Ασθένειες νευρικού συστήματος

Πολλαπλή σκλήρυνση

Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση (Multiple Sclerosis – MS) είναι μια χρόνια ασθένεια που αφορά στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, η οποία είναι το προστατευτικό στρώμα γύρω από τις νευρικές ίνες.

Αυτό προκαλεί φλεγμονή και σχηματισμό ουλώδους ιστού. Ως αποτέλεσμα, καθίσταται δύσκολη η αποστολή σημάτων από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα.

Συμπτώματα Τύποι Θεραπεία Διατροφή Αίτια Διάγνωση Στατιστικά Επιπτώσεις Πρόγνωση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης;

Τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζουν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Λόγω της φύσης της ασθένειας, τα συμπτώματα ποικίλουν αρκετά από άτομο σε άτομο. Επίσης, αλλάζει η σοβαρότητά τους από έτος σε έτος, από μήνα σε μήνα, ή ακόμα και καθημερινά.

Δύο από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η κόπωση και η δυσκολία στο περπάτημα.

Κόπωση

Περίπου το 80% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση αναφέρει κόπωση. Η κόπωση που εμφανίζεται εξαιτίας της ασθένειας μπορεί να γίνει εξουθενωτική, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να εργασθούν και να εκτελούν καθημερινές εργασίες.

Δυσκολία στο περπάτημα

Η δυσκολία στο περπάτημα μπορεί να συμβεί εξαιτίας της πολλαπλής σκλήρυνσης για πολλούς λόγους:

 • μούδιασμα στα πόδια ή στα πέλματα
 • δυσκολία ισορρόπησης
 • μυϊκή αδυναμία
 • μυϊκή σπαστικότητα
 • δυσκολία στην όραση
 • εξουθενωτική κόπωση

Η δυσκολία στο περπάτημα μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε τραυματισμούς λόγω πτώσης.

Άλλα συμπτώματα

Άλλα αρκετά συνηθισμένα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι τα εξής:

 • οξύς ή χρόνιος πόνο
 • τρόμος (ακούσια κίνηση των μυών)
 • γνωσιακά προβλήματα που αφορούν στη συγκέντρωση, τη μνήμη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Η πάθηση μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε διαταραχές του λόγου.

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια της πολλαπλής σκλήρυνσης;

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να αναπτυχθεί ραγδαία ή τα συμπτώματα να είναι τόσο ήπια ώστε να τα αγνοήσετε εύκολα. Τρία από τα συνηθέστερα πρώιμα συμπτώματα της νόσου είναι:

 • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα που επηρεάζει τα χέρια, τα πόδια ή τη μια πλευρά του προσώπου σας. Αυτή η αίσθηση είναι παρόμοια σαν να νιώθετε καρφίτσες και βελόνες να τσιμπούν το πόδι σας όταν μουδιάζει. Ωστόσο, στην πολλαπλή σκλήρυνση συμβαίνει χωρίς προφανή λόγο.
 • Ακανόνιστη ισορροπία και αδύναμα πόδια. Μπορεί εύκολα να σκοντάφτετε όταν περπατάτε ή όταν κάνετε κάποιο άλλο είδος σωματικής άσκησης.
 • Διπλωπία, θολή όραση ή μερική απώλεια όρασης. Αυτά μπορεί να είναι ένας πρώιμος δείκτης της πολλαπλής σκλήρυνσης. Μπορεί επίσης να βιώνετε πόνο στο μάτι.

Δεν είναι ασυνήθιστο αυτά τα πρώιμα συμπτώματα να εξαφανιστούν και να επιστρέψουν αργότερα. Μπορεί να περάσουν εβδομάδες, μήνες, ή ακόμα και χρόνια μέχρι να επανεμφανιστούν.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες. Ακόμη και αν τα βιώνετε, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε πολλαπλή σκλήρυνση.

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι της πολλαπλής σκλήρυνσης;

Οι τύποι της πολλαπλής σκλήρυνσης περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:

Κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο

Το κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο (Clinically isolated syndrome – CIS) εμπεριέχει ένα επεισόδιο συμπτωμάτων που διαρκεί τουλάχιστον 24 ώρες. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε απομυελίνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Υπάρχουν δύο τύποι επεισοδίων: το μονοεστιακό και το πολυεστιακό. Ένα μονοεστιακό επεισόδιο σημαίνει ότι μία βλάβη προκαλεί ένα σύμπτωμα. Ένα πολυεστιακό επεισόδιο σημαίνει ότι έχετε περισσότερες από μία βλάβες και περισσότερα από ένα σύμπτωμα.

Παρόλο που αυτά τα επεισόδια είναι χαρακτηριστικά της πολλαπλής σκλήρυνσης, δεν επαρκούν για μια ασφαλή διάγνωση.

Εάν εμφανίζονται βλάβες παρόμοιες με εκείνες που συμβαίνουν με τη πολλαπλή σκλήρυνση, είναι πιο πιθανό να λάβετε μια διάγνωση υποτροπιάζουσας – διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης (RRMS). Αν δεν παρουσιάζονται αυτές οι αλλοιώσεις, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε πολλαπλή σκλήρυνση.

Υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση

Η υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS) περιλαμβάνει σαφείς υποτροπές της ασθένειας που ακολουθούνται από υφέσεις. Κατά τη διάρκεια περιόδων ύφεσης, τα συμπτώματα είναι ήπια ή απόντα και δεν υπάρχει εξέλιξη της νόσου.

Η υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση είναι η πιο κοινή μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας και αντιπροσωπεύει περίπου το 85% όλων των περιπτώσεων.

Πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση

Αν έχετε πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (PPMS), η νευρολογική λειτουργία επιδεινώνεται σταδιακά από τη στιγμή εμφάνισης των συμπτωμάτων σας. Εντούτοις, μπορεί να προκύψουν σύντομες περίοδοι σταθερότητας. Οι όροι "ενεργή" και "μη ενεργή" χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη δραστηριότητα της νόσου.

Η προϊούσα-υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση (PRMS) ήταν ένας όρος που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για να περιγραφεί η προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση με σαφείς υποτροπές. Αυτή η μορφή της πάθησης κατηγοριοποιείται τώρα ως πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Δευτεροπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση

Η δευτεροπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (SPMS) εμφανίζεται όταν η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση μεταβαίνει στην προϊούσα μορφή της. Μπορεί ακόμα και να έχετε εμφανείς υποτροπές εκτός από την αναπηρία ή τη βαθμιαία επιδείνωση της σωματικής λειτουργίας.

Γενικό συμπέρασμα

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να αλλάξει και να εξελιχθεί, αλλά μπορείτε να έχετε μόνο έναν τύπο πολλαπλής σκλήρυνσης την φορά.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Δεν υπάρχει ίαση για σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές αντιμετώπισης.

Τροποποιητικές της νόσου θεραπείες

Οι τροποποιητικές της νόσου θεραπείες σχεδιάζονται για να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου και να μειώσουν το ποσοστό υποτροπής.

Τα ενέσιμα φάρμακα τροποποίησης της νόσου για την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS) είναι η οξική γλατιραμέρη (Copaxone) και οι βήτα ιντερφερόνες, όπως:

 • Avonex
 • Betaseron
 • Extavia
 • Plegridy
 • Rebif

Τα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα για την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση είναι:

 • Το φουμαρικό διμεθύλιο (Tecfidera)
 • Η φινγκολιμόδη (Gilenya)
 • Η τεριφλουνομίδη (Aubagio)

Οι ενδοφλέβιες φαρμακευτικές αγωγές για την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση είναι:

 • Η αλεμτουζουμάμπη (Lemtrada)
 • Η ναταλιζουμάμπη (Tysabri)
 • Η υδροχλωρική μιτοξαντρόνη (διαθέσιμη μόνο ως γενόσημο), η οποία είναι μόνο για σοβαρά περιστατικά πολλαπλής σκλήρυνσης

Το 2017, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το πρώτο τροποποιητικό της νόσου φάρμακο για άτομα με πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (PPMS). Αυτό το ενέσιμο φάρμακο ονομάζεται οκρελιζουμάμπη (Ocrevus) και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη αντιμετώπιση της RRMS.

Δεν είναι όλα τα φάρμακα της πολλαπλής σκλήρυνσης διαθέσιμα ή κατάλληλα για κάθε ασθενή. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και τους κινδύνους και τα οφέλη του καθενός.

Άλλα φάρμακα

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή, όπως μεθυλπρεδνιζολόνη (Medrol) και πρεδνιζόνη (Prednisone Intensol, Rayos) για την αντιμετώπιση των υποτροπών.

Άλλες θεραπείες μπορεί επίσης να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας. Επειδή η πολλαπλή σκλήρυνση είναι διαφορετική για τον καθένα, η θεραπεία εξαρτάται από τα συγκεκριμένα συμπτώματα που εμφανίζετε. Για τους περισσότερους, απαιτείται μια ευέλικτη προσέγγιση.

Πώς είναι η διαβίωση με πολλαπλή σκλήρυνση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση βρίσκουν τρόπους για να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να λειτουργούν καλά.

Φάρμακα

Έχοντας πολλαπλή σκλήρυνση σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δείτε έναν γιατρό με εμπειρία στη αντιμετώπιση της ασθένειας.

Εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο τροποποιητικό της νόσου, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τηρείτε πιστά το πρόγραμμα λήψης του. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει και άλλα φάρμακα για τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων.

Διατροφή και άσκηση

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε «κενές» θερμίδες και υψηλή σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας.

Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για τη σωματική και ψυχική υγεία, ακόμη και αν έχετε κάποιου είδους αναπηρία. Εάν η σωματική κίνηση είναι δύσκολη, το κολύμπι ή οι ασκήσεις σε πισίνα μπορεί να βοηθήσουν. Ορισμένα μαθήματα γιόγκα είναι σχεδιασμένα μόνο για άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Άλλες συμπληρωματικές θεραπείες

Οι μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συμπληρωματικών θεραπειών είναι σπάνιες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο.

Τα παρακάτω μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη χαλάρωση:

 • διαλογισμός
 • μασάζ
 • τάι τσι
 • βελονισμός
 • υπνοθεραπεία
 • μουσικοθεραπεία

Γενικό συμπέρασμα

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια δια βίου πάθηση. Θα αντιμετωπίσετε μοναδικές προκλήσεις και δυσκολίες που μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Θα πρέπει να εστιάσετε στην γνωστοποίηση των ανησυχιών σας στο γιατρό σας, να ενημερωθείτε όσο καλύτερα γίνεται για τη νόσο και να ανακαλύψετε τι σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.

Πολλοί άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση επιλέγουν να μοιράζονται τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, καθώς και τους τρόπους διαχείρισης της κατάστασής τους, μέσω προσωπικών ή ηλεκτρονικών ομάδων υποστήριξης.

Διατροφή

Ποιες είναι οι διατροφικές συστάσεις για άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση;

Η διατροφή δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει αντίκτυπο στη φύση της νόσου, αλλά μπορεί να βοηθήσει σε μερικά από τα προβλήματά σας. Αν είστε κουρασμένοι, για παράδειγμα, μια διατροφή υψηλή σε λίπη και απλούς υδατάνθρακες δεν θα βοηθήσει.

Τι προτείνεται να τρώτε

Η διατροφή σας πρέπει να αποτελείται κυρίως από:

 • μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά
 • άπαχες πηγές πρωτεϊνών, όπως ψάρια και πουλερικά χωρίς το δέρμα
 • σιτηρά, προϊόντα ολικής άλεσης και άλλες πηγές ινών
 • ξηρούς καρπούς
 • όσπρια
 • χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα
 • επαρκείς ποσότητες νερού και άλλων υγρών

Όσο καλύτερη είναι η διατροφή σας, τόσο καλύτερη είναι και η γενική σας υγεία. Δεν θα αισθανθείτε μόνο καλύτερα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά θα θέσετε τα θεμέλια για ένα πιο υγιές μέλλον.

Τι συνιστάται να περιορίσετε ή να αποφύγετε

Θα πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε:

 • το κορεσμένο λίπος
 • τα τρανς λιπαρά
 • τα κόκκινα κρέατα
 • τα τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
 • τα τρόφιμα υψηλά σε νάτριο
 • τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Εάν έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις, ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να ακολουθήσετε μια ειδική διατροφή ή να πάρετε συμπληρώματα διατροφής. Οι εξειδικευμένες δίαιτες, όπως η κετογονική, η παλαιολιθική ή η μεσογειακή διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν σε μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων. Τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε θερμίδες αλλά χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά δεν θα σας βοηθήσουν ούτε να αισθανθείτε καλύτερα ούτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Αίτια

Ποιες είναι η αιτίες της πολλαπλής σκλήρυνσης;

Εάν έχετε πολλαπλή σκλήρυνση, το προστατευτικό στρώμα μυελίνης γύρω από τις νευρικές σας ίνες εκφυλίζεται.

Θεωρείται ότι η βλάβη είναι αποτέλεσμα μιας επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και από περιβαλλοντικά ερεθίσματα, όπως ένας ιός ή μία τοξίνη, που θα προκαλέσουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει τη μυελίνη, προκαλεί φλεγμονή. Αυτό οδηγεί σε σχηματισμό ουλώδους ιστού. Η φλεγμονή και ουλώδης ιστός διαταράσσουν την αποστολή σημάτων μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων τμημάτων του σώματός σας.

Η πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι κληρονομική, αλλά η ύπαρξη ενός γονέα ή ενός αδελφού με τη νόσο αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει κάποια γονίδια που φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία στην ανάπτυξη της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Διάγνωση

Πως γίνεται η διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης;

Ο γιατρός σας θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει μια νευρολογική εξέταση, να λάβει το ιατρικό σας ιστορικό και να ζητήσει σειρά από άλλες εξετάσεις για να καθορίσει εάν πάσχετε από πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Χρησιμοποιώντας ένα σκιαγραφικό υγρό κατά τη μαγνητική τομογραφία, ο γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει ενεργές και ανενεργές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
 • Εξέταση οπτικών προκλητών δυναμικών. Αυτή η δοκιμή απαιτεί τη διέγερση των νευρικών οδών για να αναλύσει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό. Στο παρελθόν, χρησιμοποιούνταν επίσης ακουστικές και αισθητηριακές προκλητικές δοκιμασίες για τη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 • Οσφυονωτιαία παρακέντηση (οσφυϊκή διάτρηση). Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει την παρακέντηση στη σπονδυλική στήλη για να εντοπίσει ανωμαλίες στο νωτιαίο υγρό. Μπορεί έτσι να αποκλείσει τις μολυσματικές ασθένειες.
 • Εξετάσεις αίματος. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τις εξετάσεις αίματος για τον αποκλεισμών άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα.

Η διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης απαιτεί απόδειξη ότι η απομυελίνωση συμβαίνει σε διαφορετικούς χρόνους σε περισσότερες από μία περιοχές του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού ή των οπτικών νεύρων.

Απαιτεί, επίσης, τον αποκλεισμό των άλλων παθήσεων που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Η βορρελίωση ή νόσος του Λάιμ (Lyme), ο λύκος και το σύνδρομο Sjögren είναι μερικά παραδείγματα.

Στατιστικά

Μερικά στατιστικά στοιχεία για την πολλαπλή σκλήρυνση

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης, από το 1975 δεν έχει υπάρξει μια επιστημονικά σωστή εθνική μελέτη για την επικράτηση της πολλαπλής σκλήρυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σε μια μελέτη του 2017, η Εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 1 εκατομμύριο Αμερικανοί πάσχουν από τη νόσο.

Άλλα πράγματα που πρέπει να ξέρετε:

 • Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι η πιο διαδεδομένη νευρολογική πάθηση που προκαλεί αναπηρία σε νεαρούς ενήλικες παγκοσμίως.
 • Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μεταξύ 20 και 50 ετών κατά τη στιγμή της διάγνωσής τους.
 • Συνολικά, η πολλαπλή σκλήρυνση είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εθνική Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης, η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS) είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ότι τους άνδρες, ενώ τα ποσοστά της πρωτοπαθώς προϊούσας πολλαπλής σκλήρυνσης (PPMS) σε γυναίκες και άνδρες είναι σχεδόν ίσα.
 • Τα ποσοστά εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης τείνουν να είναι χαμηλότερα σε μέρη που βρίσκονται πιο κοντά στον ισημερινό. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με την έκθεση στο φως του ήλιου και τη βιταμίνη D. Τα άτομα που μετακινούνται σε μια νέα τοποθεσία πριν την ηλικία των 15 ετών αποκτούν γενικά τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη νέα τοποθεσία και τη νόσο.
 • Τα στοιχεία από το 1999 έως το 2008 έδειξαν ότι το άμεσο και έμμεσο κόστος της πολλαπλής σκλήρυνσης ήταν μεταξύ 8.528 και 54.244 αμερικανικών δολαρίων ετησίως. Το τρέχον (2018) κόστος των τροποποιητικών της νόσου φαρμάκων για την υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS) μπορεί να φτάσει μέχρι και 60.000 δολάρια ετησίως. Η οκρελιζουμάμπη (Ocrevus) κοστίζει 65.000 δολάρια το χρόνο.

Οι Καναδοί έχουν το υψηλότερο ποσοστό πολλαπλής σκλήρυνσης στον κόσμο.

Επιπτώσεις

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Οι βλάβες από τη πολλαπλή σκλήρυνση μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας.

Προβλήματα κινητικότητας

Καθώς μεγαλώνετε, ορισμένες αναπηρίες από την πολλαπλή σκλήρυνση ενδέχεται να γίνουν πιο έντονες. Εάν έχετε κινητικά προβλήματα, η πτώση μπορεί έχει αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στα οστά. Η ύπαρξη άλλων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση, μπορεί να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Έτερα προβλήματα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι η κόπωση, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς να εμφανίσουν επίσης:

 • κατάθλιψη
 • ανησυχία
 • κάποιου βαθμού γνωστική εξασθένηση

Γενικό συμπέρασμα

Τα προβλήματα κινητικότητας μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας. Η κόπωση και η μείωση της κινητικότητας μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική λειτουργία.

Πρόγνωση

Ποια είναι η πρόγνωση για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση;

Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε πώς θα προχωρήσει η πολλαπλή σκλήρυνση σε οποιοδήποτε άτομο.

Περίπου το 10 έως 15% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση σπανίως έχουν εξάρσεις και ελάχιστη αναπηρία, δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση. Αυτό καλείται μερικές φορές καλοήθης πολλαπλή σκλήρυνση.

Περίπου το ήμισυ των ασθενών χρησιμοποιούν μπαστούνι ή άλλη μορφή βοήθειας 15 χρόνια μετά τη διάγνωση. Στα 20 χρόνια, περίπου το 60% εξακολουθούν να είναι περιπατητικοί (δεν είναι κλινήρεις) και λιγότερο από το 15% χρειάζονται φροντίδα για τις βασικές τους ανάγκες.

Τύποι πολλαπλής σκλήρυνσης

Οι προοδευτική (προϊούσα) πολλαπλή σκλήρυνση εξελίσσεται γενικά ταχύτερα από την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS). Τα άτομα με RRMS μπορεί να είναι σε ύφεση για πολλά χρόνια. Η έλλειψη αναπηρίας μετά από τα πέντε χρόνια είναι συνήθως ένας καλός δείκτης για το μέλλον.

Ηλικία και φύλο

Η ασθένεια γενικά προχωρά ταχύτερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Μπορεί, επίσης, να εξελιχθεί ταχύτερα σε εκείνους που διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 40 ετών και σε όσους έχουν υψηλό ποσοστό υποτροπής.

Γενικό συμπέρασμα

Η ποιότητα ζωής σας θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματά σας και από το πόσο καλά ανταποκρίνεστε στην αγωγή. Αυτή η σπανίως θανατηφόρα, αλλά απρόβλεπτη ασθένεια μπορεί να αλλάξει πορεία χωρίς προειδοποίηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση δεν έχουν σοβαρή αναπηρία και συνεχίζουν να ζουν μια πλήρη ζωή.

+ 17 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. About multiple sclerosis. (n.d.). multiplesclerosis.ucsf.edu/education_and_support/about_multiple_sclerosis

2. Adelman G, et al. (2013). The cost burden of multiple sclerosis in the United States: A systematic review of the literature. DOI: 10.3111/13696998.2013.778268

3. FDA approves Ocrevus (ocrelizumab) for people with primary progressive MS or relapsing MS -- First disease-modifying therapy for primary progressive MS. (2017). nationalmssociety.org/About-the-Society/News/FDA-Approves-Ocrevus

4. Hartung DM, et al. (2015). The cost of multiple sclerosis drugs in the US and the pharmaceutical industry. DOI: 10.1212/WNL.0000000000001608

5. Koriem KMM. (2016). Multiple sclerosis: New insights and trends. DOI: 10.1016/j.apjtb.2016.03.009

6. Marrie RA, et al. (2013). General health issues in multiple sclerosis: Comorbidities, secondary conditions, and health behaviors. DOI: 10.1212/01.CON.0000433284.07844.6b

7. Mayo Clinic Staff. (2017). Multiple sclerosis. mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/symptoms-causes/syc-20350269

8. MS Focus Staff. (2018). Common questions. msfocus.org/Facts-About-MS.aspx

9. MS symptoms. (n.d.). nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms

10. Multiple sclerosis. (2018). nccih.nih.gov/health/multiple-sclerosis

11. Multiple sclerosis and nutrition. (n.d.). my.clevelandclinic.org/ccf/media/files/Multiple_sclerosis_center/2%20MS%20and%20Nutrition.pdf

12. Multiple sclerosis FAQs. (n.d.). nationalmssociety.org/What-is-MS/MS-FAQ-s

13. Practice guideline: Disease-modifying therapies for adults with multiple sclerosis. (2018). aan.com/Guidelines/Home/GetGuidelineContent/900

14. Preliminary results of MS prevalence study estimate nearly 1 million living with MS in the U.S. (2017). nationalmssociety.org/About-the-Society/News/Preliminary-Results-of-MS-Prevalence-Study

15. Starting disease-modifying therapies for multiple sclerosis. (2018). aan.com/Guidelines/Home/GetGuidelineContent/905

16. Types of MS. (n.d.) nationalmssociety.org/What-is-MS/Types-of-MS

17. Wellness for people with MS: What do we know about diet, exercise and mood and what do we still need to learn? (2015). nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/WellnessMSSocietyforPeoplewMS.pdf