Διαγνωστικές εξετάσεις

Προγεννητικός έλεγχος TORCH

Τι είναι ο προγεννητικός έλεγχος TORCH;

Πρόκειται για μία ομάδα εξετάσεων αίματος που πραγματοποιούνται πριν ή στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ασθενειών και λοιμώξεων που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της εγκύου και του εμβρύου. Τα αποτελέσματα καθοδηγούν τις θεραπείες, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές. Ο προγεννητικός έλεγχος TORCH συνήθως περιλαμβάνει τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Γενική εξέταση αίματος. Αυτή η εξέταση μετρά ποικίλα χαρακτηριστικά του αίματος, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση μιας πληθώρας προβλημάτων, όπως αναιμία, διαταραχές θρομβώσεις και λοιμώξεις.
  • Ομάδα αίματος και ρέζους (Rh). Μέσω αυτής της εξέτασης διαπιστώνεται η ομάδα αίματος (Α, Β, ΑΒ ή 0) και ελέγχεται η παρουσία του παράγοντα ρέζους. Ο παράγοντας ρέζους είναι μία πρωτεΐνη που εντοπίζεται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αν τα κύτταρά σας φέρουν αυτή την πρωτεΐνη, το αίμα θεωρείται ρέζους θετικό – ειδάλλως ρέζους αρνητικό. Αν έχετε ρέζους αρνητικό αίμα και το έμβρυο ρέζους θετικό, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να παράγει αντισώματα έναντι των κυττάρων του αίματος του εμβρύου.
  • Ερυθρά (ιογενής λοίμωξη). Αυτή η εξέταση δείχνει αν έχετε ανοσία στην ερυθρά, δηλαδή αν έχετε εμβολιαστεί έναντι της νόσου ή αν έχετε νοσήσει στο παρελθόν. Αν μια γυναίκα μολυνθεί με ερυθρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο.
  • Η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C είναι ιογενείς λοιμώξεις που επηρεάζουν το ήπαρ. Ο ιός της ηπατίτιδας μπορεί να περάσει από την έγκυο γυναίκα στο έμβρυο. Οι περισσότερες έγκυες ελέγχονται για ηπατίτιδα Β. Η εξέταση για ηπατίτιδα C δεν ζητείται συχνά, επειδή η πάθηση δεν είναι κοινή. Όμως καλό θα ήταν να ελεγχθείτε αν έχετε συγκεκριμένες προδιαθεσικούς παράγοντες.
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες ελέγχονται για χλαμύδια και σύφιλη στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Επίσης μπορεί να χρειαστείτε εξέταση γονόρροιας αν έχετε συγκεκριμένους προδιαθεσικούς παράγοντες. Ένα ΣΜΝ μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή να μολύνει το βρέφος κατά τον τοκετό. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για το νεογνό, προκαλώντας τύφλωση, αναπνευστικά προβλήματα και άλλες παθήσεις.
  • Ο HIV είναι ένας ιός που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας). Αν έχετε HIV, ο ιός μπορεί να περάσει στο έμβρυο. Πολλές έγκυες γυναίκες επιλέγουν να ελεγχθούν για HIV.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται ο προγεννητικός έλεγχος TORCH;

Ο προγεννητικός έλεγχος TORCH χρησιμοποιείται για να εντοπιστούν προβλήματα υγείας στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Πολλά από αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με στόχο την αποφυγή επιπλοκών. Ο προγεννητικός έλεγχος TORCH επίσης μπορεί να καθοδηγήσει θεραπείες για το νεογνό αμέσως μετά τη γέννηση.  

Γιατί χρειάζομαι τον προγεννητικό έλεγχο TORCH;

Ο γιατρός θα ζητήσει αυτή την ομάδα εξετάσεων ως μέρος του προγεννητικού check-up. Οι εξετάσεις αυτές συνήθως πραγματοποιούνται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, συχνά μάλιστα κατά την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται ο προγεννητικός έλεγχος TORCH;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για τον προγεννητικό έλεγχο TORCH;

Δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με τον προγεννητικό έλεγχο TORCH;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το έμβρυο. Εσείς μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Εάν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά, εσείς ή/και το βρέφος μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία για την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας. Παραδείγματα ορισμένων μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων και θεραπειών είναι τα εξής:

  • Ασυμβατότητα ρέζους. Θα λάβετε ένα φάρμακο που αποτρέπει την παραγωγή αντισωμάτων έναντι των ερυθρών αιμοσφαιρίων του εμβρύου.
  • Λοιμώξεις (ηπατίτιδα, ΣΜΝ, HIV). Θα λάβετε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Αν έχετε ηπατίτιδα B, το βρέφος θα εμβολιαστεί μέσα σε λίγες ώρες από τη γέννηση.
  • Μη ανοσία στην ερυθρά. Θα πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε όλα τα άτομα που πάσχουν από ερυθρά για όσο διάστημα είστε έγκυος. Μετά τον τοκετό, θα πρέπει να εμβολιαστείτε.

Αν έχετε ερωτήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματά σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με τον προγεννητικό έλεγχο TORCH;

Επιπρόσθετα με τον προγεννητικό έλεγχο TORCH, μπορεί να χρειαστείτε μία εξέταση ούρων κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Οι εξετάσεις ούρων κατά την εγκυμοσύνη χρησιμοποιούνται:

  • Για τη διάγνωση μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος
  • Για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης. Υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα ούρα μπορεί να αποτελούν ένδειξη διαβήτη κύησης, ένας τύπος διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν η γλυκόζη των ούρων είναι αυξημένη, ο γιατρός θα ζητήσει εξέταση γλυκόζης αίματος για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
  • Για τον έλεγχο των επιπέδων πρωτεϊνών. Υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα μπορεί να αποτελούν ένδειξη πολλών προβλημάτων υγείας, όπως νεφρικής νόσου, λοίμωξης ή στρες. Αν τα επίπεδα των πρωτεϊνών στα ούρα είναι αυξημένα, θα χρειαστείτε περισσότερες εξετάσεις.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. ACOG: The American College of Obstetricians and Gynecologists [Internet]. Washington D.C.: American College of Obstetricians and Gynecologists; c2021. Routine Tests During Pregnancy; 2020 Jun 20 [cited 2021 Mar 29]; [about 3 screens]. Available from: https://www.acog.org/womens-health/faqs/routine-tests-during-pregnancy

2. ACOG: The American College of Obstetricians and Gynecologists [Internet]. Washington D.C.: American College of Obstetricians and Gynecologists; c2021. The Rh Factor: How It Can Affect Your Pregnancy; 2020 Jun 20 [cited 2021 Mar 29]; [about 3 screens]. Available from: https://www.acog.org/womens-health/faqs/the-rh-factor-how-it-can-affect-your-pregnancy

3. American Pregnancy Association [Internet]. Irving (TX): American Pregnancy Association; c2021. Understanding Pregnancy Blood Tests; 2012 Apr 25 [cited 2021 Mar 29]; [about 2 screens]. Available from: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/blood-test-713

4. Cigna [Internet]. Bloomfield (CT): Cigna; c2021. Coombs Test; [cited 2021 Mar 29]; [about 4 screens]. Available from: https://www.cigna.com/individuals-families/health-wellness/hw/medical-tests/coombs-test-hw44015

5. Cigna [Internet]. Bloomfield (CT): Cigna; c2021. Obstetric Panel; [cited 2021 Mar 29]; [about 4 screens]. Available from: https://www.cigna.com/individuals-families/health-wellness/hw/medical-topics/obstetric-panel-tr6158

6. National Heart, Lung, and Blood Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Blood Tests; [cited 2021 Mar 29]; [about 3 screens]. Available from: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/blood-tests

7. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2021. Prenatal care in your first trimester: Overview; [updated 2021 Mar 29; cited 2021 Mar 29]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/prenatal-care-your-first-trimester