Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός

Τι είναι ο πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός;

Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει τον μεταβολισμό του σώματος. Για να διεγείρει το θυρεοειδή, η υπόφυση απελευθερώνει μία ορμόνη γνωστή ως θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH). Ο θυρεοειδής αδένας στη συνέχεια παράγει δύο ορμόνες, την Τ3 και την Τ4. Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν το μεταβολισμό.

Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα των εν λόγω ορμονών. Η πάθηση είναι επίσης γνωστή ως υποδραστήριος θυρεοειδής αδένας.

Υπάρχουν τρεις τύποι υποθυρεοειδισμού: ο πρωτοπαθής, ο δευτεροπαθής και ο τριτοπαθής.

Στον πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας διεγείρεται κατάλληλα, όμως δεν είναι σε θέση να παράγει επαρκείς θυρεοειδικές ορμόνες για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο θυρεοειδής είναι η πηγή του προβλήματος.

Στο δευτεροπαθή υποθυρεοειδισμό, η υπόφυση δεν διεγείρει το θυρεοειδή αδένα για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας ορμονών. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο θυρεοειδή αδένα. Το ίδιο συμβαίνει και στον τριτοπαθή υποθυρεοειδισμό.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία

Αίτια

Τι προκαλεί τον πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό;

Η πιο κοινή αίτια πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Είναι μία αυτοάνοση διαταραχή που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στον υγιή θυρεοειδή αδένα.

Μπορεί, επίσης, να αναπτύξετε πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό εξαιτίας μιας πληθώρας άλλων αιτιών.

Εάν είχατε υπερθυρεοειδισμό (υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα), η θεραπεία μπορεί να σας προκάλεσε υποθυρεοειδισμό. Μία κοινή θεραπεία υπερθυρεοειδισμού είναι το ραδιενεργό ιώδιο, μέσω της οποίας καταστρέφεται ο θυρεοειδής αδένας. Μία λιγότερο κοινή θεραπεία υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνει την χειρουργική αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του θυρεοειδούς. Και οι δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υποθυρεοειδισμό.

Εάν είχατε καρκίνο στο θυρεοειδή, ο γιατρός θα έχει απομακρύνει μέρος ή όλο το θυροειδή αδένα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Άλλες πιθανές αιτίες υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

  • Ανεπαρκή πρόσληψη ιωδίου μέσω της τροφής
  • Κάποια συγγενή ασθένεια
  • Συγκεκριμένα φάρμακα
  • Ιική θυρεοειδίτιδα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μία γυναίκα μπορεί να αναπτύξει υποθυρεοειδισμό μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η ασθένεια είναι πιο κοινή στις γυναίκες και στα άτομα άνω των 60 ετών.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού;

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Τυπικά αναπτύσσονται αργά και εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της νόσου.

Αρχικά, μπορεί να παρατηρήσετε γενικευμένα συμπτώματα, όπως:

Επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες ελέγχουν το μεταβολισμό όλων των κυττάρων, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αύξηση του βάρους σας.

Αλλά πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στις αρθρώσεις ή τους μύες
  • Δυσκοιλιότητα
  • Εύθραυστα μαλλιά ή νύχια
  • Βραχνή φωνή
  • Ελαφρώς πρησμένο πρόσωπο

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται σταδιακά όλο και πιο σοβαρά.

Εάν ο υποθυρεοειδισμός είναι εξαιρετικά σοβαρός, μπορεί να πέσετε σε κώμα, γνωστό ως μυξοιδηματικό κώμα. Αυτό αποτελεί μία απειλητική για τη ζωή πάθηση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός;

Εάν παρουσιάζετε σωματικά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει αν πάσχετε από τη νόσο.

Μέσω εξετάσεων αίματος, θα ελεγχθούν τα επίπεδα των ορμονών Τ4 και TSH. Εάν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί φυσιολογικά, η υπόφυση παράγει περισσότερη TSH σε μία προσπάθεια να διεγείρει το θυρεοειδή αδένα για να παράγει περισσότερη Τ3 και Τ4. Αυξημένα επίπεδα TSH μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε κάποιο θυρεοειδικό πρόβλημα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός;

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων για την αποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών που δεν παράγονται. Ο γιατρός τυπικά θα ξεκινήσει με μία χαμηλή δόση την οποία θα αυξάνει σταδιακά. Ο στόχος είναι τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών να επιστρέψουν στο φυσιολογικό εύρος.

Θα χρειαστεί να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα θυρεοειδικά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής σας. Τα φάρμακα αυτά αντικαθιστούν τις θυρεοειδικές ορμόνες που ο αδένας δεν μπορεί να παράγει φυσιολογικά. Όμως, δεν επιδιορθώνουν την ασθένεια του θυρεοειδούς. Αυτό σημαίνει πως, αν σταματήσετε τη λήψη τους, τα συμπτώματα θα επανεμφανιστούν.

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα και τροφές που μπορεί να δημιουργήσουν αλληλεπιδράσεις με τα θυρεοειδικά φάρμακα. Για αυτό, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε, συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα. Ορισμένες βιταμίνες και συμπληρώματα, ιδιαίτερα αυτά για το σίδηρο και το ασβέστιο, μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με την τρέχουσα θεραπεία σας. Μιλήστε στο γιατρό σας για οποιαδήποτε συμπληρώματα λαμβάνετε. Μπορεί ακόμη να χρειαστεί να σταματήσετε την κατανάλωση τροφών φτιαγμένων από σόγια και ορισμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved