Τι είναι ο πονοκέφαλος;
Ο πονοκέφαλος (κεφαλαλγία) είναι μια πολύ κοινή πάθηση, η οποία προκαλεί πόνο και δυσφορία στο κεφάλι, στο τριχωτό της κεφαλή ή στον αυχένα. Υπολογίζεται ότι 7 στα 10 άτομα υποφέρουν από τουλάχιστον ένα επεισόδιο πονοκεφάλου ετησίως.
Οι πονοκέφαλοι μπορεί μερικές φορές να είναι μέτριας εντάσεως, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν οξύ πόνο ο οποίος δυσκολεύει την συγκέντρωση στην εργασία και την ολοκλήρωση άλλων καθημερινών καθηκόντων. Στην πραγματικότητα, περίπου 45 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν συχνά από οξείς πονοκεφάλους οι οποίοι μπορεί να τους καθιστούν μη λειτουργικούς. Ευτυχώς, οι περισσότερες κεφαλαλγίες αντιμετωπίζονται με την βοήθεια φαρμάκων και με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Αίτια
Ποιες είναι οι πρωτογενείς αιτίες της κεφαλαλγίας;
Οι ιατροί έχουν ταυτοποιήσει πολλές διαφορετικές αιτίες σχετικά με τις κεφαλαλγίες.
Οι πρωτογενείς αιτίες των κεφαλαλγιών είναι οι αιτίες εκείνες που δεν σχετίζονται με άλλες διαφορετικές ιατρικές παθήσεις. Οι κεφαλαλγίες αυτές είναι αποτέλεσμα μιας υποκείμενης διαδικασίας στον εγκέφαλο και περιλαμβάνουν τις ημικρανίες, τις αθροιστικές κεφαλαλγίες και τις κεφαλαλγίες τάσης.
Ποιες είναι οι δευτερογενείς αιτίες των κεφαλαλγιών;
Οι δευτερογενείς κεφαλαλγίες είναι εκείνες που οφείλονται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Τα παραδείγματα δευτερογενών αιτιών των κεφαλαλγιών περιλαμβάνουν:
Όγκος ή ανεύρυσμα στον εγκέφαλο
Η παρουσία ενός όγκου στον εγκέφαλο ή ενός ανευρύσματος (εγκεφαλικού αιματώματος) μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαλγία. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο χώρος στον εγκέφαλο είναι περιορισμένος. Όταν αρχίζει να συσσωρεύεται αίμα ή επιπλέον ιστός στο κρανίο, η πίεση στον εγκέφαλο δύναται να προκαλέσει κεφαλαλγία.
Αυχενογενείς κεφαλαλγίες
Οι αυχενογενείς κεφαλαλγίες εμφανίζονται όταν αρχίζει ο εκφυλισμός των μεσοσπονδύλιων δίσκων, οι οποίοι ασκούν πίεση στη σπονδυλική στήλη. Το αποτέλεσμα είναι έντονος πόνος στον αυχένα, καθώς επίσης και κεφαλαλγίες.
Κεφαλαλγίες λόγω υπερβολικής λήψης φαρμάκων
Αν ένα άτομο λαμβάνει μεγάλη ποσότητα αναλγητικών φαρμάκων σε καθημερινή βάση και αρχίσει να τα μειώνει ή τα διακόψει εντελώς, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η κεφαλαλγία. Τέτοιου είδους φάρμακα περιλαμβάνουν την υδροκωδόνη.
Κεφαλαλγίες που σχετίζονται με τη μηνιγγίτιδα
Η μηνιγγίτιδα είναι μια λοίμωξη στις μήνιγγες, τις μεμβράνες που επενδύουν εσωτερικά το κρανίο και περικλείουν το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.
Μετατραυματική κεφαλαλγία
Μερικές φορές το άτομο μπορεί να υποφέρει από κεφαλαλγίες μετά από κάποιο τραυματισμό στην κεφαλή, ο οποίος προέκυψε μετά από πτώση ή αυτοκινητιστικό ατύχημα.
Κεφαλαλγίες λόγω ιγμορίτιδας
Η φλεγμονή στους συνήθως γεμάτους από αέρα ρινικούς κόλπους του προσώπου μπορεί να προκαλέσει πίεση και πόνο, τα οποία να οδηγήσουν σε κεφαλαλγία των ιγμορείων.
Νωτιαία κεφαλαλγία
Η νωτιαία κεφαλαλγία μπορεί να προκύψει λόγω αργής διαρροής εγκεφαλονωτιαίου υγρού, συνήθως αφού το άτομο έχει υποβληθεί σε επισκληρίδιο, σε οσφυονωτιαία παρακέντηση ή σε ραχιαία αναισθησία.
Είδη
Ποια είναι τα είδη της κεφαλαλγίας;
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κεφαλαλγίας στα οποία περιλαμβάνονται:
Οι κεφαλαλγίες τάσης
Οι κεφαλαλγίες τάσης είναι η πιο συνηθισμένη μορφή πονοκεφάλου και προκύπτουν συχνότερα σε γυναίκες άνω των 20 ετών. Συχνά περιγράφονται ως αίσθηση ότι έχουν ένα σφιχτά δεμένο επίδεσμο περιμετρικά της κεφαλής. Προκαλούνται λόγω της έντασης στους μύες του αυχένα και του τριχωτού της κεφαλής. Η λάθος στάση του σώματος και το άγχος αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση.
Οι κεφαλαλγίες τάσης συνήθως διαρκούν αρκετά λεπτά, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να έχουν και διάρκεια μερικών ημερών. Επίσης τείνουν να επανεμφανίζονται.
Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες
Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες αποτελούν μη-παλλόμενες κεφαλαλγίες οι οποίες προκαλούν ανυπόφορο, καυστικό πόνο στην μια πλευρά της κεφαλής ή όπισθεν του οφθαλμού. Συνήθως προκαλούν δακρύρροια και ρινική συμφόρηση ή ρινική καταρροή. Οι κεφαλαλγίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν για εκτεταμένες χρονικές περιόδους, γνωστές ως αθροιστικές περιόδους. Η αθροιστική περίοδος δύναται να διαρκέσει ως και έξι εβδομάδες.
Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες μπορεί να προκύπτουν σε καθημερινή βάση και περισσότερο από μια φορά την ημέρα. Η αιτία είναι άγνωστη. Ωστόσο, αυτό το είδος κεφαλαλγίας είναι σπάνιο και γενικότερα επηρεάζει άντρες μεταξύ 20 και 40 ετών.
Οι ημικρανίες
Οι ημικρανίες είναι οξύτατες κεφαλαλγίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν παλλόμενο πόνο που σφυροκοπά, συνήθως στην μια πλευρά της κεφαλής. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ημικρανίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι χρόνιες ημικρανίες, οι οποίες είναι ημικρανίες που συμβαίνουν 15 ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα.
Οι ημιπληγικές ημικρανίες είναι εκείνες των οποίων τα συμπτώματα προσομοιάζουν αυτά του εγκεφαλικού. Υπάρχουν περιπτώσεις που το άτομο μπορεί να έχει ημικρανίες χωρίς να νιώθει πόνο στην κεφαλή, το οποίο σημαίνει ότι έχει άλλα συμπτώματα ημικρανίας όπως ναυτία, διαταραχές στην όραση, ζάλη, όχι όμως πονοκέφαλο.
Οι φαρμακοεπαγώμενες κεφαλαλγίες
Οι φαρμακοεπαγώμενες κεφαλαλγίες είναι εκείνες που προκύπτουν όταν το άτομο διακόπτει την λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής την οποία λάμβανε τακτικά ώστε να αντιμετωπίσει την κεφαλαλγία. Οι φαρμακοεπαγώμενες κεφαλαλγίες είναι πιθανότερο να προκύψουν όταν λαμβάνονται φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη, οι τριπτάνες (Zomig, Imitrex), η εργοταμίνη (Ergomar), και κάποια αναλγητικά (όπως είναι το Tylenol σε συνδυασμό με κωδεΐνη).
Οι κεραυνοβόλες κεφαλαλγίες
Οι κεραυνοβόλες κεφαλαλγίες είναι αιφνίδιας έναρξης και μεγάλης έντασης πονοκέφαλοι, συνήθως εμφανίζονται χωρίς προειδοποιητικές ενδείξεις και έχουν διάρκεια ως 5 λεπτά. Αυτού του είδους οι κεφαλαλγίες μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιου υποκείμενου προβλήματος στα αιμοφόρα αγγεία και συχνά απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα.
Ημικρανίες
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας;
Οι ημικρανίες είναι τα πιο σοβαρά και περίπλοκα είδη κεφαλαλγίας. Οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα να οφείλονται σε αλλαγές που υφίσταται η δραστηριότητα των νεύρων και των χημικών στον εγκέφαλο. Υπάρχει η πεποίθηση ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης επηρεάζουν την ευαισθησία ενός ατόμου να εμφανίσει ημικρανίες.
Οι ημικρανίες είναι πολύ έντονες, παλλόμενες κεφαλαλγίες που επηρεάζουν τη μια πλευρά της κεφαλής. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο και να διαρκέσουν από μερικές ώρες ως και μερικές ημέρες.
Η συχνότητα και τα είδη ημικρανίας
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Έρευνας Ημικρανιών των ΗΠΑ, σχεδόν 1 στα 4 νοικοκυριά στις Η.Π.Α. φιλοξενεί ένα άτομο που υποφέρει από ημικρανία. Οι ημικρανίες είναι ένα από τα 20 κορυφαία νοσήματα παγκοσμίως τα οποία καθιστούν τον ασθενή μη λειτουργικό.
Αναφορικά με τους εφήβους, τα αγόρια υποφέρουν συχνότερα από ημικρανίες σε σχέση με τα κορίτσια. Στους ενήλικες, ωστόσο, είναι οι γυναίκες που υποφέρουν συχνότερα σε σχέση με τους άντρες. Επίσης είναι πιθανότερο οι ημικρανίες να επηρεάσουν άτομα που έχουν κάποιο μέλος στην οικογένεια το οποίο να υποφέρει συχνά από αυτές.
Υπάρχουν δυο βασικά είδη ημικρανίας: η ημικρανία με αύρα και η ημικρανία χωρίς αύρα. Οι αύρες είναι οπτικές διαταραχές οι οποίες αποτελούνται από έντονα φώτα, φώτα που αναβοσβήνουν ή μετακινούνται. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αύρες προκαλούν προσωρινή απώλεια της όρασης. Αυτές οι οπτικές διαταραχές εμφανίζονται περίπου 30 λεπτά πριν την έναρξη της ημικρανίας και μπορούν να διαρκέσουν ως και 15 λεπτά.
Η ημικρανία με αύρα τείνει να είναι μικρότερης έντασης και εξουθένωσης συγκριτικά με την ημικρανία χωρίς αύρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως υποφέρουν από ημικρανίες χωρίς αύρα.
Άλλο είδος ημικρανίας είναι οι ημιπληγικές ημικρανίες. Οι ημικρανίες αυτές συνοδεύονται από συμπτώματα που προσομοιάζουν με του εγκεφαλικού, όπως η δυσαρθρία και το μούδιασμα ή η αδυναμία στην μια πλευρά του σώματος.
Οι φάσεις της ημικρανίας
Οι ημικρανίες έχουν τρεις φάσεις: την πρόδρομη φάση, την φάση κορύφωσης και την φάση ανάρρωσης.
Η πρόδρομη φάση είναι η χρονική περίοδος ακριβώς πριν την έναρξη της ημικρανίας. Η πρόδρομη φάση δύναται να επηρεάζει την συγκέντρωση, την διάθεση και την όρεξη και να προκαλεί συχνό χασμουρητό.
Η φάση της κορύφωσης της κεφαλαλγίας είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία τα συμπτώματα της ημικρανίας είναι εντονότερα. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά.
Η φάση της ανάρρωσης αποτελείται από μια χρονική περίοδο 24 ωρών μετά την ημικρανία. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να εμφανίσετε υπνηλία και διακυμάνσεις στην διάθεση, η οποία να εναλλάσσεται ανάμεσα σε συναισθήματα θλίψης και χαράς.
Τι πυροδοτεί την ημικρανία;
Η ακριβής αιτία της ημικρανίας είναι άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν αναρίθμητοι παράγοντες οι οποίοι είναι γνωστό ότι μπορούν να πυροδοτήσουν την έναρξη επεισοδίων ημικρανίας και περιλαμβάνουν:
- διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών, ειδικά στα αγόρια που βρίσκονται στην εφηβεία και στις γυναίκες
- άγχος και ανησυχία
- τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση ή μαρινάρισμα
- κρέατα και τυριά ωρίμανσης
- συγκεκριμένα φρούτα, όπως οι μπανάνες, τα αβοκάντο και το κίτρο
- παράλειψη γευμάτων
- ανεπάρκεια ύπνου ή υπερβολικό ύπνο
- έντονα ή δυνατά φώτα
- διακυμάνσεις στην ατμοσφαιρική πίεση λόγω των καιρικών αλλαγών
- κατανάλωση αλκοόλ
- έλλειψη καφεΐνης
Επειδή κάποια είδη κεφαλαλγίας που δεν σχετίζονται με τις ημικρανίες μπορεί να είναι μεγάλης έντασης, υπάρχει δυσκολία διάκρισης μεταξύ των δύο.
Συμπτώματα
Ποια είναι τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας ανάλογα με το είδος;
Οι κεφαλαλγίες τάσης
Οι κεφαλαλγίες τάσεις τείνουν να προκαλούν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- ακαμψία του αυχένα
- αμβλύ άλγος
- ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής
- ακαμψία των ώμων
- σφίξιμο ή πίεση κατά μήκος του μετώπου που δύναται να εκτείνεται στο πλάι ή στο πίσω τμήμα της κεφαλής
Μερικές φορές, οι κεφαλαλγίες τάσης ομοιάζουν με ημικρανίες. Συνήθως όμως δεν προκαλούν τις ίδιες οπτικές διαταραχές όπως οι ημικρανίες.
Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες
Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι συχνά σύντομες σε διάρκεια και προκαλούν άλγος όπισθεν των οφθαλμών. Το άλγος είναι συνήθως μονόπλευρο και περιγράφεται ως παλλόμενο ή συνεχές. Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες τυπικά εμφανίζονται περίπου μια με δυο ώρες πριν τον ύπνο. Αν και κάποια από τα συμπτώματα των αθροιστικών κεφαλαλγιών ομοιάζουν με της ημικρανίας, δεν προκαλούν συνήθως ναυτία.
Οι ημικρανίες
Οι ημικρανίες συχνά χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως:
- μια αίσθηση σφυροκοπήματος στην κεφαλή
- ναυτία
- άλγος στη μία πλευρά της κεφαλής
- ευαισθησία στον ήχο και το φως
- έντονο, παλλόμενο άλγος
- έμετο
Οι ημικρανίες συχνά προκαλούν τόσο έντονο άλγος ώστε το άτομο αδυνατεί είτε να συγκεντρωθεί είτε να ολοκληρώσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Οι φαρμακοεπαγώμενες κεφαλαλγίες
Οι φαρμακοεπαγώμενες κεφαλαλγίες τείνουν να εμφανίζονται σε καθημερινή βάση, και συνήθως επιδεινώνονται το πρωί. Συχνά η κατάσταση βελτιώνεται με την λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, αλλά η κεφαλαλγία επιστρέφει όταν η επιρροή του φαρμάκου φθίνει. Άλλα συμπτώματα που συνδέονται με τις φαρμακοεπαγώμενες κεφαλαλγίες περιλαμβάνουν:
- την ευερεθιστότητα
- την ναυτία
- την αεικινησία
- την δυσκολία ανάκλησης στην μνήμη σημαντικών λεπτομερειών
Η φύση αυτής της κεφαλαλγίας συχνά εξαρτάται από το είδος της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει το άτομο.
Οι κεραυνοβόλες κεφαλαλγίες
Μια κεραυνοβόλος κεφαλαλγία προκαλεί πόνο στην κεφαλή ο οποίος είναι σύντομος σε διάρκεια, αλλά έχει ένταση.
Διάγνωση
Πώς διαγιγνώσκονται οι κεφαλαλγίες;
Μια κεφαλαλγία συχνά δύναται να αποτελεί σύμπτωμα μιας ασθένειας ή άλλης ιατρικής πάθησης. Ένας ιατρός μπορεί να καθορίσει την υποκείμενη αιτία της κεφαλαλγίας παίρνοντας το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και διενεργώντας κλινικές εξετάσεις, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν και μια ολοκληρωμένη νευρολογική αξιολόγηση.
Η λήψη ενός περιεκτικού ιστορικού είναι εξίσου σημαντική, καθώς η αιφνίδια αποχή από μια φαρμακευτική αγωγή και κάποιες συγκεκριμένες τροφές μπορεί να προκαλέσει τη εμφάνιση επαναλαμβανόμενων κεφαλαλγιών. Για παράδειγμα, τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ μπορεί να έχουν κεφαλαλγίες αν η διακοπή της κατανάλωσης είναι αιφνίδια.
Ο ιατρός μπορεί να διενεργήσει και κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις αν υποπτεύεται ότι η αιτία της κεφαλαλγίας είναι κάποια άλλη ιατρική πάθηση. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πλήρες αιμοδιάγραμμα, μια εξέταση αίματος που μπορεί να παρουσιάσει ενδείξεις λοίμωξης
- ακτινογραφία του κρανίου, μια εξέταση απεικόνισης που προσφέρει λεπτομερείς εικόνες των οστών του κρανίου
- ακτινογραφία των ιγμορείων, μια εξέταση απεικόνισης η οποία διενεργείται αν ο ιατρός υποπτεύεται ότι ο ασθενής πάσχει από ιγμορίτιδα
- αξονική ή μαγνητική τομογραφία της κεφαλής, οι οποίες ενδέχεται να διενεργηθούν σε περιπτώσεις που ο ιατρός υποπτεύεται εγκεφαλικό, κάποιο τραύμα ή θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο
Πότε πρέπει να επισκεφτώ τον ιατρό μου;
Οι περισσότερες κεφαλαλγίες δεν είναι συμπτώματα κάποιας πάθησης απειλητικής για τη ζωή. Ωστόσο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας αν η κεφαλαλγία εμφανιστεί μετά από κάποιο τραυματισμό. Άλλη περίπτωση που θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα είναι αν η κεφαλαλγία συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- υπνηλία
- πυρετό
- έμετο
- μούδιασμα του προσώπου
- συγκεχυμένο λόγο
- αδυναμία στο ένα χέρι ή πόδι
- σπασμούς
- σύγχυση
Ο ιατρός επίσης θα πρέπει να σας εξετάσει σε περίπτωση που εμφανίσετε πίεση ανάμεσα στους οφθαλμούς ταυτόχρονα με κιτρινωπές-πράσινες ρινικές εκκρίσεις και πονόλαιμο.
Θεραπεία
Πώς θεραπεύεται η κεφαλαλγία;
Η θεραπεία της κεφαλαλγίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Αν οι πονοκέφαλοι οφείλονται σε κάποια πάθηση, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα υποχωρήσουν όταν αντιμετωπιστεί η υποκείμενη νόσος. Ωστόσο, οι περισσότερες κεφαλαλγίες δεν είναι σύμπτωμα σοβαρών ιατρικών παθήσεων και μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με επιτυχία λαμβάνοντας κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως είναι η ασπιρίνη, η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη.
Αν δεν λειτουργήσουν τα φάρμακα αυτά, υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις κεφαλαλγίες:
- Η βιοανάδραση (biofeedback) είναι μια τεχνική χαλάρωσης που βοηθάει στην διαχείριση του πόνου.
- Τα μαθήματα διαχείρισης του άγχους μπορούν να σας διδάξουν πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος και πώς να ανακουφίσετε την ένταση.
- Η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας ομιλίας που σας υποδεικνύει πώς να αναγνωρίζετε καταστάσεις οι οποίες σας κάνουν να νιώθετε άγχος και ανησυχία.
- Ο βελονισμός είναι μια εναλλακτική θεραπεία η οποία μπορεί να μειώσει το άγχος και την πίεση εφαρμόζοντας ειδικές βελόνες σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός σας.
- Η ήπια ή μέτρια άσκηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή συγκεκριμένων χημικών συστατικών του εγκεφάλου τα οποία σας κάνουν να νιώθετε πιο χαρούμενοι και χαλαροί.
- Η θεραπεία ζεστού ή κρύου περιλαμβάνει την εφαρμογή ζεστής κομπρέσας ή πάγου στην κεφαλή για 5 με 10 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα.
- Ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μπορεί να βοηθήσει στην χαλάρωση των πιεσμένων μυών.
Η προληπτική θεραπεία χρησιμοποιείται όταν η κεφαλαλγία εμφανίζεται τρεις ή περισσότερες φορές κάθε μήνα. Η σουματριπτάνη είναι ένα φάρμακο το οποίο συνήθως χορηγείται για να τεθούν οι ημικρανίες υπό έλεγχο. Άλλα φάρμακα που λαμβάνονται για τη θεραπεία ή την πρόληψη της χρόνιας ημικρανίας ή των αθροιστικών κεφαλαλγιών είναι:
- οι β-αναστολείς (προπρανολόλη, ατενολόλη)
- η βεραπαμίλη (αναστολέας του διαύλου ασβεστίου)
- η μηλεϊνική μεθυσεργίδη (βοηθά στην μείωση της συστολής των αιμοφόρων αγγείων)
- η αμιτριπτυλίνη (αντικαταθλιπτικό)
- το βαλπροϊκό οξύ (αντιεπηλιπτικό)
- η διϋδροεργοταμίνη
- το λίθιο
- η τοπιραμάτη
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) πρόσφατα επίσης ενέκρινε την χρήση του φαρμάκου Aimovig, το οποίο ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που αποκαλούνται μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία δεσμεύονται στον υποδοχέα του σχετιζόμενου με το γονίδιο της καλσιτονίνης πεπτιδίου (CGRP). Τα φάρμακα αυτά στοχεύουν ειδικά στις αιτίες της ημικρανίας.
Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ημικρανίας συνήθως αντιμετωπίζουν κάποια άλλη πάθηση, προσφέρουν όμως ανακούφιση από τις ημικρανίες. Πολλά άλλα παρόμοια φάρμακα βρίσκονται αυτή την περίοδο σε ερευνητικό στάδιο.
Μπορείτε να συζητήσετε με τον ιατρό σας σχετικά με το ποια θεραπεία συγκεκριμένα θα βοηθούσε εσάς προσωπικά να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για την κεφαλαλγία;
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να διαχειριστούν ή να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν ή να προλάβουν τις κεφαλαλγίες τους λαμβάνοντας βιταμίνες ή βότανα. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν την έναρξη μιας νέας φαρμακευτικής αγωγής ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρξει αρνητική αλληλεπίδραση με κάποια άλλη ουσία που λαμβάνετε ήδη. Κάποιες φυσικές συνταγές που μπορεί να λάβει ένα άτομο ώστε να μειώσει την κεφαλαλγία περιλαμβάνουν:
- Τον πετασίτη. Έχει αποδειχτεί ότι τα εκχυλίσματα του ποώδους αυτού φυτού μειώνουν την συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Αν και το βότανο αυτό είναι γενικά ανεκτό από τους περισσότερους, υπάρχουν αναφορές για αλλεργικές αντιδράσεις, κυρίως από άτομα αλλεργικά στο αγριόχορτο, στον κατιφέ, τις μαργαρίτες και τα χρυσάνθεμα.
- Το συνένζυμο Q10. Λαμβάνοντας 100 mg από το ένζυμο αυτό τρεις φορές ημερησίως (ή λαμβάνοντας μια μόνο δόση 150 mg την ημέρα), μπορεί να μειώσει την συχνότητα της ημικρανίας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
- Το πύρεθρο. Το πύρεθρο είναι ένα βότανο το οποίο δυνητικά μειώνει την συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας. Δεν υπάρχουν όμως αρκετές επιστημονικές έρευνες να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο.
- Το μαγνήσιο. Κάποιοι ασθενείς με έντονες ημικρανίες λαμβάνουν εγχύσεις μαγνησίου ως ένα τρόπο μείωσης του πονοκεφάλου. Μπορούν όμως να τις λάβουν και ασθενείς με άλλου τύπου κεφαλαλγίες επίσης.
- Η βιταμίνη Β-12. Επίσης γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, η βιταμίνη αυτή έχει ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τις κεφαλαλγίες. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, η λήψη 200 mg δυο φορές ημερησίως μπορεί να βοηθήσει.
Εκτός από τα βότανα και τα συμπληρώματα, υπάρχουν άνθρωποι που μειώνουν τις κεφαλαλγίες μέσα από εναλλακτικές ιατρικές πρακτικές, για παράδειγμα την Κινεζική ιατρική, τις εντριβές και το βελονισμό. Ο ασθενής όμως θα πρέπει να συμμετέχει σε πολλαπλές συνεδρίες βελονισμού μέσα σε ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων πριν παρατηρήσει βελτίωση.
Πρόληψη
Πώς προλαμβάνεται η κεφαλαλγία;
Ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο επαρκής ύπνος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της κεφαλαλγίας. Κάποια βήματα-κλειδιά που μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν:
- Να αποφεύγετε τροφές που πυροδοτούν την κεφαλαλγία. Αν και οι τροφές αυτές ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, τροφές οι οποίες είναι γνωστό ότι πυροδοτούν κεφαλαλγίες είναι τα παλαιωμένα τυριά, το κρασί, τα φιστίκια κάσιους, τα κρεμμύδια, η σοκολάτα, τα επεξεργασμένα κρέατα, οι μαύρες μπύρες, τα προσθετικά, τα γαλακτοκομικά και το σιτάρι. Όποτε είναι δυνατό, το άτομο θα πρέπει να αποφεύγει τα προσθετικά και να καταναλώνει τροφές ολικής άλεσης.
- Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. Η κατανάλωση έξι ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως έχει ως αποτέλεσμα χρόνιους πονοκεφάλους που οφείλονται στα συμπτώματα στέρησης. Ο περιορισμός της καφεΐνης σε δυο με τρία φλυτζάνια ημερησίως (ή και καθόλου) μπορεί να βοηθήσει.
- Να κοιμάστε επαρκώς. Η έλλειψη ύπνου είναι μια συνηθισμένη αιτία η οποία πυροδοτεί τις κεφαλαλγίες. Η σωστή πρόληψη περιλαμβάνει τον επαρκή ύπνο κάθε νύχτα ο οποίος σας επιτρέπει να ξυπνάτε ανανεωμένοι το πρωί.
- Να χρησιμοποιείτε πρακτικές συνδυασμού νου-σώματος προς πρόληψη της κεφαλαλγίας. Τα άτομα με κεφαλαλγίες τάσεις μπορούν να ωφεληθούν χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως την προοδευτική χαλάρωση των μυών, τη βαθιά αναπνοή και το διαλογισμό.
- Να δοκιμάσετε χειροπρακτικές θεραπείες. Θεραπείες, όπως οι εντριβές και οι χειροπρακτικοί χειρισμοί, μπορούν να βοηθήσουν κάποια άτομα στην πρόληψη της κεφαλαλγίας. Θα πρέπει όμως να συμβουλεύεστε πάντα τον ιατρό σας πριν την έναρξη τέτοιων τεχνικών.
- Να ασκείστε τακτικά. Η άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και την πίεση που δυνητικά πυροδοτούν την κεφαλαλγία. Ακόμη και αν δεν έχετε αρκετό χρόνο, μπορείτε να χωρίσετε την τριαντάλεπτη διάρκεια της άσκησης σε δεκάλεπτα με δεκαπεντάλεπτα.
+ 5 πηγές
©2019 WikiHealth All Rights Reserved1. Butterbur. (2017). nccih.nih.gov/health/butterbur
2. Secondary headaches. (2016). americanmigrainefoundation.org/understanding-migraine/secondary-headaches/
3. There are more headache and migraine treatments than ever. (2018). headaches.org/2018/06/27/there-are-more-headache-and-migraine-treatments-than-ever/
4. What are headaches? (2016). takingcharge.csh.umn.edu/conditions/migraine
5. What type of headache do you have? (2017). americanmigrainefoundation.org/understanding-migraine/what-type-of-headache-do-you-have/