Οφθαλμολογικές παθήσεις

Πρεσβυωπία

Τι είναι η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία είναι μία οφθαλμολογική πάθηση κατά την οποία μπορείτε να δείτε μακριά, αλλά τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά σας σάς φαίνονται θολά. Σύμφωνα με το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η πρεσβυωπία επηρεάζει 5-10% των Αμερικανών.

Για να κατανοήσετε την πρεσβυωπία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς λειτουργεί φυσιολογικά το μάτι. Δύο μέρη του οφθαλμού είναι υπεύθυνα για την εστίαση: ο κερατοειδής χιτώνας και οι φακοί. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι η καθαρή πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού. Οι φακοί είναι μία δομή εντός του οφθαλμού που μπορεί να αλλάζει σχήμα, καθώς εστιάζετε σε αντικείμενα.

Ο κερατοειδής χιτώνας και οι φακοί συνεργάζονται για να διαθλούν το εισερχόμενο στο μάτι φως. Ύστερα, εστιάζουν το φως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού, λαμβάνει οπτικές πληροφορίες και τις αποστέλλει στο οπτικό νεύρο, το οποίο μεταφέρει τις πληροφορίες αυτές στον εγκέφαλο.

Οι σωστά σχηματισμένοι καμπυλωτοί φακοί και ο κερατοειδής χιτώνας επιτρέπουν να βλέπετε μία πολύ καλά εστιασμένη εικόνα. Αν, όμως, ο κερατοειδής χιτώνας έχει διαφορετικό σχήμα, το μάτι δεν μπορεί να εστιάσει σωστά.

Υπάρχουν πολλοί βαθμοί πρεσβυωπίας ανάλογα με την ικανότητα του οφθαλμού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα. Αν μπορείτε να δείτε μόνο αντικείμενα που βρίσκονται πολύ μακριά, τότε έχετε μεγάλο βαθμό πρεσβυωπίας. Γενικά, η πρεσβυωπία μπορεί να επιδιορθωθεί με γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της πρεσβυωπίας;

Ένας επίπεδος κερατοειδής χιτώνας είναι μία αιτία πρεσβυωπίας. Μπορεί επίσης να έχετε πρεσβυωπία αν ο βολβός του οφθαλμού είναι βραχύτερος από το φυσιολογικό. Αυτό προκαλεί την εστίαση του φωτός πέρα από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα αντί πάνω σε αυτόν. Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε πρεσβυωπία αν έχουν και οι γονείς σας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας;

Αν έχετε πρεσβυωπία, τα μάτια κουράζονται πολύ για να δουν οτιδήποτε βρίσκεται κοντά. Αυτό προκαλεί πόνο και κόπωση στα μάτια και ορισμένα από τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας απορρέουν από αυτήν την επιπλέον κόπωση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Θολή όραση για κοντινά αντικείμενα
 • Μισόκλειστα μάτια σε μια προσπάθεια να δείτε καλύτερα
 • Πόνο ή αίσθηση καψίματος γύρω από τα μάτια
 • Πονοκέφαλο μετά από διάβασμα ή άλλες οι εργασίες που απαιτούν την εστίαση σε κοντινά αντικείμενα

Στα παιδιά, στραβισμός μπορεί να αναπτυχθεί όταν υπάρχει σημαντική πρεσβυωπία η οποία δεν έχει διαγνωστεί και επιδιορθωθεί.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η πρεσβυωπία;

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να διαγνώσει πρεσβυωπία μέσω μιας βασικής οφθαλμολογικής εξέτασης:

 • Αρχικά θα ελέγξει την όρασή σας σε διαφορετικές αποστάσεις χρησιμοποιώντας έναν οφθαλμολογικό πίνακα.
 • Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα πραγματοποιήσει μία δοκιμή διαστολής των οφθαλμών. Θα εφαρμόσει στο μάτι σας οφθαλμικές σταγόνες οι οποίες προκαλούν τη διαστολή των κορών. Οι διεσταλμένες κόρες επιτρέπουν στο γιατρό να δει το πίσω μέρος του οφθαλμού πιο καθαρά.
 • Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μεγεθυντικούς φακούς για να εξετάσει πιο προσεκτικά τα μάτια σας.
 • Επίσης, θα σας ζητήσει να δείτε μέσα από μία πληθώρα φακών, ώστε να βρει το βαθμό πρεσβυωπίας που έχετε και να επιδιορθώσει την όρασή σας.

Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο θα πρέπει να υποβάλλονται σε οφθαλμολογικές εξετάσεις ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οποιαδήποτε προβλήματα όρασης. Θα πρέπει επίσης να πραγματοποιήσετε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρο εάν το παιδί σας παραπονιέται συχνά για πονοκεφάλους, αναφέρει ότι δυσκολεύεται να διαβάσει ή ότι βλέπει θολά.

Αν το παιδί αναφέρει ότι δυσκολεύεται να δει στον πίνακα ή σε άλλα μακρινά αντικείμενα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια διαφορετική πάθηση που ονομάζεται μυωπία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η πρεσβυωπία;

Ο πιο απλός τρόπος επιδιόρθωσης της πρεσβυωπίας είναι τα γυαλιά οράσεως ή οι φακοί επαφής. Αυτοί οι διορθωτικοί φακοί αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το φως εισέρχεται στο μάτι, βοηθώντας στην καλύτερη εστίαση.

Τα παιδιά μπορούν συχνά να αντισταθμίζουν προβλήματα όρασης, όπως η πρεσβυωπία, επειδή οι φακοί των οφθαλμών τους είναι ευέλικτοι. Στην πραγματικότητα, η πρεσβυωπία στα παιδιά συχνά δεν χρειάζεται να επιδιορθωθεί. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει γυαλιά οράσεως για ένα παιδί εάν:

 • Υπάρχει σημαντική διαφορά όρασης στα δύο μάτια
 • Υπάρχει αναπτυσσόμενος στραβισμός
 • Η όραση επηρεάζεται σημαντικά

Η χειρουργική επέμβαση LASIK χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της μυωπίας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πρεσβυωπία. Η εν λόγω διαδικασία χρησιμοποιεί laser για να αλλάξει την καμπυλότητα του κερατοειδούς χιτώνα, ώστε το φως να διαθλάται σωστά και να προβάλει εστιασμένη εικόνα στον αμφιβληστροειδή.

Η χειρουργική επέμβαση με laser δεν είναι το ίδιο ασφαλής με τη χρήση γυαλιών οράσεως. Παρόλο που η επέμβαση σπάνια προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, είναι πιθανό ότι μπορεί να δημιουργήσει βλάβες στην όραση. Πιθανές επιπλοκές της επέμβασης περιλαμβάνουν:

 • Μη σωστή επιδιόρθωση της όρασης
 • Να βλέπετε στεφάνια (halos) γύρω από φώτα
 • Λοιμώξεις
 • Ξηροφθαλμία

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της πρεσβυωπίας;

Με τη χρήση γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής, η πρεσβυωπία δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην καθημερινή σας ζωή.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία δεν είναι κάτι που μπορείτε να αποτρέψετε, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να φροντίζετε τα μάτια σας:

 • Να υποβάλλεστε σε τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους για να εντοπίζετε οποιαδήποτε προβλήματα έγκαιρα.
 • Να υποβάλλεστε σε ετήσια check-up αν έχετε χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την όραση, όπως υπέρταση ή διαβήτη.
 • Αν έχετε δια βίου οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως γλαύκωμα, ακολουθήστε πιστά το θεραπευτικό πλάνο του γιατρού σας.
 • Επισκεφτείτε το γιατρό σας αν εμφανίσετε αλλαγές στην όραση ή πόνο, ερυθρότητα ή έκκριση υγρού από τα μάτια.

Μπορείτε να αποτρέψετε τον πόνο στους οφθαλμούς και να προστατεύσετε την όρασή σας χρησιμοποιώντας σωστό φωτισμό στο σπίτι και το γραφείο. Θα σας βοηθήσει επίσης να κάνετε τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ξεκουράζετε τα μάτια σας. Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα αν αφιερώνετε πολύ χρόνο σε διάβασμα ή μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στην όραση ή απώλεια όρασης.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Hyperopia (farsightedness). (n.d.). American Optometric Association. Retrieved July 31, 2012, from aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/hyperopia?sso=y

2. Mayo Clinic Staff. (2012, April 24). Farsightedness. Mayo Clinic. Retrieved July 31, 2012, from mayoclinic.com/health/farsightedness/DS00527

3. National Eye Institute, National Institutes of Health. (n.d.). Farsightedness. National Eye Institute. Retrieved July 31, 2012, from nei.nih.gov/healthyeyes/hyperopia