Φυσιολογική Κατάσταση

Πόνος ωορρηξίας

Τι είναι ο πόνος ωορρηξίας και γιατί δεν θα πρέπει να τον αγνοήσετε

Τι είναι η ωορρηξία;

Γύρω στη 14η ημέρα του κύκλου σας κάθε μήνα, ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και ταξιδεύει μέσω της σάλπιγγας προς τη μήτρα.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ωορρηξία και συνιστά ένα πολύ σημαντικό μέρος της αναπαραγωγής. Δεν νιώθουν όλες οι γυναίκες την ωορρηξία. Παρόλο που αυτή η αίσθηση δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί, δεν θα πρέπει να αγνοείτε τον πόνο της ωορρηξίας.

Κάποιες βασικές γνώσεις αναφορικά με τον πόνο της ωορρηξίας

Ο πόνος της ωορρηξίας ονομάζεται επίσης mittelschmerz. Στα γερμανικά αυτό σημαίνει «μέσος πόνος». Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσφορία είναι σύντομη και δεν προκαλεί την οποιαδήποτε βλάβη.

Μπορεί να παρατηρήσετε πόνο στη μία πλευρά της κοιλιακής χώρας για λίγα λεπτά ή κάποιες ώρες την ημέρα της ωορρηξίας.

Η ωορρηξία περιλαμβάνει τη διόγκωση και ρήξη του ωοθυλακίου για την απελευθέρωση του ωαρίου μετά την αύξηση των επιπέδων της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH).

Όταν το ωάριο απελευθερωθεί, η σάλπιγγα συστέλλεται προκειμένου να το βοηθήσει να φτάσει στο σπερματοζωάριο με στόχο τη γονιμοποίηση. Αίμα και άλλα υγρά από το ωοθυλάκιο που έχει υποστεί ρήξη μπορούν επίσης να εισέλθουν εντός της κοιλιακής κοιλότητας και της πυελικής χώρας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, προκαλώντας ερεθισμό.

Η αίσθηση μπορεί να κυμαίνεται από έναν αμβλύ πόνο ως αιχμηρές ενοχλήσεις. Επίσης, μπορεί να συνοδεύεται από κηλίδες αίματος ή έκκριση κολπικών υγρών.

Εάν ο πόνος γίνεται πιο έντονος ή εμφανίζεται σε άλλες ημέρες του κύκλου, επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

Αίτια Θεραπεία Επίσκεψη στο γιατρό Σύνοψη

Αίτια

Έτερες αιτίες πόνου κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προκαλούν πόνο κατά τη διάρκεια του εμμήνου κύκλου. Καταγράψτε πότε και πού αισθάνεστε τη δυσφορία, πόσο διαρκεί και οποιαδήποτε συνοδά συμπτώματα. Αυτό θα βοηθήσει εσάς και το γιατρό σας να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία.

Εάν ο πόνος επιμένει, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις για να εντοπίσει την πηγή και να καθορίσει τη θεραπεία.

Κύστες

Μία κύστη στην ωοθήκη μπορεί να προκαλέσει πληθώρα συμπτωμάτων, από κράμπες και ναυτία ως φούσκωμα. Ορισμένες κύστες, βέβαια, είναι εντελώς ασυμπτωματικές.

Η δερμοειδείς κύστες, τα κυσταδενώματα και τα ενδομητριώματα είναι άλλοι, λιγότερο κοινοί τύποι κυστών που μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Μία άλλη πάθηση ονομάζεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και χαρακτηρίζεται από πολλές μικρές κύστες στις ωοθήκες. Το σύνδρομο αυτό, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για να καθορίσει εάν έχετε κύστη και ποιος είναι ο τύπος της. Πολλές κύστες υποχωρούν από μόνες τους χωρίς ιατρική επέμβαση. Εάν μεγαλώνουν σε μέγεθος ή έχουν ανώμαλο σχήμα, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές και πιθανώς να χρειαστεί να αφαιρεθούν.

Ενδομητρίωση ή συμφύσεις

Η ενδομητρίωση είναι μία επώδυνη πάθηση στην οποία ιστός από το τοίχωμα της μήτρας αναπτύσσεται εκτός αυτής. Οι περιοχές που επηρεάζονται ερεθίζονται όταν ο έκτοπος ιστός ανταποκρίνεται σε ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου προκαλώντας αιμορραγία και φλεγμονή εκτός της μήτρας. Μπορεί να εμφανίσετε ουλώδη ιστό ή ενδομήτριες συμφύσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επώδυνες κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ομοίως, οι ενδομήτριες συμφύσεις γνωστές ως σύνδρομο Asherman, μπορεί να εμφανιστούν αν είχατε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο παρελθόν, όπως διαστολή και απόξεση (D & C) ή καισαρική τομή. Μία παλαιότερη λοίμωξη της μήτρας μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτές τις συμφύσεις. Αλλά μπορεί να αναπτύξετε σύνδρομο Asherman δίχως κάποια γνωστή αιτία.

Από τη στιγμή που αυτές οι παθήσεις δεν μπορούν να εντοπιστούν με ένα υπερηχογράφημα ρουτίνας, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει υστεροσκόπηση ή λαπαροσκόπηση. Αυτές είναι οι χειρουργικές διαδικασίες που επιτρέπουν στο γιατρό να αποκτήσει πρόσβαση απευθείας στο εσωτερικό της μήτρας ή της πυελικής χώρας.

Λοιμώξεις ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ο πόνος συνοδεύεται από ασυνήθιστη ή δύσοσμη έκκριση κολπικών υγρών; Έχετε πυρετό; Αισθάνεστε αίσθηση καψίματος όταν ουρείτε;

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν βακτηριακή λοίμωξη ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, οι λοιμώξεις και τα ΣΜΝ μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα. Μπορεί, όμως, να αποβούν και θανατηφόρα.

Ιατρικές διαδικασίες, ακόμη και ο τοκετός, μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις. Μερικές φορές μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να είναι η αιτία ενός γενικευμένου πυελικού πόνου. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.

Αν πιστεύετε ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο για οποιαδήποτε από αυτές τις ασθένειες, επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

Έκτοπη εγκυμοσύνη

Ο πόνος στη μία πλευρά της πυελικής χώρας μπορεί να είναι ένδειξη έκτοπης εγκυμοσύνης.

Αυτή συμβαίνει όταν το έμβρυο εμφυτεύεται εντός των σαλπίγγων ή άλλης περιοχής εκτός της μήτρας. Η έκτοπη εγκυμοσύνη είναι πιθανώς απειλητική για τη ζωή της μητέρας και συνήθως διαπιστώνεται την 8η εβδομάδα κύησης.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας. Αν έχετε έκτοπη εγκυμοσύνη, θα χρειαστείτε άμεση φροντίδα με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη ρήξης της σάλπιγγας.

Θεραπεία

Πώς μπορεί να ανακουφιστεί ο πόνος;

Εάν επισκεφτείτε το γιατρό σας και αποκλείσετε όλες τις υπόλοιπες πιθανές παθήσεις, είναι πιθανόν να βιώνετε πόνο ωορρηξίας. Συνεχίστε να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές στα συμπτώματά σας. Η δυσφορία του πόνου της ωορρηξίας μπορεί να ανακουφιστεί με τα παρακάτω:

  • Δοκιμάστε μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως ιβουπροφαίνη και ναπροξένη.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας αναφορικά με αντισυλληπτικά χάπια για την πρόληψη της ωορρηξίας.
  • Εφαρμόστε μία θερμοφόρα στην πάσχουσα περιοχή ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων προτείνει ότι όλες οι γυναίκες από 21 έως 29 ετών θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ-Παπ για τον έλεγχο καρκίνου τραχήλου της μήτρας κάθε τρία χρόνια.

Οι γυναίκες από 30 έως 65 ετών θα πρέπει είτε να κάνουν ένα τεστ-Παπ κάθε 3 χρόνια ή τεστ-Παπ και έλεγχο για HPV κάθε 5 χρόνια.

Οι γυναίκες άνω των 65 ετών δεν χρειάζεται να κάνουν έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εκτός και αν έχουν ιστορικό:

  • Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
  • Μη φυσιολογικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας
  • Μη φυσιολογικά αποτελέσματα σε τεστ-Παπ στο παρελθόν

Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να επισκέπτονται μία φορά το χρόνο τον γυναικολόγο τους, ώστε να συζητούν οποιαδήποτε θέματα έχουν αναφορικά με την γυναικολογική υγεία, καθώς και για έναν πλήρη γυναικολογικό έλεγχο. Οι ετήσιες εξετάσεις προτείνονται, παρόλο που δεν χρειάζεται να κάνετε τεστ-Παπ κάθε χρόνο.

Εάν έχετε καθυστερήσει το ραντεβού σας ή βιώνετε πόνο και έτερα συμπτώματα, καλέστε σήμερα το γιατρό σας.

Σύνοψη

Συμπέρασμα: προσέξτε τον πυελικό πόνο

Για πολλές γυναίκες, ο πόνος στη μέση του εμμήνου κύκλου είναι μία ένδειξη ωορρηξίας. Όμως, υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες και παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν πυελικό πόνο, ορισμένες εκ των οποίων είναι σοβαρές αν δεν αντιμετωπιστούν. Θα πρέπει πάντα να παρατηρείτε το σώμα σας και να αναφέρετε οποιαδήποτε αλλαγή ή σύμπτωμα στο γιατρό σας.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved