' guidelines for the management of cutaneous warts 2014. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjd.13310