Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Πλευροχονδρίτιδα

Τι είναι πλευροχονδρίτιδα;

Η πλευροχονδρίτιδα είναι μια φλεγμονή του χόνδρου στον θωρακικό κλωβό. Η κατάσταση αυτή συνήθως επηρεάζει τον χόνδρο, εκεί όπου οι άνω πλευρές συνδέονται με το στέρνο (κορμό του στήθους), μια περιοχή γνωστή ως πλευρικός χόνδρος και χονδρικό πλευρικό τόξο.

Ο θωρακικός πόνος που προκαλείται από την πλευροχονδρίτιδα μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως έντονος. Στις ήπιες περιπτώσεις μπορεί να αισθάνεστε μια ευαισθησία στο στήθος σας όταν το αγγίζετε ή πόνο όταν πιέζετε την περιοχή του χόνδρου.

Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικούς πόνους στα άκρα σας ή αφόρητο πόνο στο στήθος, ο οποίος επηρεάζει τη ζωή σας και δεν υποχωρεί γρήγορα. Η εν λόγω πάθηση συχνά εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες από μόνη της, αλλά ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν θεραπεία.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πλευροχονδρίτιδας;

Τα άτομα με πλευροχονδρίτιδα εμφανίζουν συχνά θωρακικό άλγος στην άνω και τη μεσαία περιοχή των πλευρών εκατέρωθεν του στέρνου. Ο πόνος μπορεί να αντανακλάται στην πλάτη ή στην κοιλιά. Μπορεί επίσης να επιδεινώνεται εάν μετακινείστε, τεντώνεστε ή αναπνέετε βαθιά.

Αυτά τα συμπτώματα πιθανώς να υποδεικνύουν και άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσετε επίμονο θωρακικό πόνο.

Ποια είναι τα επείγοντα συμπτώματα της πλευροχονδρίτιδας;

Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή αισθάνεστε έντονο θωρακικό πόνο, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

Αναζητήστε πάντα άμεση φροντίδα έκτακτης ανάγκης όταν νιώθετε αφύσικο και εξουθενωτικό πόνο στο στήθος σας. Μπορεί να υποδεικνύει κάτι σοβαρό, όπως μια καρδιακή προσβολή. Η έγκαιρη φροντίδα περιορίζει την πιθανότητα επιπλοκών, ειδικά εάν ένα υποβόσκον πρόβλημα προκαλεί την πλευροχονδρίτιδά σας.

Αίτια

Τι προκαλεί την πλευροχονδρίτιδα;

Η ακριβής αιτία της πλευροχονδρίτιδας στους περισσότερους ανθρώπους είναι άγνωστη. Αλλά οι συνθήκες που μπορεί να την προκαλέσουν περιλαμβάνουν:

 • τραύμα στο στήθος, όπως δυνατό κτύπημα από αυτοκινητιστικό ατύχημα ή πτώση
 • σωματική επιβάρυνση από δραστηριότητες, όπως η ανύψωση βαρών και έντονη άσκηση
 • ορισμένους ιούς ή αναπνευστικές παθήσεις, όπως η φυματίωση και η σύφιλη, που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στις αρθρώσεις
 • ορισμένους τύπους αρθρίτιδας
 • καρκίνους στην περιοχή των ενώσεων τον πλευρικών χόνδρων

Ποιος κινδυνεύει να εμφανίσει πλευροχονδρίτιδα;

Η πλευροχονδρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και σε άτομα άνω των 40 ετών. Μπορεί επίσης να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για την πάθηση αυτή εάν:

 • συμμετέχετε σε δραστηριότητες με μεγάλη καταπόνηση του σώματος
 • εκτελείτε χειρωνακτική εργασία
 • έχετε αλλεργίες και συχνά εκτίθεστε στα ερεθίσματα

Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν έχετε κάποια από τις ακόλουθες παθήσεις:

 • ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
 • αντιδραστική αρθρίτιδα, παλαιότερα γνωστή ως σύνδρομο Ράιτερ (Reiter)

Ο ακατάλληλος χειρισμός βαρέων φορτίων μπορεί να τεντώσει τους θωρακικούς μύες. Τόσο οι νέοι όσο και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να σηκώνουν βαριά αντικείμενα με πολλή προσοχή.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της πλευροχονδρίτιδας;

Ο γιατρός θα σας υποβάλει σε σωματική εξέταση πριν κάνει τη διάγνωση. Θα σας ρωτήσει επίσης για τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα εκτιμήσει τα επίπεδα του πόνου με τον επιλεκτικό χειρισμό της θωρακικής κοιλότητας. Μπορεί επίσης να αναζητήσει ενδείξεις λοίμωξης ή φλεγμονής.

Ο γιατρός μπορεί ακόμη να ζητήσει εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και εξετάσεις αίματος, για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας. Ίσως χρειαστείτε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG ή ΗΚΓ) ή μία ακτινογραφία θώρακος για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε στεφανιαία νόσο ή κάποια άλλη καρδιακή πάθηση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η πλευροχονδρίτιδα;

Η πλευροχονδρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους.

Φάρμακα

Οι περισσότερες περιπτώσεις πλευροχονδρίτιδας αντιμετωπίζονται με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν ο πόνος σας είναι ήπιος έως μέτριος, ο γιατρός σας θα συστήσει πιθανώς μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως ιβουπροφαίνη (Advil) ή ναπροξένη (Aleve).

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει:

 • ισχυρά ΜΣΑΦ
 • άλλα παυσίπονα, όπως ηρεμιστικά
 • φάρμακα κατά του άγχους
 • τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, συμπεριλαμβανομένης της αμιτριπτυλίνης
 • Από του στόματος χορηγούμενα στεροειδή ή ενέσεις στεροειδών στην πάσχουσα περιοχή

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να κάνετε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας εάν έχετε επίμονη ή χρόνια πλευροχονδρίτιδα. Ορισμένοι τύποι άσκησης μπορεί να επιδεινώσουν αυτή την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος και της άρσης βαρών. Η χειρωνακτική εργασία μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, ο γιατρός είναι πιθανό να σας συστήσει:

 • ξεκούραση στο κρεβάτι
 • φυσικοθεραπεία
 • ζεστή ή κρύα θεραπεία με τη χρήση θερμαντικού επιθέματος ή πάγου

Ο γιατρός σας θα λάβει υπόψιν του τα επίπεδα του πόνου για να αξιολογήσει την ανταπόκρισή σας στη θεραπεία. Μόλις ολοκληρώσετε τη θεραπεία, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ένταση των προηγούμενων δραστηριοτήτων σας. Οι καθημερινές διατάσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε μερικώς από τον πόνο. Ο γιατρός μπορεί επίσης να εκτελέσει μια διαδικασία που ονομάζεται διαδερμική ηλεκτρική διέγερση των νεύρων (TENS), η οποία χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να σταματήσει την αποστολή σημάτων πόνου δια μέσω των νεύρων σας στον εγκέφαλο.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της πλευροχονδρίτιδας;

Ο μακροχρόνιος πόνος που προκαλείται από τη πλευροχονδρίτιδα μπορεί να εξασθενίσει εάν δεν θεραπευτεί. Κανονικά, η θεραπεία της φλεγμονής και του πόνου απομακρύνει την πλευροχονδρίτιδα οριστικά.

Εάν έχετε χρόνια πλευροχονδρίτιδα, ο πόνος μπορεί να επιστρέψει - ακόμα και μετά από θεραπεία - όταν ασκείστε ή συμμετέχετε σε ορισμένες επιβλαβείς δραστηριότητες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε μακροχρόνια φροντίδα για να βεβαιωθείτε ότι η πλευροχονδρίτιδα δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας και την ικανότητα να συμμετέχετε σε καθημερινές δραστηριότητες.

Οι πόνοι που σχετίζονται με την πλευροχονδρίτιδα μπορεί να υποδηλώνουν και άλλα προβλήματα υγείας. Ο πόνος στο στήθος συχνά σημαίνει ότι έχετε προβλήματα με την καρδιά. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας όταν αισθάνεστε πόνο στο στήθος για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε καρδιακή προσβολή ή πνευμονία.

Ο θωρακικός πόνος που σχετίζεται με τη πλευροχονδρίτιδα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της ινομυαλγίας. Με την ινομυαλγία, εκτός από τον πόνο στο στήθος, μπορεί να αντιμετωπίσετε και:

 • πόνος σε όλο το σώμα
 • κόπωση και αδυναμία ανάπαυσης λόγω πόνου
 • δυσκολία εστίασης ή συγκέντρωσης
 • αισθήματα κατάθλιψης
 • πονοκεφάλους

Αν αντιμετωπίζετε πόνο στο στήθος μαζί με τα προαναφερθέντα συμπτώματα, μιλήστε στο γιατρό σας για να σας εξετάσει για ινομυαλγία. Η κατανόηση αυτής της κατάστασης μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα και να διασφαλίσετε ότι δεν θα διακοπεί η καθημερινή σας ζωή.

Έκβαση

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της πλευροχονδρίτιδας;

Αυτή η κατάσταση συνήθως δεν είναι επίμονη. Σε πολλές περιπτώσεις, η πλευροχονδρίτιδα εξαφανίζεται από μόνη της. Οι ήπιες περιπτώσεις πλευροχονδρίτιδας μπορεί να εξαφανιστούν μετά από μερικές ημέρες. Οι χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή περισσότερο, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις δεν διαρκούν περισσότερο από ένα χρόνο.

Για να μειώσετε τις πιθανότητές σας για μόνιμη και χρόνια πλευροχονδρίτιδα, μεταφέρετε και σηκώστε τα βαριά φορτία σωστά. Προσπαθήστε να κάνετε λιγότερες ασκήσεις υψηλής καταπόνησης ή χειρωνακτική εργασία. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν αισθανθείτε πόνο στο στήθος κατά την εκτέλεση οποιασδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved