Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Πρωκτίτιδα

Τι είναι η πρωκτίτιδα;

H πρωκτίτιδα είναι η πάθηση κατά την οποία ο ιστός που επενδύει εσωτερικά το έσω ορθό υφίσταται φλεγμονή. Το ορθό είναι μέρος του κατώτερου πεπτικού συστήματος και συνδέει το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου με τον πρωκτό. Τα κόπρανα περνούν μέσω του ορθού καθώς εξέρχονται από το σώμα.

Η πρωκτίτιδα μπορεί να είναι επώδυνη και δυσάρεστη. Πιθανώς θα αισθάνεστε μία έντονη ανάγκη για κένωση του εντέρου. Η πάθηση συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και προσαρμογές του τρόπου ζωής. Η χειρουργική επέμβαση γενικά δεν κρίνεται απαραίτητη παρά μόνο σε πολύ σοβαρές, επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της πρωκτίτιδας;

Η πρωκτίτιδα συνήθως προκαλείται από κάποια υποκείμενη ιατρική πάθηση, όπως:

 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα
 • Πρωκτικό τραύμα, όπως από έντονο πρωκτικό σεξ
 • Λοιμώξεις που δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες, όπως λοιμώξεις από τα βακτήρια salmonella και shigella
 • Πρωκτικές λοιμώξεις που συμβαίνουν μετά τη χρήση αντιβιοτικών, όπως αντιβιοτικά για το βακτήριο Clostridium difficile
 • Ακτινοθεραπεία για καρκίνο στις ωοθήκες, τον πρωκτό, το ορθό ή τον προστάτη

Περίπου 30% των ατόμων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου επίσης εμφανίζουν πρωκτίτιδα κάποια στιγμή.

Το πρωκτικό τραύμα μπορεί να περιλαμβάνει τραυματισμούς από τη χρήση κλύσματος ή σεξουαλικών βοηθημάτων.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρωκτίτιδας;

Ένα κοινό σύμπτωμα της πρωκτίτιδας ονομάζεται τεινεσμός. Ο τεινεσμός είναι η συχνή επείγουσα ανάγκη κένωσης του εντέρου. Η φλεγμονή και ο ερεθισμός του ορθού και του πρωκτού που μπορούν να προκαλέσουν τεινεσμό.

Άλλα συμπτώματα της πρωκτίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο ορθό, τον πρωκτό και την κοιλιακή περιοχή
 • Αιμορραγία από το ορθό
 • Έκκριση βλέννας ή άλλων υγρών από τον ορθό
 • Πολύ μαλακά κόπρανα
 • Υδαρή διάρροια

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές της πρωκτίτιδας;

Ο στόχος της θεραπείας για την πρωκτίτιδα είναι η μείωση της φλεγμονής, ο έλεγχος του πόνου και η αντιμετώπιση της λοίμωξης. Συγκεκριμένες θεραπείες εξαρτώνται από την αιτία της νόσου. Η διαχείριση υποκειμένων ιατρικών παθήσεων βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για την αντιμετώπιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων και άλλων λοιμώξεων συνήθως χρησιμοποιείται φαρμακευτική αγωγή. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη αν έχετε πρωκτίτιδα με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn.

Φάρμακα

Αρκετοί τύποι φαρμάκων χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πρωκτίτιδας:

 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή, μειώνουν τη φλεγμονή και παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο
 • Αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά αντιμετωπίζουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενες και άλλες λοιμώξεις
 • Ανοσοκατασταλτικά και βιολογικά φάρμακα αντιμετωπίζουν συμπτώματα της νόσου του Crohn και άλλων αυτοάνοσων νόσων

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα με βάση τα συμπτώματα της πρωκτίτιδας και την υποκείμενη αιτία. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να ληφθούν από το στόμα ή ενδοφλέβια, να εφαρμοστούν τοπικά ή να χορηγηθούν ως κλύσμα. Με το κλύσμα, η θεραπεία χορηγείται απευθείας εντός του ορθού.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει να κάνετε εδρόλουτρα. Το εδρόλουτρο διοχετεύει ζεστό νερό σε οποιαδήποτε εξωτερική φλεγμαίνουσα περιοχή και παρέχει ανακούφιση. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για το εδρόλουτρο εφαρμόζουν στο κάθισμα της τουαλέτας.

Χειρουργική επέμβαση

Μπορεί εν τέλει να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση αν έχετε ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn και συχνά επεισόδια πρωκτίτιδας. Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn είναι δύο αυτοάνοσες διαταραχές που επηρεάζουν τον πεπτικό σωλήνα.

Η φλεγμονή και τα έλκη στον πεπτικό σωλήνα μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο, κακή θρέψη, ουλοποίηση του εντέρου, αιμορραγία και απώλεια βάρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απομάκρυνση της πάσχουσας περιοχής είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία.

Ποιες αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να παρέχουν ανακούφιση από την πρωκτίτιδα;

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε ορισμένες απλές αλλαγές του τρόπου ζωής για να ανακουφιστείτε από τον πόνο της πρωκτίτιδας.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Μία ήπια διατροφή χωρίς πολύ έντονες γεύσεις μπορεί να μειώσει τον πόνο της πρωκτίτιδας. Αποφύγετε καυτερά, όξινα ή λιπαρά φαγητά κατά τη διάρκεια επεισοδίων διάρροιας.

Μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και επιλέξτε εναλλακτικές μορφές γάλακτος (γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, κ.α).

Πίνετε άφθονα υγρά, αλλά αποφύγετε τα καφεϊνούχα αναψυκτικά, τον καφέ και το τσάι. Η κατανάλωση υγρών διευκολύνει τη διέλευση των κοπράνων και αποτρέπει την αφυδάτωση από τη συχνή κένωση μαλακών κοπράνων.

Η καφεΐνη μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα. Επίσης, συστατικά σε γλυκά και ροφήματα χωρίς ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Παρατηρήστε τα συμπτώματά σας

Παρατηρήστε το χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων σας. Καταγράψτε πότε εκδηλώνονται τα συμπτώματα, ώστε να περιορίσετε τους παράγοντες που πυροδοτούν τον πόνο της πρωκτίτιδας. Για παράδειγμα, εάν παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορείτε να επιλέξετε γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα σόγιας ή γάλα ξηρών καρπών.

Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό

Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του πρωκτικού σεξ. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να επηρεάσει το ορθό και να προκαλέσει πρωκτίτιδα.

Επιπλοκές και Έκβαση

Ποιες είναι οι επιπλοκές και η έκβαση της πρωκτίτιδας;

Πολλές περιπτώσεις πρωκτίτιδας αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η πρωκτίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Έλκη (ανοιχτές πληγές) στο ορθό και το παχύ έντερο
 • Αποστήματα (περιοχές γεμάτες πύον)
 • Αναιμία (ανεπάρκεια ερυθρών αιμοσφαιρίων που προκαλείται από αιμορραγία του ορθού)

Μπορείτε να αποτρέψετε τις επιπλοκές αναφέροντας όλα τα συμπτώματα στο γιατρό σας όσο το δυνατόν συντομότερα. Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπιστεί η πρωκτίτιδα τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες πλήρους ανάκαμψης.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2015). Proctitis: Causes. mayoclinic.org/diseases-conditions/proctitis/basics/causes/con-20027855

2. Mayo Clinic Staff. (2015). Shigella infection: Definition. mayoclinic.org/diseases-conditions/shigella/basics/definition/con-20028418

3. Proctitis. (2011). my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Proctitis

4. Salmonella. (2016). cdc.gov/salmonella/