Αιματολογικές παθήσεις

Πολλαπλό μυέλωμα

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα;

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που επηρεάζει τα πλασματοκύτταρα. Τα πλασματοκύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που βρίσκεται στο μυελό των οστών, ο οποίος είναι ο μαλακός ιστός μέσα στα περισσότερα οστά σας, και παράγει κύτταρα του αίματος. Στον μυελό των οστών, τα πλασματοκύτταρα παράγουν αντισώματα. Αυτές είναι πρωτεΐνες που βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμά τις ασθένειες και τις λοιμώξεις.

Το πολλαπλό μυέλωμα εμφανίζεται όταν αναπτύσσεται ένα μη φυσιολογικό πλασματοκύτταρο στον μυελό των οστών και αναπαράγεται πολύ γρήγορα. Η ταχεία αναπαραγωγή κακοήθων ή καρκινικών κυττάρων τελικά υπερτερεί της παραγωγής υγιών κυττάρων στον μυελό των οστών. Ως αποτέλεσμα, τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να συσσωρεύονται στο μυελό, εκμηδενίζοντας τα υγιή λευκά και ερυθρά.

Όπως τα υγιή κύτταρα του αίματος, τα καρκινικά κύτταρα προσπαθούν να φτιάξουν αντισώματα. Ωστόσο, μπορούν να παράγουν μόνο μη φυσιολογικά αντισώματα που ονομάζονται μονοκλωνικές πρωτεΐνες ή πρωτεΐνες Μ. Όταν αυτά τα επιβλαβή αντισώματα συγκεντρώνονται στο σώμα, μπορούν να προκαλέσουν νεφρική βλάβη και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το πολλαπλό μυέλωμα είναι σπάνιο, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 4 έως 5 άτομα από τα 100.000 διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Τύποι πολλαπλού μυελώματος

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι πολλαπλού μυελώματος και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την επίδρασή τους στο σώμα:

 • Ένα έρπον μυέλωμα δεν προκαλεί αισθητά συμπτώματα. Αναπτύσσεται συνήθως αργά και δεν προκαλεί όγκους των οστών. Παρατηρούνται μόνο μικρές αυξήσεις της πρωτεΐνης Μ και των πλασματοκυττάρων Μ.
 • Ένα μονήρες πλασματοκύττωμα προκαλεί σχηματισμό όγκου, συνήθως στα οστά. Γενικά, ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία, αλλά χρειάζεται στενή παρακολούθηση.
Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Διαχείριση και έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος;

Τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος ποικίλουν ανάλογα με το άτομο. Αρχικά, τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι αισθητά. Ωστόσο, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις κύριους τύπους συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά αναφέρονται γενικά από το ακρωνύμιο CRAB, το οποίο σημαίνει:

 • Ασβέστιο (calcium)
 • Νεφρική ανεπάρκεια (renal failure)
 • Αναιμία (anemia)
 • Βλάβη των οστών (bone damage)

Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα προέρχονται από τα οστά που έχουν υποστεί διαρροή ασβεστίου. Πολύ μεγάλη συγκέντρωση ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει:

 • ακραία δίψα
 • ναυτία
 • εμετό
 • στομαχικές διαταραχές
 • απώλεια της όρεξης

Η σύγχυση και η δυσκοιλιότητα είναι επίσης κοινά συμπτώματα αυξημένων επιπέδων ασβεστίου.

Η ανεπάρκεια των νεφρών μπορεί να προκληθεί από υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης Μ στο σώμα.

Η αναιμία είναι μια κατάσταση στην οποία το αίμα δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό συμβαίνει όταν τα καρκινικά κύτταρα υπερτερούν των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών. Η αναιμία συχνά προκαλεί κόπωση, ζάλη και ευερεθιστότητα.

Οι τραυματισμοί των οστών και τα κατάγματα συμβαίνουν όταν τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν στο οστό και στο μυελό των οστών. Αυτές οι βλάβες εμφανίζονται ως οπές σε ακτινογραφίες. Συχνά προκαλούν πόνο στα οστά, ειδικά:

 • στην πλάτη
 • στη λεκάνη
 • στα πλευρά
 • στο κρανίο

Άλλα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • αδυναμία ή μούδιασμα, ειδικά στα πόδια
 • ακούσια απώλεια βάρους
 • σύγχυση
 • προβλήματα με την ούρηση
 • ναυτία
 • εμετό
 • επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
 • απώλεια όρασης ή προβλήματα όρασης

Αίτια

Τι προκαλεί το πολλαπλό μυέλωμα;

Η ακριβής αιτία του πολλαπλού μυελώματος είναι άγνωστη. Ωστόσο, ξεκινά με ένα μη φυσιολογικό πλασματοκύτταρο που πολλαπλασιάζεται γρήγορα στον μυελό των οστών πολλές περισσότερες φορές από ό,τι θα έπρεπε.

Τα προκύπτοντα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν κανονικό κύκλο ζωής. Αντί να πολλαπλασιάζονται και τελικά να πεθαίνουν, συνεχίζουν να διαιρούνται επ 'αόριστον. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το σώμα, καθώς μειώνεται η παραγωγή υγιών κυττάρων.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για το πολλαπλό μυέλωμα;

Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλού μυελώματος εάν είναι:

 • άνδρες
 • άνω των 50 ετών
 • Αφροαμερικανοί
 • υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
 • έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία
 • απασχολούνται στη βιομηχανία πετρελαίου

Ένας άλλος προδιαθεσικός παράγοντας για το πολλαπλό μυέλωμα είναι το ιστορικό μονοκλωνικής γαμμαπάθειας αδιευκρίνιστης σημασίας. Σε αυτήν την πάθηση, τα πλασματοκύτταρα παράγουν Μ πρωτεΐνες. Συνήθως δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η εν λόγω κατάσταση εξελίσσεται σε πολλαπλό μυέλωμα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το πολλαπλό μυέλωμα;

Οι γιατροί συχνά ανιχνεύουν πολλαπλό μυέλωμα πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Μια τυπική κλινική εξέταση, οι εξετάσεις αίματος και οι εξετάσεις ούρων μπορούν να αποκαλύψουν στοιχεία αυτού του καρκίνου.

Θα χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις εάν ο γιατρός σας βρει σημάδια μυελώματος όταν δεν έχετε συμπτώματα. Χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες εξετάσεις, ο γιατρός σας μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου και να καθορίζει εάν χρειάζεστε θεραπεία.

Εξετάσεις αίματος και ούρων

Οι εξετάσεις αίματος και ούρων χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των πρωτεϊνών Μ. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλαπλού μυελώματος ή άλλων καταστάσεων. Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν επίσης μια πρωτεΐνη που ονομάζεται βήτα-2 μικροσφαιρίνη, η οποία μπορεί να βρεθεί στο αίμα. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση:

 • του ποσοστού πλασματοκυττάρων στον μυελό των οστών
 • της νεφρικής λειτουργίας
 • των επιπέδων ασβεστίου
 • των επιπέδων ουρικού οξέος
 • του αριθμού των κυττάρων του αίματος

Εξετάσεις απεικόνισης

Οι ακτίνες Χ, οι μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί εάν τα οστά έχουν υποστεί βλάβη από το πολλαπλό μυέλωμα.

Βιοψία

Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, ο γιατρός αφαιρεί ένα μικρό δείγμα μυελού των οστών με μια μακριά βελόνα. Μόλις ληφθεί το δείγμα, μπορεί να ελεγχθεί για καρκινικά κύτταρα σε εργαστήριο. Διάφορες εξετάσεις μπορούν να καθορίσουν τους τύπους ανωμαλιών στα κύτταρα και πόσο γρήγορα αυτά πολλαπλασιάζονται.

Αυτοί οι τύποι εξετάσεων χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσετε αν έχετε πολλαπλό μυέλωμα ή άλλη πάθηση. Εάν εντοπιστεί πολλαπλό μυέλωμα, οι εξετάσεις μπορούν να δείξουν πόσο έχει προχωρήσει. Αυτό είναι γνωστό ως σταδιοποίηση του καρκίνου.

Στάδια

Το πολλαπλό μυέλωμα διακρίνεται σε στάδια εξετάζοντας:

 • τον αριθμό των κυττάρων του αίματος
 • τα επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα και στα ούρα
 • τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα άλλων διαγνωστικών εξετάσεων.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να σταδιοποιηθεί το πολλαπλό μυέλωμα. Το σύστημα Durie-Salmon βασίζεται στα επίπεδα της πρωτεΐνης Μ, του ασβεστίου και των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και του βαθμού βλάβης των οστών. Το Διεθνές Σύστημα Σταδιοποίησης βασίζεται στα επίπεδα του πλάσματος αίματος και της μικροσφαιρίνης βήτα-2.

Και τα δύο συστήματα διαιρούν την κατάσταση σε τρία στάδια, με το τρίτο στάδιο να είναι το πιο σοβαρό. Η σταδιοποίηση βοηθάει τον γιατρό σας να καθορίσει τις προοπτικές σας και τις επιλογές θεραπείας.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται το πολλαπλό μυέλωμα;

Δεν υπάρχει θεραπεία για πολλαπλό μυέλωμα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ο πόνος και οι επιπλοκές και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου. Οι θεραπείες χρησιμοποιούνται μόνο όταν η ασθένεια χειροτερεύει.

Ο γιατρός σας είναι απίθανο να σας προτείνει θεραπεία αν δεν έχετε κάποια συμπτώματα. Αντ 'αυτού, θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάστασή σας για σημεία εξέλιξης της νόσου. Αυτό συχνά περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις αίματος και ούρων.

Εάν χρειάζεστε θεραπεία, οι συνήθεις επιλογές περιλαμβάνουν τα εξής:

Στοχοθετημένη θεραπεία

Τα στοχευμένα φάρμακα μπλοκάρουν μια χημική ουσία στα μυελωματικά κύτταρα, η οποία καταστρέφει τις πρωτεΐνες, προκαλώντας το θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της στοχευμένης θεραπείας περιλαμβάνουν τη βορτεζομίμπη (Velcade) και την καρφιλζομίμπη (Kyprolis). Και τα δύο χορηγούνται ενδοφλέβια.

Βιολογική θεραπεία

Τα φάρμακα βιολογικής θεραπείας χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας για να προσβάλλουν τα κύτταρα. Χάπια θαλιδομίδης (Thalomid), λεναλιδομίδης (Revlimid) ή πομαλιδόμιδης (Pomalyst) χρησιμοποιούνται συνήθως για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η λεναλιδομίδη είναι παρόμοια με τη θαλιδομίδη, αλλά έχει λιγότερες παρενέργειες. Φαίνεται επίσης ότι είναι πιο ισχυρή.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία είναι μια επιθετική μορφή φαρμακευτικής θεραπείας που βοηθάει στην εξολόθρευση των ταχέως αναπτυσσόμενων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων μυελώματος. Τα φάρμακα χημειοθεραπείας χορηγούνται συχνά σε υψηλές δόσεις, ειδικά πριν από τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Τα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλεβίως ή να ληφθούν σε μορφή χαπιού.

Κορτικοστεροειδή

Τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη και η δεξαμεθαζόνη, χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του μυελώματος. Μπορούν να εξισορροπήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, έτσι ώστε να είναι συχνά αποτελεσματικές στην καταστροφή των κυττάρων μυελώματος. Μπορούν να ληφθούν σε μορφή χαπιού ή να χορηγηθούν ενδοφλεβίως.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρές δέσμες ενέργειας για να καταστρέψει τα κύτταρα του μυελώματος και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιείται μερικές φορές για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα γρήγορα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος.

Μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων

Οι μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του νοσούντος μυελού των οστών με υγιές μυελό από έναν δότη. Πριν από τη διαδικασία, τα αιμοποιητικά κύτταρα συλλέγονται από το αίμα σας. Το πολλαπλό μυέλωμα στη συνέχεια αντιμετωπίζεται με ακτινοθεραπεία ή υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας. Μόλις ο ασθενής ιστός μπορεί να καταστραφεί, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να εγχυθούν στο σώμα σας, όπου κινούνται στα οστά και ξεκινούν την ανοικοδόμηση του μυελού των οστών.

Εναλλακτικές θεραπείες

Η εναλλακτική ιατρική έχει γίνει ένας δημοφιλής τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του πολλαπλού μυελώματος και των παρενεργειών της αντικαρκινικής θεραπείας. Ενώ δεν μπορεί να θεραπευτεί το πολλαπλό μυέλωμα, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με:

 • το βελονισμό
 • την αρωματοθεραπεία
 • το μασάζ
 • το διαλογισμό
 • τις μεθόδους χαλάρωσης

Συζητήστε με τον γιατρό σας οποιεσδήποτε εναλλακτικές θεραπείες πριν τους δοκιμάσετε να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλείς για την υγεία σας.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές που σχετίζονται με το πολλαπλό μυέλωμα;

Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές, αλλά είναι συνήθως θεραπεύσιμο:

 • Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή με «κηδεμόνα».
 • Οι επιπλοκές του νεφρού αντιμετωπίζονται με αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.
 • Οι λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.
 • Η απώλεια οστού μπορεί να επιβραδυνθεί ή να προληφθεί με φαρμακευτική θεραπεία.
 • Η αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ερυθροποιητίνη. Αυτό το φάρμακο διεγείρει τον οργανισμό να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Διαχείριση και έκβαση

Ζώντας με πολλαπλό μυέλωμα

Αν έχετε διαγνωσθεί με πολλαπλό μυέλωμα, τα παρακάτω ίσως σας βοηθήσουν:

Ενημερωθείτε σχετικά με το πολλαπλό μυέλωμα

Ενημερωθείτε σχετικά με το πολλαπλό μυέλωμα, ώστε να λαμβάνετε ορθές αποφάσεις αναφορικά με τη θεραπεία σας. Μιλήστε με το γιατρό σας αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές και τις παρενέργειες της καθεμιάς.

Το Εθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο και το Διεθνές Ίδρυμα για το Μυέλωμα μπορούν να σας παρέχουν περισσότερες πληροφορίες.

Αναζητήστε υποστήριξη

Αναζητήστε υποστήριξη στους φίλους και τους συγγενείς σας που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας υποστηρίξουν συναισθηματικά όταν το χρειάζεστε. Οι ομάδες υποστήριξης μπορεί επίσης να σας φανούν επιβοηθητικές.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους οι οποίοι να σας δίνουν μια αίσθηση ελέγχου αναφορικά με την κατάστασή σας. Δεν πρέπει να θέτετε υψηλούς στόχους, καθώς μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε εξουθενωμένοι και απογοητευμένοι. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είστε σε θέση να εργάζεστε 40 ώρες την εβδομάδα, αλλά να έχετε τη δυνατότητα της μερικής απασχόλησης.

Εστιάστε στη γενικότερη εικόνα της υγείας σας

Φροντίστε να τρέφεστε καλά και να κοιμάστε αρκετά. Μπορεί να σας βοηθήσει και κάποια χαμηλής έντασης γυμναστική, όπως το περπάτημα ή η yoga, λίγες φορές την εβδομάδα. Διατηρήστε το μυαλό και το σώμα σας όσο το δυνατόν πιο υγιή, ώστε να αντιμετωπίζετε καλύτερα το άγχος και την κούραση που προκαλεί ο καρκίνος. Θα πρέπει να έχετε αρκετό χρόνο για να ξεκουράζεστε και να αναρρώνετε, για αυτό μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμά σας.

Ποιες είναι οι προοπτικές για άτομα με πολλαπλό μυέλωμα;

Τα άτομα που έχουν λάβει πρόσφατα διάγνωση πολλαπλού μυελώματος μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα για αρκετά χρόνια. Μόλις προχωρήσει η ασθένεια και εμφανιστούν τα συμπτώματα, οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να αναπτυχθούν σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και μετά από χρόνια επιτυχημένης θεραπείας.

Ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη νόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, οι μέσες χρονικές περίοδοι επιβίωσης για τα τρία στάδια του πολλαπλού μυελώματος είναι:

Στάδιο 1: 62 μήνες, που είναι περίπου πέντε έτη

Στάδιο 2: 44 μήνες, που είναι περίπου τρία έως τέσσερα χρόνια

Στάδιο 3: 29 μήνες, που είναι περίπου δύο έως τρία χρόνια

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για γενικές εκτιμήσεις που βασίζονται σε προηγούμενα αποτελέσματα πολλών ανθρώπων που είχαν πολλαπλό μυέλωμα. Η προοπτική σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία σας, τη γενική υγεία και πόσο καλά ανταποκρίνεται ο καρκίνος σας στη θεραπεία.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Berenson JR. (2016). Multiple myeloma (myelomatosis; plasma cell myeloma). merckmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/plasma-cell-disorders/multiple-myeloma

2. Mayo Clinic Staff. (2017). Monoclonal gammopathy of undetermined significance. mayoclinic.org/diseases-conditions/mgus/symptoms-causes/syc-20352362

3. Mayo Clinic Staff. (2017). Multiple myeloma. mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-myeloma/symptoms-causes/syc-20353378

4. Multiple myeloma. (n.d.). stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/multiple-myeloma.html

5. Multiple myeloma and related blood diseases. (n.d.). dukemedicine.org/treatments/cancer/myeloma

6. Staging multiple myeloma. (n.d.). cancercenter.com/multiple-myeloma-cancer/stages/

7. Survival rates by stage for multiple myeloma. (2016). cancer.org/cancer/multiplemyeloma/detailedguide/multiple-myeloma-survival-rates