Παθολογικά

Πρωκτική σχισμή

Τι είναι η πρωκτική σχισμή;

Η πρωκτική σχισμή (anal fissure) είναι μία μικρή ρωγμή ή ρήξη του βλεννογόνου του πρωκτού. Οι ρωγμές στο δέρμα προκαλούν έντονο πόνο και ελαφρά αιμορραγία κατά τη διάρκεια και ύστερα από τις κενώσεις του εντέρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σχισμή είναι αρκετά βαθιά ώστε να εκτίθεται ο υποκείμενος μυϊκός ιστός.

Η πρωκτική σχισμή δεν είναι μία σοβαρή πάθηση. Μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών και παρατηρείται συχνά σε βρέφη και μικρά παιδιά, εφόσον η δυσκοιλιότητα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ρήξη επουλώνεται από μόνη της μέσα σε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Όταν η σχισμή επιμένει περισσότερο από οκτώ εβδομάδες, θεωρείται χρόνια.

Συγκεκριμένες θεραπείες προωθούν την επούλωση και βοηθούν στην ανακούφιση της δυσφορίας, όπως μαλακτικά κοπράνων και τοπικά παυσίπονα.

Εάν μία πρωκτική σχισμή δεν βελτιωθεί με αυτές τις θεραπείες, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Ειδάλλως, ο γιατρός μπορεί να αναζητήσει κάποια άλλη υποκείμενη διαταραχή που προκαλεί την πρωκτική σχισμή.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Σύνοψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρωκτικής σχισμής;

Μία πρωκτική σχισμή μπορεί να προκαλεί ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ορατή ρήξη του δέρματος γύρω από τον πρωκτό
  • Μία μικρή μάζα δέρματος δίπλα στην πρωκτική σχισμή
  • Έντονο πόνο στην περιοχή του πρωκτού κατά τη διάρκεια των κενώσεων του εντέρου
  • Αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί της τουαλέτας μετά το σκούπισμα
  • Αίσθηση καψίματος ή κνησμού στην περιοχή του πρωκτού

Αίτια

Τι προκαλεί την πρωκτική σχισμή;

Μία πρωκτική σχισμή συχνά εκδηλώνεται όταν αποβάλλονται μεγάλα σε όγκο ή σκληρά κόπρανα. Η χρόνια δυσκοιλιότητα ή η συχνή διάρροια μπορεί επίσης να προκαλέσουν ρήξη του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Άλλες κοινές αιτίες είναι οι εξής:

  • Έντονο σφίξιμο κατά τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια κενώσεων του εντέρου
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn
  • Μειωμένη αιματική ροή στην ορθοκολική περιοχή
  • Υπερβολικά σφιχτοί ή σπαστικοί μύες του πρωκτικού σφιγκτήρα

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μία σχισμή πρωκτού μπορεί να εκδηλωθεί λόγω:

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης πρωκτικής σχισμής;

Η πρωκτική σχισμή παρατηρείται συχνά κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι είναι επίσης επιρρεπείς στο σχηματισμό πρωκτική σχισμής λόγω μειωμένης αιματικής ροής στην ορθοκολική περιοχή. Κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό, οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες πρωκτικών σχισμών λόγω της έντονης πίεσης κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου επίσης βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πρωκτικής σχισμής. Η φλεγμονή που εκδηλώνεται στο εντερικό βλεννογόνο καθιστά τον ιστό γύρω από τον πρωκτό περισσότερο επιρρεπή στη ρήξη.

Άτομα που βιώνουν συχνά δυσκοιλιότητα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο πρωκτικών σχισμών. Το σφίξιμο και η αποβολή μεγάλων και σκληρών κοπράνων είναι πιο κοινές αιτίες πρωκτική σχισμής.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η πρωκτική σχισμή;

Ο γιατρός συνήθως διαγιγνώσκει την πρωκτική σχισμή απλά εξετάζοντας την περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Ωστόσο, μπορεί να επιθυμεί να πραγματοποιήσει μία πρωκτική εξέταση για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα εισάγει ένα πρωκτοσκόπιο εντός του ορθού σας για να εξετάσει πιο εύκολα τη σχισμή. Το ιατρικό αυτό εργαλείο είναι ένας λεπτός σωλήνας που επιτρέπει στο γιατρό να παρατηρήσει το πρωκτικό κανάλι.

Η χρήση πρωκτοσκοπίου επίσης βοηθά τον γιατρό να εντοπίσει άλλες αιτίες πρωκτικού ή ορθοκολικού πόνου, όπως οι αιμορροΐδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις πόνου στον πρωκτό, μπορεί να χρειαστείτε ενδοσκόπηση για μία καλύτερη αξιολόγηση των συμπτωμάτων σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η πρωκτική σχισμή;

Οι περισσότερες πρωκτικές σχισμές δεν απαιτούν εκτεταμένη θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένες κατ’ οίκον θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση και να ανακουφίσουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε μία πρωκτική σχισμή στο σπίτι:

  • Χρησιμοποιώντας μαλακτικά κοπράνων
  • Πίνοντας περισσότερα υγρά
  • Λαμβάνοντας συμπληρώματα φυτικών ινών και καταναλώνοντας περισσότερες τροφές με φυτικές ίνες, όπως ωμά φρούτα και λαχανικά
  • Κάνοντας ένα εδρόλουτρο για την χαλάρωση των πρωκτικών μυών, την ανακούφιση του ερεθισμού και την αύξηση της αιματικής ροής στην ορθοκολική περιοχή
  • Εφαρμόζοντας αλοιφή νιτρογλυκερίνης για την προώθηση της αιματικής ροής στην περιοχή ή μία κρέμα υδροκορτιζόνης για την ανακούφιση της φλεγμονής
  • Εφαρμόζοντας τοπικά αναλγητικά, όπως λιδοκαΐνη, στον πρωκτό για την ανακούφιση της δυσφορίας

Εάν τα συμπτώματα δεν ανακουφίζονται μέσα σε δύο εβδομάδες θεραπείας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει τη σωστή διάγνωση και θα σας προτείνει άλλες θεραπείες.

Μία αλοιφή που περιέχει αναστολέα διαύλων ασβεστίου μπορεί να χαλαρώσει τους μύες στον πρωκτικό σφιγκτήρα και να επιτρέψει την επούλωση της πρωκτικής σχισμής.

Μία άλλη πιθανή θεραπεία είναι οι ενέσεις μπότοξ στον πρωκτικό σφιγκτήρα. Οι ενέσεις θα αποτρέψουν τους μυϊκούς σπασμούς στον πρωκτό παραλύοντας προσωρινά το μυ. Αυτό επιτρέπει στην πρωκτική σχισμή να επουλωθεί, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπεται ο σχηματισμός νέων σχισμών.

Εάν η πρωκτική σχισμή δεν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει πρωκτική σφιγκτηροτομή. Αυτή η χειρουργική διαδικασία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας μικρής τομής στον πρωκτικό σφιγκτήρα για τη χαλάρωσή του. Η χαλάρωση του μυός επιτρέπει την επούλωση της σχισμής.

Δεν αποτελούν όλες οι πρωκτικές σχισμές ένδειξη μίας διατροφής χαμηλής σε φυτικές ίνες ή δυσκοιλιότητας. Η κακή επούλωση των σχισμών ή οι σχισμές που βρίσκονται σε μία θέση πέραν του εξωτερικού ή μέσου τμήματος του πρωκτού μπορεί να υποδεικνύουν μία υποκείμενη ιατρική πάθηση.

Εάν ανησυχείτε αναφορικά με κάποια σχισμή στον πρωκτό σας που δεν επουλώνεται παρά τις κατ’ οίκον θεραπείες, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να προγραμματίσετε επιπλέον εξετάσεις.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί μία πρωκτική σχισμή;

Μία πρωκτική σχισμή δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο λαμβάνοντας τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  • Διατηρήστε την πρωκτική περιοχή στεγνή
  • Καθαρίστε την πρωκτική περιοχή απαλά με ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό
  • Πίνετε άφθονα υγρά, καταναλώνετε τροφές με φυτικές ίνες και ασκηθείτε τακτικά για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας
  • Αντιμετωπίστε άμεσα τη διάρροια
  • Αλλάζετε τις πάνες του βρέφους συχνά

Σύνοψη

Οι πρωκτικές σχισμές μπορεί να προκαλούν έντονο πόνο και ελαφρά αιμορραγία κατά τις κενώσεις του εντέρου. Εάν μία πρωκτική σχισμή γίνει χρόνια, μπορεί να εμφανιστούν μάζες δέρματος γύρω από τον πρωκτό που σχετίζονται με χρόνια τοπική λοίμωξη.

Παθήσεις που σχετίζονται με πρωκτικές σχισμές περιλαμβάνουν παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή του πρωκτού, κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τοπικούς καρκίνους και σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους.

Ορισμένες παθήσεις που μπορεί να οδηγούν άμεσα σε πρωκτική σχισμή είναι αυτές που περιλαμβάνουν τραύμα στην περιοχή, όπως τοκετός πρωκτικό σεξ ή αποβολή σκληρών κοπράνων.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Anal fissures. (n.d.). ucsfhealth.org/education/anal_fissures/

2. Anal fissures. (2014). my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Anal_Fissures

3. Nasr M, et al. (2010). Botulinum toxin injection versus lateral internal sphincterotomy in the treatment of chronic anal fissure: A randomized controlled trial. https://link.springer.com/article/10.1007/s00268-010-0736-5

4. Schlichtemeier S, et al. (2016). Anal fissure. https://www.nps.org.au/australian-prescriber/articles/anal-fissure