Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Πρόπτωση μήτρας

Τι είναι η πρόπτωση της μήτρας;

Η μήτρα είναι ένα μυώδες γυναικείο αναπαραγωγικό όργανο, το οποίο συγκρατείται στην θέση του από τους πυελικούς μυς και τους συνδέσμους. Όταν οι μυς αυτοί χαλαρώσουν ή γίνουν αδύναμοι δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν τη μήτρα με αποτέλεσμα την πρόπτωση αυτής στο εσωτερικό του κόλπου. Η πρόπτωση της μήτρας μπορεί να είναι ολική ή μερική, μερική πρόπτωση θεωρείται όταν μόνο ένα μέρος της μήτρας πέφτει μέσα στον κόλπο, ενώ ολική όταν η μήτρα πέφτει ολόκληρη, με αποτέλεσμα ένα μέρος της να προεξέχει έξω από τον κόλπο.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα προκαλεί η πρόπτωση της μήτρας σε μια γυναίκα;

Εάν μια γυναίκα έχει ήπια ή μερική πρόπτωση μήτρας μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, ενώ εάν έχει μέτρια ή ολική πρόπτωση βιώνει συμπτώματα, που περιλαμβάνουν:

  • αίσθηση ότι κάθεσαι πάνω σε μια μπάλα
  • κολπική αιμορραγία
  • αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
  • πόνο κατά την σεξουαλική επαφή
  • η μήτρα ή ο τράχηλος προεξέχουν έξω από τον κόλπο
  • αίσθηση βάρους στην λεκάνη
  • δυσκοιλιότητα ή γενικότερη δυσκολία κατά την αποβολή των κοπράνων
  • επανεμφανιζόμενες ουρολοιμώξεις
  • δυσκολία στο να αδειάσει πλήρως η ουροδόχος κύστη.

Εφόσον, μια γυναίκα βιώνει τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα έναν ιατρό, καθώς εάν δεν λάβει έγκαιρα θεραπεία, η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εντέρου, της ουροδόχου κύστης, καθώς και την σεξουαλική ζωή του ατόμου.  

Αίτια

Ποια άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν πρόπτωση μήτρας;

Ο κίνδυνος πρόπτωσης της μήτρας αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία της γυναίκας και μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων που ο οργανισμός της παράγει, καθώς οι ορμόνες των οιστρογόνων προάγουν την ενδυνάμωση των πυελικών μυών. Επιπλέον, βλάβες στους μυς ή τους ιστούς της πυελικής περιοχής, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, μπορεί να προκαλέσουν την πρόπτωση της μήτρας. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες που έχουν κάνει περισσότερες από μια φυσιολογικές γέννες ή βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, θεωρείται ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πρόπτωσης. 

Γενικότερα, κάθε δραστηριότητα που ασκεί πίεση στους πυελικούς μυς, αυξάνει τον ρίσκο για μια γυναίκα, ενώ άλλοι παράγοντες κινδύνου, αποτελούν: 

Διάγνωση

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η πρόπτωση της μήτρας;

Ένας ιατρός μπορεί να διαγνώσει την πρόπτωση της μήτρας με βάση τα συμπτώματα που εμφανίζει μια γυναίκα και διεξάγοντας πυελική εξέταση, κατά την οποία εισάγει ένα ενδοσκόπιο στο εσωτερικό του κόλπου και φτάνει μέσω του τραχήλου έως την μήτρα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ιατρός μπορεί να ζητήσει από τη γυναίκα να κάνει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις ή να στέκεται με συγκεκριμένο τρόπο, προκειμένου να μπορεί να προσδιορίσει τον βαθμό της πρόπτωσης. 

Θεραπεία

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά η πρόπτωση της μήτρας;

Η πρόπτωση της μήτρας δεν απαιτεί πάντα θεραπεία, εάν δεν είναι σοβαρή, ενώ εφόσον απαιτείται θεραπεία ο ιατρός μπορεί να προτείνει τη διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης ή άλλων τρόπων αντιμετώπισης.

Σε περίπτωση που δεν συστήνεται χειρουργική επέμβαση, προτείνεται:

  • απώλεια βάρους, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στους πυελικούς μυς
  • αποφυγή σηκώματος βαρών
  • διεξαγωγή ασκήσεων Kegel, οι οποίες ασκούν τους μυς του πυελικού εδάφους και ενδυναμώνουν τους μυς του κόλπου
  • χρήση μιας ειδικής συσκευής, η οποία εισάγεται στον κόλπο, εφαρμόζει ακριβώς κάτω από τον τράχηλο και συγκρατεί τη μήτρα και τον τράχηλο στη θέση τους.

Ακόμη, εξετάζεται η χορήγηση οιστρογόνων, που φαίνεται να δίνει καλά αποτελέσματα όσον αφορά την ενδυνάμωση των μυών που συγκρατούν την μήτρα, παρ' όλα αυτά, δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης. 

Από την άλλη, σε περίπτωση που η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, συνήθως προτείνεται η διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης, η οποία μπορεί να είναι είτε επέμβαση ανάρτησης της μήτρας, είτε υστερεκτομή. Στην περίπτωση ανάρτησης της μήτρας, ο ιατρός επαναφέρει την μήτρα στην αρχικής της θέση και τη συνδέει με τους πυελικούς μυς, χρησιμοποιώντας χειρουργικά υλικά για να την σταθεροποιήσει. Ενώ, κατά την υστερεκτομή, ο ιατρός αφαιρεί την μήτρα από σώμα, είτε μέσω του κόλπου, είτε από την κοιλιακή χώρα. Η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά δεν συνίσταται για γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά, καθώς η πίεση που ασκείται στους πυελικούς μυς κατά την εγκυμοσύνη είναι τεράστια με αποτέλεσμα οποιαδήποτε χειρουργική επιδιόρθωση να καταστρέφεται. 

Πρόληψη

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πρόπτωσης της μήτρας της;

Η πρόπτωση της μήτρας γενικά δεν μπορεί να προβλεφθεί, παρ' όλα αυτά, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να εφαρμόσει μια γυναίκα προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της, όπως:

  • η συχνή σωματική άσκηση
  • η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
  • η διεξαγωγή ασκήσεων Kegel
  • η αντιμετώπιση και θεραπεία οποιασδήποτε κατάστασης προκαλεί αυξημένη πίεση στους πυελικούς μυς, όπως ο χρόνιος βήχας ή η δυσκοιλιότητα.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Burrows LJ, et al. (2004). Pelvic symptoms in women with pelvic organ prolapse [Abstract]. uptodate.com/contents/pelvic-organ-prolapse-in-women-epidemiology-risk-factors-clinical-manifestations-and-management/abstract/71

2. Maher C, et al. (2013). Surgical management of pelvic organ prolapse in women [Abstract]. DOI: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23633316/

3. Mayo Clinic Staff. (2018). Uterine prolapse. mayoclinic.com/health/uterine-prolapse/DS00700

4. Rahn DD, et al. Effects of preoperative local etrogen in postmenopausal women with prolapse: a randomized trial. uptodate.com/contents/pelvic-organ-prolapse-in-women-epidemiology-risk-factors-clinical-manifestations-and-management/abstract/96

5. Vaginal and uterine prolapse. (2015). my.clevelandclinic.org/disorders/uterine_prolapse/hic_uterine_prolapse.aspx