Φυσιολογική Κατάσταση

Πόνος στρογγυλών συνδέσμων

Τι είναι ο πόνος στρογγυλών συνδέσμων;

Ο πόνος στρογγυλών συνδέσμων είναι ένα σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, κοινό κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ο πόνος μπορεί να σας ανησυχήσει, όμως θεωρείται φυσιολογικός και δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε.

Οι στρογγυλοί σύνδεσμοι είναι ένα ζεύγος συνδέσμων στην πυελική χώρα που συγκρατούν στη σωστή θέση τη μήτρα. Μερικές γυναίκες δεν έχουν πρόβλημα με τους στρογγυλούς συνδέσμους τους έως ότου μείνουν έγκυες. Καθώς η κοιλιακή χώρα αυξάνεται σε μέγεθος κατά την εγκυμοσύνη, οι στρογγυλοί σύνδεσμοι εκτείνονται ως απόκριση στην ανάπτυξη.

Οι μη έγκυες γυναίκες έχουν παχιούς και βραχείς στρογγυλούς συνδέσμους. Όμως η εγκυμοσύνη καθιστά τους συνδέσμους μακριούς και τεταμένους. Οι στρογγυλοί σύνδεσμοι φυσιολογικά συστέλλονται και χαλαρώνουν αργά. Η εγκυμοσύνη ασκεί επιπλέον πίεση στους συνδέσμους, επομένως υφίστανται τάση, όπως ένα λαστιχάκι σε υπερέκταση.

Οι ξαφνικές, ταχείες κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν πολύ γρήγορο σφίξιμο των συνδέσμων και τράβηγμα νευρικών ινών. Αυτή η πράξη πυροδοτεί οξύ πόνο και δυσφορία.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επόμενα βήματα

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του πόνου στρογγυλών συνδέσμων;

Η σοβαρότητα της δυσφορίας διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Εάν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να φοβάστε ότι ο πόνος αυτός οφείλεται σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι ανησυχίες σας είναι κατανοητές, όμως η αναγνώριση των συμπτωμάτων του πόνου στρογγυλών συνδέσμων θα σας ηρεμήσει.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του πόνου στρογγυλών συνδέσμων είναι ένας έντονος ξαφνικός σπασμός στην κοιλιακή χώρα ή την περιοχή των ισχίων. Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά. Κάποιες έγκυες γυναίκες έχουν πόνο στρογγυλών συνδέσμων και στις δύο πλευρές.

Τα καλά νέα είναι ότι ο πόνος στρογγυλών συνδέσμων είναι προσωρινός. Συνήθως σταματά μετά από λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά, όμως υπάρχει πιθανότητα να είναι διαλείπων και να επανεμφανίζεται. Συγκεκριμένες δραστηριότητες και κινήσεις μπορεί να πυροδοτούν τον πόνο.

Παρόλο που ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ήπια άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάποιες μορφές σωματικής δραστηριότητας μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τον πόνο. Άλλοι πυροδοτικοί παράγοντες για τον πόνο στρογγυλών συνδέσμων είναι οι εξής:

  • Βήχας ή πτάρνισμα
  • Γέλιο
  • Αλλαγή θέσης στο πλάι στο κρεβάτι
  • Απότομο σήκωμα
  • Άλλες ξαφνικές κινήσεις

Είναι πιο πιθανό να βιώνετε δυσφορία κατά τη σωματική δραστηριότητα, επειδή οι κινήσεις προκαλούν την έκταση των συνδέσμων. Όμως μπορείτε να πραγματοποιήσετε ορισμένες προσαρμογές για να ανακουφίσετε τη δυσφορία μόλις εντοπίσετε τις δραστηριότητες που προκαλούν τον πόνο. Για παράδειγμα, αν είστε επιρρεπείς στον πόνο στρογγυλών συνδέσμων όταν γυρίζετε πλευρά στο κρεβάτι, προσπαθήστε να γυρίσετε αργά για να ανακουφίσετε ή να μειώσετε τον πόνο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο πόνος στρογγυλών συνδέσμων;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για τη διάγνωση του πόνου στρογγυλών συνδέσμων. Εάν πρόκειται για την πρώτη σας εγκυμοσύνη και δεν είστε εξοικειωμένη ακόμη με το συγκεκριμένο τύπο πόνου, πραγματοποιήστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει πόνο στρογγυλών συνδέσμων με βάση την περιγραφή των συμπτωμάτων σας. Μπορεί να πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση για να βεβαιωθεί ότι ο πόνος δεν προκαλείται από κάποια άλλη αιτία.  

Ακόμη κι αν δεν γνωρίζετε πώς είναι ο πόνος των στρογγυλών συνδέσμων, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας αν ο πόνος δεν υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά ή αν έχετε έντονο πόνο που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Πυρετό
  • Ρίγη
  • Πόνο με αιμορραγία
  • Πόνο κατά την ούρηση
  • Δυσκολία στη βάδιση

Ο πόνος στρογγυλών συνδέσμων εμφανίζεται στην πυελική χώρα, επομένως μπορεί να νομίζετε ότι οποιοσδήποτε πάνω σε αυτή την περιοχή οφείλεται σε έκταση των συνδέσμων. Όμως αυτό δεν ισχύει πάντα. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε μία σοβαρή αιτία που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Το έντονο κοιλιακό άλγος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστεί λόγω μιας πληθώρας αιτιών, συμπεριλαμβανομένης της αποκόλλησης του πλακούντα. Άλλες ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα είναι η σκωληκοειδίτιδα, η κήλη και προβλήματα στο ήπαρ τους νεφρούς.

Στην περίπτωση έντονου πόνου, ο γιατρός θα πρέπει να αποκλείσει την περίπτωση πρόωρου τοκετού. Ο πρόωρος τοκετός μοιάζει με τον πόνο στρογγυλών συνδέσμων, όμως δεν σταματά μετά από λίγα λεπτά – αντιθέτως συνεχίζεται.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στρογγυλών συνδέσμων;

Ο πόνος στρογγυλών συνδέσμων είναι κοινός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τη δυσφορία. Οι προσαρμογές για να αποφύγετε ξαφνικές κινήσεις είναι ένας τρόπος μείωσης του πόνου.

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει επιπλέον θεραπείες, όπως:

  • Διατάσεις
  • Γιόγκα για εγκύους
  • Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως ακεταμινοφαίνη
  • Ξεκούραση
  • Λύγισμα των ποδιών και έκταση των ισχίων όταν βήχετε, φτερνίζεστε ή γελάτε
  • Θερμοφόρα
  • Ζεστό μπάνιο

Η ζώνη εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να βοηθήσει στον πόνο στρογγυλών συνδέσμων. Φοριέται κάτω από τα ρούχα και υποστηρίζει την κοιλιά, ώστε να μειωθεί ο πόνος και η πίεση που απορρέει από την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η ζώνη εγκυμοσύνης δεν βοηθάει μόνο στην ανακούφιση από τον πόνο στρογγυλών συνδέσμων, αλλά επίσης μειώνει:

  • Τον πόνο στη μέση
  • Τον πόνο της ισχιαλγίας
  • Τον πόνο στα ισχία

Μία ζώνη εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα επιβοηθητική αν έχετε μία πολύδυμη κύηση.

Επόμενα βήματα

Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Ο πόνος στρογγυλών συνδέσμων είναι ένα κοινό σύμπτωμα και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να αποτρέψετε την εμφάνισή του. Όμως, μόλις παρατηρήσετε τον πόνο, ακολουθήστε τα προαναφερθέντα βήματα για τη μείωση της δυσφορίας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι πυροδοτεί τον πόνο στη δική σας περίπτωση.

Αν δεν μπορείτε να αποτρέψετε ή να μειώσετε τον πόνο, ο πόνος μπορεί να σταματήσει από μόνος του καθώς εισέρχεστε στο τρίτο τρίμηνο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τις ανησυχίες σας.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved