Παθολογικά

Πλατυποδία

Τι είναι η πλατυποδία;

Αν έχετε πλατυποδία (pes planus), δεν έχετε την φυσιολογική ποδική καμάρα όταν στέκεστε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.

Η πλατυποδία είναι φυσιολογική σε βρέφη και συνήθως εξαφανίζεται μεταξύ δύο και τριών ετών, καθώς οι σύνδεσμοι και οι τένοντες στα πόδια και τα άκρα ποδών σφίγγουν. Σπάνια η πλατυποδία σε ένα παιδί είναι σοβαρή, αλλά μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ενήλικη ζωή.

Η Εθνική Αξιολόγηση της Υγείας των Ποδιών του 2012 των ΗΠΑ έδειξε ότι 8% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες άνω των 21 ετών έχουν πλατυποδία. Ένα άλλο 4% έχει πτώση της καμάρας.

Σε μερικές περιπτώσεις, η πλατυποδία προκαλείται από τραυματισμούς ή ασθένειες, δημιουργώντας προβλήματα στη βάδιση, το τρέξιμο και την όρθια στάση για ώρες.

Ποιοι είναι οι τύποι πλατυποδίας;

Ευέλικτη πλατυποδία

Η ευέλικτη πλατυποδία είναι ο πιο κοινός τύπος. Οι καμάρες στα πέλματά σας εμφανίζονται μόνο όταν τα ανασηκώνετε από το έδαφος, και τα πέλματα αγγίζουν πλήρως το έδαφος όταν τοποθετείτε κάτω τα πόδια σας.

Αυτός ο τύπος ξεκίνα στην παιδική ηλικία και συνήθως δεν προκαλεί πόνο.

Σφιχτός αχίλλειος τένοντας

Ο αχίλλειος τένοντας συνδέει το οστό της πτέρνας με το μυ της γάμπας. Αν είναι πολύ σφιχτός, μπορεί να βιώσετε πόνο όταν περπατάτε ή τρέχετε. Αυτή η πάθηση αναγκάζει την πτέρνα να ανασηκώνετε πρόωρα κατά τη βάδιση ή το τρέξιμο.

Δυσλειτουργία του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα

Αυτός ο τύπος πλατυποδίας αποκτάται στην ενήλικη ζωή όταν ο τένοντας που συνδέει το μυ της γάμπας με τον εσωτερικό αστράγαλο υφίσταται τραυματισμό, διόγκωση ή ρήξη.

Εάν η καμάρα του ποδιού δεν λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται, θα βιώσετε πόνο στην εσωτερική πλευρά του άκρου ποδός και τον αστράγαλο, καθώς και στον εξωτερικό αστράγαλο.

Ανάλογα με την αιτία, η υπόθεση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί στο ένα ή και στα δύο άκρα ποδός.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί την πλατυποδία;

Η πλατυποδία σχετίζεται με τους ιστούς και τα οστά στα άκρα ποδός και το κάτω μέρος των ποδιών. Η πάθηση είναι φυσιολογική στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, επειδή χρειάζεται χρόνος ώστε οι τένοντες να σφίξουν και να σχηματίσουν την ποδική καμάρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα οστά στα πόδια ενός παιδιού μπορεί να υποστούν σύμφυση, κάτι το οποίο προκαλεί πόνο.

Εάν το σφίξιμο των τενόντων δεν ολοκληρωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε πλατυποδία. Καθώς μεγαλώνετε ή υφίσταστε τραυματισμούς, οι τένοντες στο ένα ή και στα δύο άκρα ποδός μπορεί να υποστούν βλάβη. Η πάθηση επίσης σχετίζεται με ασθένειες, όπως η εγκεφαλική παράλυση και η μυϊκή δυστροφία.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο πλατυποδίας;

Είναι πιο πιθανό να εκδηλώσετε πλατυποδία εάν η πάθηση εμφανίζεται στην οικογένειά σας. Εάν είστε αθλητές ή πολύ δραστήριοι σωματικά, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος εξαιτίας της πιθανότητας τραυματισμού του άκρου ποδός και του αστραγάλου.

Οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε πτώσεις ή σωματικό τραυματισμό, έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες πλατυποδίας. Τα άτομα με ασθένειες που επηρεάζουν τους μύες – για παράδειγμα, τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση – έχουν αυξημένες πιθανότητες.

Έτεροι προδιαθεσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την υπέρταση και το διαβήτη.

Συμπτώματα

Τι ενδείξεις πρέπει να αναζητήσετε

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν τα πέλματά σας είναι πλατιά και δεν βιώνετε πόνο. Ωστόσο, αν βιώνετε πόνο στα άκρα ποδός μετά από πολύωρο περπάτημα ή πολύωρη ορθοστασία, η πλατυποδία μπορεί να είναι η αιτία.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πόνο στο κάτω μέρος των ποδιών και τους αστραγάλους. Ίσως να αισθάνεστε τα πόδια σας άκαμπτα ή μουδιασμένα, να έχουν καλούς και πιθανώς να γέρνουν το ένα προς το άλλο.

Διάγνωση

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Εάν έχετε πόνο στο άκρο ποδός ή εάν τα πέλματά σας σάς προκαλούν προβλήματα στη βάδιση ή το τρέξιμο, επισκεφτείτε έναν ορθοπεδικό ή τον οικογενειακό σας γιατρό.

Η διάγνωση του προβλήματος απαιτεί λίγες εξετάσεις. Ο γιατρός θα εξετάσει την καμάρα των ποδιών σας, καθώς στέκεστε στις μύτες των ποδιών.

Εάν η καμάρα υπάρχει, μπορεί να μην είναι η πλατυποδία η αιτία του πόνου. Ο γιατρός επίσης θα αναζητήσει τυχόν κάμψη στους αστραγάλους.

Εάν έχετε δυσκολία στην κάμψη του άκρου ποδός ή η καμάρα δεν εμφανίζεται, ο γιατρός θα ζητήσει περισσότερες εξετάσεις, όπως μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ του άκρου ποδός ή μία σάρωση για να ελέγξει τα οστά και τους τένοντες των ποδιών σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η πλατυποδία;

Υποστήριξη του άκρου ποδός

Η υποστήριξη του άκρου ποδός είναι συνήθως το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να φοράτε ορθωτικά πέλματα, τα οποία εισάγονται εντός των παπουτσιών σας και στηρίζουν τα άκρα ποδός.

Για τα παιδιά, μπορεί να σας προτείνει ειδικά παπούτσια έως ότου στα άκρα ποδός σχηματιστούν πλήρως.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η μείωση του πόνου της πλατυποδίας μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένες αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μία διατροφή και ένα πρόγραμμα γυμναστικής ώστε να διαχειριστείτε το βάρος σας, με στόχο να μειώσετε την πίεση που δέχονται τα άκρα ποδός.

Μπορεί επίσης να σας προτείνει να αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία ή το πολύωρο περπάτημα.

Φάρμακα

Ανάλογα με την αιτία της πάθησης, μπορεί να υποφέρετε από πόνο και φλεγμονή. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μείωση της δυσφορίας από τα συμπτώματά σας, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί επιλογή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και συνιστά συνήθως το τελευταίο καταφύγιο των ιατρών.

Ο ορθοπεδικός χειρουργός θα δημιουργήσει μία καμάρα στο πέλμα σας, θα αποκαταστήσει τους τένοντες ή θα προκαλέσει συμφύσεις σε οστά και αρθρώσεις.

Εάν ο αχίλλειος τένοντας είναι πολύ βραχύς, ο χειρουργός θα τον επιμηκύνει, ώστε να μειωθεί ο πόνος.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της πλατυποδίας;

Κάποια άτομα βρίσκουν ανακούφιση φορώντας ειδικά παπούτσια ή υποστηρικτικές δομές του πέλματος. Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η τελευταία επιλογή, αλλά η έκβαση είναι ως επί το πλείστον θετική.

Οι επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση, παρόλο που είναι σπάνιες, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση
  • Μειωμένη κινητικότητα του αστραγάλου
  • Οστά που δεν επουλώνονται φυσιολογικά
  • Επίμονο πόνο

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η πλατυποδία;

Αν η πλατυποδία είναι κληρονομική, δεν μπορεί να προληφθεί.

Ωστόσο, μπορείτε να αποτρέψετε την επιδείνωση της πάθησης και την πρόκληση ακόμα μεγαλύτερου πόνου λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως φορώντας παπούτσια που ταιριάζουν απόλυτα σωστά στο πόδι σας και χρησιμοποιώντας την απαραίτητη υποστήριξη για το πέλμα σας, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Achilles tendon disorders. (n.d.). foothealthfacts.org/conditions/achilles-tendon-disorders

2. Atik A, et al. (2014). Flexible flatfoot. https://www.journalagent.com/nci/pdfs/NCI_1_1_57_64.pdf

3. Flat feet. (n.d.) ipfh.org/foot-conditions/foot-conditions-a-z/flat-feet

4. Institute for Preventive Foot Health and The NPD Group. (2012). ipfh.org/images/research_materials/2012_National_Foot_Health_Assessment_June_2012.pdf

5. Mayo Clinic Staff. (2018). Flatfeet. mayoclinic.org/diseases-conditions/flatfeet/basics/definition/con-20023429

6. Posterior tibial tendon dysfunction. (2017). orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00166