Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Προεκλαμψία

Τι είναι η προεκλαμψία;

Προεκλαμψία είναι η κατάσταση στην οποία εμφανίζεται υψηλή αρτηριακή πίεση και πιθανώς πρωτεϊνουρία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Επίσης, μπορεί να συνοδεύεται και από χαμηλά αιμοπετάλια ή δείκτες μη φυσιολογικής λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος.

Η πάθηση αυτή συνήθως εκδηλώνεται μετά την 20η εβδομάδα κύησης. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου εμφανίζεται νωρίτερα ή ακόμη και μετά τον τοκετό.

Η εκλαμψία είναι μία σοβαρή επιπλοκή της προεκλαμψίας, όπου η υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις. Ομοίως με την προεκλαμψία, έτσι και η εκλαμψία εμφανίζεται ως επί το πλείστον κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και σπάνια μετά τον τοκετό.

Περίπου το 5% των εγκύων παρουσιάζει προεκλαμψία.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Επιπλοκές Σύνοψη

Συμπτώματα

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί να μην παρατηρήσετε συμπτώματα προεκλαμψίας. Εάν όμως αναπτύξετε, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στην όραση
  • Μη φυσιολογικό πρήξιμο σε χέρια και πόδια
  • Διαρκή πονοκέφαλο
  • Πόνο στο άνω δεξιό τμήμα του θώρακα
  • Απότομη αύξηση βάρους

Κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να βρει ότι η πίεσή σας είναι 140/90 mm Hg ή μεγαλύτερη. Οι εξετάσεις αίματος και ούρων θα αναδείξουν πρωτεϊνουρία, μη φυσιολογικά επίπεδα ηπατικών ενζύμων και χαμηλά αιμοπετάλια.

Σε αυτό το σημείο, πιθανώς ο γιατρός να πραγματοποιήσει ένα καρδιοτοκογράφημα, μια απλή εξέταση που μετρά τις αλλαγές στον καρδιακό παλμό του εμβρύου, καθώς αυτό κινείται. Ένας υπέρηχος μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί για την εκτίμηση των επιπέδων των υγρών σας και της υγείας του εμβρύου.

Αίτια

Οι γιατροί αδυνατούν να εντοπίσουν μία αιτία για την προεκλαμψία, αλλά υπάρχουν κάποια πιθανά αίτια που διερευνώνται, όπως:

  • Αγγειακά προβλήματα
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Αυτοάνοσες διαταραχές

Υπάρχουν επίσης και κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας και περιλαμβάνουν:

  • Παχυσαρκία
  • Ιστορικό νεφρικών διαταραχών
  • Ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Ιστορικό διαβήτη
  • Πολύδυμη κύηση (η κύηση με περισσότερα του ενός έμβρυα)
  • Κύηση για πρώτη φορά
  • Κύηση στις αρχές της εφηβείας
  • Ηλικία άνω των 35 ετών

Τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει πλήρως την εν λόγω κατάσταση. Οι γιατροί συνιστούν στις μητέρες να λαμβάνουν ασπιρίνη μετά το πρώτο τρίμηνο, ώστε να βοηθήσουν κατά κάποιον τρόπο στην πρόληψή της.

Η έγκαιρη και τακτική προγεννητική φροντίδα συνεισφέρει στον έγκαιρο εντοπισμό της πάθησης και την αποφυγή επιπλοκών. Μία σωστή διάγνωση θα βοηθήσει τον γιατρό σας  να σας παρέχει την κατάλληλη καθοδήγηση και φροντίδα μέχρι τον τοκετό.

Θεραπεία

Η προτεινόμενη θεραπεία της προεκλαμψίας είναι ο τοκετός, διότι αυτός θα αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου.

Τοκετός

Αν βρίσκεστε στην 37η εβδομάδα της κύησης ή αργότερα, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει πρόκληση τοκετού. Είναι το στάδιο κατά το οποίο το έμβρυο έχει αναπτυχθεί αρκετά και δεν θεωρείται πρόωρο.

Εάν εμφανίσετε προεκλαμψία πριν την 37η εβδομάδα, ο γιατρός θα εξετάσει τόσο την δική σας υγεία όσο και του εμβρύου για να καθορίσει πότε θα πραγματοποιηθεί ο τοκετός. Είναι κάτι που εξαρτάται από πολυάριθμους παράγοντες, όπως η εβδομάδα κύησης που διανύετε, εάν έχουν ξεκινήσει οι πόνοι τοκετού ή όχι και πόσο σοβαρή είναι η πάθησή σας.

Ο τοκετός θα πρέπει να εξαλείψει το πρόβλημα.

Άλλες θεραπείες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων, μία πιθανή επιπλοκή της προεκλαμψίας.

Πιθανώς να χρειαστεί να νοσηλευτείτε για έναν πιο ενδελεχή έλεγχο. Κατά την διάρκεια της νοσηλείας μπορεί να σας δοθούν ενδοφλέβια φάρμακα για την μείωση της πίεσης ή στεροειδή, ώστε να αναπτυχθούν οι πνεύμονες του εμβρύου γρηγορότερα.

Η αντιμετώπιση της προεκλαμψίας εξαρτάται από την σοβαρότητά της. Ενδείξεις σοβαρής κατάστασης είναι:

  • Θωρακικός πόνος
  • Υγρό στους πνεύμονες
  • Αλλαγές στον εμβρυϊκό καρδιακό παλμό, κάτι που υποδηλώνει δυσφορία
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Μη φυσιολογική νεφρική ή ηπατική λειτουργία

Οφείλετε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε μη φυσιολογικό σύμπτωμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το κύριο μέλημά σας είναι η δική σας υγεία και του μωρού σας.

Θεραπείες μετά τον τοκετό

Όταν γεννηθεί το μωρό, τα συμπτώματα της προεκλαμψίας θα πρέπει να εξαφανιστούν. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, η πλειονότητα των γυναικών εμφανίζει φυσιολογική αρτηριακή πίεση 48 ώρες μετά τον τοκετό.

Επίσης, τα αποτελέσματα μίας έρευνας δείχνουν ότι για τις περισσότερες γυναίκες με προεκλαμψία τα συμπτώματα υποχωρούν και η νεφρική και ηπατική λειτουργία επιστρέφουν στο φυσιολογικό μέσα σε λίγους μήνες.

Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί ξανά λίγες ημέρες μετά τον τοκετό. Για τον λόγο αυτό, η στενή παρακολούθηση από τον γιατρό σας και ο τακτικός έλεγχος της πίεσης είναι υψίστης σημασίας μετά την γέννηση του μωρού.

Σε σπάνιες περιπτώσεις η προεκλαμψία μπορεί να εμφανιστεί κατά την λοχεία μετά από μία φυσιολογική εγκυμοσύνη. Καθίσταται λοιπόν αντιληπτό ότι, ακόμη και μετά από μία εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, η παρακολούθηση από τον γυναικολόγο οφείλει να συνεχίζεται.

Επιπλοκές

Η προεκλαμψία είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση η οποία μπορεί να απειλήσει ακόμη και την ζωή της μητέρας και του παιδιού αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Αιμορραγία λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων
  • Βλάβη στο ήπαρ
  • Πνευμονικό οίδημα
  • Αποκόλληση πλακούντα

Επιπλοκές για το μωρό μπορούν επίσης να συμβούν αν γεννηθεί πρόωρα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της προεκλαμψίας.

Σύνοψη

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πρώτη προτεραιότητά σας είναι η υγεία σας και η υγεία του μωρού σας. Αυτό απαραίτητα περιλαμβάνει την διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, την λήψη βιταμινών με φολικό οξύ και τα τακτικά ραντεβού στον γιατρό σας.

Ωστόσο, ακόμη και με την κατάλληλη φροντίδα, ορισμένες αναπόφευκτες καταστάσεις, όπως η προεκλαμψία, μπορεί να συμβούν είτε κατά την διάρκεια της κύησης είτε μετά τον τοκετό. Η εν λόγω πάθηση μπορεί να γίνει επικίνδυνη για εσάς και το μωρό σας.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο της προεκλαμψίας και πώς να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια. Εάν κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει κάποιον εξειδικευμένο μαιευτήρα-γυναικολόγο.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Abalos E, et al. (2013). Global and regional estimates of preeclampsia and eclampsia: A systematic review [Abstract]. DOI: 10.1016/j.ejogrb.2013.05.005

2. About preeclampsia. (2010). Berks D, et al. (2009). Resolution of hypertension and proteinuria after preeclampsia. preeclampsia.org/health-information/about-preeclampsiahttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=19935034

3. Hypertension in pregnancy. (2013). acog.org/Resources-And-Publications/Task-Force-and-Work-Group-Reports/Hypertension-in-Pregnancy

4. Kintiraki E, et al. (2015). Pregnancy-induced hypertension. DOI: 10.14310/horm.2002.1582

5. Mayo Clinic Staff. (2018). Preeclampsia. mayoclinic.org/diseases-conditions/preeclampsia/symptoms-causes/syc-20355745

6. Preeclampsia and eclampsia. (2017). nichd.nih.gov/health/topics/preeclampsia

7. Who is at risk of preeclampsia? (n.d.). nichd.nih.gov/health/topics/preeclampsia/conditioninfo/risk