Παθολογικά

Πονοκέφαλος υπέρχρησης φαρμάκων

Μπορεί η υπέρχρηση φαρμάκων να προκαλέσει χρόνιες ημικρανίες;

Οι ημικρανίες είναι επώδυνες και μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, φωτοευαισθησία και παλλόμενο πόνο στην κεφαλή. Τα άτομα που βιώνουν ημικρανίες συχνά αναζητούν πολλές διαφορετικές θεραπείες για ανακούφιση, με τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα να είναι οι πιο κοινές.

Όμως τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τους πονοκεφάλους πολύ συχνά μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώνουν οι ίδιοι τους πονοκεφάλους τους. Η συχνή χρήση φαρμάκων για τον πονοκέφαλο μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία υπέρχρησης φαρμάκων (ΜΟΗ), επίσης γνωστή ως «πονοκέφαλος αναπήδησης». Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα άτομα οδηγούνται σε χρόνιες ημικρανίες.

Αίτια Φάρμακα Διάγνωση Θεραπεία Επίσκεψη στο γιατρό

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του πονοκέφαλου υπέρχρησης φαρμάκων;

Οι ημικρανίες επηρεάζουν 13% των ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 37 εκατομμύρια άτομα. Παγκοσμίως, οι κεφαλαλγίες υπέρχρησης φαρμάκων επηρεάζουν 1 με 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παρόλο που η ακριβής αιτία των κεφαλαλγιών υπέρχρησης φαρμάκων δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, οι ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει γενικά πρότυπα που οδηγούν σε συμπτώματα. Τα άτομα με ημικρανίες λαμβάνουν παυσίπονα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Καθώς οι κεφαλαλγίες επανεμφανίζονται, λαμβάνουν περισσότερα φάρμακα. Με την πάροδο του χρόνου, το φάρμακο σταματά να είναι ωφέλιμο και γίνεται επιβλαβές.

Για κάποιον άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, το σώμα στρέφεται εναντίον του φαρμάκου. Όσο περισσότερα φάρμακα λαμβάνετε τόσο περισσότερους πονοκεφάλους θα έχετε. Όσο περισσότερους πονοκεφάλους έχετε, τόσο περισσότερα φάρμακα θα λαμβάνετε.

Όχι μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανίσετε χρόνιες ημικρανίες λόγω της χρήσης αυτών των φαρμάκων.

Φάρμακα

Ποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους υπέρχρησης φαρμάκων;

Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω παυσίπονα για την αντιμετώπιση των ημικρανιών:

  • Παυσίπονα (ή απλά αναλγητικά): Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη και ναπροξένη και αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη.
  • Ergots: Αυτά τα συνδυαστικά φάρμακα περιέχουν καφεΐνη και το αναλγητικό εργοταμίνη.
  • Τριπτάνες: Αυτή η κλάση φαρμάκων περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τον πόνο της κεφαλαλγίας.
  • Συνδυαστικά αναλγητικά: Αυτά τα φάρμακα τυπικά περιλαμβάνουν συνδυασμό ακεταμινοφαίνης, ασπιρίνης και καφεΐνης.
  • Οπιοειδή: Τα οπιοειδή, όπως η κωδεΐνη, μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση. Οι γιατροί συχνά τα συνταγογραφούν ως τελευταία επιλογή.

Όλα τα προαναφερθέντα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο υπέρχρησης φαρμάκων εάν λαμβάνονται πολύ συχνά. Αν λαμβάνετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα για περισσότερο από δύο ημέρες την εβδομάδα, ρωτήστε το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να βρείτε μία καλύτερη θεραπευτική επιλογή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι πονοκέφαλοι υπέρχρησης φαρμάκων;

Ο γιατρός σας θα λάβει υπόψιν του τόσο τα συμπτώματα όσο και τα φάρμακα που λαμβάνετε. Θα προσπαθήσει να αποκλείσει άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα και θα ελέγξει την πιθανότητα λοίμωξης ή νευρολογικής διαταραχής.

Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό για οποιαδήποτε φάρμακα λαμβάνετε. Εάν υποτιμήσετε τη δόση ενός φαρμάκου, αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση και η πάθηση να επιδεινωθεί.

Η διάγνωση των πονοκεφάλων υπέρχρησης φαρμάκων είναι δύσκολη. Πολλοί επαγγελματίες υγείας δεν είναι εξοικειωμένοι με την πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι συχνά δεν είναι σε θέση να την αναγνωρίζουν σε ασθενείς με συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι χρόνιες ημικρανίες λόγω υπέρχρησης φαρμάκων;

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των χρόνιων ημικρανιών λόγω υπέρχρησης φαρμάκων ο τερματισμός λήψη της φαρμακευτικής ουσίας. Μειώστε τη χρήση αυτών των φαρμάκων και θα είστε σε θέση να επιβραδύνετε την εξέλιξη της συχνότητας των πονοκεφάλων και να αποτρέψετε χρόνιες ημικρανίες.

Αυτή είναι μία δύσκολη θεραπεία. Δεν θα είστε σε θέση να λάβετε κανένα παυσίπονο για αρκετές εβδομάδες, καθώς το σώμα θα αποτοξινώνεται.

Όμως τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν. Όσοι υποφέρουν από ημικρανίες, παρουσιάζουν τεράστια βελτίωση στον τερματισμό της υπέρχρησης φαρμάκων και τους πονοκεφάλους. Μία Ολλανδική μελέτη βρήκε ότι οι ασθενείς με ημικρανίες είχαν 67% μείωση στη συχνότητα των πονοκεφάλων μέσα σε μία περίοδο δύο μηνών χωρίς φάρμακα.

Για τα άτομα που κάνουν συχνή χρήση οπιοειδών ή συνταγογραφούν αναλγητικών, ο γιατρός μπορεί να προτείνει νοσηλεία για το διάστημα της αποτοξίνωσης. Ο τερματισμός ενός τέτοιου εθισμού μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα που απαιτούν ιατρική παρακολούθηση.

Μόλις η θεραπεία ολοκληρωθεί, θα είστε σε θέση να ξεκινήσετε τη χρήση αναλγητικών ξανά. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των ημικρανιών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τον τύπο, τη δοσολογία και τη συχνότητα των φαρμάκων για μία ασφαλή χρήση.

Κάποιοι γιατροί προτιμούν να κάνουν πιο εύκολη την αποτοξίνωση του ασθενούς από υπέρχρηση φαρμάκων συνταγογραφώντας επιπλέον φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα είναι σχεδιασμένα να αποτρέπουν τις ημικρανίες και τη χρήση αναλγητικών. Αν μπορείτε να αποτρέψετε τις ημικρανίες, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε την εξάρτηση από τα φάρμακα.

Επίσκεψη στο γιατρό

Μιλήστε στο γιατρό σας

Αν βιώνετε περισσότερους πονοκεφάλους από το σύνηθες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τη χρήση αναλγητικών. Τα άτομα που λαμβάνουν παυσίπονα περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης πονοκέφαλου υπέρχρησης φαρμάκων.

Για να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, ξεκινήστε ένα ημερολόγιο πονοκεφάλων. Καταγράψτε πότε παρατηρείτε τον πονοκέφαλο, ποια φάρμακα λαμβάνετε, τη δοσολογία και αν ο πονοκέφαλος επανεμφανίζεται. Αν λαμβάνετε περισσότερα φάρμακα όταν ένας πονοκέφαλος επιστρέφει, καταγράψτε επίσης αυτή την πληροφορία. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίσει πυροδοτικούς παράγοντες των κεφαλαλγιών.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Couch, J.R. (2006, January). Rebound-withdrawal headache (medication overuse headache). Current Treatment Options in Neurology, 8(1), 11-19 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16343357

2. Essos, E.J. (2006, June 27). Chronic migraine and medication-overuse headache. Neurology, 66(12), E43-E44 neurology.org/content/66/12/E43.full

3. Kristoffersen, E.S. (2014, April). Medication-overuse headache: epidemiology, diagnosis and treatment. Therapeutic Advances in Drug Safety, 5(2), 87-99 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110872/

4. Mayo Clinic Staff. (2014, December 2). Rebound headaches mayoclinic.org/diseases-conditions/rebound-headaches/basics/definition/con-20024096

5. Migraine statistics. (n.d.) migraine.com/migraine-statistics/