Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Προστατίτιδα

Πού οφείλεται η προστατίτιδα;

Προστατίτιδα είναι η ασθένεια που προκαλείται όταν υπάρχει φλεγμονή στον προστάτη. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, που αποτελεί όργανο του αντρικού αναπαραγωγικού συστήματος και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Σε αυτόν παράγεται περίπου το 50-75% των σπερματικών υγρών μέσα στα οποία θρέφεται και μεταφέρεται το σπέρμα.

Ποια είναι τα είδη της νόσου;

Υπάρχουν 4 βασικοί τύποι προστατίτιδας ανάλογα με τα αίτια και την ένταση της φλεγμονής:
Χρόνια προστατίτιδα, η οποία αποτελεί τον πιο συχνά εμφανιζόμενο τύπο.
• Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, η οποία οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη και εμφανίζει αρκετά σοβαρά συμπτώματα.
• Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, η οποία εμφανίζει μεγαλύτερη διάρκεια αλλά πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με την οξεία.
• Μη συμπτωματική προστατίτιδα.

Συμπτώματα Αίτια Άτομα υψηλού κινδύνου Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές

Συμπτώματα

Πώς ξέρουμε ότι έχουμε φλεγμονή στον προστάτη;

Τα συμπτώματα της φλεγμονής του προστάτη εξαρτώνται από τον τύπο της ασθένειας και εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία, ενώ υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει και καμιά απολύτως ένδειξη της νόσου, όπως στην ασυμπτωματική προστατίτιδα.

Τα πιο εμφανή και έντονα συμπτώματα παρουσιάζονται στην οξεία βακτηριακή προστατίτιδα και περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολίες, πόνο και κάψιμο κατά την ούρηση.
 • Πυρετό.
 • Πόνο χαμηλά στην πλάτη, στην κοιλιά και κοντά στον πρωκτό.
 • Πόνο στους όρχεις.
 • Πόνο κατά την εκσπερμάτωση.
 • Έντονη και άσχημη οσμή των ούρων.

Τέλος, η χρόνια (βακτηριακή και μη) προστατίτιδα εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα αλλά σε πιο ήπια μορφή.

Αίτια

Τι προκαλεί την εμφάνιση φλεγμονής στον προστάτη;

Η φλεγμονή στον προστάτη συχνά οφείλεται σε λοίμωξη της περιοχής από κάποιο βακτήριο, το οποίο μπορεί να προσβάλλει και την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας ουρολοίμωξη. Αυτό μπορεί να είναι η Escherichia coli, που είναι συχνά υπαίτια για την ασθένεια σε άντρες άνω των 35 ετών ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο βακτήριο.

Σε περίπτωση μη βακτηριακής λοίμωξης η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από κάποιο τραυματισμό στην περιοχή του προστάτη ή κάποια δυσλειτουργία στο νευρικό ή το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί η προστατίτιδα να προκληθεί από έντονο στρες;

Είναι πιθανόν η ψυχολογική πίεση και το έντονο άγχος να συμβάλλουν στην εμφάνιση της χρόνιας προστατίτιδας, παρ’ όλα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις οι αιτίες εμφάνισης της νόσου παραμένουν άγνωστες.

Άτομα υψηλού κινδύνου

Ποια άτομα είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τη νόσο;

Η προστατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άντρα, σε όλες τις ηλικίες, παρ’ όλα αυτά κάποια άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Συγκεκριμένα, υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα:

 • Μεγαλύτερα των 50 ετών.
 • Θετικά στον HIV.
 • Που χρησιμοποιούν ουροκαθετήρα.
 • Με ουρολοίμωξη.
 • Με τραύμα στην περιοχή της λεκάνης.
 • Που έχουν νοσήσει στο παρελθόν με προστατίτιδα.
 • Με σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις.

Διάγνωση

Πώς μπορεί ο ιατρός να διαγνώσει την ύπαρξη της ασθένειας;

Η διάγνωση της προστατίτιδας γίνεται μέσω αποκλεισμού άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα, και με την χρήση πρωκτικής εξέτασης του προστάτη. Ο ιατρός θα προσπαθήσει να ψηλαφίσει τον προστάτη διερευνώντας για πιθανές διογκώσεις, ενώ πιθανόν να διεξάγει και κυστεοσκόπηση. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την είσοδο μιας μικροσκοπικής κάμερας από την ουρήθρα προκειμένου να μπορεί να δει ο ιατρός το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και του προστάτη.

Τέλος, αφού αποφανθεί η διάγνωση της ασθένειας, μπορεί να ζητηθούν αναλύσεις ούρων και αίματος που θα βοηθήσουν να προσδιοριστεί ο τύπος της νόσου.

Η ασυμπτωματική προστατίτιδα μπορεί να διαγνωστεί από τον ιατρό σε περίπτωση που γίνει επίσκεψη σε αυτόν για κάποια άλλη νόσο, ενώ συχνά δεν διαγιγνώσκεται ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς ο συγκεκριμένος τύπος δεν δημιουργεί κάποια δυσλειτουργία στον ασθενή και συχνά η φλεγμονή υποχωρεί χωρίς κάποια θεραπεία.

Θεραπεία

Ποιος είναι ο ταχύτερος τρόπος για τη θεραπεία της νόσου;

Η θεραπεία της ασθένειας εξαρτάται από τον τύπο της, και συγκεκριμένα, αν η φλεγμονή οφείλεται  σε βακτηριακή λοίμωξη συστήνεται η άμεση χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών για το συγκεκριμένο μικρόβιο.

Επιπλέον, μπορεί να χορηγηθούν αναλγητικές ουσίες για τον πόνο και ανταγωνιστές α-αδρενεργικών υποδοχέων. Οι α-ανταγωνιστές μειώνουν τους σπασμούς του σφιγκτήρα της ουρήθρας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της ροής των ούρων. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η φλεγμονή του προστάτη μπορεί να προκαλέσει σπασμούς του μυ αυτού, δυσχεραίνοντας την ενούρηση.

Γενικά στις περισσότερες περιπτώσεις οξείας βακτηριακής προστατίτιδας η θεραπεία είναι αρκετά αποτελεσματική, ενώ για τις χρόνιες προστατίτιδες η θεραπεία είναι πιο δύσκολη και εστιάζει κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές τις νόσου, μπορεί αυτή να οδηγήσει σε καρκίνο του προστάτη;

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις για την συσχέτιση της προστατίτιδας με τον καρκίνο του προστάτη και πιθανόν να είναι δύο εντελώς ανεξάρτητες καταστάσεις.

Από την άλλη όμως, η προστατίτιδα μπορεί να έχει διάφορες άλλες επιπλοκές όπως:

 • Μη φυσιολογικές σπερματικές εκκρίσεις, που μπορούν να επιφέρουν και στειρότητα, κυρίως λόγω χρόνιας προστατίτιδας.
 • Απόστημα στον προστάτη.
 • Φλεγμονή στην περιοχή της επιδιδυμίδας (επιδιδυμίτιδα).
 • Βακτηριακή λοίμωξη του αίματος (βακτηριαιμία).

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2014, March 4). Prostatitis. Retrieved from mayoclinic.org/diseases-conditions/prostatitis/basics/definition/con-20020916

2. What are signs of prostatitis? (n.d.) urologyhealth.org/urologic-conditions/prostatitis-(infection-of-the-prostate)/symptoms

3. What I need to know about prostate problems. (2015, September) niddk.nih.gov/health-information/health-topics/urologic-disease/prostate-problems/Pages/ez.aspx

4. Ινστιτούτο μελέτης ουρολογικών παθήσεων, προστατίτιδα http://www.imop.gr/pathhseis-prostath-adena/prostatitida